Borsa Şirket Haberleri / Ziraat Yatırım – (7.07.2021)

SABAH STRATEJİSİ

Dün ABD’de açıklanan ISM hizmet PMI’ı 60,1 ile beklentilerin altında gerçekleşti. Her ne kadar bu rakam eşik 50 seviyesinin oldukça üzerinde olsa da alt detaylarda görülen zayıflık ve açılmaların ardından bunun gibi öncü göstergelerde zirvelerden düşüş olabileceği endişeleri risk iştahını zayıflattı. Dolar endeksi (DXY) %0,4 oranında yükseldi. ABD on yıllık tahvil faizi ise %1,35’lere kadar geriledi. Delta varyantı da bir taraftan potansiyel risk olarak izlenirken, Dow Jones endeksinin %0,6 düştüğü günde Nasdaq teknoloji endeksi günü hafif artıda kapattı. Bu sabah da Nasdaq vadelisinde olumlu ayrışma gözlenirken, büyüme hisselerinin değer hisselerini yenmesi reflasyon fiyatlamasına yönelik endişelerin devam ettiğini gösteriyor. Bu ortamda da Gelişmekte Olan Ülke varlıklarında baskı görülebilir. Dün 1.400 seviyesini zorlayan ancak risk iştahında gözlenen zayıflıkla günü %0,72 oranında düşüşle 1.383 seviyesinden kapatan BIST100 endeksi ise dünkü önden fiyatlama nedeniyle güne yataya yakın hafif tepki alımları ile başlayabilir. Ancak, küresel risk fiyatlamasına bağlı olarak endekste gün içerisinde baskı görülebilir. Bu akşam açıklanacak Fed toplantı tutanakları günün önemli gelişmesi.

MAKROEKONOMİ

Dün ABD’de haziran ayına ilişkin nihai hizmet PMI ve ISM imalat dışı PMI verisi izlenirken, veriler güçlü büyüme bölgesinde kalsa da hizmet sektöründeki büyümenin öngörülerden daha hızlı yavaşladığını gösterdi. ABD’de hizmet PMI 64,8’den 64,6’ya, bileşik PMI ise 63,9’dan 63,7’ye revize edildi, fakat halen güçlü genişleme bölgesinde. Ücret artışları ve tedarik fiyatlarındaki yükselişle girdi maliyetleri tarihi yüksek seviyesine yakın. İstihdam tarafında ise istihdam artış hızı yavaşlamakta. ISM imalat dışı PMI ise haziran ayında 64’ten 60,1’e gerilerken beklentiler 63,5 seviyesine yavaşlaması yönündeydi. Dikkat çekici olarak yeni ihracat siparişleri artış hızı önceki aya göre oldukça düşüş sergilerken, IHS Markitten farklı olarak istihdam endeksi daralma bölgesinde ve fiyat endeksinde sınırlı düşüş görmemize rağmen oldukça yüksek seviyelerde kalmaya devam etti.

Almanya’da mayıs ayına ilişkin fabrika siparişleri aylık bazda %1,1 oranında artması beklenirken firmaların girdi tedarik sıkıntıları ve girdi fiyatlarının artmasının etkisiyle -%3,7 oranında daraldı.

TCMB haziran ayı aylık fiyat gelişmeleri raporunu yayınladı. Rapora göre haziran ayındaki normalleşme süreci ile bazı sektörlerde fiyat artışları olduğu vurgulanmakta. B ve C göstergelerinin yıllık enflasyonları ve eğilimlerinde yükseliş görüldüğü belirtilmekte.

  • Hizmet enflasyonunda yıllık enflasyon gerilerken, normalleşmenin de etkisiyle lokanta-otel grubunda ve konaklama alt grubunda aylık bazda yüksek fiyat artışlarının görüldüğü belirtilmekte. Kapasite kısıtlarının ulaştırma alt kalemini etkilemeye devam ettiği yinelenmekte.
  • Enerji grubunda ise akaryakıt grubundaki artışın etkisiyle aylık %2,2 arttığı, yıllık enflasyonun ise baz etkisiyle gerilediği belirtilmekte. Ham petrol fiyatlarındaki artışın ve döviz kuru gelişmelerinin enerji enflasyonunu yukarı yönlü etkilediği, fakat eşel mobil sisteminin enflasyonist etkiyi sınırlandırdığı vurgulanmakta.
  • TL’deki görünüm, emtia fiyatlarındaki artışlar ve normalleşme ile temel mallarda ve alt gruplarında yıllık enflasyonun arttığı belirtilmekte. Normalleşme ile giyim ve ayakkabı grubunda fiyatların arttığı, dayanaklı mallarda genele yayılan fiyat artışlarına, diğer temel mallarda ise döviz kuru gelişmelerinin etkili olduğuna dikkat çekilmekte.
  • Gıda ve alkolsüz içecekler grubunda işlenmemiş gıda fiyatlarındaki yükselişin öncülüğünde yıllık enflasyonun arttığı belirtilmekte. Gıda grubu enflasyonunda küresel tarımsal emtia fiyatlarındaki artış, birikimli kur etkileri ve belirli ürünlerdeki arz görünümünün etkili olduğu belirtilmekte.
  • Süregelen arz kısıtları, döviz kuru gelişmeleri ve uluslararası emtia fiyatlarındaki birikimli artışın ÜFE’deki artışta faktör olmaya devam ettiği vurgulanmakta. Ana sanayi gruplarına göre incelendiğinde ara malındaki fiyat artışlarının ön plana çıktığı ve ÜFE’nin TÜFE üzerindeki baskısının güçlenerek devam ettiği belirtilmekte.

Bugünkü veri takvimine bakıldığında,

Piyasaların odak noktasında TSİ 21’de Fed’in 15-16 Haziran’daki toplantı tutanaklarının yayınlanması olacak. Tutanaklarda, Fed’in piyasa beklentilerinin aksine daha hızlı faiz artırımı olacağını tahmin etmesinin nasıl gerekçelendirildiğine dair ipucu aranacaktır. Diğer yandan, Fed’in varlık alımlarının azaltılmasının zamanlamasına yönelik olası detaylar da izlenecektir.

Ayrıca ABD’de TSİ 17’de mayıs ayına ilişkin JOLTS açılan iş sayısı verisi takip edilecek. Açılan iş sayısı, ülkede özellikle normalleşme adımları kapsamında hizmet sektörü işletmelerinin yeniden açılmaya başlanmasının etkisiyle nisanda 9,286 milyon adet seviyesine yükselerek verinin tutulmaya başlandığı 2000 yılından bu yana en yüksek seviyede gerçeklemişti. Mayısta da açılan iş sayısının 9,388 milyon adet seviyesiyle yeni rekor seviyelere yükselmesi bekleniyor. Bunun yanında, TSİ 22.30’da Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic’in konuşması takip edilecek.

TSİ 9’da Almanya’da mayıs ayına ilişkin sanayi üretimi verisi açıklanacak. Sanayi üretimi, aylık bazda martta %2,2 oranında artışın ardından, yoğunlaşan tedarik zincirindeki sıkıntılar, özellikle otomobil üretiminin çip sıkıntısı nedeniyle nisanda aylık bazda %1 oranında daralma sergilemişti. Mayısta ise sanayi üretiminin güçlü imalat sanayi görünümünün desteğiyle aylık bazda %0,5 oranında ve yıllık bazda ise %17,6 oranında artması bekleniyor. Ayrıca TSİ 12’de Avrupa Komisyonu yaz dönemi ekonomik tahminlerini yayınlayacak.

Yurt içi tarafta ise, TSİ 17’de haziran ayına ilişkin DHMİ uçuş istatistikleri açıklanacak. Mayıs ayına ilişkin DHMİ verilerine göre kapanmanın da etkisiyle iç hatlardaki yolcu sayısı aylık düşüşü %16,2 olurken, dış hat yolcu sayısında ise %0,8 düşüş olmuştu. Haziranda ise açılmanın etkisi ve aşılama sürecindeki ilerleme, Rusya’nın Türkiye’ye yönelik uçuş kısıtlamasını kaldırması ile iç hat ve dış hat yolcu sayısında aylık artış görmemiz olası.

Ayrıca TSİ 17.30’da haziran ayına ilişkin Hazine nakit bütçe dengesi verisi açıklanacak. Hazine haziran ayı iç borçlanma stratejisinde 28 milyar TL iç borçlanma gerçekleştireceğini ve toplamda 25,5 milyar TL iç borç anapara ödemesi yapacağını ve böylelikle 2,5 milyar TL net borçlanma yapacağını belirtmişti. Stratejide hedeflenen iç borçlanma miktarı 28 milyar TL iken hesaplamalarımıza göre Hazine haziran ayında yaklaşık 28,7 milyar TL borçlandı. Böylelikle net iç borçlanmasının ödemesinin 3,2 milyar TL olduğunu öngörüyoruz. Hazine uluslararası sermaye piyasalarında 22 Haziran valörlü 2,5 milyar USD kira sertifikası ihraç etti. Stratejiye göre 9,4 milyar TL dış borç anapara ödemesi gerçekleştirdi. Böylelikle yaklaşık net dış borçlanması 12,5 milyar TL oldu. Bunun sonucunda Hazine’nin net borçlanmasının haziran ayında 15,7 milyar TL olduğunu öngörmekteyiz. Günlük TCMB Analitik Bilançosu’nda Hazine hesabı 176 milyar TL’den haziran sonunda 191,9 milyar TL’ye yükseldi bunun sonucunda haziranda mayısa göre Hazine nakit dengesinin belirgin iyileştiğini düşünmekteyiz.

Öte yandan Hazine ve Maliye Bakanlığı, bugün 9 Temmuz valör tarihli altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikası ihracı gerçekleştirecek.

ŞİRKET HABERLERİ

Deva Holding (DEVA, Sınırlı Pozitif): Tekirdağ, Çerkezköy OSB’de bulunan Üretim Tesislerine yapılacak “Bölgesel/Öncelikli Yatırım” kapsamındaki tevsi yatırımları ile ilgili olarak; T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı – Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü’nden 388mn TL tutarında; KDV İstisnası, Sigorta Primi İşveren Hissesi Desteği, Vergi İndirimi, Faiz Desteği ve Gümrük Vergisi Muafiyeti destek unsurlu “Yatırım Teşvik Belgesi” alınmıştır. Söz konusu belgenin bitiş tarihi 26.05.2024 olup, teşvik konusu kalemler, uzun vadeli potansiyel yatırımları içerdiğinden, günün ekonomik koşulları ve şirketin finansal durumuna göre değerlendirilerek ilgili yatırımın yapılıp yapılmamasına ve teşvikin süresinin uzatılmasına süreç içinde karar verilecektir.

Turkcell (TCELL, Nötr): Turkcell Enerji tarafından, Boyut Grup Enerji hisselerinin tamamının satın alınmasına ilişkin olarak Pay Devir Sözleşmesi imzalanmıştır. Söz konusu işlemin bedeli 29,6 milyon USD’dir. Hisse senetlerinin devri, ilgili mercilerden alınacak izinler ve ön şartların tamamlanması sonrasında gerçekleştirilecek olup, Boyut Grup Enerji’nin net borçları sonrasında Şirketten nakit çıkış 11,5mn USD olarak gerçekleşecektir. Bu tutarın 500bin USD olan bölümü anlaşma tarihinden 2 yıl sonra gerçekleşecektir. Boyut Grup Enerji, 18MW mekanik üretim gücüne sahip olan İzmir Çeşme’de kurulu Karadağ Rüzgar Enerji Santralini bünyesinde bulundurmaktadır. 2016 yılında devreye alınan santralin lisans süresi 2057’de sona erecektir. Santralin 2026 sonuna kadar devlet alım garantisi mevcut olup, 2021-2026 yılları arasında beklenen yıllık geliri yaklaşık 5mn USD’dir. Turkcell Enerji, Enerjicell markasıyla tüm Türkiye’de bireysel ve kurumsal serbest tüketici kapsamındaki elektrik tüketicilerine hizmet vermektedir. Pay devri ile ilgili müzakere süreci yatırımcıların yatırım kararını ve pay değerini etkileyebilecek nitelikte olması nedeniyle, SPK’nın Özel Durumlar Tebliği’nin 6’ncı maddesi kapsamında 19 Şubat 2021 tarihli Yönetim Kurulu kararıyla pay devir sözleşmesini imzalanıncaya kadar ertelenmiştir.

SEKTÖR HABERLERİ

Özelleştirme: Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB), Türkiye Elektrik İletim AŞ’nin (TEİAŞ) özelleştirme yönteminin halka arz olacağını, şirketteki çoğunluk hissesinin kamuda kalacağını, kamu kontrolünün kesin surette devam edeceğini belirterek, TEİAŞ’ın herhangi bir kişi veya kuruma blok satışı veya işletme hakkının devrinin söz konusu olmadığını bildirdi.

Borsa İstanbul: Sermaye Piyasası Kurulu kararı uyarınca devreye alınan Volatilite Bazlı Tedbir Sistemi (VBTS) kapsamında VAKFN.E ve VKFYO.E payları 07/07/2021 tarihli işlemlerden (seans başından) 19/07/2021 tarihli işlemlere (seans sonuna) kadar tek fiyat işlem yöntemi ile işlem görecektir.

Not: VBTS kapsamında ilgili paylarda açığa satış yasağı ve/veya brüt takas tedbirleri bulunması halinde bu tedbirler de tek fiyat tedbirinin uygulandığı süre boyunca devam eder. VBTS kapsamında getirilen tedbirler; pazar değişimi ve diğer nedenlerle uygulanacak olan açığa satış ve kredili işlem yasaklarından ve brüt takas uygulamasından ayrı olarak değerlendirilmelidir. Piyasa yapıcılı sürekli işlem yöntemiyle işlem gören paylarda, tedbir nedeniyle tek fiyat işlem yöntemi uygulandığı süre boyunca piyasa yapıcılık faaliyeti yapılmaz.

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Konfrut Gıda (KNFRT): Konfrut Gıda, %300 oranında bedelsiz sermaye artırımına giderek sermayesini 132mn TL’ye çıkarma kararı aldı.

Sinpaş GYO (SNGYO): Borsa İstanbul A.Ş. Piyasalarında Uygulanacak Gözetim Tedbirleri Yönergesi’nin 5. ve 6. maddelerindeki hükümler çerçevesinde, Tedbir Yönetim Sistemi kapsamında piyasasında gerçekleşen işlemler nedeniyle Sinpaş Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş. (SNGYO) payında 07/07/2021 tarihinden itibaren 1 ay süreyle mevcut Açığa Satış Yasağına ilave olarak “Kredili İşlem Yasağı” ve “Emir İptalinin, Emir Miktar Azaltımı ile Emir Fiyat Kötüleştirmesinin Yasaklanması” tedbirleri uygulanacaktır. Tedbirin uygulanacağı son tarih 06/08/2021’dir.

FAİZ PİYASALARI

Salı günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %19 seviyesinde yatay seyretti. TCMB dün 47 milyar TL’lik (%19’dan, 7 gün vadeli) haftalık repo ihalesi açtı, toplam fonlama tutarı ise tamamı haftalık repo ihaleleri kaynaklı 287 milyar TL oldu.

ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi dün güne %1,42 seviyelerinden başlarken, gün içerisinde %1,35-%1,45 bandında hareketin ardından %1,35 seviyesinden günü kapattı.

Yurt içi tahvil piyasasında, dün verim eğrisi genelinde günlük bazda faizlerde sınırlı değişimlerle görece yatay hareket görüldü. Bu kapsamda, kısa, orta ve uzun vadeli tarafta faizlerde 5 baz puana yaklaşan sınırlı değişimlerle görece yatay seyir görüldü.

Kaynak: Ziraat Yatırım Sabah Stratejisi