Borsa Şirket Haberleri / Ziraat Yatırım – (31.03.2021)

SABAH STRATEJİSİ

Bu sabah Asya borsalarının eksi bölgede seyrettikleri gözlenirken, ABD vadelileri yatay. Başta ABD olmak üzere küresel ekonomilere yönelik iyimser beklentilerin daha çok dillendirildiği ortamda faizlerdeki yukarı yönlü hareket zaman zaman borsalardaki yükselişleri frenliyor. Diğer yandan, Dolar’da küresel çapta yaşanan güçlenme eğilimi de devam ediyor. Dolar endeksi (DXY) 200 günlük ortalamasından uzaklaşıyor. Bu fiyatlamalar çerçevesinde de Gelişmekte Olan Ülke para birimlerinin baskı altında kaldıklarını izliyoruz. Negatif ayrışan TL’de ise oynaklık devam ederken, dün 8,45 seviyesine kadar yükselen Dolar / TL, TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu’nun sıkı duruşa işaret eden konuşması ile günü 8,36 seviyesinden kapattı. Kur hareketiyle gün içerisinde 1.371 seviyesine kadar gerileyen BIST100 endeksi ise günü yükselişle, 1.396 seviyesinden kapattı. Ancak, bankacılık (XBANK) endeksi %1 oranında değer kaybetti. Sanayi endeksi (XUSIN) ise %0,85 yükseldi. Banka – sanayi ayrışmasının sanayi lehine bugün de devam edebileceğini düşünürken, kısmen de olsa yukarı yönlü hareket etme isteğinde olan BIST100 endeksinin sanayi hisseleri öncülüğünde geçen hafta cuma günkü en yüksek seviye olan 1.412 direncine kadar yükseliş kaydedebileceğini öngörüyoruz.

MAKROEKONOMİ

Küresel piyasalar hafta ortasına Biden’ın uzun vadeli yeni mali destek paketini ve ABD ADP özel sektör istihdam verisini bekleyerek başlıyor. Biden’ın; bugün sağlık, iklim değişikliği, eğitim, altyapı ve teknoloji yatırımları, istihdam ve vergi artışlarını içeren en az 3 trilyon dolarlık paketin detaylarını paylaşması bekleniyor.
  • Çin’de öncü göstergeler, yeni yıl sonrası döneme işaret eden mart ayında ekonomik toparlanmanın hizmet sektörü öncülüğünde sürdüğünü gösterdi. Resmi imalat, 50,6 seviyesinden 51,2’ye çıkarken, resmi imalat dışı PMI (hizmet ve inşaat sektörü), 51,4’ten 56,3’e çıkarak güçlü bir artışa işaret etti.
  • Dün ABD’de mart ayına ilişkin Conference Board tüketici güven endeksi takip edildi. Daha önce açıklanan Michigan Üniversitesi tüketici güveni endeksi ile uyumlu geldi ve son bir senenin en yükseği olan 109,7’ye yükseldi. Temel faktörler aşılama sürecindeki ilerleme, azalan vaka sayıları ve 1,9 trilyon USD’lik teşvik paketinin çıkması oldu. Veriye detaylı bakıldığında cari duruma ilişkin endeks 89,6’dan 110’a yükselerek salgın sonrası en yüksek düzeyde. Beklentilere ilişkin alt endeks ise 90,9’dan 109,6’ya yükselerek olumlu bir tablo çizdi.

Yurt dışında bugünkü veri takvimine bakıldığında,

ABD tarafında, TSİ 16.45’te mart ayına ilişkin Chicago PMI verisi açıklanacak. Endeksin, 59,5’ten 60,7 seviyesine yükselmesi bekleniyor. Bunun yanında, TSİ 15.15’te mart ayına ilişkin ADP özel sektör istihdam verisi açıklanacak. Özel sektör istihdamın martta Biden’ın 1,9 trilyon dolarlık teşvik paketinin yürürlüğe girmesiyle işletmelere yönelik istihdam teşviklerinin sağlanmaya başlanması, birçok eyalette kısıtlayıcı tedbirlerin gevşetilmesi ve aşılamalardaki hızlanmanın etkisiyle 550 bin kişi seviyesinde artması bekleniyor. Ayrıca TSİ 17’de şubat ayına ilişkin bekleyen konut satışlarının aylık bazda -%2,9 oranında düşmesi bekleniyor. Bunun yanında, bugün ABD Hazine Bakanı Janet Yellen’in konuşması takip edilecek.

Avrupa tarafında ise, TSİ 10’da İngiltere’de geçen yılın dördüncü çeyreğine ilişkin nihai GSYH büyüme verisi açıklanacak. Ayrıca TSİ 13’te Euro Bölgesi’nde mart ayına ilişkin öncü TÜFE verisi açıklanacak. Mart ayında enerji fiyatlarının enflasyona baskı yapması beklenmekte ve yıllık bazda TÜFE’nin %0,9’dan %1,3 seviyesine yükselmesi bekleniyor.

Yurt içi tarafta ise, TSİ 10’da şubat ayına ilişkin dış ticaret dengesi verisi açıklanacak. TÜİK verileri öncesi her ayın başında Ticaret Bakanlığı tarafından geçici dış ticaret verileri açıklanmakta, dolayısıyla bugünkü TÜİK dış ticaret verileri öncesi Ticaret Bakanlığı’nın geçici verilerinde şubat ayında ihracat 16,01 milyar USD olarak açıklanmıştı, böylelikle ihracatımız tüm şubat ayları içerisindeki en yüksek değerine ulaşmıştı. İthalat ise 19,37 milyar USD’ye ulaşırken, geçen yıl ortalama 4,1 milyar USD gerçekleşen dış ticaret açığı, 2021 yılının ilk iki ayında ortalama 3,2 milyar USD seviyesine iyileşmişti. İthalatın geçen yılın son çeyreğine göre iyileşmeyi sürdürdüğü görülürken, altın ithalatı, haber bülteninde açıklanan ilk 5 fasılın içerisinde yer almayarak hız kestiğine işaret etmişti.

  • Rapora göre şubat ayında en fazla ihracat yaptığımız ülkeler sırasıyla Almanya, İngiltere ve ABD olurken, ithalatta ise ilk üç sırayı Çin, Rusya ve Almanya almıştı. AB’ye yapılan ihracat da yıllık %12 arttı. Haber bülteninde de vurgulandığı üzere ”Ticarette Yeni Yol Haritası” çerçevesinde potansiyel pazarlarımızdan Çin’e ihracatımızın yıllık %79,6 artması dikkat çekmişti. Bugünkü TÜİK raporunda da verilerin detaylarına odaklanacağız.
  • Bu arada günlük açıklanan ihracat verilerinden mart ayının ilk 28 gününe dair fikir edinebiliyoruz, hesaplamalarımıza göre mart ayında 18 milyar USD civarında rekor bir ihracat rakamı görebileceğimizi düşünüyoruz.

Ayrıca TSİ 10’da mart ayına ilişkin ekonomik güven endeksi verisi açıklanacak. Mart ayına ilişkin anket göstergeleri, inşaat sektörü güven endeksi haricinde olumlu bir tablo çizmişti. En belirgin artış kısıtlamaların gevşetilmesiyle hizmet sektörü güven endeksinde gözlenirken, tüketici güven endeksindeki artışla uyumlu olarak imalat sanayinde faaliyet gösteren profesyonellerin nabzını tutan reel sektör güven endeksi de aralıkta gördüğü 2018 yılından bu yana ki en yüksek seviyelerine yaklaşmıştı. Perakende ticaret sektörü güveninde iyileşme sınırlı kalırken, inşaat sektörü güven endeksi azalan konut satışları ve sıkılaşan finansal koşuların da etkisiyle mayıstan bu yana en düşük seviyedeydi. Şubat ayında ekonomik güven endeksi 96,2’den 95,8’e gerilemişti. Bu anket verileri neticesinde ekonomik güven endeksinin martta %3,3 artarak 98,93 seviyesine yükseldiğini hesaplamaktayız. Bu da endeksin salgın öncesi döneme geri döndüğünü işaret ediyor. Şubat 2020’de endeks, 98,4 idi. Öte yandan, TSİ 17’de Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın 3 Aylık İç Borçlanma Stratejisi Raporu yayınlanacak.

TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu dün TCMB 89.Olağan Genel Kurulu’nda konuştu. Konuşmasında öncelikle küresel büyüme görünümünde iyileşmeye, uluslararası emtia fiyatlarındaki artışa ve salgının getirdiği belirsizliklerin devam ettiğine değindi. 2023 yılında enflasyonu %5’e indirmek konusunda kararlı olduklarının mesajını verirken, düşük enflasyon ortamının büyüme ve istihdam için ön koşul olduğunu söyledi. Bu doğrultuda tüm araçları bağımsız ve etkin bir şekilde kullanmaya devam edeceklerini ve para politikasında sade bir operasyonel çerçeveye devam edeceklerini yinelerken enflasyonla mücadele kararlılığıyla TL’nin gücünü ve itibarını sağlayacakları mesajını verdi. Ayrıca sıkı para politikası duruşunun gerekli olduğunu ve enflasyonda kalıcı düşüş sağlanana kadar politika faizinin, enflasyon üzerinde olmaya devam edeceğini belirtti.

ŞİRKET HABERLERİ

AG Holding (AGHOL): Aktif varlıkları arasında AND Kozyatağı binasının bulunduğu AND Anadolu Gayrimenkul Yatırımları A.Ş.’nin %100 oranındaki hisselerinin devri, Rekabet Kurulu onayına takiben Maher Yatırım Holding A.Ş.’nin iştiraki olan Quick Sigorta A.Ş ve Corpus Sigorta A.Ş. şirketlerine gerçekleşmiştir. İlgili şirketin 30.03.2021 tarihli bilançosunda yer alan toplam aktifleri ile borç ve yükümlülüklerinin netleştirilmesi sonrasında belirlenen 74,4mn TL tutarındaki hisse devir bedeli şirkete ödenmiştir.

Enka İnşaat (ENKAI, Nötr): Yönetim Kurulu’nun geri alımlarla ilgili aldığı 7 Ağustos 2020 tarihli kararına istinaden yapılan alımlar tamamlanmış olup, geriye kalan 1.886.335 adet hisseye ilişkin alım işlemi gerçekleştirilmeyecektir.

Hektaş (HEKTS, Nötr): Şirket, 227,6mn TL olan çıkarılmış sermayenin, 400mn TL’si (%175,8) nakden (bedelli), 232,4mn TL’si (%102,1) iç kaynaklardan (geçmiş yıl karları) karşılanmak suretiyle 632,4mn TL arttırılarak; 860mn TL’ye çıkarılmasına karar verildiğini duyurmuştur.

SEKTÖR HABERLERİ

Kanal İstanbul: Türkiye Müteahhitler Birliği 33. Olağan Genel Kurulunda konuşan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Kanal İstanbul’un yakın zamanda inşaatına başlanacağını söyledi.

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Anel Elektrik (ANELE, Pozitif): Şirket tarafından Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu (TOGG) Gemlik Kampüs projesi gövde üretim ve montaj tesisleri elektrik işlerinin yapılmasına yönelik 76,5mn TL tutarındaki teklif proje işvereni Yapı Merkezi İnşaat ve Sanayi A.Ş. tarafından uygun bulunmuş olup, sözleşme görüşmelerine başlanacağı Şirkete bildirilmiştir. Projenin 2022 yılının ilk çeyreğinde tamamlanması planlanmaktadır.

Beyaz Filo (BEYAZ): Opel, Peugeot, Citroen markaları satış ve satış sonrası servis hizmeti ile 2.el araç satış faaliyeti Balıkesir’de bulunan mevcut plazada devam etmektedir. Mart 2021 sonunda bitmesi planlanan yeni plaza inşaatı; kış şartlarının zorlu geçmesi, Covid-19 salgınını önleme kapsamında hükümetin aldığı sokağa çıkma kısıtlaması, seyahat kısıtlaması, mesai saatleri düzenlemesi gibi önlemler neticesinde, işgücü kaybı ve malzeme tedarikinde zorluklar yaşanmış, öngörülemeyen bu nedenler sonucunda plaza inşaatı belirtilen tarihe yetişmemiştir. Balıkesir’de yapımı süren yeni plazanın Mayıs 2021 ortasında bitmesi planlanmaktadır.

Senkron Güvenlik (SNKRN): Şirketin Bağlı Ortaklığı Senkron Bina Teknolojileri A.Ş. ile KSK Grup Taahhüt İnşaat arasında yapımı devam eden, Sapanca Gölbaşı Konakları Projesine ait sözleşmesine, yeni ilave işlerle ilgili 1,9mn TL ilave yapıldığı, dün itibariyle 1,9mn TL üçüncü iş avansı tahsilatının gerçekleştiği duyurulmuştur.

FAİZ PİYASALARI

Salı günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %19 seviyesinde yatay seyretti. TCMB dün 70 milyar TL’lik (%19’dan, 7 gün vadeli) haftalık repo ihalesi açtı, toplam fonlama tutarı ise tamamı haftalık repo ihaleleri kaynaklı 330 milyar TL oldu.

ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi dün güne %1,71 seviyelerinden başlarken, gün içerisinde %1,70-%1,77 bandında hareketin ardından %1,70 seviyesinden günü kapattı.Yurt içi tahvil piyasasında, dün verim eğrisinde genel olarak faizlerde sınırlı düşüşler gözlendi. Bu kapsamda, günlük bazda kısa vadeli tarafta faizlerde 10 baz puan civarında düşüşler gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta ise faizlerde 5 baz puana yaklaşan düşüşler görüldü.

Kaynak: Ziraat Yatırım Sabah Stratejisi