Borsa Şirket Haberleri / Ziraat Yatırım – (4.09.2020)

SABAH STRATEJİSİ

ABD’de önemli teknoloji hisselerinde yaşanan soluksuz yükselişin ardından dün sert satışlar gözlendi. Nasdaq endeksi %5 değer kaybederken, S&P500’deki kayıp %3,5 oldu. Ancak, hisse piyasalarındaki ciddi satışa rağmen para piyasalarında ve Dolar’da görüntü sakindi. Bu sabah ise hisse piyasalarında baskı devam ediyor. Asya’da %1 -%2 arasında kayıplar var. Nasdaq vadelileri de %1’e yakın düşerken, S&P500 ‘deki kayıp %0,4 civarında. ABD’deki satışların biraz sert bir “kar realizasyonu” olarak düşünüldüğünde, satışların yurtiçi piyasalara etkisi sınırlı kalabilir. Bu kapsamda, Türkiye ile Yunanistan’ın Doğu Akdeniz için teknik görüşmeler yapacağına yönelik haber akışı açılışta endekste etkisini gösterebilir ve BIST100 güne hafif alıcılı bir görüntü ile başlayabilir. Ancak, haberin TL’de net pozitif bir etki yapmadığını gözlemliyoruz. Bu kapsamda, endeks olası yükselişlerinde güçlü gözüken 1.087 civarındaki direncine takılabilir.

MAKROEKONOMİ

ABD borsaları dün teknoloji hisselerindeki kayıpların etkisiyle %5’e varan sert satışla kapandı. Özellikle Euro Bölgesi hizmet PMI verilerinin ağustos ayında bir önceki aya göre yavaşladığının gözlenmesi de risk iştahını olumsuz etkiledi. Hisse senedi piyasalarındaki oynaklığı ölçen VIX korku endeksi de haziran ayından bu yana en yüksek seviyeye çıktı. ABD tarım dışı istihdamın izleneceği bugün ABD borsalarındaki kayıplara göre daha sınırlı olsa da Asya borsalarında satış hareketi sürüyor. Avrupa ve ABD vadelileri de ekside işlem görmekte. Borsalardaki sert düşüşe karşın altın ve dolar gibi güvenli limanlara yönelimin sınırlı kaldığı gözleniyor. Son zamanlarda üst üste rekor kıran ABD borsalarının bir düzeltme hareketi gerçekleştirmesi halihazırda bekleniyordu, bugün açıklanacak istihdam verisinin beklentilerden kötü gelmesi halinde risk iştahındaki zayıflığın sürmesi beklenebilir.

Bugün ABD tarafında TSİ 15.30’da istihdam piyasasına ilişkin veriler takip edilecek. ABD’de ağustos ayında tarım dışı istihdamın 1,763 milyon kişi artıştan 1,350 milyon kişi artışa gerilemesi bekleniyor. İşsizlik oranının ağustosta %10,2’den %9,8’e gerilemesi beklenirken, yıllık bazda ortalama saatlik kazançların ise %4,8’den %4,4’e gerilemesi bekleniyor.

Avrupa tarafında ise, TSİ 18’de ECB Başekonomisti Philip Lane’nin konuşması takip edilecek. Ayrıca BoE Para Politikası Komitesi Üyesi Michael Saunders’ın da konuşması izlenecek.

Yurt içi tarafta ise, bugün TSİ 14.30’da ağustos ayı reel efektif döviz kuru endeksi izlenecek. TCMB tarafından yayımlanan verilere göre, reel efektif döviz kuru endeksi, TÜFE bazında temmuz ayında bir önceki aya kıyasla 0,70 puan azalışla 68,52’ye düşmüştü. Reel efektif döviz kuru endeksi, en yüksek seviyeyi 127,72 seviyesiyle Aralık 2007’de, en düşük seviyeyi ise 62,49 seviyesiyle Eylül 2018’de görmüştü. Reel efektif döviz kuru endeksleri, ülkemiz fiyat düzeyinin dış ticaret yaptığımız ülkelerin fiyat düzeylerine oranıyla hesaplanmakta olup, yükselmesi ulusal paramızın değer kazandığını, gerilemesi ise değer kaybettiğini göstermektedir.

TÜFE, beklentilerden daha iyi gelen ulaştırma kaleminin etkisiyle %1 olan beklentinin altında kalarak, aylık bazda %0,86 artış gerçekleştirdi. Yıllık TÜFE enflasyonu ise yatay seyrederek %11,77 seviyesinde gerçekleşti.

  • Çeşitli mal ve hizmetler; aylık %14,65 yükselen mücevher(altın) fiyatlarının etkisiyle aylık %5,1 artış göstererek enflasyona 0,3 puanla en yüksek etki eden kalem oldu. Uçak bileti, araba kiralama ücreti başta olmak üzere otomobil ve benzindeki sınırlı artışla ulaştırma kalemi de enflasyona 0,24 puan ile artış yönlü etkide bulundu. Sezon indirimleriyle giyim kalemi ve işlenmemiş gıda kaynaklı gıda kalemi enflasyona aşağı yönde etki ederken enflasyondaki yükselişi sınırladı. Pandeminin etkisiyle hizmet sektöründe yapılan fiyat ayarlamaları sonucunda lokanta ve oteller enflasyona 0,14 puan artış yönlü etkide bulundu.

Ağustos ayında sepet kurun aylık yaklaşık %5,5 yükselişinin ve altın ile demir dışı metaller gibi ana metallerdeki artışın da etkisiyle ÜFE enflasyonu ise, %1,6 olan beklentilerin üzerinde gerçekleşti ve %2,35 artışla Mayıs 2019’dan bu yana en yüksek aylık artışını gerçekleştirdi. Yıllık ÜFE önceki ay %8,33 iken son bir yıllık dönemin en yüksek seviyesi olan %11,53’e çıktı. Çekirdek enflasyon güçlenen iç talep ve kur etkisiyle birlikte 78 baz puan yükseldi ve %11,03 oldu.

  • ÜFE’deki %2,35’lik yükselişin başlıca kaynaklarını ana metal sanayi, tekstil ürünleri, kok ve rafine ürünleri, fabrikasyon metal ürünleri ve gıda ürünleri oluşturdu.
  • Ağustos ayı imalat PMI verisi açıklamasında da TL’deki değer kaybı ile girdi maliyetlerinin artmasına ve girdi enflasyonunun Ekim 2018’den beri en yüksek seviyede olmasına vurgu yapılmıştı.

Fiyatların genele yayılma derecesi hakkında bilgi veren ve fiyatı artan ürünler ile azalanlar arasındaki yüzde farkı gösteren enflasyon yayılım endeksini incelediğimizde, 418 maddeden 273’ünde fiyat artışı, 92’sinde ise fiyat azalışı gerçekleştiğini görmekteyiz. (Örneğin, 2018 yılındaki kur şoku sonrası eylül ayında 418 maddenin 338’inde fiyat artışı görmüştük.) 25 tanesinde fiyat bilgisi verilmediğinden örneklemden çıkarmış bulunmaktayız. Geçen ayla karşılaştırıldığında yayılım endeksinin 0,36’dan 0,46’ya gelerek belirgin artış gösterdiğini görmekteyiz.

Yurt içinde dün TCMB’nin, yatırımcı toplantıları çerçevesinde yerli ve yabancı yatırımcılara yönelik sunumu takip edildi. Sunumdan başlıklara baktığımızda,
Büyüme ve Cari Denge Görünümü

  • Normalleşme adımları ile birlikte ekonomik toparlanmanın başladığı, ihracattaki toparlanmanın ve düşük emtia fiyatlarının cari dengeyi destekleyeceği,
  • Hizmetler sektöründeki toparlanmanın imalatın gerisinde kaldığı ifade edildi.

Enflasyon ve Para Politikası Görünümü

  • Çekirdek enflasyonda trendin yukarı yönlü olduğu, orta vadeli enflasyon beklentilerinde kısmi artış görüldüğü,
  • Kur geçişkenliğinin geçmiş trendlere göre daha kuvvetli olabileceği, kur geçişkenliğinin enflasyon tahminleri üzerindeki etkisini de değerlendirecekleri,
  • Özel sektörün, döviz borçlarını azaltmayı sürdürdüğü, Merkez Bankası rezervlerinin kısa vadeli döviz borcunu karşılayabildiği,
  • Salgın belirsizliği sürdüğünden politika faizinin değiştirilmediği, likidite koşullarını sıkılaştırıcı yönünde tedbirlerin atıldığı,
  • Kredi gelişmelerinin talep yönlü enflasyon baskılarını azaltacağını ve maliyet kaynaklı enflasyon baskılarının azalmasının beklendiği,
  • Altın fiyatlarındaki yükselişin mevduat sahiplerinin ilgisini artırdığı da vurgulandı.

Dün küresel ölçekte ağustos ayına ilişkin nihai hizmet PMI verileri takip edildi. Avrupa’da hizmet PMI verilerinin geçen aya göre momentum kaybettiği görülmekte. Ekonomisi turizme dayalı İspanya ekonomisi artan vaka sayılarının turizm aktivitesinin gerilemesine neden olmasıyla ağustos ayında hizmet PMI 51,9’dan 47,7 seviyesine gelerek daralma bölgesine geçti. İtalya’da İspanya’ya benzer şekilde 51,6’dan 47,1 seviyesine gelerek daralma bölgesine geçti. Fransa’da ise hizmet PMI genişleme bölgesinde kalmasına rağmen büyüme hızı azaldı. Euro Bölgesi genelinde böylece hizmet PMI 54,7’den 50,5 seviyesine gelerek durgunluk bölgesine yaklaştı. Ayrıca dikkat çekici olarak istihdam alt endekslerinde azalma görülmekte. İngiltere’de veriler Euro Bölgesi’nin aksine oldukça iyi geldi. Ağustos ayında hizmet PMI 56,5’ten 2015 Nisan’ından beri en yüksek seviye olan 58,8’e geldi fakat istihdam alt endeksi yine daralmakta. ABD’de İngiltere’deki görünüme benzer şekilde ağustos ayında hizmet PMI güçlü bir artış sergiledi. Ağustosta hizmet PMI 50 seviyesinden son 17 ayın en yüksek seviyesi olan 55’e gelirken ise diğer ülkelerin aksine istihdam alt endeksinde artış görülmekte.

ŞİRKET HABERLERİ

Alarko Holding (ALARK, Nötr): Şirket bağlı ortaklıkları Alsim Alarko Sanayi Tesisleri ve Ticaret A.Ş. ve Alarko Enerji A.Ş. Yönetim Kurullarının 03.09.2020 tarihli toplantılarında; Alsim Alarko Sanayi Tesisleri ve Ticaret A.Ş. bilançosunda yer alan elektrik enerjisi alanında faaliyet gösteren Alcen Enerji Dağıtım ve Perakende Satış Hizmetleri A.Ş, Altek Alarko Elektrik Santralları Tesis İşletme ve Ticaret A.Ş., Alen Alarko Enerji Ticaret A.Ş., Meram Elektrik Dağıtım A.Ş. ve Meram Elektrik Perakende Satış A.Ş.’ ye ait iştirak hisselerinin kayıtlı değerleri üzerinden kısmi bölünme suretiyle Alarko Enerji A.Ş.’ ne devri için yasal prosedürlerin başlatılmasına, bölünme işlemlerinin 31.08.2020 tarihli bilançolar üzerinden yapılmasına oybirliği ile karar verildiği duyurulmuştur.

Bim Birleşik Mağazalar (BIMAS, Sınırlı Pozitif): Pay geri alım programı kapsamında 03.09.2020 tarihinde 67,40 TL- 67,50 TL fiyat aralığından (ortalama 67,4750 TL) 11.000 adet pay geri alınmış ve Şirket’in sahip olduğu BIMAS payları 5.608.893 adete ulaşmıştır. (Şirket sermayesine oranı %0,9237)

Emlak Konut GYO (EKGYO, Nötr): T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Toplu Konut İdaresi Başkanlığı mülkiyetindeki; İstanbul Avcılar’da bulunan toplam 1.971.786,92 m² yüzölçümlü taşınmazlardan, imar uygulaması sonrasında oluşacak yaklaşık 689,049.05m2 yüzölçümlü imar parsellerinin 1.420mn TL (KDV Muaf) bedel üzerinden Şirket tarafından satın alınmasına ilişkin; Şirket ile T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Toplu Konut İdaresi Başkanlığı arasında 28.08.2020 tarihinde protokol imzalanmıştır.

Kerevitaş Gıda (KERVT, Nötr): Şirket 26.12.2019 ve 26.02.2020 tarihinde duyurmuş olduğu dondurulmuş ve konserve gıda işlerine yönelik muhtelif çalışmaların devam etmekte olduğunu, Yıldız Holding A.Ş. tarafından şirkete ulaşan farklı bir gelişme veya Şirketçe bu konuda alınmış bir Yönetim Kurulu kararı bulunmadığını açıklamıştır.

Vestel Elektronik (VESTL, Nötr): 03.09.2020 tarihinde Vestel Beyaz Eşya (VESBE, Sınırlı Negatif) payları ile ilgili olarak 25,90-26,08 fiyat aralığından 18.365 adet satış işlemi ortaklıkça gerçekleştirilmiştir. Bu işlemle birlikte Şirket’in Vestel Beyaz Eşya sermayesindeki payı 03.09.2020 tarihi itibarıyla %92,53’e gerilemiştir.

SEKTÖR HABERLERİ

Otogazın litresine 13 kuruş zam geldi. Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası (EPGİS), 10 kuruşluk artışın pompa fiyatlarına yansıyacağını açıkladı. Eşel Mobil Sistemi gereği ÖTV’den karşılanacak 3 kuruşluk artışın ise pompa fiyatlarına yansımayacağı bildirildi.

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Tuğçelik Alüminyum (TUCLK, Sınırlı Pozitif): 2020 Ocak ayından bu yana görüşme gerçekleştirildiği belirtilen ve 2020 Şubat sonu itibarı ile denetimden geçilen Alman Tier-1 müşterisi ile 2021 ve 2022 yıllarında Daimler için direksiyon sistemleri parçası üretilmek üzere anlaşma yapıldığı duyurulmuştur. Yeni nesil elektrikli araçlarda ağırlığı azaltmak için kullanılacak parçalardan yılda 330.000 adet üretilecek olup; 2 yılda toplam 7,5 milyon Euro ciro elde edilmesi planlandığı, ayrıca parçaların kalıp, takım, fikstür ve mühendislik bedelleri için de 691bin Euro gelir beklendiği, müşteri ile 2023-2028 yılları arasında mevcut parçaların yeni versiyonlarının üretimini yapmak için de teknik görüşmeler devam edildiği, görüşmeleri süren parçalardan elde edilmesi beklenen toplam cironun 15mn Euro olduğu açıklanmıştır. Hisse dün günü %1 oranında artışla kapatmıştır.

FAİZ PİYASALARI

Perşembe günü ağırlıklı ortalama fonlama %10,16 seviyesinden %10,15 seviyesine sınırlı geriledi. Perşembe günü TCMB 10 milyar TL tutarında geleneksel repo ihalesi açarak piyasayı %10,2’den fonladı. Merkez Bankası piyasayı toplamda 309,6 milyar TL ile 180 milyar TL’si (20 milyar 3 aylık,%6,75 + 160 milyar TL 1 aylık,%10,90) repo ihalelerinden karşılanacak şekilde fonladı. Geri kalan tutarın, 115 milyar TL’si BİST’te %9,75’ten, 3,9 milyar TL’si BAPP’ta %9,75’ten ve diğer geri kalan 10,7 milyar TL TCMB bünyesinde %9,75’ten kullandırıldı.

ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi dün güne %0,65 seviyelerinden başlarken, gün içerisinde %0,62-%0,66 bandında hareketin ardından, %0,62 seviyesinden günü kapattı.

Yurt içi tahvil piyasasında, dün zayıf hacim devam ederken verim eğrisinin özellikle kısa vadeli tarafında faizlerde sınırlı değişimler gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafında ise yükselişler görüldü.

Kaynak: Ziraat Yatırım Sabah Stratejisi