Borsa Şirket Haberleri / Ziraat Yatırım – (4.08.2021)

SABAH STRATEJİSİ

Dün pozitif bir görüntüyle günü kapatan ABD borsalarını takiben bu sabah Asya borsalarında da genel olarak alıcılı bir görüntü var. Çin’de daha fazla regülasyon kararı gelme riski bir taraftan devam ederken, Asya genelinde artan vaka sayılarına karşın Japonya hariç MSCI Asya Pasifik endeksi %1’in biraz üzerinde alıcılı. Dolar’daki güçsüzlük ve ABD on yıllık tahvil faizinde %1,20’nin altındaki hareket de devam ediyor. Çoğu Gelişmekte Olan Ülke para birimi ile birlikte TL de sınırlı da olsa artı bölgede kalmaya çalışıyor. Bu fiyatlamalar çerçevesinde BIST100 endeksi güne %0,3 civarında alıcılı bir görüntüyle başlayabilir. Yurtiçinde güçlü gelen bilançolarla endeksteki iskonto artarken, sonuçlar, hedef fiyatlarda yukarı yönlü fiyat güncellemelerini de beraberinde getiriyor. Diğer yandan, hazirandan itibaren güçlenen ekonomik aktivitenin temmuz ayında da devam ettiği gözleniyor. Bu kapsamda, kısa vadeli yükseliş ivmesi yakalayan ve dün 15,1 milyar TL ile yaklaşık son bir buçuk ayın en yüksek işlem hacmine ulaşan BIST100 endeksinde bugün de alıcılı seyir gözlenebilir. Hedef 1.422 civarında.

MAKROEKONOMİ

Temmuz ayında TÜFE, beklentilerin üzerinde aylık bazda %1,80 arttı. Bu ayda açılmanın etkisinin devam ettiğini görmekteyiz. Yıllık TÜFE, %18,95’e yükselerek Nisan 2019’dan bu yana en yüksek seviyede. Gıda ve enerji grubundaki fiyat artışları belirginleşirken, mallar grubunda gıda ve enerji grubu hariç tutulduğunda enflasyon aylık bazda düştü. Hizmet grubunda ise aylık artış %1,32 oldu. Yayılım endeksinin düşmesine rağmen tarihsel ortalamaların üzerinde seyrettiği görülmekte.

ÜFE’de aylık artış hız kesse de yıllık bazda %44,92’ye yükseldi. Aylık bazda %2,46 artış görsek de ile mart ayından bu yana güçlü artışını sürdürmekte. Neticede gerek kur etkisi gerekse uluslararası emtia fiyatlarındaki yüksek seyir ve tedarik zincirindeki sıkıntılarla yaşanan arz kısıtları ÜFE kanalıyla TÜFE üzerinde risk oluşturmayı sürdürüyor. Çekirdek enflasyon olarak izlenen C endeksi aylık %0,62 artarken, yıllık %17,47’den %17,22’ye geriledi.

Hatırda kalması gerekenler:

  • ÜFE ve TÜFE arasındaki fark artmaya devam etmekte ve aradaki fark tarihi rekor seviyesini yeniledi.
  • Açılmayla birlikte fiyat ayarlamalarının etkisi azalarak devam etmekte.
  • Döviz kuru gelişmelerinin etkilerinin hafiflemesiyle temel mallarda aylık bazda düşüş görmekteyiz. Geçen aylarda temel mallar enflasyonunda döviz kuru gelişmeleri ile yüksek artışlar görmüştük.
  • Küresel enflasyonist riskler ve ÜFE’deki yüksek seviyeleri de göz önüne alarak enflasyonun yaz aylarında %19 civarında seyretmesini, belirgin düşüşün ise dördüncü çeyrekte gerçekleşmesini beklemeyi sürdürüyoruz.

Dün ABD’de haziran ayına ilişkin fabrika siparişleri aylık %1,5 artışla beklentilerin üzerinde artış kaydetti ve güçlü sanayi üretimi verisi öncesi olumlu sinyal verdi.

Euro Bölgesi’nde haziran ayına ilişkin ÜFE beklentilerle uyumlu olarak aylık bazda %1,4 arttı. Bunda enerji ve ham madde fiyatlarının artması etkili oldu. Baz etkisinin belirginleşmesiyle birlikte ÜFE yıllık %9,6’dan %10,2’ye yükseldi.

Yurt dışı tarafta bugün veri takvimine bakıldığında,

ABD tarafında temmuz ayına ilişkin nihai hizmet PMI nihai verileri takip edilecek. ABD’de temmuz ayına ilişkin öncü hizmet PMI, 64,6’dan 59,8 seviyesine gerilemesine karşın büyüme bölgesindeki güçlü seyrini sürdürmüştü. Firmalar ilgili ayda işçi bulmakta zorlandıklarını belirtirken, fiyat baskılarına bu raporda da vurgu vardı. Ayrıca ABD’de temmuz ayına ilişkin ISM imalat dışı PMI endeksi verisi açıklanacak. Endeks, mayıs ayında gördüğü tarihi zirve seviye olan 64’ten haziranda 60,1 seviyesine hafif gerilemiş, güçlü büyüme bölgesinde gelmeye devam etmişti. Geçen rapor döneminde dikkat çekici olarak yeni ihracat siparişleri endeksinde belirgin düşüş olmuş, istihdam ise daralma bölgesinde gelmişti. Fiyat baskıları ise yüksek seyretmesine rağmen görece azalmıştı. Endeksin temmuz ayındaki görünümünde değişiklik beklenmemekte.

Bunun yanında bugün cuma günkü tarım dışı istihdam verisi öncesi ABD’de TSİ 15.15’te temmuz ayına ilişkin ADP özel sektör istihdam verisi açıklanacak. Haziranda özel sektör istihdamı mayıs ayına göre ivme kaybederek 692 bin kişi artmıştı. Bir önceki aya benzer şekilde en çok istihdam artışı hizmet sektöründen kaynaklanmıştı. Hizmet istihdamı 624 bin kişi artarken özellikle eğlence ve konaklama sektöründeki 332 bin istihdam artışı dikkat çekiciydi. Temmuzda ise özel sektör istihdam artışının önceki aya göre hafif yükselerek 695 bin kişi seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor. Ayrıca TSİ 17’de Fed Yönetim Kurulu Üyesi Richard Clarida’nın konuşması takip edilecek.

Avrupa tarafında ise, bölge genelinde temmuz ayına ilişkin nihai hizmet sektörü PMI verileri takip edilecek. Temmuzda öncü hizmet PMI’lar, Almanya’da 57,5’ten 62,2’ye ve Euro Bölgesi’nde 58,3’ten 60,4’e yükselerek hizmet sektöründe büyüme hızlarının arttığına işaret ederken, Fransa’da 57,8’den 57’ye ve İngiltere’de ise 62,4’ten 57,8’e gerilemekle birlikte büyüme bölgesinde güçlü seyirlerini sürdürmüştü.

Ayrıca Euro Bölgesi’nde haziran ayına ilişkin perakende satışlar verisi açıklanacak. Euro Bölgesi’nde mayıs ayına ilişkin perakende satışlar, kısıtlayıcı tedbirlerin kaldırılmaya devam edilmesinin etkisiyle aylık bazda %4,6 oranında artış kaydetmişti ve yıllık bazda artış hızı ise baz etkisinin zayıflamasıyla %23,3’ten %9 seviyesine yavaşlamıştı. Haziranda ise perakende satışların aylık bazda %1,5 oranında artması beklenmekte.

Yurt içi tarafta ise temmuz ayına ilişkin reel efektif döviz kuru verisi açıklanacak. Haziran ayına ilişkin reel efektif döviz kuru endeksi haziran ayında enflasyon ve döviz kuru gelişmeleri ile birlikte 60,44’ten 59,77 seviyesine gerilemiş ve böylece TL, reel bazda tarihi düşük seviyesine gelmişti. Ayrıca TCMB’nin Aylık Fiyat Gelişmeleri Değerlendirmesi yayınlanacak.

ŞİRKET HABERLERİ

İş GYO (ISGYO, Nötr): İş GYO 2Ç2021’de 8,2mn TL net dönem zararı kaydetmiştir. Net dönem zararı bizim beklentimiz olan 9mn TL’lik zarara ve ortalama piyasa beklentisi olan 8mn TL’lik net dönem zararına yakın gerçekleşmiştir. Şirket geçen yılın ikinci çeyreğinde 8,8mn TL net dönem karı elde etmişti. İş GYO’nun satış gelirleri yıllık %37 oranında azalarak 2Ç2021’de 93,9mn TL olarak gerçekleşirken, bu gelirlerin 57,4mn TL’si kira gelirleri (üst hakkı gelirleri dahil), 34,3mn TL’si konut satışlarından oluşmuştur. Kira gelirleri yıllık %22,5 oranında artış kaydetmiştir. Konut satışları ise %65,9 oranında düşüş kaydetmiştir. Diğer yandan, Şirket’in brüt karı yıllık %2,3 oranında artarak 2Ç2021’de 54,2mn TL’ye yükselirken, FAVÖK %0,8 oranında düşmüş ve 42,8mn TL olmuştur. Brüt kar ve FAVÖK marjı ise 2Ç2021’de sırasıyla %57,7 ve %45,6 olmuştur. Öte yandan, Şirket yılın ikinci çeyreğinde 52,5mn TL net finansman gideri (2Ç2020:42,9mn TL gider) kaydetmiştir.

İkinci çeyrek net dönem zararı sonrasında İş GYO’nun 1Y2021’deki zararı 4,6mn TL olmuştur. Geçen yılın ilk yarısındaki net dönem zararı ise 11,9mn TL idi.

Aygaz (AYGAZ, Nötr): Aygaz A.Ş.’nin %100 oranında pay sahibi olduğu Aygaz Aykargo Dağıtım Hizmetleri A.Ş.’nin (“Aykargo”) sermayesinin %45’ini temsil eden toplam 15,97mn TL nominal değerdeki payların, 15,97mn TL peşin bedel karşılığında Koç Holding A.Ş.’ye devredilmesine karar verilmiş olup, devir işlemi dün gerçekleşmiştir. Ayrıca, Aykargo’da 2021 yılı içerisinde en fazla 110mn TL’ye kadar yapılacak sermaye artırımlarına Aygaz A.Ş. ve Koç Holding A.Ş. tarafından Aykargo’daki pay sahiplikleri oranında iştirak edilmesine karar verilmiştir.

İş Bankası (ISCTR, Nötr): Genel Müdürlük tarafından 650 milyon Türk Lirası nominal değerli 144 gün vadeli finansman bonosu ihracının halka arz yoluyla gerçekleştirilmesi, bu ihraca ilişkin vade, faiz, dağıtım esasları ve tahsisatların belirlenmesi, satışların tamamlanması ve Borsa İstanbul A.Ş.’de işlem görmesi de dahil olmak üzere gerekli bütün işlemlerin yerine getirilmesi için çalışmalara başlanmıştır. Halka arz edilecek finansman bonosuna fazla talep gelmesi durumunda toplam halka arz miktarı 975 milyon Türk Lirası nominal değere kadar artırılabilecektir. Banka tarafından söz konusu ihraçla ilgili olarak Sermaye Piyasası Kurulu’na gerekli başvuru yapılmıştır.

Migros (MGROS, Nötr): Şirketin, 23 adet Migros, 8 adet Migros Jet ve 5 adet Macrocenter formatında toplam 36 satış mağazası Temmuz ayı içerisinde ekte belirtilen tarihlerde hizmete açılmıştır. 31 Temmuz 2021 itibariyle Şirketin yurtiçinde toplam mağaza sayısı 2.444’tür.

Türk Traktör (TTRAK, Nötr): Şirketin Ankara ve Erenler fabrikalarında, yıllık planlı bakım/onarım çalışmaları nedeni ile 9 Ağustos – 21 Ağustos tarihleri arasında 12 işgünü üretime ara verilecektir. Bu dönemde, çalışanlar yıllık izin hakkedişlerini kullanacak olup, fabrikada nöbetçi personel ile sadece bakım ve revizyon çalışmaları gerçekleştirilecektir. Normal üretim sürecine 23 Ağustos tarihinde başlanacaktır.

SEKTÖR HABERLERİ

Demir Çelik: Türkiye Çelik Üreticileri Derneğinden (TÇÜD) verilerine göre, Ham çelik üretimi, haziranda 2020’nin aynı ayına göre %17,9 artışla 3,4 milyon ton, ocak-haziran döneminde ise geçen yılın aynı dönemine göre %20,6 artışla 19,7 milyon ton olarak gerçekleşti. Türkiye küresel ham çelik üretiminde 8. sırada yer aldı. Nihai mamul tüketimi ise haziranda yıllık bazda %1,5 artışla 2,5 milyon ton oldu. Tüketim yılın ilk 6 ayında geçen yılın aynı dönemine göre %29,4 yükselerek 17,4 milyon tona ulaştı. TÇÜD Genel Sekreteri Veysel Yayan, geçen yıl Kovid-19 etkisiyle gerileyen çelik tüketiminde 2021’in ocak-haziran döneminde gerçekleşen yükselişin, küresel piyasalarda da çelik ürünleri fiyatlarında ciddi artışlara yol açtığını söyledi. Yılın ilk yarısında, baz etkisi sebebiyle, üretim, tüketim, ihracat ve ithalat değerlerinde dalgalanmalar yaşandığını dile getiren Yayan, şunları kaydetti: “İkinci yarı itibarıyla üretim, tüketim ve dış ticaret dengelerinin kademeli bir şekilde oturmaya başlayacağı, yeni kapasitelerin devreye girmesiyle, yassı ürünlerde üretim fazlasının oluşacağı ve bu durumun yalnızca ihracat açısından değil, ithal ikamesi açısından da ilave imkanlar sağlayacağını değerlendiriliyor. Bu artışın sağlıklı bir şekilde sürdürülebilmesi için, AB ve ABD başta olmak üzere, pek çok ülke tarafından uygulamaya aktarılan koruma tedbirleri ve diğer ticaret politikası önlemleri için, karşı tedbir alınması önem taşımaktadır.” (Kaynak: AA)

Otomotiv: Otomotiv Distribütorleri Derneği (ODD) tarafından yayınlanan Otomotiv Pazarı raporuna göre Otomobil ve hafif ticari araç pazarı 2021 Temmuz ayında %45,3, otomobil pazarı %47,7 ve hafif ticari araç pazarı %35,8 oranında azaldı. 2021 yılı Temmuz ayı otomobil ve hafif ticari araç pazarı 2020 yılı Temmuz ayına göre%45,3 azalarak 47.849 adet oldu.

Türkiye otomobil ve hafif ticari araç toplam pazarı, 2021 yılı Ocak-Temmuz döneminde ise bir önceki yılın aynı dönemine göre %29,6 artarak 442.550 adet olarak gerçekleşti.

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

FM İzmit Piston (FMIZP, Pozitif): Şirket’in 2Ç2021’deki net dönem karı bir önceki yılın aynı dönemine göre %225 artarak 12,4mn TL’ye yükselmiştir. Satış gelirleri 2Ç2021’de bir önceki yılın aynı dönemine göre %462 oranında artan şirketin brüt karı aynı dönemler itibariyle 14,1mn TL yükselerek 15,6mn TL olmuştur. Şirketin ilk çeyrek faaliyet karı 12,6mn TL artmış ve 14,4mn TL’yi göstermiştir. Yatırım faaliyetlerinden 1,1mn TL gelir, finansmandan da 1,6mn TL gelir kaydedilmiştir. 4,8mn TL’lik vergi gideri sonrası 2. çeyrek net dönem karı 12,4mn TL seviyesinde gerçekleşmiştir.2. çeyrek karıyla birlikte şirketin 6 aylık net dönem karı 25mn TL olmuştur. 6A2020 net dönem karı 12,5mn TL idi.

Yükselen Çelik (YKSLN, Pozitif): Şirket’in 2Ç2021’deki net dönem karı 2Ç2020’deki 1,02mn TL’den 18,05mn TL’ye yükselmiş ve iyi bir görüntü sergilemiştir. Şirket’in satış gelirleri 2021 yılının ikinci çeyreğinde 2Ç2020’deki 32,8mn TL’den 151,7mn TL’ye yükselirken, brüt karı da aynı dönemde 3,5mn TL’den 36,6mn TL’ye ulaşmıştır. Şirket’in faaliyet karı da 32,3mn TL olarak gerçekleşmiştir. Finansman tarafında kaydedilen 5mn TL’lik gider sonrası şirketin vergi öncesi net dönem karı 27,3mn TL olurken, 9,3mn TL’lik vergi gideri sonrasında net dönem karı 18mn TL olarak gerçekleşmiştir.

İkinci çeyrek kar rakamıyla birlikte Şirket’in Ocak-Haziran dönemi net dönem karı 31,7mn TL’ye ulaşmıştır. Şirket, bir önceki yılın aynı döneminde 3mn TL net dönem karı kaydetmişti.

Carrefoursa (CRFSA): Yönetim Kurulu 03.08.2021 tarihli toplantısında, Şirketin finansal borçluluğunun azaltılması, özkaynaklarının güçlendirilmesi ve finansman giderlerinin etkisinin azaltılarak karlılığın desteklenmesi amaçlarıyla; Şirketin çıkarılmış sermayesinin, mevcut ortakların yeni pay alma hakları kısıtlanmaksızın ve tamamı nakden karşılanmak üzere artırılmasına yönelik çalışmalara başlanmasına, Bedelli sermaye artırımı nedeniyle ihraç edilecek payların miktarının ve yeni pay alma hakkı kullanım fiyatının Şirketin 30.09.2021 tarihinde sona eren ara dönem finansal tabloları baz alınarak belirlenecek sermaye ihtiyacına göre daha sonra kararlaştırılmasına, Konuyla ilgili çalışmaların tamamlanmasını müteakiben sermaye artırımına ilişkin gerekli unsurları içeren bir Yönetim Kurulu kararı alınmasına, karar vermiştir.

İttifak Holding (ITTFH): Bağlı Ortaklığı İmaş Makina Sanayi A.Ş.’nin 03.08.2021 tarihli Yönetim Kurulu toplantısında, İMAŞ MAKİNA’nın halka arz edilmesine karar verilmiştir. 1989 yılında kurulan İMAŞ MAKİNA; tahıl değirmenciliği sektöründe Milleral, yem değirmenciliği sektöründe Viteral, şerit ve daire testere tezgahları sektöründe Cuteral ve çelik konstrüksiyon sektöründe Steral markalarıyla faaliyet göstermekte olup; 30mn TL olan ödenmiş sermayesinin %72,69’luk kısmı İttifak Holding A:Ş:’ye, %17,31’lik kısmı Holding’in bağlı ortaklığı Adese Gayrimenkul Yatırım A.Ş.’ye, %10’luk kısmı Noya Çelik A.Ş.’ye ait paylardan oluşmaktadır.

Orge Enerji (ORGE): Şirketin devam eden işleri arasında yer alan Dudullu-Bostancı Metro Projesi’nde, Scada kapsamındaki elektrik işlerine ilişkin 461bin EUR+KDV tutarındaki teklife ilişkin olarak, İşveren Elmak Kontrol Sistemleri San. ve Tic. A.Ş. ile sözleşme görüşmelerine başlandığı kamuya duyurulmuştu. Bahsi geçen sözleşme imza süreci tamamlanmıştır. İşin Haziran 2022’de bitirilmesi planlanmaktadır. Böylece Dudullu-Bostancı Metro Projesi’nde toplam sözleşme büyüklüğü 2,6mn EUR+KDV seviyesine ulaşmış bulunmaktadır.

Vakıf GYO (VKGYO): Şirket mülkiyetinde bulunan Cubes Ankara Projesi’nin ana yüklenici ihale süreci tamamlanmış olup, söz konusu işin 1.053mn TL + KDV bedelle Mustafa Ekşi İnş. Tur. San. ve Tic. Ltd. Şti’ye yaptırılmasına karar verilmiş ve sözleşme imzalanmıştır.

FAİZ PİYASALARI

Salı günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %19 seviyesinde yatay seyretti. TCMB dün 69 milyar TL’lik (%19’dan, 7 gün vadeli) haftalık repo ihalesi açtı, toplam fonlama tutarı ise tamamı haftalık repo ihaleleri kaynaklı 272 milyar TL oldu.

ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi dün güne %1,18 seviyelerinden başlarken, gün içerisinde %1,15-%1,20 bandında hareketin ardından %1,17 seviyesinden günü kapattı.

Yurt içi tahvil piyasasında, dün verim eğrisi genelinde faizlerde yükselişler görüldü. Bu kapsamda, günlük bazda verim eğirisinde kısa vadeli tarafta 20 baz puana yaklaşan yükselişler gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta ise 25 baz puana varan yükselişler görüldü.

Kaynak: Ziraat Yatırım Sabah Stratejisi