Borsa Şirket Haberleri / Ziraat Yatırım – (25.08.2022)

SABAH STRATEJİSİ

Haftanın kritik gelişmesi olan Jackson Hole toplantıları bugün başlıyor. 3 gün sürecek toplantılarda merkez bankaları temsilcilerinin açıklamaları yakından takip edilecek. Dün ABD’de dayanıklı mal siparişleri beklentilerin altında açıklanırken, bekleyen konut satışlarındaki geri çekilme beklentilerden daha az oldu. Dow Jones ve S&P 500 sırasıyla %0,2 ve %0,3 yükselişle günü tamamlarken, teknoloji ağırlıklı Nasdaq endeksi de %0,4 primle günü kapattı. Avrupa endeksleri de genel olarak olumlu bir görüntü sergiledi. Alman DAX endeksi %0,2 artıda kapatırken ve İngiltere’de FTSE’de %0,2 günlük düşüş kaydetti. Dolar endeksi (DXY) bir önceki güne yatay kapattı. EURUSD gün içinde 0,9999 seviyesine kadar yükseliş kaydetti, kapanış 0,9967’den gerçekleşti. Yurtiçi tarafta ise BİST-100 son 6 işlem günündeki aralıksız yükselişine ara verdi. 3.149 seviyesine kadar yükseliş kaydeden endekste kapanış 3.060 seviyesinden gerçekleşti ve günlük %2,0 düşüş kaydedilmiş oldu. Bankacılık hisselerine ek olarak Holding hisseleri endeksteki geri çekilmeye öncülük etti. Bugüne bakıldığında, ABD vadelileri artıda seyrediyor. Asya borsalarında Çin teşvik paketinin de desteği olumlu etkisini gösteriyor. Shanghai Composite, Hang Seng ve Nikkei sırasıyla %0,5, %1,2 ve %0,7 artıda. Yurtiçinde endekste Avrupa vadelilerindeki pozitif görüntüye ve CDS’teki geri çekilmemize paralel hafif alıcılı bir açılış bekliyoruz. Makro takvimde bugün ABD’den büyüme ve kişisel tüketim harcamaları takip edilecek. Yurtiçinde ise güven endeksleri ile kapasite kullanımı izlenecek.

MAKROEKONOMİ

ABD tarafında, dayanıklı mal siparişleri temmuz ayında öncü veriye göre beklentilerin üzerinde yavaşlayarak %0 büyümeyle yatay seyretti. Buna karşın temmuzda savunma hariç dayanıklı mal siparişlerinin aylık artış hızının %0,7’den %1,2’ye yükselmesi, imalat sanayine ilişkin olumlu sinyal verdi. Bunun yanında, yatırım harcamalarının göstergesi olan hava araçları hariç savunma dışı sermaye malları siparişleri ise temmuz ayında aylık %0,4 ile beklentilerin üzerinde artış kaydederek artan faizlere karşın yatırımların olumlu seyrini sürdürdüğüne işaret etti.

Ayrıca ABD’de konut piyasası verilerinden, satış sözleşmesi yapılmış fakat tapu devri henüz gerçekleşmemiş konut sayısını gösteren bekleyen konut satışları temmuz ayında aylık %1 gerileyerek düşüşünü sürdürdü ve konut piyasasındaki zayıflamayı teyit etti.

Yurt dışında bugün veri takvimine bakıldığında,

Bugün ABD’de Kansas City Fed tarafından düzenlenen Jackson Hole toplantıları başlayacak ve 3 gün sürecek. Toplantılarda, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin merkez bankalarının temsilcilerinin konuşmaları izlenecek. Yarın, özellikle Fed Başkanı Powell’ın, para politikasına ve faiz patikasına yönelik vereceği olası yeni sinyaller takip edilecek.

ABD tarafında, TSİ 15.30’da yılın ikinci çeyreğine ilişkin yıllıklandırılmış çeyreklik bazda GSYH büyüme revize verisi takip edilecek. ABD’de yılın birinci çeyreğinde yıllıklandırılmış çeyreklik bazda GSYH, %1,6 oranında daralmasının ardından ikinci çeyrekte %0,9 oranında daralmıştı. Tüketici harcamalarının son iki yılın en düşük hızında büyümesi, büyük kısmı tüketime dayalı olan ABD ekonomisinde önümüzdeki dönemde aşağı yönlü risklerin belirginleşeceğine işaret etmekteydi. Artan enflasyonist baskılar ve Fed’in faiz artışlarıyla sıkılaşan finansal koşulların etkisiyle ABD ekonomisinin bu yıl yavaşlaması beklenmekte.

Ayrıca ABD’de TSİ 15.30’da Fed’in önemli bir enflasyon göstergesi olarak takip ettiği yıllıklandırılmış çeyreklik bazda kişisel tüketim harcamaları (PCE) fiyat endekslerinin (çekirdek dahil) yılın ikinci çeyreğine ilişkin revize verileri açıklanacak. Öncü verilere göre PCE fiyat endeksi, yılın ikinci çeyreğinde yıllıklandırılmış çeyreklik bazda %7,1 seviyesinde yatay seyrederek 1981’den bu yana en yüksek seviyelerdeki seyrini korumuştu.

Bunun yanında, ABD’de TSİ 15.30’da 20 Ağustos haftasına ilişkin yeni işsizlik maaşı başvuruları verisi açıklanacak. Haftalık yeni işsizlik maaşı başvuruları, üç haftalık artışın ardından 13 Ağustos haftasında 252 bin kişi seviyesinden 250 bin kişi seviyesine hafif gerileyerek düşük seviyelerdeki seyrini sürdürmüştü ve bu durum, işsizlik oranının, salgın öncesi dönemden bu yana en düşük seviyelerdeki seyri de dikkate alındığında istihdam piyasasının sıkı olduğuna işaret etmekte.

Ayrıca TSİ 14.30’da ECB’nin temmuz ayı toplantısına ilişkin tutanakları yayınlanacak. ECB, geçen ayki toplantısında faiz oranlarını tüm üyelerin oybirliğiyle 50 baz puan ile beklentilerin (25 baz puan) üzerinde artırmıştı. Karar metninde, sonraki faiz artışlarının büyüklüğüne toplantıdan toplantıya karar verileceği ve gelecek toplantılarda daha fazla sıkılaştırmanın uygun olduğu belirtilmişti. Diğer yandan, bölgede tahvil faizleri yükselen bölge üye ülkeleri üzerindeki olumsuz etkileri sınırlama ve bölgede tahvil faizlerindeki ayrışmayı önlemeye yönelik ECB’nin yeni aracı olan “Aktarım Koruma Aracı (Transmission Protection Instrument-TPI)” da oybirliği ile onaylanmıştı. Özellikle, son günlerde bazı ECB üyelerinin eylül ayı toplantısı için şahin tarafta görüş bildirdikleri görülmekte, bu kapsamda ECB’nin tutanaklarında eylül ayı toplantısında faiz artış hızına ve faiz patikasına ilişkin olası yeni sinyaller izlenecektir.

Diğer yandan, Almanya’da imalat, inşaat, toptan ve perakende ticaret sektörlerinde faaliyet gösteren firmaların, ekonomide mevcut ve gelecek 6 aylık döneme yönelik değerlendirmelerini yansıtan IFO İş Dünyası Endeksi ağustos ayı verisi TSİ 11’de takip edilecek. Endeks, temmuz ayında beklentilerin üzerinde düşüş sergileyerek son iki yılın en düşük seviyesinde gerçekleşmişti. Öncesinde yayınlanan ağustos ayı ZEW cari durum ve beklentiler endeksleri düşüşlerini sürdürerek ülke ekonomisindeki zayıflamanın sürdüğüne işaret etmişti, özellikle ağustosta ZEW beklentiler endeksinin, küresel finans krizinin etkili olduğu dönem olan Ekim 2008’den bu yana en düşük seviyeye gerilemesi, ülkede yılın ikinci yarısına yönelik resesyon beklentilerini teyit etmekte. Bu kapsamda, endekste düşüşün ağustosta da devam etmesi bekleniyor.

Yurt içinde ise, TSİ 10’da ağustos ayı sektörel ve reel sektör güven endeksleri ile kapasite kullanım oranı verileri takip edilecek. Arındırılmış verilere göre temmuz ayında güven endekslerinden; hizmet sektörü aylık %1,5, perakende ticaret %4,5 ve reel kesim %2 gerilerken, inşaat sektörü güven endeksi aylık %2,4 artış kaydetmişti. Dikkat çekici olarak profesyonellerin güvenine dair izlenen arındırılmış reel kesim güven endeksi Temmuz 2020’den bu yana en düşük seviyedeydi. Arındırılmış kapasite kullanım oranı ise temmuz ayında 0,6 puanlık artışla %78,1 seviyesine yükselerek tarihsel ortalamasının belirgin üzerinde kalmaya devam etmekteydi.

Ayrıca TSİ 14’te TCMB’nin geçen haftaki PPK toplantısına ilişkin özetleri yayınlanacak. TCMB, geçen haftaki PPK toplantısında politika faizini, sabit tutulması beklentilerine karşın sürpriz bir şekilde 100 baz puan indirerek %13 seviyesine çekmişti. Karar metninde küresel çapta resesyon beklentilerinin arttığına dikkat çekilirken, Türkiye ekonomisinin güçlü seyrini sürdürmekle birlikte üçüncü çeyreğe ilişkin öncü göstergelerin iktisadi faaliyette bir miktar ivme kaybına işaret ettiği, ayrıca jeopolitik gelişmelerin etkisiyle küresel büyümede artan aşağı yönlü risklerle birlikte cari dengeye yönelik risklerin vurgulanmaya devam edildiği belirtilmekteydi. Ayrıca önceki metinden farklı olarak, ”son dönemde belirgin şekilde açılan politika-kredi faizi makasının parasal aktarımın etkinliğini azalttığının değerlendirildiği” vurgulanmıştı. Bu kapsamda Kurul’un, ”makroihtiyati politika setini, parasal aktarım mekanizmasının etkinliğini destekleyecek araçlarla daha da güçlendirmeye karar verdiği” ifade edilmekteydi.

Bunun yanında, TCMB tarafından haftalık DTH, rezerv ve sermaye hareketleri istatistikleri yayınlanacak.

  • Yurt içi yerleşiklerin dolarizasyon hareketine BDDK’nın yayınladığı günlük verilerden de bakıyoruz. 19 Ağustos haftasında toplam DTH miktarı 3,19 milyar USD (bireysel 1,20 milyar USD düşüş ve kurumsal 1,99 milyar USD düşüş) azaldı. Toplam YP mevduatın toplam mevduat içerisindeki oranı %55,6’dan %54,7’ye geriledi. TL kredilerde haftalık %1,05 artış, YP kredilerde %1,38 düşüş, toplam kredilerde ise kur etkisinden arındırılmış bazda baktığımızda %0,12 artış görmekteyiz.
  • TCMB Analitik Bilanço verilerine göre, 19 Ağustos haftasında toplam ve net rezervin azaldığını hesaplamaktayız. İlgili haftada toplam rezervin 1,4 milyar USD azalışla 112,4 milyar USD’ye gerilediğini, net uluslararası rezervin de 1,4 milyar USD azalarak 14,3 milyar USD seviyesine geldiğini öngörmekteyiz.

ŞİRKET HABERLERİ

Alarko Holding (ALARK, Sınırlı Pozitif): Pay geri alım işlemleri kapsamında; Şirket tarafından 24.08.2022 tarihinde Borsa İstanbul’da pay başına 46,50 TL – 45,78 TL (ağırlıklı ortalama 46,14 TL) fiyat aralığından toplam 305.782 TL nominal değerli ALARK payları geri alınmıştır. Bu işlemlerle birlikte, 24.08.2022 tarihi itibarıyla geri alınan payların toplam nominal değeri 1.186.364 TL olup, bu payların sermayeye oranı %0,2727’ye ulaşmıştır.

Galata Wind (GWIND, Sınırlı Pozitif): Şirket’in Bursa’da yapmayı planladığı “Taşpınar Birleşik Yenilenebilir Elektrik Üretim Tesisi (Yardımcı Kaynak Güneş Enerji Santrali İlavesi) Projesi” (42,58 MW Hibrit GES) ile ilgili verilmiş olan EÜ/9522-16/04599 numaralı üretim lisansının yardımcı kaynak alanı koordinat tadil talebi, EPDK Elektrik Piyasası Daire Başkanlığı tarafından onaylanmıştır. Taşpınar Hibrit GES projeye ilişkin izin süreçler ise halen devam etmektedir. İzin süreçlerinin tamamlanmasına bağlı olarak projenin 2023 yılının ilk yarısında devreye almayı planladıkları açıklanmıştır.

Şişecam (SISE, Nötr): Şirket 24,58 – 24,86 TL fiyat aralığından 1.150.000 adet pay geri alımı yapmış ve şirketin toplam SISE payları 98.803.190 adede ulaşmıştır. Bu payların şirket sermayesine oranı ise %3,23.

SEKTÖR HABERLERİ

Turizm: İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü verilerine göre, kenti ziyaret eden yabancı turist sayısı yılın 7 ayında 8 milyon 514 bin 806 oldu. Bu yılın temmuz ayında ise İstanbul’u 1 milyon 759 bin 506 turist ziyaret etti. Geçen yılın temmuz ayında kente 1 milyon 130 bin 999 turist gelirken bu yıl, 2021’in aynı dönemine göre yüzde 56 artış kaydedildi. İstanbul’a temmuzda 1 milyon 730 bin 679 kişi hava yoluyla, 28 bin 827 kişi ise deniz yoluyla geldi. Geçen senenin aynı dönemine göre kente hava yoluyla gelenlerin yüzde 53, deniz yoluyla gelenlerin ise yüzde 894 arttığı kaydedildi. Bu yılın temmuz ayında Atatürk Havalimanı’ndan 1759, Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan 458 bin 87, İstanbul Havalimanı’ndan 1 milyon 270 bin 833 yolcu giriş yaptı. Kente deniz yoluyla Tuzla Limanı’ndan 1848, Karaköy Limanı’ndan 23 bin 463, Sarayburnu Limanı’ndan 1322, Zeytinburnu Limanı’ndan 895, Ambarlı Limanı’ndan 197, Haydarpaşa Limanı’ndan 1006, Marmara Limanı’ndan 23, Pendik Limanı’ndan 73 yabancı ziyaretçi geldi. Hava yoluyla gelen turistlerin yüzde 72,23’ü İstanbul Havalimanı’nı, yüzde 26,03’ü Sabiha Gökçen Havalimanı’nı kullandı. Kaynak: Dünya

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Çuhadaroğlu Metal (CUSAN): Şirket Yönetim Kurulu tarafından, Şirketin faaliyet gösterdiği pazar ve piyasa koşulları, yerel ve küresel ekonomik gelişmeler, Türkiye sermaye piyasasının genel durumu ile Şirketin mevcut durumu değerlendirilmiş olup Şirketin Borsa İstanbul’daki değerinin Şirketin gerçek değerini yansıtmadığı kanaatine ulaşılmıştır. Bu çerçevede sağlıklı fiyat oluşumuna katkıda bulunulması ve hissedarlarımızın menfaatlerini korumak amacıyla;
-Sermaye Piyasası Kurulu’nun 21.07.2016, 25.07.2016 ve 23.03.2020 tarihli duyurularına istinaden Şirketin Borsa’da işlem gören paylarının geri alım işlemlerinin başlatılmasına,
-Geri alıma konu edilebilecek azami pay sayısının 1mn TL nominal (her biri 1 TL nominal değerinde 1.000.000 adet pay) olarak belirlenmesine,
-Geri alım için ayrılacak fonun 12mn TL (Onikimilyon Türk Lirası) olarak belirlenmesine, karar verilmiştir.

Girişim Elektrik (GESAN): Şirketin %70 oranında bağlı ortaklığı Europower Enerji, Başkent Elektrik Dağıtım A.Ş. tarafından gerçekleştirilen ”HAVALI HÜCRE&TRAFO ÇERÇEVE ANLAŞMA ALIMI” konulu ihaleye girmiş ve en avantajlı fiyatı vererek ihalede 1. olmuştur. İhale baz bedeli 1,15mn USD’dir.

Karel Elektronik (KAREL): Şirket’in yapmış olduğu, Turkcell İletişim Hizmetleri A.Ş.’nin Marmara (İstanbul/Asya, İstanbul/Avrupa Batı, İstanbul/Avrupa Doğu, Bursa, Kocaeli), Batı (İzmir, Antalya, Muğla), Güney (Adana, Konya, Kayseri) ve Doğu (Diyarbakır, Erzurum, Van) bölgelerinde bulunan toplam 58 ilde arıza müdahale, bakım-onarım ve kurulum hizmetlerini içeren Bölge Çözüm Ortaklığı teklifinin Turkcell tarafından uygun bulunduğu ve sözleşme görüşmelerine başlanacağı Şirkete iletilmiştir.

Kervan Gıda (KRVGD): Şirket 10,10 – 10,13 TL fiyat aralığından 40.000 adet pay geri alımı yapmış ve şirketin toplam KRVGD payları 3.580.000 adede ulaşmıştır. Bu payların şirket sermayesine oranı ise %1,49.

Mia Teknoloji (MIATK): Şirketin UNICEF ve Milli Eğitim bakanlığı ile yürüteceği “Dijital Eğitim Platformu” projesi kapsamında yer alan “Kitapların İnteraktif Etkinliklere Dönüştürülmesi” projesinden KDV dahil 1,6mn TL bedelli sipariş alınmıştır.

FAİZ PİYASALARI

Çarşamba günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %13,29’dan %13,18 seviyesine geriledi. TCMB dün 30 milyar TL’lik (%13’ten, 7 gün vadeli) haftalık repo ihalesi açtı. Toplam fonlama tutarı ise repo ihaleleri kaynaklı olarak 336 milyar TL oldu.

ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi dün güne %3,05 seviyelerinden başlarken, gün içerisinde %3,02-%3,12 bandında hareketin ardından %3,11 seviyesinden günü kapattı.

Yurt içi tahvil piyasasında, dün verim eğrisinde faizlerde kısa ve orta vadeli tarafta düşüşler gözlenirken, uzun vadeli tarafta yatay seyir görüldü. Bu kapsamda, günlük bazda kısa ve orta vadeli tarafta 120 baz puana yaklaşan düşüşler gözlenirken, uzun vadeli tarafta yatay hareket görüldü.

Kaynak: Ziraat Yatırım Sabah Stratejisi