Borsa Şirket Haberleri / Ziraat Yatırım – (27.11.2019)

SABAH STRATEJİSİ

Ticaret gelişmelerindeki olumlu haber akışıyla birlikte risk iştahındaki iyimserlik bu sabah da devam ediyor. İlk faz ticaret görüşmelerinin anlaşmayla sonuçlanabileceği beklentileriyle ABD vadelileri ve Asya borsalarında alıcılı bir görüntü var. Altın, Yen gibi varlıklarda ise baskı sürüyor. Yarın ABD’de Şükran Günü nedeniyle hisse ve tahvil piyasaları kapalı. Bu kapsamda da işlem hacimlerinde bir miktar düşüşler gözlemlerken, ABD’de birçok veri bugün açıklanacak. Özellikle ABD’den son dönemde iyi gelen veriler risk iştahını desteklerken bir taraftan Dolar güçlü durmaya ediyor. Veriler öncesinde de mevcut fiyatlamalar devam edebilir. Bu sabah Dolar’daki dirençli görüntü ve Yuan ile Brezilya Real’indeki hareketle birlikte Gelişmekte Olan Ülke (GOÜ) para birimleri hafif baskı altında. Yurtiçinde TCMB Başkanı Murat Uysal’ın İSO toplantısındaki konuşmasının izleneceği günde TL de GOÜ paralarıyla birlikte hareket ediyor. Öte yandan, S-400 denemelerinin ardından ABD’den konu ile ilgili yapılan açıklama, kurda ve Türkiye ETF’inde önemli bir harekete yol açmadı. Bir önceki günkü sert satışın ardından dün artıda kapatan BIST100 endeksi ise küresel borsalara paralel güne hafif artıda başlayabilir.

MAKROEKONOMİ

Ticaret gelişmelerine odaklanan Asya borsaları, bugün Çin haricinde ılımlı bir görünüm sergilemekte. ABD’de makroekonomik verilerin iyi gelmesiyle ülkedeki yavaşlama endişelerinin hafiflemesi ve ticaret anlaşmasının çok yakın olduğuna yönelik açıklamaların desteğiyle ABD borsaları ise yeni rekor seviyelere yükseldi. Trump, Çin Devlet Başkanı Şi ile görüşmeyi sürdürdüğünü, anlaşma için uğraştığını, buna karşın Hong Kong protestocularının “yanında” olduklarını söyledi. Çin sanayi karları ekim ayında yıllık %9,9 düşüş gösterdi ve zayıf taleple birlikte üretici fiyatlarındaki baskının şirketlerin kar marjlarını da olumsuz etkilediğini teyit etti.

ABD’de TSİ 16.30’da üçüncü çeyrek büyüme verisinin revizesi, Fed’in enflasyon göstergesi olarak izlediği çekirdek kişisel tüketim harcamaları deflatörü ve dayanıklı tüketim mal siparişleri bugünün öne çıkan verileri. Ayrıca TSİ 18’de ekim ayına ilişkin ABD mevcut konut satışları ve TSİ 17.45’de kasım ayına ilişkin Chicago PMI verisi de takip edilecek.

  • İkinci revizesi gerçekleştirecek ABD büyüme verisinde şirket karlarının seyrini ilk kez göreceğiz. ABD ekonomisi tüketici harcamalarındaki güçlü görünümle üçüncü çeyrekte %1,9 büyümüştü, revizenin de benzer şekilde gerçekleşmesi beklenmekte. Tüketici harcamaları büyümeye olumlu katkısını sürdürse de ticaret belirsizliğiyle ve güçlü dolarla birlikte yatırım ile ihracat tarafında görece zayıf bir seyir görmekteyiz. ABD ekonomisi bu yılın birinci çeyreğinde %3,1 oranında ve yılın ikinci çeyreğinde ise %2 oranında büyüme sergilemişti.

Şükran Günü öncesi ABD verileri odaklı bir haftadayız.

  • ABD’de Conference Board tüketici güveni endeksi 4.ay üst üste düşerek kasımda 125,1 seviyesinde gerçekleşti. Bileşenlerine bakıldığında cari durum endeksi 177 seviyesinden 166,9’a gerilerken, geleceğe ilişkin beklentileri gösteren beklentiler endeksi ise 94,5’ten 97,9 seviyesine yükseldi. Genele bakıldığında tüketici güveni hala yüksek ve tatil döneminde ABD ekonomisinde harcamaları destekleyici bir unsur olacağı düşünülmekte.
  • ABD’de yeni konut satışları beklenmedik şekilde aylık bazda %0,7 düştü. Düşüşe rağmen 2007’den beri en iyi iki aylık performans gösterildi. Fed’in politika faizini düşürmesiyle konut piyasasının canlanması bekleniyordu. Ayrıca ivmelenmenin sebebi, sene başında yeni konut satışlarına ilişkin vergi düzenlemesinin sonucu geciken talep de olabilir.
  • Richmond Fed İmalat Sanayi endeksi kasımda 8 seviyesinden -1’e düştü. İş sektörü, istihdam ve fiyat trendleri olmak üzere 3 ana bileşene ayrılan ankete göre gelecek için beklentiler iyimser, ayrıca kasımda istihdam ve ücret beklentileri ılımlı bir şeklide arttı.

Yurtiçinde TSİ 15’de TCMB Başkanı Murat Uysal’ın İSO toplantısındaki konuşması izlenecek. 12 Aralık’taki yılın son PPK toplantısı öncesi Başkan’ın açıklamaları para politikası ve ekonomik görünüme ilişkin beklentileri şekillendirmesi açısından önemli olabilir.

ŞİRKET HABERLERİ

Ege Endüstri (EGEEN, Sınırlı Negatif): Pınarbaşı ve Serbest Bölge fabrikalarında, yıllık izin, periyodik bakım faaliyetleri ve yıl sonu sayım işlemlerinin yapılması amacıyla, 21 Aralık Cumartesi günü 23:30 vardiya çıkışı ile üretime ara verilmesine, 02 Ocak Perşembe günü 07:30 vardiya girişi ile yeniden üretime başlanılmasına karar verilmiştir.

Sabancı Holding (SAHOL, Nötr): Şirket iştiraklerinden Yünsa Yünlü’de (YUNSA, Nötr) sahip oldunan şirket sermayesinin %57,88’ini temsil eden 16.878.507 TL nominal değerli hisselerin tamamının Sürmegöz Tekstil Yatırım’a satış işlemi 26.11.2019 tarihinde tamamlanmıştır. Şirket portföyünde yer alan %57,88 oranındaki Yünsa Yünlü hisse senetleri 69.458.876,54 TL bedel ile satılmış, satış bedeli 26.11.2019 tarihinde tahsil edilmiştir. Söz konusu hisselerin satışı sonrasında Yünsa Yünlü’de Şirket payı kalmamıştır.

Yapı Kredi Bankası (YKBNK, Nötr): Bloomberg News’in haberine göre İtalyan Finans Kuruluşu UniCredit’in CEO’su Jean Pierre Mustier, “Türkiye’de Yapı Kredi’den mumnunuz. Hisse geri alımlarını birleşme/satın almaya tercih ederim” dedi. UniCredit ve Koç Holding Yapı Kredi’deki ortaklık yapısını değiştirme konusunda görüşmeler yürüttüklerini ancak henüz bir nihai anlaşmaya varmadıklarını belirtmişti.

SEKTÖR HABERLERİ

Demir Çelik: 64 ülkeden alınan verileri göre küresel ham çelik üretimi ekimde yıllık %2,8 oranında azalarak 152mn ton oldu. Çin ham çelik üretimi ekim ayında yıllık %0,6 azalarak 81,5mn ton olarak gerçekleşti. Hindistan yıllık %3,4 oranında düşüşle 9,1mn ton ham çelik üretirken, Japonya %4,9’luk düşüle 8,2mn ton ham çelik üretti. Almanya yıllık %6,8’lik düşüşle 3,3mn ton üretim gerçekleştirdi. İtalya yıllık %3,7 düşüş ile 2,2mn ton, Fransa %10,6’lık düşüş 1,2mn ton ve İspanya %7,6’lık düşüşle 1,2mn ton ham çelik üretimi gerçekleştirdi. Amerika’nın ham çelik üretimi yıllık %2 oranında düşüşle 7,4mn ton olurken, Türkiye’nin ham çelik üretimi geçen yılın aynı dönemine göre %15’lik düşüşle 2,7mn ton ham çelik üretti.

Resmi Gazete’de yer alan, Kredilerin Sınıflandırılması Yönetmeliğine eklenen madde ile bankalar 5. Grup-Zarar Niteliğindeki Kredileri kayıtlardan düşebilecek. Eklenen maddeye göre borçlunun temerrüdü nedeniyle ömür boyu beklenen kredi zararı karşılığı veya özel karşılık ayrılan kredilerin geri kazanılmasına ilişkin makul beklentiler bulunmayan krediler de beşinci grupta sınıflandırılmalarının ardından takip eden ilk raporlama döneminden itibaren TFRS 9 kapsamında kayıtlardan düşülebilecek. Söz konusu kredilerin kayıtlardan düşülmesi muhasebe uygulaması olacak, alacak hakkından vazgeçilmesi sonucunu doğurmayacak. Kayıttan düşülen tutarlar finansal tabloların dipnotlarında açıklanacak. 5. Grup kredilere ilişkin bu düzenlemeler 19 Temmuz 2019’dan itibaren yürürlüğe giriyor.

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Yükselen Çelik (YKSLN, Sınırlı Negatif): Şirketin 3Ç2019’daki ana ortaklık net dönem karı geçen yılın aynı dönemine göre %50,8 oranında azalarak 2,8mn TL olmuştur.Şirket’in satış gelirleri 3Ç2019’da bir önceki yılın aynı dönemine göre %38,4 oranında artarak 40mn TL olmuştur.Satış maliyeti %78,5 oranında artmış ve böylece brüt karı %24,5 oranında azalarak 8,5mn TL’ye gerilemiştir.Operasyonel giderler ise %13,9 oranında artmış, bunlara bağlı olarak esas faaliyet karı geçen yılın aynı dönemine göre %45,3 oranında azalarak 7,1mn TL’ye gerilemiştir. Şirket 3Ç2019’da 3,7mn TL’lik net finansman gideri kaydetmiştir. Tüm bunların etkisiyle vergi öncesi karı 3,6mn TL olmuştur. Şirket’in 808bin TL vergi gideri sonrası 3Ç2019 ana ortaklık net dönem karı 2,8mn TL olarak gerçekleşmiştir. Üçüncü çeyrek kar rakamlarıyla birlikte şirketin yılın ilk dokuz ayındaki ana ortaklık net dönem karı bir önceki yılın aynı dönemine göre %1,2 oranında azalarak 13,3mn TL’ye gerilemiştir.

FAİZ PİYASALARI

Merkez Bankası’nın ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %13,69 seviyesinde gerçekleşerek önceki güne göre değişmeyerek yatay kaldı. Merkez Bankası piyasayı toplamda 24,5 milyar TL ile 17 milyar TL’si haftalık repo ihalesinden karşılanacak şekilde fonladı. Geri kalan 7,5 milyar TL ise %13 seviyesinden piyasa yapıcı bankalara kullandırıldı.

ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi, %1,70 seviyesinin üzerinde görece dar bir bantta hareketini sürdürüyor. Dün güne %1,76 seviyesinden işlem görmeye başlarken, bugün sabah saatlerinde %1,74 seviyelerinde seyrediyor.

TL, 5,75 civarındaki hareketini sürdürürken faizlerde dün anlamlı bir değişim gözlenmedi. 2 yıllık gösterge kağıdın faizi günlük bazda 2 baz puanlık sınırlı düşüşle %12 seviyesine gerilerken, 10 yıllık gösterge kağıdın faizi günlük bazda 4 baz puanlık sınırlı artışla %12,53 seviyesine yükseldi. 5 yıllık gösterge kağıdın faizi ise %12,28 seviyesinde yatay kaldı.