Borsa Şirket Haberleri / Ziraat Yatırım – (30.06.2021)

SABAH STRATEJİSİ

ABD’den iyi gelmeye devam eden veriler büyüme ile ilgili iyimserliğin sürmesine neden olurken, ABD borsaları dün pozitif bölgede kapattılar. Diğer yandan, Delta varyantı risk unsuru olmaya devam etse de Asya dışında ABD ve Avrupa’da yüksek aşılanma oranı ve küresel ekonomik görünüm nedeniyle borsalarda net negatif bir etki gözlenmedi. Bununla birlikte büyüme hisselerinin değer hisselerini yenmeye devam ettiğini izliyoruz. Dünkü ABD kapanışı sonrasında Asya’da bu sabah artılar göze çarpıyor. ABD ve Avrupa vadelileri de hafif yükselişte. TL de sakin bir seyir çizerken BIST100 endeksi güne hafif alıcılı bir görüntü başlayabilir. Dün, 1.352 seviyesine kadar gerileyen ve buradan gelen tepki ile günü hafif düşüşle 1.372 seviyesinden kapatan endekste kapanışa doğru gözlenen hareket birkaç gündür devam eden satış baskının azaldığına ve endeksteki tepki isteğine işaret ediyor. Bu kapsamda, işlem hacmi görece düşük kalmaya devam etse de endeksin bugün günü artıda kapatmaya çalışacağını düşünüyoruz. Cuma günü ABD’de açıklanacak kritik tarım dışı istihdam verisi öncesinde bugün ADP özel sektör istihdam verisi yakından izlenecektir. Beklentilerden iyi bir veri gelmesi ekonomiye yönelik iyimser beklentilerin sürmesine neden olacağı için potansiyel bir Dolar güçlenmesi sınırlı kalabilir.

MAKROEKONOMİ

Ekonomilerin açılma sürecinde küresel ölçekte güven endekslerinin arttığını görmekteyiz.

  • Dün açıklanan verilere göre ABD’de Conference Board Tüketici Güven Endeksi 120’den 127,3’e yükselerek salgın öncesi seviyelere geldi. Geçen hafta açıklanan Michigan Üniversitesi Tüketici Güveni de haziran ayında 82,9’dan 85,5’e yükselmişti. Avrupa’da da ekonomik güven endeksi 114,5’ten 117,9’a yükselerek son 21 yılın en yükseğine ulaştı. Artışta temel faktör aşılamaların hızlanması ile kısıtlamaların yavaş yavaş kaldırılması sonucu hizmet sektöründeki artış oldu. Ekonomik güven endeksinin alt bileşenlerinden tüketici endeksi de 5 aydır artmakta. Ayrıca diğer raporlardakine benzer şekilde firmalar ve tüketiciler fiyat artışı beklemekte.
  • Türkiye’de de açılmanın etkisiyle haziran ayı reel kesim, tüketici, hizmet, perakende ve inşaat sektörü güven endekslerinde artış görmüştük. Bu endekslerin belirli alt kalemlerinin yardımıyla hesaplanan ekonomik güven endeksi bu görünümle uyumlu olarak 97,8 seviyesinde açıklandı.

Uluslararası finans kuruluşları Türkiye’ye yönelik yıl sonu büyüme tahminlerini açıklamaya devam etmekte. EBRD yıl sonu büyüme tahminini %5’ten %5,5’e yukarı yönlü revize etti. Yukarı yönlü revizenin nedenini ise turizmdeki canlanmayı gösterdi fakat varyantları aşağı yönlü risk olarak belirtti. 2022 büyümesinin ise %4 olacağı tahmin edildi. Ayrıca büyümenin daha çok dış talep kaynaklı olacağını ve iç talebin etkisinin daha sınırlı kalacağı belirtilmekte. Dün ayrıca S&P de Türkiye için büyüme ve diğer ekonomik parametreleri güncelledi. Büyümenin sene sonu için %6,1, enflasyonun %15,3 ve politika faizinin ise %16 olacağını öngörmekte.

Bugünkü veri takvimine bakıldığında,

ABD tarafında, TSİ 15.15’te haziran ayına ilişkin ADP özel sektör istihdam verisi açıklanacak. İstihdam verileri son dönemde konuşulan varlık alımları azaltılması tartışmalarının seyri açısından önemli olacaktır. Mayıs ayına ilişkin ADP özel sektör istihdamı beklentilerin oldukça üstünde temmuz sonrası en yüksek rakam olan 978 bin kişi artmıştı. Normalleşme adımları ile hizmet sektöründe istihdam 850 bin kişi, imalat sektörü 52 bin kişi artmıştı. Firma büyüklüklerine göre bakıldığında ise dengeli bir dağılım görülmekteydi. Küçük ölçekli firmalar 333 bin, orta ölçekli firmalar 338 bin ve büyük ölçekli firmalar ise istihdamı 308 bin kişi artırmıştı. Özel sektör istihdamın haziran ayında ise 600 bin kişi artışla bir önceki aya göre daha sınırlı artış sergilemesi bekleniyor.

Ayrıca TSİ 16.45’te haziran ayına ilişkin Chicago PMI verisi açıklanacak. Mayısta endeks, 72,1 seviyesinden 68 seviyesine hafif gerilemesi beklenirken sürpriz bir şekilde 75,2 seviyesine yükselerek Kasım 1973’ten bu yana en yüksek seviyeye ulaşmıştı. Endeksin, haziranda 70 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor.

Ayrıca TSİ 17’de mayıs ayına ilişkin bekleyen konut satışlarının aylık bazda düşüşünü sürdürerek -%0,8 oranında gerilemesi bekleniyor. Ayrıca TSİ 15’te Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic’in ve TSİ 20’de Richmond Fed Başkanı Thomas Barkin’in konuşmaları takip edilecek.

Avrupa tarafında, TSİ 12’de Euro Bölgesi’nde haziran ayına ilişkin öncü TÜFE verisi açıklanacak. Mayıs ayında TÜFE, aşılamaların hızlanması, kısıtlamaların gevşetilmesi ve güçlenen talebin etkisiyle aylık bazda %0,3 oranında artarken, yıllık bazda ise %1,6’dan %2 seviyesine yükselerek Ekim 2018’den bu yana en yüksek seviyeye ulaşmıştı. Öte yandan, ECB yetkilileri enflasyondaki yükselişlerin geçici faktörler nedeniyle arttığını yineleniyor. Haziranda ise öncü verilere göre TÜFE’nin yıllık bazda %1,9 seviyesine gerilemesi bekleniyor.

Ayrıca TSİ 9’da İngiltere’de yılın birinci çeyreğine ilişkin nihai GSYH büyüme verileri açıklanacak. Kapanmanın ağırlıklı olduğu ilk çeyrekte ekonomi bir önceki çeyreğe göre %1,5 küçülmüştü fakat kısıtlamaların gevşetilmesi ve temas yoğun sektörlerdeki açılmanın da etkisiyle mart ayında %2,1, nisanda da güçlü büyüme görünümünü sürdürürek aylık %2,3 büyüdü. BoE’nin bu yıl geneli için büyüme tahmini ise %7,25.

Yurt içi tarafta ise, TSİ 10’da mayıs ayına ilişkin dış ticaret verileri açıklanacak. TÜİK dış ticaret verileri öncesinde bu ayın başında Ticaret Bakanlığı tarafından açıklanan geçici verilere göre, mayıs ayında ihracat baz etkisinin de katkısıyla yıllık %65,5 artarak yaklaşık 16,5 milyar USD oldu. İthalat ise mayıs ayında %54 artışla 20,6 milyar USD’ye yükseldi. Aylık bazda ise hem ihracat hem ithalat tarafında düşüş görülmüştü. Bültende altın ithalatı için öncü olabilecek 71 nolu Kıymetli taşlar, kıymetli metaller, inciler, taklit mücevherci eşyası, metal paralar faslının mayısta ilk 5’te yer almadığını görmüştük. Bu açıdan mayıs ayında da altın ithalatındaki düşüş trendinin devam etmesi yüksek olasılık dahilinde. Haziran ayında ise günlük ihracat rakamlarına göre ihracatın 19-20 milyar USD arası bir rakam ile tarihi yüksek seviyelerini görebileceğini tahmin etmekteyiz. Neticede yılın geri kalanında ihracattaki bu olumlu performansın, kredilerdeki yavaşlamanın, altın ithalatındaki belirgin düşüşün ve aşılama süreci ile birlikte hız kazanan turizmin cari işlemler açığının belirgin daralmasına katkıda bulunacağını değerlendirmekteyiz. Artan emtia fiyatları ve sıkılaşan finansal koşullarla yavaşlaması öngörülen iç talebin aşılama ile birlikte belirgin hız kesmemesi olasılığı ise ithalat kanalıyla buradaki olumlu etkiyi kısmi hafifletebilir.

Ayrıca TSİ 15’te Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, TOBB Müşterek Konsey Toplantısı’na katılacak ve burada gerçekleştireceği konuşma takip edilecek. Bunun yanında, TSİ 17’de Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın 3 Aylık İç Borçlanma Stratejisi Raporu yayınlanacak.

ŞİRKET HABERLERİ

Eczacıbaşı Yatırım (ECZYT, Nötr): 29.06.2021 tarihinde Eczacıbaşı İlaç (ECILC, Nötr) payları ile ilgili olarak 5,90 – 5,92 TL fiyat aralığından 190bin TL toplam nominal tutarlı alış işlemi ortaklıkça gerçekleştirilmiştir. Bu işlemle birlikte Eczacıbaşı İlaç sermayesindeki Şirket payı 29.06.2021 tarihi itibarıyla %29,81 olmuştur.

Parsan (PARSN, Nötr): Taşıt Araçları Tedarik Sanayicileri Derneği (TAYSAD) ve Otomotiv Endüstrisi İhracatçılar Birliği (OİB) tarafından organize edilen ”Alman Basın Heyeti Türkiye Ziyareti” kapsamında, Alman medya kuruluşları ve sektör temsilcileri; bugün Şirket’in Dilovası tesislerini ziyaret edeceklerdir.

Şişe Cam (SISE, Sınırlı Pozitif): 26 Şubat 2021 tarihli Yönetim Kurulu kararıyla başlatılan pay geri alım programına istinaden, 29 Haziran 2021 tarihinde 525bin nominal tutarlı alım işlemi yapılmıştır.

SEKTÖR HABERLERİ

Bankacılık: Bankacılık sektörünün Mayıs ayı net dönem karı bir önceki aya göre %6,9 oranında azalarak 4 milyar TL’ye gerilemiştir. Aylık bazda kredi ve mevduat faizlerinin önemli bir değişim göstermediği mayıs ayında menkul kıymetlerden elde edilen faiz gelirlerinin katıklısıyla net faiz gelirlerindeki artış karı desteklerken, ticari zarar ile operasyonel giderlerdeki azalma karı destekleyen diğer kalemler olmuştur. Diğer yandan, karşılık giderlerindeki yüksek artış karın gerilemesinde önemli bir faktör olurken, net ücret ve komisyon gelirleri de azalmıştır. Mayıs ayı karı sonrasında bankacılık sektörünün Ocak – Mayıs 2021 net dönem karı bir önceki yıla göre %9,5 oranında azalarak 24,7 milyar TL’ye düşmüştür. Kamu Bankalarının karı ise yıllık %65,2 oranında azalarak aynı dönemde 4,2 milyar TL olmuştur. Mayıs ayında Menkul kıymetlerden elde edilen gelirin %7 oranında artarak 10,8 milyar TL’ye yükselmesinin de katkısıyla net faiz gelirleri aylık bazda %13,4 oranında artış kaydetmiş ve mayıs ayında 16,8 milyar TL’ye yükselmiştir. Kapanmaların da etkisiyle net ücret ve komisyon gelirleri ise %2,8 oranında düşüş göstererek 4,5 milyar TL’ye gerilemiştir. Diğer yandan, bir önceki ayda oldukça yüksek olan (5 milyar TL) ticari zarar mayıs ayında 4,5 milyar TL’ye inmiştir. Personel giderlerindeki düşüşle birlikte operasyonel giderlerdeki artış trendi yerini %6,6 oranında düşeşe bırakmıştır. Toplam operasyonel giderler mayıs ayında 8,7 milyar TL olmuştur. Karın düşmesinde ise bir önceki aya göre %83,7 oranında artarak 7,2 milyar TL’ye yükselen karşılıklar etkili olmuştur. Mayıs ayında TL krediler, tüketici kredilerindeki büyüme oranının yavaşlamaya devam etmesiyle sadece %0,2 oranında yükselmiştir. Fonlama tarafında bakıldığında, TL mevduatlarda %1,6 oranında büyüme görülmüştür. Bankacılık sektörünün kredi/mevduat oranı ise 160 baz puan azalarak %98,8 olarak gerçekleşmiştir. Bankacılık sektörünün kümülatif özsermeye karlılığı azalan aylık karın etkisiyle 40 baz puan düşse de %10 ile çift hanede kalmaya devam etmiştir. Aktif karlılık ise %0,9 olmuştur. Öte yandan, net faiz marjı ise aylık bazda 4 baz puan artarak %2,85’e yükselmiştir. Bankacılık sektörü sorunlu kredi oranı ise sorunlu kredileri intikallerine yönelik devam eden destek, tahsilatlar ve kredi büyümesine bağlı olarak düşmeye devam ederek – aylık bazda 4 baz puan – %3,65 olarak gerçekleşmiştir. Son olarak, sermaye yeterlilik oranı mayıs ayında %17,86 olarak gerçekleşmiştir.

Enerji: Yenilenebilir enerjide 1 Temmuz itibarıyla devreye girecek santraller için Türk lirasıyla destek dönemi başlıyor. Türkiye’de yenilenebilir enerji santrallerine 2005’ten beri Yenilenebilir Enerji Kaynaklarını Destekleme Mekanizması (YEKDEM) kapsamında sağlanan döviz bazlı destek ödemeleri 30 Haziran’da son bulacak. Yenilenebilir Enerji Kaynağı (YEK) belgeli üretim tesislerinde YEKDEM ödemeleri hidroelektrik santralleri için kilovatsaat başına 40 kuruş, rüzgar ve güneş enerjisi santralleri için 32 kuruş, jeotermal enerji santralleri için ise 54 kuruş üzerinden yapılacak. Türk lirası bazındaki destekler 31 Aralık 2025’e kadar işletmeye girecek YEK belgeli üretim tesisleri için 10 yıl süreyle uygulanacak. Yerli katkı desteği ise 5 yıl süreyle kilovatsaat başına 8 kuruş üzerinden verilecek. Kaynak: AA

Kredi: Aklease, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’ndan (EBRD) yenilenebilir enerji, enerji verimliliği ve kaynak verimliliği alanında kullanılmak üzere 25mn EUR tutarında fon sağladı. Türkiye Sürdürülebilir Enerji Finansman Programı (TurSEFF) kapsamında elde edilen kaynağın şirketlerin bu alanlardaki yatırımlarını finanse etmek üzere kullanılacağı kaydedildi. Sağlanan kaynak 3 yıl vadeli olacak.

Madencilik: Turkish Petroleum AŞ (TPIC) ve Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü (Eti Maden) tarafından Turkish Energy AŞ ile Etimine AŞ adları altında iki şirket kurulacak. Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlanan Cumhurbaşkanı kararına göre, TPIC tarafından kurulması planlanan Turkish Petroleum AŞ, her biri 1 dolar değerinde 20.000 nominal hisseye sahip olacak. Merkezi Ankara’da yer alacak şirketin sermayesi 174.438 TL olarak belirlendi. Eti Maden tarafından kurulacak Etimine AŞ ise her biri 200 EUR değerinde 50.000 hisseye sahip olacak. Merkezi İstanbul’da yer alacak şirketin sermayesi 104,07mn TL olarak belirlendi.

Savunma: Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, ROKETSAN’ın bazı ürünlerinin, Bangladeş’e ihraç edileceğini bildirdi.

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Mazhar Zorlu Holding (MZHLD): Şirket, 28.06.2021 tarihli Yönetim Kurulu Toplantısında, hakim ortağı olduğu Egeplast A.Ş.’nin gerçekleştirmeyi planladığı sermaye artırımına, Egeplast A.Ş.’den olan cari hesap alacağına mahsuben 54,2mn TL nominal bedel ile katılmaya karar vermiştir.

FAİZ PİYASALARI

Salı günü günü günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %19 seviyesinde yatay seyretti. TCMB dün 52 milyar TL’lik (%19’dan, 7 gün vadeli) haftalık repo ihalesi açtı, toplam fonlama tutarı ise tamamı haftalık repo ihaleleri kaynaklı 278 milyar TL oldu.

ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi dün güne %1,48 seviyelerinden başlarken, gün içerisinde %1,47-%1,51 bandında hareketin ardından %1,48 seviyesinden günü kapattı.

Yurt içi tahvil piyasasında, dün verim eğrisi genelinde günlük bazda faizlerde yükselişler görüldü. Bu kapsamda, günlük bazda kısa vadeli tarafta faizlerde 10 baz puana yaklaşan yükselişler gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta faizlerde 30 baz puana yaklaşan yükselişler görüldü.

Kaynak: Ziraat Yatırım Sabah Stratejisi