Borsa Şirket Haberleri / Ziraat Yatırım – (4.07.2022)

SABAH STRATEJİSİ

Büyüme endişelerinin sürdüğü ortamda cuma günü ABD borsaları tepki alımlarıyla karşılaştı. Ana endeksler %1 civarında primle günü tamamladı. Bugün Bağımsızlık Günü nedeniyle ABD borsaları kapalıyken, vadelilerde satıcılı bir görüntü var. Diğer yandan, kısıtlamaların kalktığı ve büyüme beklentilerin sürdüğü Çin’de Şanghay endeksinin devam eden desteğiyle Asya piyasalarında baskı daha az. Euro STOXX 50 vadelisi ise hafif artıda. Bu hafta yurtdışında PMI rakamları, FOMC toplantı tutanakları ve cuma günü tarım dışı istihdam verisi yakından izlenecek. Yurtiçi tarafta ise Kurban Bayramı Arefesi nedeniyle cuma günü yarım gün açık kalacak piyasalarda, bu hafta mayıs ayı ödemeler dengesi verisi takip edilecekken, bugünkü mayıs ayı enflasyonu yakından izlenecek. Yıllık enflasyonun %78-80 arasında gelmesi bekleniyor. BDDK kararı sonrasında geçen hafta boyunca satış baskısı altında kalan ve cuma günü toparlanma eğilimi gösteren BIST100 endeksinin enflasyon verisi ile birlikte toparlanmasını sürdürebileceğini düşünüyoruz.

MAKROEKONOMİ

S&P Global/İSO Türkiye imalat PMI 49,2’den haziranda 48,1’e geriledi ve daralma bölgesinde kalmaya devam etti. Raporda üretim ve yeni siparişlerde yavaşlama olduğu vurgulanmakta. İstihdamın artmaya devam ettiği fakat ivme kaybettiği belirtilirken, enflasyonist baskıların güçlü seyrettiği belirtilmekte. Girdi fiyatlarındaki artışla firmaların satış fiyatlarını artırdığı tespiti yer almakta.

Ayrıca ABD’de haziran ayına ilişkin ISM imalat sanayi PMI endeksi ise, 56,1’den 53’e gerileyerek beklentilerin üzerinde düşüş sergileyerek imalat sektörü faaliyetlerinde son iki yıldaki en yavaş büyümeye işaret etti. Anket katılımcısı firmalar, devam eden tedarik zinciri sıkıntılarını ve artan fiyat baskılarını en büyük endişeleri olarak görmeye devam ettiklerini belirtti.

Bunun yanında, Avrupa genelinde S&P Global haziran ayına ilişkin imalat sektörü PMI nihai verileri takip edildi. İmalat sektörü PMI’lar, Euro Bölgesi’nde 52’den 52,1’e, Fransa’da 51’den 51,4’e hafif yukarı yönlü revize edilirken, Almanya’da 52’de kaldı, İngiltere’de ise 53,4’ten 52,8’e hafif aşağı yönlü revize edildi ve büyüme bölgesindeki seyirlerini sürdürdü. Bununla birlikte, artan enflasyonist baskılar, yüksek emtia fiyatları, tedarik zincirindeki sıkıntılar ve sıkılaşan finansal koşullarla bölge genelinde PMI verilerinde önceki aya göre beklentilerin üzerinde düşüş gözlendi.

Ayrıca Euro Bölgesi’nde haziran ayına ilişkin öncü TÜFE, artan enerji ve gıda fiyatları kaynaklı aylık %0,8 artarken, yıllık ise %8,1’den %8,6’ya yükselerek beklentileri aştı ve yeni bir rekor seviyeye ulaştı. Beklentilerin üzerinde gelen enflasyon verisi ECB’nin parasal sıkılaştırma adımlarını hızlandırmasına yönelik beklentileri artırabilir. Nitekim ECB Başkanı Lagarde geçen hafta yaptığı konuşmada, temmuz toplantısında 25 baz puanlık faiz artışı planını yinelerken, enflasyonun beklentilerden daha hızlı yükselmesi durumunda daha hızlı hareket edeceklerini belirtmişti.

Bu haftanın veri takvimine baktığımızda;

  • ABD tarafında, bu hafta çarşamba günü Fed’in son toplantısına ilişkin tutanaklar yayınlanacak. Veri gündeminde ise istihdam ve ücretlerin seyrine ilişkin veriler önemli olacak. Bu kapsamda çarşamba günü mayıs ayı JOLTS açılan iş sayısı, perşembe günü haziran ayı ADP özel sektör istihdamı ve cuma günü tarım dışı istihdamı açıklanacak. ADP ve tarım dışı istihdam verileri ise mayıs ayında farklı bir resme işaret etmişti. ADP 128 bin kişi artarak istihdam artış hızında yavaşlamaya işaret ederken, tarım dışı istihdam ise 390 bin kişi artarak güçlü seyrini korumuştu. Bu açıdan Fed son toplantısında olumlu istihdam piyasasındaki seyir ve yüksek gelen enflasyon verisi sonrası 75 baz puan artırımına gitmişti. Powell, Temsilciler Meclisi’ndeki konuşmasında iş gücü piyasasının sürdürülemez şekilde ısındığını belirtmiş ve önceliklerinin enflasyonla mücadele olduğunu vurgulamıştı. Ayrıca Powell önümüzdeki dönemde de işsizliğin yükselme riski olduğunu belirtmişti. Çarşamba günü ise S&P Global hizmet PMI ve ISM imalat dışı PMI açıklanacak. Öncü verilere göre S&P Global hizmet PMI 53,4’ten 51,6’ya gerileyerek son beş ayın en düşük seviyesinde gerçekleşmişti. Ayrıca salı günü mayıs ayı fabrika siparişleri ve dayanıklı mal siparişleri açıklanacak. ABD’de dayanıklı mal siparişleri öncü verisi sıkılaşan finansal koşullara ve resesyon beklentilerine karşın mayıs ayında beklentilerin oldukça üzerinde aylık %0,7 artmıştı. İşletmelerin yatırım planları için göstergelerden biri olan savunma dışı havacılık hariç sermaye malı siparişleri mayısta aylık %0,5 artmıştı, fakat son yayınlanan haziran ayı PMI verilerinde arz sıkıntıları, yüksek fiyatlar gibi nedenlerle belirgin düşüş gördük. Bu açıdan ekonomideki olası yavaşlama ile dayanıklı mal siparişlerinde 3 aydır süren artış trendi önümüzdeki aylarda bozulabilir.
  • Avrupa tarafında bu hafta ECB toplantı tutanakları önemli olacak. Temmuz ayında ECB yetkililerince 25 baz puan artırımı, eylülde 50 baz puan faiz artırımı olabileceği sinyali verildi. Tutanaklarda bu açıdan faiz artırım patikasına ilişkin yönlendirmeler önemli olacaktır. Veri gündeminde ise bugün Euro Bölgesi’nde mayıs ayı ÜFE ve temmuz ayı Sentix yatırımcı güveni takip edilecek. Nisan ayında ÜFE aylık %5,3’ten %1,2’ye yavaşlarken, yıllık ise %36,9’dan %37,2’ye yükselerek yeni bir rekor seviyeye ulaşmıştı. Sentix yatırımcı güveni haziran ayında -22,6’dan -15,8’e yükselmesine rağmen negatif bölgede kalmaya devam etmişti. Rusya ve Ukrayna krizinin oluşturduğu belirsizlik ve artan enflasyonist baskılar, tedarik sıkıntıları ve olası resesyona yönelik artan endişelerin devamı yatırımcı güvenini baskılamaya devam etmekte. Euro Bölgesi’nde iç talebin seyrine ilişkin sinyal vermesi açısından salı günü haziran ayı nihai hizmet PMI verileri ve çarşamba günü mayıs perakende satışlar verileri izlenecek. Öncü verilere göre hizmet PMI’lar, enflasyonist baskılar, yüksek emtia fiyatları, sıkılaşan finansal koşullar, pandemiden kaynaklanan ertelenmiş talebin etkisinin azalmasıyla beklentilerin üzerinde düşüş sergilemesine karşın büyüme bölgesindeki seyirlerini sürdürmüştü. Ayrıca bugün Almanya mayıs ayı dış ticaret, çarşamba günü fabrika siparişleri ve perşembe günü sanayi üretimi verileri açıklanacak. Almanya fabrika siparişleri nisanda aylık bazda %2,7 gerilemiş ve zayıf seyir devam etmişti, sanayi üretimi ise %0,7 artmıştı fakat bunda mart ayında %3,7’lik düşüşün yarattığı baz etkisi faktör olmuştu. Özellikle Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşın da olumsuz etkilediği enerji fiyatlarının sanayi üretimine baskı yapmaya devam etmesi beklenmekte.
  • Asya tarafında ise önemli bir veri akışı bulunmamakta. Çin’de salı günü haziran ayı Caixin hizmet PMI verisi izlenecek. Öncesinde izlenen resmi imalat dışı PMI, salgın kısıtlamalarının gevşemesiyle 47,8’den haziranda 54,7’ye gelerek belirgin artmıştı. Bu açıdan Caixin hizmet PMI’ın belirgin yükselmesi olası.
  • Ayrıca salı günü Avustralya Merkez Bankası’nın artan enflasyonist baskıların etkisiyle faiz artırımlarına devam etmesi beklenmekte. Beklenti, faizlerin 50 baz puan artırılması yönünde.

Yurt içi veri gündeminde ise bugün haziran ayı enflasyon rakamları, salı günü reel efektif döviz kuru, perşembe günü Hazine nakit dengesi, cuma günü ise mayıs ayı ödemeler dengesi, dış ticaret endeksleri ve temmuz ayı TCMB Piyasa Katılımcıları Anketi açıklanacak. Salı günü ise TCMB aylık fiyat gelişmeleri raporunu yayınlayacak. Ayrıca cuma günü Fitch’in Türkiye değerlendirmesini yayınlaması beklenmekte.

  • Mayıs ayında TÜFE aylık %2,98 artmıştı, yıllık bazda %69,97’den %73,5’e yükselmişti. Çekirdek C endeksi yıllık yıllık %52,37’den %56,04’e, çekirdek B endeksi %57,2’den %61,63’e gelmişti. ÜFE ise aylık %8,76 artışla önceki aya göre hızlanmıştı ve yıllık bazda %121,82’den %132,16’ya yükselmişti. Enflasyon verileri öncesinde izlenen İTO tarafından yayınlanan İstanbul Ücretliler Geçinme Endeksi ise haziran ayında %4,03 arttı ve yıllık bazda %94,19’a yükseldi. Alt endekslerin tamamında aylık bazda artış görüldü. En belirgin artışın ise kamu kaynaklı fiyat artışları ve değişken tüketim ağırlıklarının etkisiyle ulaştırma ve haberleşme harcamaları ve konut harcamalarında olduğu görülmekte. Toptan Eşya Fiyatları Endeksi ise haziran ayında %8,17 arttı ve yıllık artış oranı ise %87,98’e yükseldi. Madenler grubu hariç bütün alt gruplarda fiyat artışları görülürken, en belirgin artış %15,11 aylık yükselişle yakacak ve enerji maddeleri grubunda görülmekte. Beklentilere baktıımızda ise Bloomberg Anketi’ne göre haziranda TÜFE’nin aylık %5,62 artması (medyan tahmin) ve yıllık %79,88’e yükselmesi beklenmekte. Foreks Anketi’ne göre ise haziranda TÜFE’nin aylık %5 artması (medyan tahmin) yönünde ve böylelikle TÜFE’nin %78,3’e yükselmesi beklenmekte.
  • Reel efektif döviz kuru endeksi mayıs ayında aylık %2,1 düşüşle 55,62’ye gerilemişti.
  • Mayıs ayında Hazine nakit dengesi 149,2 milyar TL fazla vermişti. 12 aylık kümülatif nakit açığı 206,9 milyar TL’den 28,6 milyar TL’ye gerilemişti. Faiz dışı denge ise mayıs ayında 164,8 milyar TL fazla verirken, kümülatif faiz dışı fazla 165 milyar TL olmuştu. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın haziran-ağustos dönemi iç borçlanma stratejisinde haziran ayı iç borçlanma hedefi 28 milyar TL olarak açıklanmıştı. Hazine haziran ayında hesaplamalarımıza göre borçlanma hedefinin oldukça üzerinde 54,8 milyar TL iç borçlanma gerçekleştirdi ve haziran ayında iç borç anapara ödemesinin 11,6 milyar TL olduğunu varsaydığımızda Hazine’nin 43,2 milyar TL net iç borçlanma gerçekleştirdiğini hesaplamaktayız. Hazine haziran ayında uluslararası piyasalarda dış borçlanmaya gitmedi, dış borç anapara ödemesinin ise 1,8 milyar TL olduğunu varsaydığımızda 1,8 milyar TL net dış borç ödemesi gerçekleştirdiğini öngörmekteyiz. Böylelikle Hazine’nin haziran ayında toplamda yaklaşık 41,4 milyar TL net borçlanma gerçekleştirdiğini hesaplıyoruz. Haziran ayında Hazine’nin TCMB Analitik Bilanço’dan kasa hareketlerine baktığımızda kasa bakiyesinin bir önceki aya göre 7,9 milyar TL azaldığını görmekteyiz. Bu açıdan haziran ayında Hazine nakit dengesinin fazladan açığa dönmesini beklemekteyiz.
  • Nisan ayında cari açık aylık 2,7 milyar USD gerçekleşmişti. Altın ve enerji hariç cari işlemler dengesi, geçen sene nisanda 1,1 milyar USD fazla vermişti, bu sene nisanda ise 4 milyar USD fazla vermişti. 12 aylık kümülatif cari açık 24,5 milyar USD’den 25,7 milyar USD’ye yükselerek temmuzdan bu yana en yüksek seviyeye çıkmıştı. Cari açık/GSYH* oranı %3,1 seviyesinden %3,2 seviyesine çıkmıştı. (*GSYH olarak 2022 yılı 1. çeyrek gerçekleşme baz alındı). TÜİK verilerine göre dış ticaret açığı, nisan ayındaki 6,1 milyar USD’den mayıs ayında 10,6 milyar USD’ye yükseldi. Mayıs ayında DHMİ verilerine göre dış hat yolcu sayısında aylık %39, yıllık %259 oranında güçlü artış gözlendi, bu durum mayısta turizm gelirlerinde toparlanmanın sürdüğüne işaret etmekte. Bununla birlikte genişleyen dış ticaret açığı nedeniyle mayısta cari açığın belirgin artacağını tahmin ediyoruz. Yılın ilk yarısında cari açıktaki artış trendi özellikle emtia fiyatlarındaki yüksek seviyeler nedeniyle sürebilir, yılın ikinci yarısında ise turizm ve ihracat gelirlerinin performansı önemli olacak. Bloomberg Anketi’ne göre, mayısta aylık bazda cari açığın 6,76 milyar USD seviyesinde gerçekleşmesi beklenmekte, bu seviyede gerçekleşecek aylık cari açıkla, önceki verilerde revizeler olmaması durumunda yıllık kümülatif cari açık 25,7 milyar USD’den 29,2 milyar USD’ye yükselecek.
  • Nisan ayında dış ticaret haddi aylık bazda %1,6, yıllık bazda ise %18,8 gerilemişti ve eşik değerin altındaki seyrini sürdürmüştü.
  • Haziran ayında Piyasa Katılımcıları Anketi’nde katılımcılar, yıl sonu enflasyon beklentilerini yükseltmeye devam etmişti, orta vadeli enflasyon beklentilerini de 2013 yılından bu yana en yüksek seviyeye çekmişlerdi. Yıl sonu büyüme tahmini ise iyileştirilmeye devam edilirken, özellikle enerji fiyatlarındaki yüksek seviyeler nedeniyle cari açık tahmininde yukarı yönlü revizeler sınırlı da olsa sürmüştü. Ayrıca yıl sonu kur beklentisi de 18,89 seviyesine çekilmişti.

ŞİRKET HABERLERİ

Çemtaş Çelik (CEMTS, Nötr): Şirketin, ileriki yıllarda yapılması planlanan üretim faaliyetlerini arttırma amaçlı yatırımlarında kullanılmak üzere, büyüyen yapısının gerektirdiği fiziki mekan ihtiyaçlarına uygun olarak, Bursa-Mudanya’da 10.386 m2, 4,4mnTL bedelle gayrimenkul satın alınmıştır. Bursa-Nilüfer, Mudanya ve Karacabey’de son alınan gayrimenkul ile birlikte toplam alınan gayrimenkul miktarı 189.218,46 m2’ye ve 123,4mn TL değere ulaşmıştır.

Coca Cola İçecek (CCOLA, Nötr): Fitch Ratings, Coca-Cola İçecek’in (CCI) Yabancı ve Yerli Para Cinsinden Uzun Vadeli Temerrüt Derecelendirmesi Notunu ve Uzun Vadeli Birincil Teminatsız Derecelendirme Notunu, yatırım yapılabilir seviye olan, ‘BBB-‘ olarak, görünümünü ise Pozitif olarak teyit etmiştir.

İş Bankası (ISCTR, Nötr): Banka tarafından 200 Milyon Euro veya Türk Lirası da dahil diğer para birimlerinde muadili tutara kadar, yurt dışında İpotek Teminatlı Menkul Kıymet ihraç edilmesine imkan tanıyacak ihraç tavan tutarı için Sermaye Piyasası Kurulu’na başvuruda bulunulmuştur.

Kordsa (KORDS, Nötr): 21 Nisan 2022 tarihinde kamuya açıklandığı üzere, 20 Nisan 2022 tarihinde Microtex Composites S.r.l.’nin sermayesinin %60’ını temsil eden payların tamamının Şirketin bağlı ortaklığı Kordsa Inc tarafından 24,6mn Avro bedelle alınması amacıyla sözleşme imzalanmış ve kapanış süreci başlatılmıştı. 2022 yılının 2.çeyreğinde tamamlanması beklenen Avrupa Doğrudan Yatırımlar onay sürecinin 2022 yılı 3.çeyrekte tamamlanması ve satınalmanın sonuçlandırılması öngörülmektedir.

Kontrolmatik Teknoloji (KONTR, Sınırlı Pozitif): Şirket, esnek silisyum anotlar, kendi kendini onaran anotlar, lityum zengin katotlar, çeşitli polimer bağlayıcı çözümleri üzerine çalışmalar yapan Enwair Enerji Teknolojileri A.Ş.’nin %50,1 hissesini 6,2mn TL bedelle satın almıştır. Şirket’in 1 Kosgeb, 1 Tübitak 1501, 1 Avrupa birliği Era Net projesi tamamlanmış, halihazırda 1 Tübitak 1501 ve 1 Avrupa Birliği Horizon projesi yürütülürken, 1 adet PCT ve 1 adet TR patenti tescillenmiş, ayrıca 3 adet patent süreci devam eden çalışmasının olduğu açıklanmıştır.

TOFAŞ (TOASO, Pozitif):  Tofaş’ın 22 yıldır Türkiye’de ürettiği hafif ticari araç modeli Doblo’nun, İspanya’daki Stellantis fabrikasına transfer olmasının ardından Bursa’daki fabrikanın yeni yol haritası netleşti. Stellantis ve Koç Holding arasında geçen hafta yapılan görüşmeler sonucunda, 2025 yılından itibaren başlayacak şekilde binek ve ticari olmak üzere üç yeni model için anlaşma sağlandığı öğrenildi. (Kaynak: Dünya)

Türk Hava Yolları (THYAO, Nötr): THY Teknik AŞ, Umman’ın ulusal hava yolu şirketi Oman Air ile uçak bakım anlaşması imzaladı. Yapılan anlaşma kapsamında THY Teknik, Oman Air’in filosunda yer alan Boeing 737NG ve Boeing B737 MAX uçakları için komponent bakım ve ikame yedek parça desteği sağlayacak ve sahip olduğu tecrübeyi Oman Air filosuna aktaracak.

Türkiye Sigorta (TURSG, Nötr): Şirket Yönetim Kurulu’nun 28.06.2022 tarihli kararı ile başlatılan pay geri alım işlemleri kapsamında;  Şirket tarafından 01.07.2022 tarihinde Borsa İstanbul’da pay başına 5,04 TL – 5,09 TL (ağırlıklı ortalama 5,07 TL) fiyat aralığından toplam 200.000 TL nominal değerli TURSG payları geri alınmış ve payların sermayeye oranı %0,0018’e ulaşmıştır.

SEKTÖR HABERLERİ

Yatırım: Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının, Türkiye’de elektrikli araçların şarj altyapısını oluşturmak amacıyla devreye aldığı “Elektrikli Araçlar İçin Hızlı Şarj İstasyonları Destek Programı” ile 1 milyar liralık yatırımın önü açıldı. Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de elektrikli araçlar yaygınlaşmaya başladı. Otomotiv endüstrisindeki dönüşümü yakalayacak Türkiye’nin Otomobili Togg, seri üretim bandından inmeye hazırlanırken, elektrikli araçların hızlı şarj edilmesi de büyük önem kazandı. Bu amaçla kolları sıvayan Bakanlık, “Elektrikli Araçlar İçin Şarj İstasyonları Destek Programı”nı başlattı. Kaynak: AA

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Biotrend Enerji (BIOEN): Şirketin bağlı ortaklığı Doğu Star Elektrik Üretim A.Ş’nin işletmecisi olduğu İnegöl Biyogaz Elektrik Üretim Tesisinin 4,242 MWe olan kurulu gücünün 7,070 MWe’ye çıkarılması için Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından kısmi kabul İşlemi gerçekleştiği açıklanmıştır. Halihazırda 4,242 MWe Kurulu güç kapasitesinde olan tesis, yapılan kabul işlemi neticesinde 7,070 MWe kurulu güç kapasitesine ulaşmıştır. Bu kapasite artışı ile birlikte, Şirketin toplam kurulu gücü 95,0 MWe’ye ulaşmıştır.

Denge Yatırım Holding (DENGE): Şirketin bağlı ortaklığı, Site Lojistik A.Ş. ile TYG Market ve Elektronik Ticaret Hizmetleri A.Ş. arasında depolama ve taşımacılık hizmetlerini yapmak üzere 3+2 yıl süreli Lojistik işbirliği sözleşmesi imzalandığı açıklanmıştır.

Girişim Elektrik Sanayi (GESAN): Şirket, grup şirketler Bapaş Profil A.Ş. ve Dörtdivan Çerçeve Ltd. Şti. ile Ankara’da bulunan tesislerine, Çatı Öztüketim Güneş Enerjisi Santralleri yapılması hususunda anlaşmaya varmıştır. Anlaşma bedeli vergiler hariç 1mn USD’dir. (Güncel baz USD/TL kuru ile anlaşma bedeli 17.420.000, -TL)

Koleksiyon Mobilya (KLSYN): Şirket, Katar’da, yaklaşık 10 yıldır çalıştığı mimarlık şirketi Al Mana Galleria ile askeri istihbarat üssü projesi olan Qatar Army Signal Corps.(Katar Silahlı Kuvvetleri Muharebe Birliği) adlı proje için sözleşme imzalamıştır. 1,8mn USD kontrat büyüklüğü olan mobilya tasarım projelerinin, süresinin 246 gün olduğu, üretimin 2023 Şubat ayında tamamlanmasının planlandığı açıklanmıştır. Projenin 900bin USD avans ödemesinin önümüzdeki günlerde alınacağı açıklanmıştır.

Mia Teknoloji (MIATK): Şirket, Eureka Kümeleri arasında ortak olarak yayınlanan İkinci Yapay Zekâ çağrısı kapsamında Intelligent Workflow optimization and Intuitive System interaction in Healthcare (IWISH) isimli öneri sunulması sürecinde konsorsiyum üyeleri arasında yer almıştır. Uluslararası tarafta EUREKA AI değerlendirmesinden geçerek etiket alındıktan sonra, TÜBİTAK tarafından 1509- Uluslararası Sanayi Ar-Ge Projeleri değerlendirme süreci başarı ile sonuçlanan, TÜBİTAK’a sunulan ismi ile İWISH-Sağlık Hizmetlerinde Akıllı İş Akışı Optimizasyonu Ve Sezgisel Sistem Etkileşimi projesi Türkiye, Hollanda, Belçika, Singapur dahil 4 ülkeden 12 firmanın konsorsiyum iş birliğiyle proje yürütülecektir. Şirket bu projede Türkiye partneri olup, yükümlülükleri kapsamında iş paketlerinde yapacağı Ar-Ge çalışmaları için 1,8mn TL tutarında pay almak üzere TÜBİTAK ile sözleşme imzalamış, ilgili sözleşme Şirket’e tebliğ edilmiştir.

MLP Sağlık Hizmetleri (MPARK): Şirket, Medical Park Tarsus Hastanesi’nin operasyonlarına son verme kararı almıştır. Çıkış kararı alınan hastanenin 1Ç 2022’de konsolide hastane hasılatındaki payı %1,1 ve konsolide FAVÖK’teki payı ise %0,1’dir.

FAİZ PİYASALARI

Cuma günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %14,05’ten %14’e hafif geriledi. TCMB cuma günü 49 milyar TL’lik (%14’ten, 7 gün vadeli) haftalık repo ihalesi açtı. Toplam fonlama tutarı ise repo ihaleleri kaynaklı 522 milyar TL oldu.

ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi cuma günü %3,09 seviyelerinden başlarken, gün içerisinde %2,79-%3,02 bandında hareketin ardından %2,88 seviyesinden günü kapattı.

Yurt içi tahvil piyasasında, cuma günü verim eğrisi genelinde düşüşler görüldü. Bu kapsamda, günlük bazda kısa vadeli tarafta 45 baz puana yaklaşan düşüşler gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta 45 baz puana yaklaşan düşüşler görüldü. Gösterge kağıtların faizlerinin haftalık bazda değişimlerine bakıldığında ise, kısa vadeli tarafta 15 baz puana yaklaşan yükselişler gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta 70 baz puana varan değişimler görüldü.

Kaynak: Ziraat Yatırım Sabah Stratejisi