Borsa Şirket Haberleri / Ziraat Yatırım – (27.04.2021)

SABAH STRATEJİSİ

ABD’de olumlu açıklanan bilançolar takip edilirken, büyümeye yönelik iyimser beklentilere karşın ABD on yıllık tahvil faizindeki geri çekilmeden destek bulmaya devam eden Nasdaq teknoloji endeksi dün tarihi zirvesine kadar yaklaştı. Dow Jones ve S&P500 de yine tarihi zirvelerine yakın günü kapattılar. Bu sabaha bakıldığında ABD vadelileri hafif artıda seyrederlerken, MSCI Asya Pasifik endeksi %0,4 civarında satıcılı. Özellikle gelişmiş ülkelerdeki başarılı aşılanma sürecinin ve açıklanan makro verilerin iyimserliği desteklediği ortamda Asya’da bu sabah gözlenen geri çekilmeler kar realizasyonları olarak değerlendiriliyor. Bu haftaki Fed toplantısı öncesinde Dolar’da da net bir güçlenme gözlenmiyor. Yurtiçinde ise dün Kabine Toplantısı’ndan tam kapanma kararı çıkarken, akşam seansında vadeli kontrat hafif de olsa yükseldi. Kontrattaki hareket ve bu sabah sakin bir seyir izleyen TL ile birlikte BIST100 endeksi de güne alıcılı bir görüntü ile başlayabilir. Endeks, 200 günlük ortalamasından gelen tepki sonrasında yakaladığı ivmeyi 1.400 civarına kadar sürdürebilir.

MAKROEKONOMİ

Olumlu bilanço rakamları takip edilirken S&P 500 ve Nasdaq endeksleri dün tarihi seviyelerine yaklaştı, yarınki Fed toplantısı öncesi bugün Asya borsalarında sınırlı temkinli bir seyir görüyoruz. Bu arada önde gelen gelişmiş ülkelerde büyümeye yönelik beklentilerin iyileştirildiğini görüyoruz.

  • Para politikasında değişikliğe gitmeyen Japonya Merkez Bankası, enflasyon tahminini düşürürken, büyüme tahminlerini iyileştirdi. Bankanın mali yıl dönemine ilişkin enflasyon tahmininde yaptığı belirgin aşağı yönlü güncelleme aşırı gevşek para politikasının uzun süre süreceğini gösterdi.
  • Güney Kore ekonomisi birinci çeyrekte yatırımlar ve ihracatın desteğiyle %1,1 olan beklentilerin üzerinde çeyreksel %1,6 büyüdü.
  • En büyük ticaret ortaklarımızdan biri olan Almanya, bu yılki büyüme tahminini 0,5 puan artışla %3,5 seviyesine çekti.
  • Çin’de sanayi şirketlerinin karları mart ayında, baz etkisi ve hammadde fiyatlarınındaki artışın hammadde üreticilerinin karlarını artmasının katkısıyla yıllık %92,3 arttı.
  • ABD’de mart ayı dayanıklı tüketim malları siparişi aylık %0,5 arttı, beklentilerin altında kalmasının nedeni hava araçları siparişlerinin aylık %47 ile keskin düşmesi oldu. Savunma ve ulaşımı dışlayan çekirdek siparişler ise %0,9 arttı. Veri salgın sonrası hava koşullarının ve çip sıkıntısı nedeniyle otomobil üretimindeki düşüşün etkisiyle şubat ayında ilk kez aylık bazda düşmüştü. Azalan vaka sayıları ve teşvik paketi önümüzdeki süreçte veriyi olumlu etkileyecekken, hammadde tedarikindeki sıkıntılar olumsuz faktör olabilir.

Yurt dışı tarafta bugün veri takvimine bakıldığında,

ABD tarafında, TSİ 17’de nisan ayına ilişkin Conference Board tüketici güveni endeksi açıklanacak. Endeks, Biden’ın 1,9 triyon dolarlık teşvik paketinin yürürlüğe girmesi, istihdam piyasasındaki toparlanma işaretleri ve aşılamalardaki hızlanmanın getirdiği iyimserliğin desteğiyle martta 96,9 seviyesine yükselmesi beklenirken 109,7 seviyesine yükselmiş ve salgın öncesindeki 120-130 bandına yaklaşmıştı. Endeksin, nisan ayında 113 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor. Ayrıca TSİ 17’de nisan ayına ilişkin Richmond Fed imalat sanayi endeksi verisi takip edilecek. Endeks mart ayında 17 seviyesine yükselerek son 3 ayın en yüksek seviyesine ulaşmıştı. Endeksin nisanda 20 seviyesine yükselmesi bekleniyor. Daha önce açıklanan verilerde nisan ayı New York Fed imalat endeksi, Ekim 2017’den beri en yüksek rakam olan 26’ya, Philadelphia iş dünyası endeksi 50,2’ye, geçen hafta açıklanan Kansas Fed ise tüm zamanların rekoru olan 40’a çıkarken ekonomik toparlanmaya dair oldukça güçlü mesaj verdiler.

TSİ 10.30’da İsveç Merkez Bankası’nın politika faiz oranını %0 seviyesinde koruması bekleniyor.

Ayrıca bugün HSBC, UBS, Nomura ve ABD’li teknoloji şirketleri Alphabet ve Microsoft’un birinci çeyrek bilançoları takip edilecek.

Yurt içinde veri takvimi bugün sakin. Perşembe günü açıklanacak rezervleri önceden tahmin edebiliyoruz.

TCMB Analitik Bilanço verilerine göre 22 Nisan haftasında toplam rezervin azaldığını ve net rezervin ise arttığını hesaplamaktayız. İlgili haftada TCMB dış varlıkları 0,9 milyar USD azaldı. Bunun neticesinde toplam rezervin 88,7 milyar USD seviyesine gerilediğini tahmin ediyoruz. Bankaların TCMB’de tuttukları döviz mevduatı ise haftalık bazda 1,7 milyar USD azaldı. Toplam rezervdeki değişimden bankaların TCMB’de tuttukları döviz mevduatı çıkardığımızda net rezervdeki değişime yaklaşık ulaşıyoruz. Buna göre net uluslararası rezervin 11,4 milyar USD seviyesine geldiğini öngörmekteyiz. TCMB’nin yurt içi bankalarla olan swap stoku geçen hafta 0,1 milyar USD sınırlı arttı.

Dün yurt içinde yılın ikinci çeyreğinin başlangıcına işaret eden anket göstergeleri açıklandı. Anket göstergelerinde en belirgin düşüş perakende ticaret sektöründe görülürken, imalat sanayinde faaliyet gösteren profesyonellerin nabzını tutan reel sektör güven endeksi (RKGE)’nde arındırılmış verilere göre %2,5 düşüş görmekteyiz. RKGE’de olumlu olarak endeks salgın öncesi döneme göre yüksek kalırken, arındırılmamış verilere göre Nisan 2018’den beri en yüksek seviyede. İnşaat sektörü güven endeksi geçtiğimiz seneye göre düşük seyreden konut satışları ve sıkılaşan finansal koşuların da etkisiyle düşmeye devam etmekte ve mayıstan bu yana en düşük seviyede. İhracattaki olumlu seyrin desteğiyle arındırılmış kapasite kullanım oranı, 0,6 puan artışla %76,2 seviyesinde. KKO oranındaki yükseliş ve diğer anket göstergelerinin cari durum ile beklentilerdeki ayrışma kısmi veya tam kapanma beklentisinin yansıması olarak görülebilir.

Bileşenlerinin açıklanmasıyla nisan ayında ekonomik güven endeksinin ağustos ayından beri en düşük seviye olan 93,9’a gerilediğini hesaplıyoruz.

Hatırda Kalması Gerekenler

Hizmet, perakende ticaret ve reel kesim güven endeksleri iyimserlik eşiği olan 100’ün üstünde kalmaya devam etmekte. Tüketici ve inşaat sektörü güven endeksleri iyimserlik eşiğinin altında.

Arındırılmış RKGE, nisan ayında 107,4 seviyesine gerilemesine rağmen iyimserlik eşik seviyesinin üzerinde kalmaya devam etti. Sabit yatırım harcamalarındaki yükseliş ve ihracat sipariş beklentilerindeki düşüş dikkat çekici.

Sektörel güven endekslerinde fiyat beklentisi alt endekslerinin bu ay da arttığını görmekteyiz ki bu da fiyat baskılarının devam edeceğine işaret etmekte. İktisadi Yönelim Anketi (İYA)’nde de 12 ay sonraki yıllık ÜFE beklentisinin %1,7 artarak %19,2’ye çıktığı vurgulanmakta.

GAİB günlük ihracat verilerine göre 1-25 Nisan arası 13,2 milyar USD ihracat yapılmış ki bu da aylık düşüş olsa da 18 milyar USD’ye yakın güçlü bir ihracata işaret etmekte fakat RKGE alt bileşenlerinden ihracat sipariş beklentilerinde düşüş var. Bunun da özellikle tedarik zincirindeki sıkıntılarla ilişkili olabileceğini düşünmekteyiz.

ŞİRKET HABERLERİ

Arçelik (ARCLK, Pozitif): 2021’nin 1. çeyrek finansallarına göre şirketin ana ortaklık net dönem karı geçen yılın aynı dönemine göre %327,3 artışla 1.093mn TL olmuştur. Bizim beklentimiz 827mn TL, piyasa beklentisi ise 744mn TL idi. Tahminimizdeki sapmada beklentimizden daha iyi gerçekleşen satış gelirleri ve brüt kar marjı etkili olmuştur. Şirket’in 1Ç2021 satış gelirleri bir önceki yılın aynı dönemine göre %67,2 artışla 12.984mn TL olmuştur. İlk çeyrek satışlarının %36’sını oluşturan yurtiçi satışlar %69,3 oranında artış kaydederken, yurtdışı satışlar %66 oranında yükselmiştir. Yurtdışı satışlardaki artışın 30 puanı organik büyümeden kaynaklanırken, kur etkisinin 36 puan olumlu etkisi olmuştur. Satışların maliyeti ise aynı dönemde %60,4 oranında artış kaydetmiştir. Buna bağlı olarak brüt kar %81,7 artışla 4.483mn TL olurken, brüt kar marjı 2,8 puan artışla %34,5 olarak gerçekleşmiştir. Operasyonel giderler ise %40,6 artışla 2.944mn TL olmuştur. Diğer faaliyetlerden gelirler 139,3mn TL’yi göstermiştir. 1Ç2020’de diğer faaliyetlerden 399,6mn TL gelir kaydedilmişti. Bu gelişmeler neticesinde faaliyet karı %117,1 artışla 1.678mn TL olurken, faaliyet karı marjı ise 3 puan artışla %12,9’a yükselmiştir. 1Ç2021 FAVÖK’ü ise %117 artışla 1.890mn TL’yi göstermiştir. FAVÖK marjı ise 3,4 puan artışla %14,6 olmuştur. Yatırım faaliyetlerinden 0,3mn TL gider, özkaynak yöntemiyle değerlenen yatırımlardan da 5mn TL gelir yazılmıştır. Finansman tarafında ise net giderler 1Ç2020’ye göre %17,8 azalışla 388,1mn TL olmuştur. Böylece, 194mn TL’lik vergi gideri sonrasında, ana ortaklık net dönem karı geçen sene 1. çeyreğe göre %327,3 artarak 1.093mn TL’ye yükselmiştir. Şirketin ana ortaklık karı üstünden hesaplanan net kar marjı da geçen sene aynı çeyreğe göre 5,1 puan artarak %8,4 seviyesine yükselmiştir.

Şirket 2021 yılı beklentilerini de revize etmiştir. Buna göre 2021 yılında konsolide cironun yaklaşık %25 artmasını beklenirken (önceki %20), FAVÖK marjının %12 civarında gerçekleşmesi öngörülmektedir (önceki %11). 220mn EUR civarında olması öngörülen yatırım harcamaları beklentisi ve %25 seviyesinde gerçekleşmesi tahmin edilen net işletme sermayesinin ciroya oranın beklentisi ise değişmemiştir.

Türk Traktör (TTRAK, Pozitif): Şirket’in 1Ç2021’deki net dönem karı bir önceki yılın aynı dönemine göre %314,6 artarak 348,3mn TL’ye yükselmiştir. Piyasa beklentisi şirketin ilk çeyrekte 335mn TL net dönem karı açıklaması yönündeydi. Satış gelirleri 1Ç2021’de bir önceki yılın aynı dönemine göre %125,4 oranında artan şirketin, brüt karı ise aynı dönemler itibariyle %149 oranında artarak 501,6mn TL olmuştur. Brüt kar marjı ise 1,8 puan yükselişle %18,7’yi göstermiştir. Operasyonel giderleri %31,1 oranında artan şirket, 11,7mn TL diğer faaliyet gideri yazmış ve 370,6mn TL esas faaliyet karı kaydetmiştir. Faaliyet kar marjı 4,2 puan artışla %13,8 olmuştur. Türk Traktör’ün 1Ç2021 FAVÖK’ü 421mn TL ile 1Ç2020’nin %191 üzerinde gerçekleşmiştir. Diğer taraftan FAVÖK marjı 3,6 puan iyileşmeyle %15,7 olmuştur. Finansman gelirleri 50,3mn TL’yi göstermiştir. 1Ç2020’deki finansman giderleri 33,5mn TL idi. Şirketin yılın 1. çeyreğindeki net kar marjı 5,9 puan artarak %13’e yükselmiştir.

Türk Traktör 2021 yılı Türkiye traktör pazarını 58-64bin adet (önceki 53-59bin adet) aralığında beklemektedir. İç piyasaya toplam traktör satış adet beklentisi ise 29-32,5bin adet (önceki 26-29,5bin adet) aralığındadır. Ayrıca, 2021 yılı ihraç traktör satış beklentisi 14,2-15,7bin adet (önceki 13,5-15bin adet) aralığında öngörülmektedir. Diğer taraftan sene sonu yatırım harcaması beklentisi 250-320mn TL ile aynı kalmıştır.

Avivasa Emeklilik ve Hayat (AVISA, Nötr): 21/04/2021 tarihinde İndeks Bilgisayar (INDES, Sınırlı Pozitif) payları ile ilgili olarak 6,80 ortalama fiyattan 548.227 adet alış işlemi Şirket’in kurucusu olduğu emeklilik yatırım fonlarınca gerçekleştirilmiştir. Bu işlemle birlikte İndeks Bilgisayar sermayesindeki sahip olunan paylar 21/04/2021 tarihi itibarıyla %5 sınırını aşmıştır.

Karsan (KARSN, Sınırlı Negatif): Şirketin Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Ego Genel Müdürlüğü Otobüs İşletme Dairesi Başkanlığı’nın açmış olduğu otobüs ihalesine katılım sağlandığı duyurulmuştu. Son olarak 9 Nisan 2021 tarihinde ihalenin ikinci aşamasında 163 adet körüklü ve 91 adet solo olmak üzere toplam 254 adet CNG yakıtlı otobüs için Şirket tarafından sunulan teklife yönelik olarak İhale merciinin puantaj yöntemine göre değerlendirmesi sonucunda; ihalenin en iyi teklifi veren başka bir katılımcı lehine sonuçlandığı öğrenilmiştir.

Türk Hava Yolları (THYAO, Nötr): Yönetim Kurulu’nca, imkanlar ve pazar koşullarına bağlı olarak Özbekistan’ın Fergana ve Ürgenç şehirlerine, Kazakistan’ın Türkistan ve Somali’nin Hargeisa şehrine tarifeli sefer başlatılmasına karar verilmiştir.

Ziraat Bankası: Ziraat Bankası’nın %100 bağlı ortaklığı Ziraat Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş. (Ziraat GYO)‘nin mevcut 3.520.215.000 TL çıkarılmış sermayesinin 1.173.405.000 TL artırılarak 4.693.620.000 TL’ye yükseltilmesi ve artırılan sermayenin halka arzına ilişkin, Sermaye Piyasası Kurulu (Kurul)’nun (III-48.1) sayılı Gayrimenkul Yatırım Ortaklıkları Tebliğ gereği yapılan başvuru Kurul’un 22.04.2021 tarihli toplantısında onaylanmıştır. Ziraat Yatırım Menkul Değerler A.Ş. (Ziraat Yatırım) tarafından liderliği yapılan söz konusu halka arza ilişkin talep toplama süreci 28-29-30 Nisan 2021 tarihlerinde birim pay fiyatı 1,60 TL üzerinden gerçekleştirilecektir. Halka arz kapsamında mevzuat gereği zorunlu olan taahhütler dışında Ziraat Bankası, 23.04.2021 tarihinde Ziraat GYO’nun Kamuyu Aydınlatma Platformu (KAP)’nda ve kendi internet adresinde (www.ziraatgyo.com.tr) yayınladığı izahnamenin 26.5.1 maddesinde detayları açıklanan Geri Alım Taahhüdü vermektedir. Geri Alım Taahhüdü ile halka arzdan Ziraat GYO payı alıp borsada işlem görmeye başlamasından itibaren 33 gün süre ile aralıksız ellerinde tutan yatırımcılara, talep etmeleri durumunda sahip oldukları payların tamamını Banka’ya 1,63 TL fiyat üzerinden geri satma hakkı verilmektedir.

SEKTÖR HABERLERİ

Doğalgaz: Azerbaycan, sözleşmenin sona ermesi nedeniyle 17 Nisan itibarıyla Şah Deniz 1 sahasından Türkiye’ye doğalgaz sevkiyatını durdurdu. Azerbaycan’ın kamu petrol ve doğalgaz şirketi Socar’ın sözcüsü İbrahim Akhmedov yaptığı açıklamada “(Yeni bir sözleşme üzerine) görüşmeler sürüyor” dedi. Akhmedov, Şah Deniz 2 sahasından yapılan sevkiyatın devam ettiğini söyledi.

İlaç: Türk ilaç şirketi Viscoran İlaç, Rusya’nın Sputnik V COVID-19 aşısını önümüzdeki aylarda kendi fabrikalarında üretmeye başlayacak. Viscoran İlaç ve Rusya Doğrudan Yatırım Fonu (RDIF) tarafından yapılan ortak açıklamaya göre Viscoran, RDIF’in Türkiye’deki diğer ilaç üreticileriyle ortaklık kurmasına destek olacak. Açıklamada, “Viscoran İlaç, ürünün yerelleştirilmesi için gerekli çalışmaları yürütmüş ve önümüzdeki aylarda, ülkedeki çeşitli tesislerde üretime başlamayı hedeflemektedir” denildi. Ayrıca aşı için CinnaGen İlaç’a teknoloji transferinin “sonuçlandırma aşamasında” olduğu ifade edilirken, iki üretim tesisi ile görüşmelerin sürdüğü belirtildi. Bültende üretimin ne zaman başlayacağı veya üretim hacmi hakkında bilgi yer almadı. (Kaynak: Reuters)

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Akdeniz Yatırım Holding (AKYHO): Şirket Yönetim Kurulu’nun 26.04.2021 tarihinde yapmış olduğu toplantısı sonucunda, atık yönetimi, geri dönüşüm alanlarında faaliyet gösterecek 3mn TL sermayeli ATG ÇEVRE GERİ DÖNÜŞÜM SANAYİ VE TİCARET ANONİM ŞİRKETİ ünvanı ile yeni bir tüzel kişi şirket kurulmasına, kurulacak şirketin işlemlerinin yürütülmesi için resmi makam ve mercilerden gerekli izinlerin alınmasına, oybirliği ile karar verildiği açıklanmıştır.

Say Yenilenebilir Enerji (SAYAS): Şirketin yenilenebilir enerji endüstrisi ekipmanları üretim hattının modernizasyonu amacıyla yatırımlarda devlet yardımlarına yönelik başvuru yapıldığı, T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü tarafından 25/4/2021 tarih ve 523077 sayılı Yatırım Teşvik Belgesi düzenlendiği duyurulmuştur. Belge kapsamında 5,8mn TL tutarında makine – ekipman gümrük vergisi muafiyeti ve KDV istisnası ile tedarik edilecektir. Bahse konu yatırım tutarı kamuya açıklanan son bilançosundaki maddi duran varlıkların yaklaşık %57’sine tekabül etmektedir.

FAİZ PİYASALARI

Pazartesi günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %19 seviyesinde yatay seyretti. TCMB dün 49 milyar TL’lik (%19’dan, 7 gün vadeli) haftalık repo ihalesi açtı, toplam fonlama tutarı ise tamamı haftalık repo ihaleleri kaynaklı 331 milyar TL oldu.

ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi dün güne %1,56 seviyelerinden başlarken, gün içerisinde %1,55-%1,60 bandında hareketin ardından %1,57 seviyesinden günü kapattı.

Yurt içi tahvil piyasasında, dün verim eğrisi genelinde faizlerde yükselişler görüldü. Bu kapsamda, günlük bazda kısa vadeli tarafta faizlerde 10 baz puana varan yükselişler gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta ise faizlerde 15 baz puana varan yükselişler görüldü.

Kaynak: Ziraat Yatırım Sabah Stratejisi