Borsa Şirket Haberleri / Ziraat Yatırım – (24.02.2023)

SABAH STRATEJİSİ

Dün dar bir aralıkta kararsız bir görüntü sergileyen BIST100’de işlem hacmi de 68,5 milyar TL ile görece düşük kalmaya devam etti. Net bir katalizör eksikliğinde, beklentilerin altında faiz indiren (50 baz puan) TCMB’nin kararı bir miktar oynaklık yaratsa da BIST100 günü sadece %0,29 primle tamamladı. Demir – Çelik, Telekom ve Çimentolardaki düşüşler endeksi baskılarken, 65 hisse günü artıda kapattı. Haftanın son işlem gününde de sektörel bazlı ayrışmalar devam edebilecekken, düşük hacimdeki bant hareketi sürebilir. Bugün yurtiçinde veri gündemi sakin. Yurtdışında tarafta ise ABD’de Fed’in özellikle aylık bazdaki fiyat gelişmelerinin seyri kapsamında takip ettiği PCE deflatör (çekirdek dahil) ocak ayı verileri ile kişisel gelirler ve harcamalar ocak ayı verileri TSİ 16.30’da takip edilecek. Önemli veri öncesinde, ABD on yıllık tahvil faizi bu sabah %3,90’nın altında seyretse de vadelilerde hafif baskı var. Dalgalı bir seyir izleyen ana endeksler dünü artı bölgede tamamlamışlardı. Asya’da ise Japonya hariç MSCI Asya Pasifik endeksi %0,7 civarında geriliyor.

MAKROEKONOMİ

TCMB, politika faizini 50 baz puan indirimle %8,50 seviyesine çekti. Bloomberg Anketi’ne göre, politika faizinin 100 baz puan indirilmesi bekleniyordu. Kurul’un depremin 2023 yılının ilk yarısındaki etkilerini yakından takip edeceği vurgulanırken deprem kaynaklı olarak enflasyon üzerindeki riskleri de dikkate alarak daha fazla indirimi kısa vadede öngörmediği gözlenmekte. Depremin kısa vadede ekonomik aktiviteyi etkilemesini beklediği, buna karşın orta vadede ekonomide kalıcı bir etkide bulunmayacağını değerlendirdiği görülüyor.

  • Kurul’un, ”bu ölçülü indirim sonrası para politikası duruşunun fiyat istikrarı ve finansal istikrarı koruyarak deprem sonrası gerekli toparlanmayı desteklemek için yeterli olduğu görüşüne sahip bulunduğu” gözlenmekte. Ayrıca Kurul’un, ”yaşanan felaketin etkilerinin en düşük seviyelere indirilmesi ve gerekli dönüşümün desteklenmesi amacıyla uygun finansal koşulların oluşmasını önceliklendireceği” ifade edilmiş.
  • Küresel ekonomiye ilişkin olarak önceki metindeki değerlendirmelerin korunduğu görülmekte.
  • Türkiye ekonomisinin büyüme görünümüne ilişkin olarak da, ”asrın felaketi öncesindeki öncü göstergelerin 2023 yılının ilk çeyreğinde iç talebin dış talebe kıyasla daha canlı olduğuna ve büyüme eğiliminde artışa işaret etmekte olduğu” belirtilmekte birlikte, ”depremin üretim, tüketim, istihdam ve beklentiler üzerindeki etkilerinin kapsamlı bir şekilde değerlendirilmekte olduğu” vurgulanmış. 2022 yılı dördüncü çeyrek büyüme verileri, 28 Şubat’ta açıklanacak. Foreks Anketi’nde, geçen yılın son çeyreği için GSYH medyan büyüme tahmini yıllık %2,8 seviyesinde, 2022 yılı geneli için yıllık %5,2 seviyesinde.
  • Öte yandan, iç tüketim talebi, enerji fiyatlarındaki yüksek seviye ve ana ihracat pazarlarındaki zayıf iktisadi faaliyetin cari denge üzerindeki riskleri canlı tutmakta olduğu belirtilmiş. Önceki metinde ise, ”ana ihracat pazarlarının resesyona girme olasılığına” atıf yapılmıştı, bu kapsamda ana ihracat pazarları koşullarına dair ifadede daha olumlu bir dil tercih edilmiş.
  • Deprem kaynaklı olarak enflasyonda yukarı yönlü risklere dikkat çekilmiş. Uygulanan bütüncül politikaların desteğiyle enflasyonun seviyesinde ve eğiliminde iyileşmeler görülmeye başlanmakla birlikte ”depremin yol açtığı arz-talep dengesizliklerinin enflasyon üzerindeki etkilerinin yakından izlendiği” belirtilmiş.
  • Diğer yandan, sanayi üretiminde yakalanan ivmenin ve istihdamdaki artış trendinin sürdürülmesi açısından finansal koşulların destekleyici olmasının ”daha da önemli hale geldiği” vurgulanmış, önceki metinde ise ”kritik önem arz ettiği” belirtilmişti. Ayrıca önceki metinde, ilgili cümlede yer alan ”küresel büyümeye yönelik belirsizliklerin ve jeopolitik risklerin daha da arttığı bir dönem” ifadesinin çıkarılması, söz konusu risklerin olumsuz yönde yoğunlaşmadığını teyit etmekte.

ABD tarafında, geçen yılın son çeyreğine ilişkin yıllıklandırılmış çeyreklik bazda GSYH büyüme revize verisi takip edildi. ABD’de yılın birinci çeyreğinde yıllıklandırılmış çeyreklik bazda GSYH, %1,6 oranında daralmasının ardından ikinci çeyrekte %0,6 oranında daha ılımlı oranda daralma kaydetmişti. Üçüncü çeyrekte ise ülke ekonomisinin yıllıklandırılmış çeyreklik bazda büyümesi güçlü özel tüketim harcamalarının etkisiyle %3,2 seviyesinde gerçekleşmişti. Geçen yılın son çeyreğinde ise, yüksek seyreden enflasyon ve Fed’in faiz artışlarıyla sıkılaşan finansal koşulların etkisiyle yıllıklandırılmış çeyreklik bazda büyüme hızı %2,9’dan %2,7 seviyesine aşağı yönlü revize edildi. Ayrıca yıllıklandırılmış çeyreklik bazda PCE fiyat endeksi, geçen yılın son çeyreğinde %3,2’den %3,7’ye yukarı yönlü revize edilirken, çekirdek PCE fiyat endeksi ise %3,9’dan %4,3 seviyesine yukarı yönlü revize edildi.

Diğer yandan, ABD’de istihdam piyasası verilerinden, 18 Şubat haftasına ilişkin haftalık yeni işsizlik maaşı başvuruları, 195 bin kişi seviyesinden 192 bin kişi seviyesine hafif gerilemekle birlikte düşük seviyelerdeki seyrini sürdürdü ve istihdam piyasasında sıkı görünümün korunduğuna işaret etti.

Euro Bölgesi’nde ocak ayında manşet TÜFE, aylık %0,4 düşüşten %0,2 düşüşe revize edilerek düşüşünü üçüncü aya taşırken, yıllık bazda ise %8,5’ten %8,6 seviyesine hafif yukarı yönlü revize edilmekle birlikte mayıs ayından bu yana en düşük seviyede gerçekleşti. Yıllık bazda manşet TÜFE ekim ayında %10,6 ile rekor seviyeye ulaşmıştı. Yıllık bazda çekirdek TÜFE ise %5,2’den %5,3 seviyesine hafif yukarı yönlü revize edilerek yeni bir rekor seviyeye yükseldi.

Yurt dışında bugün veri takvimine bakıldığında,

ABD tarafında, Fed’in özellikle aylık bazdaki fiyat gelişmelerinin seyri kapsamında takip ettiği PCE deflatör (çekirdek dahil) ocak ayı verileri ile kişisel gelirler ve harcamalar ocak ayı verileri TSİ 16.30’da takip edilecek. Öncesinde açıklanan ocak ayına ilişkin manşet TÜFE, beklentilerle uyumlu olarak %0,1’den %0,5 seviyesine hızlanarak son üç ayın en hızlı artışını kaydederken, yıllık bazda %6,5’ten %6,4 seviyesine yavaşlamıştı ve böylece Ekim 2021’den bu yana en düşük seviyelerdeki seyrini sürdürmüştü. Ocakta PCE deflatörün aylık artış hızının %0,1’den %0,5’e yükselmesi ve yıllık bazda ise %5’te yatay seyretmesi, çekirdek PCE deflatörün artış hızının ise aylık %0,3’ten %0,4’e yükselmesi ve yıllık bazda %4,4’ten %4,3 seviyesine hafif gerilemesi bekleniyor. Ocakta maaş artışlarının etkisiyle kişisel gelirlerin %1,1 oranında ve harcamaların ise aylık %1,3 oranında artması bekleniyor.

Ayrıca ABD’de şubat ayına ilişkin Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksi nihai verisi TSİ 18’de takip edilecek. Şubat ayına ilişkin Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksi öncü verisi, 64,9’dan 66,4 seviyesine yükselerek beklentilerin (65) üzerinde artış sergilemişti ve böylece geçen yılın şubat ayından bu yana en yüksek seviyeye ulaşmıştı.

Bunun yanında, ABD’de konut piyasası verilerinden, yeni konut satışları verisi TSİ 18’de takip edilecek. Diğer yandan, TSİ 18.15’te Cleveland Fed Başkanı Mester’in konuşması, Fed’in para politikasına yönelik olası yeni sinyaller bakımından yakından takip edilecek.

Yurt içinde ise, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından ocak ayı gelen yabancı ziyaretçi sayısı verileri TSİ 11’de yayınlanacak. Öncesinde açıklanan DHMİ ocak ayı verilerine göre, dış hat yolcu sayısı, aylık bazda dört aylık düşüşün ardından ocakta %0,2 oranında sınırlı artış sergilemişti. Öte yandan, dış hat yolcu sayısının ocak ayında ulaştığı aylık 6,87 milyon kişilik seviye en yüksek ocak ayı verisi olmuştu. Ocakta dış hat yolcu sayısının yıllık artış hızı ise %44’ten %61,9’a yükselmişti ve turizm gelirlerinin güçlü seyrini sürdürdüğüne işaret etmişti.

Ayrıca TSİ 10’da TOBB kurulan ve kapanan şirketler ocak ayı istatistikleri yayınlanacak.

ŞİRKET HABERLERİ

Enerjisa (ENJSA, Pozitif): Enerjisa’nın ana ortaklık net dönem karı 4Ç2022’de 12.122mn TL olarak açıklanarak piyasanın ortalama kar beklentisi olan 5.755mn TL’nin oldukça üzerinde gerçekleşmiştir. Geçen yılın aynı çeyreğinde ise Şirket, 778,3mn TL ana ortaklık net dönem karı kaydetmişti. Şirket’in satış gelirleri 4Ç2022’de bir önceki yılın aynı dönemine göre %90 oranında artarak 24.007mn TL’ye (piyasa beklentisi: 28.367mn TL) yükselirken satışların maliyeti ise %90,1 oranında artarak 18.796 TL’ye ulaşmıştır. Buna bağlı olarak Şirket’in brüt karı da %89,6 oranında artarak 5.211mn TL’ye çıkmıştır. Şirket’in operasyonel giderleri bu dönemde geçen yılın aynı dönemine göre %151,4 oranında artarak 2.882,5mn TL olarak gerçekleşmiştir. Diğer faaliyet gelirlerinden ise 664mn TL gelir (4Ç21:104,4mn TL gider) kaydeden Şirket’in faaliyet karı %99,9’luk artışla 2.992mn TL olarak gerçekleşmiştir. Şirket’in FAVÖK’ü de dördüncü çeyrekte 2.493mn TL (Beklenti 3.518mn TL) ile geçen yılın aynı dönemine göre %43,9 oranında artmıştır ancak piyasa beklentisinin altında gerçekleşmiştir. FAVÖK marjı ise 3,3 puan azalarak %10,4 olmuştur. Şirket bu çeyrekte olarak 1.810mn TL net finansman gideri yazmıştır. 10.940mn TL’lik vergi geliri sonrasında Şirket’in net dönem karı 12.122mn TL olmuştur.

Dördüncü çeyrek karı sonrasında Şirket, 2022 yılında 14.498mn TL ana ortaklık net dönem karı açıklamıştır. 2021 yılında Şirket, 2.282mn TL ana ortaklık net dönem karı kaydetmişti.

Şirket orta vadeli beklentilerini de paylaşmıştır. Buna göre 2023-2025 faaliyet gelirleri bileşik yıllık büyüme oranı %30-40 olarak öngörülürken, baz alınan net kar bileşik yıllık büyüme oranı %25-35 olarak beklenmektedir.

Ayrıca Şirket Yönetim Kurulu hisse başına brüt 2,30 TL (net 2,07 TL) kar payı dağıtım teklifini Genel Kurul onayına sunma kararı almıştır. Kar payı dağıtımına en geç 30 Nisan 2023 tarihinde başlanması teklif edilirken, son kapanış değerine göre temettü verimi %7,1 olarak hesaplanmaktadır.

Kordsa Teknik Tekstil (KORDS, Sınırlı Negatif): Kordsa’nın 4Ç2022’deki ana ortaklık net dönem karı yıllık %31,7 oranında azalarak 184,7mn TL’ye gerilemiş ve piyasanın ortalama kar beklentisi olan 200mn TL’ye yakın gerçekleşmiştir. Bizim beklentimiz ise Şirket’in söz konusu çeyrekte 164mn TL kar elde edebileceği yönündeydi. Şirket’in satış gelirleri 4Ç2022’de 4.679mn TL gerçekleşerek (Beklenti: 5.023mn TL) yıllık %73,2 oranında büyürken, brüt kar %20,2 oranında artmış ve 676,1mn TL’ye çıkmıştır. Operasyonel giderleri ise 537,8mn TL gerçekleşen Şirket’in FAVÖK’ü dördüncü çeyrekte 314,7mn TL ile (Beklenti: 384mn TL) 4Ç2021’e göre %11,7 oranında düşüş göstermiştir. FAVÖK marjı ise %6,7 (4Ç2021: %13,2) olmuştur.  Finansman tarafında 199,8mn TL net gider kaydedilirken, 180,9mn TL’lik vergi geliri sonrasında Kordsa yılın son çeyreğinde 184,7mn TL ana ortaklık net dönem karı yazmıştır.

Dördüncü çeyrek karı sonrasında Şirket’in 2022 yılındaki ana ortaklık net dönem karı yıllık %67,7 oranında artarak 1.289mn TL’ye yükselmiştir.

Emlak Konut GYO (EKGYO, Nötr): Şirket projelerinden İzmir Konak 1. Etap Arsa Satışı Karşılığı Gelir Paylaşımı İşi (Evora İzmir)’nın Yüklenicisi ile yapılan Sözleşmeye Ek Protokol ile 1.133,5mn TL olan Asgari Şirket Payı Toplam Geliri, 1.233,3mn TL’ye yükselmiştir. Söz konusu Asgari Şirket Payı Toplam Gelirinin %20’si Emlak Konut’a aittir.

Öte yandan, 23.02.2023 tarihinde 8,00 – 8,10 TL fiyat aralığından (8,06 ortalama fiyat) 1,8mn adet alış işlemi Şirket tarafından gerçekleştirilmiştir. Bu işlemle birlikte, Şirket tarafından geri alım süreci çerçevesinde geri alınan payların toplam adedi 152,8mn paya ve geri alınan payların şirket sermayesine oranı %4,02 seviyesine ulaşmıştır.

SEKTÖR HABERLERİ

Bankacılık: TCMB bankalara yurt dışına yapılan spot Döviz transferlerinde bilgilendirme yükümlülüğünü yerine getirmedikleri gerekçesiyle “ceza niteliğinde” ek ücret uyguladı. Bloomberg HT’nin edindiği bilgilere göre, ek ücret uygulaması, yurtdışına döviz transferi işlemlerindeki bilgilendirme yükümlülüğünün yerine getirilmediği gerekçe gösterilerek nedeniyle gerçekleştirildi. Toplam cezanın 700 milyon liraya yakın olduğu ifade edildi.

Sigortacılık: Üye şirketlerden derlenen verilere göre 2023 yılı Ocak sonu itibarı ile toplam prim üretimi geçen yılın aynı dönemine göre %144,5 artış ile 36.973mn TL olarak gerçekleşmiştir.

SPK: Kurul, Barem Ambalaj (BARMA) ve İşbir Sentetik’in (ISSEN) bedelsiz sermaye artış başvurusunu onayladı.

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Afyon Çimento (AFYON, Sınırlı Pozitif): Afyon Çimento’nun 4Ç2022’deki net dönem karı 81,5mn TL olarak gerçekleşmiştir. Şirket 4Ç2021’de 3,1mn TL zarar etmişti. Şirket’in satış gelirleri 2022 yılının son çeyreğinde 444,4mn TL gerçekleşerek yıllık %282 oranında artarken, FAVÖK’ü 105,6mn TL (4Ç2021: 12,1mn TL) olmuştur.  FAVÖK marjı ise 13,4 puan iyileşerek 4Ç2022’de %23,8 olmuştur. Öte yandan, Şirket bu çeyrekte yalnıza 1,4mn TL net finansman gideri yazmıştır.

Dördüncü çeyrek karı sonrasında Şirket’in 2022 yılı net dönem karı yıllık %248 oranında artarak 267,4mn TL’ye yükselmiştir.

Karel Elektronik (KAREL): Şirket 4Ç2022’de 20,7mn TL ana ortaklık net dönem karı elde etmiştir. Bir önceki yılın aynı döneminde 22mn TL zarar yazılmıştı. Şirket’in satış gelirleri yıllık %139 oranında artarak 1.368mn TL’ye çıkarken, brüt kar %63,1 oranında yükselmiş ve 287,7mn TL’ye ulaşmıştır. Faaliyet giderleri ise 128,3mn TL gerçekleşen Şirket’in FAVÖK’ü yıllık %38,2 artmış ve 4Ç2002’de 199,5mn TL olarak gerçekleşmiştir. FAVÖK marjı ise 10,6 puan daralarak %14,6 seviyesine inmiştir. 195,4mn TL net finansman gideri ve 45,3mn TL’lik vergi geliri sonrasında Karel Elektronik’in 2021 yılının son çeyreğindeki karı 20,7mn TL olmuştur.

Dördüncü çeyrek karı sonrasında Şirket’in 2022 yılı net dönem karı yıllık %30,8 oranında düşerek 46mn TL’ye gerilemiştir.

FAİZ PİYASALARI

Perşembe günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %9 seviyesinde yatay seyretti. TCMB dün 35 milyar TL’lik (%9’dan, 7 gün vadeli) haftalık repo ihalesi açtı. Toplam fonlama tutarı ise repo ihaleleri kaynaklı 167 milyar TL oldu.

Yurt içi tahvil piyasasında, dün verim eğrisinde faizlerde kısa vadeli tarafta düşüşler gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta sınırlı değişimler görüldü. Buna göre, kısa vadeli tarafta 5 baz puana yaklaşan düşüşler gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta 10 baz puana yaklaşan değişimler görüldü.

Kaynak: Ziraat Yatırım Sabah Stratejisi