Borsa Şirket Haberleri / Ziraat Yatırım – (23.11.2020)

SABAH STRATEJİSİ

Aşının önümüzdeki ay uygulanmaya başlanacağına yönelik haber akışıyla piyasalar haftaya iyimser bir görüntüyle başlıyorlar. Küresel borsalar bu sabah Asya borsaları öncülüğünde alıcılı bir görüntü sergilerlerken, ABD vadelileri yaklaşık %0,3 oranında primli. Kötüleşen koronavirüs tablosuna karşın risk iştahındaki bozulma geçtiğimiz hafta sınırlı kalmıştı. Dolar’ın da güçlenemediği ortamda şu aşamada aşı ile ilgili gelişmeler fiyatlamalarda baskın olabilir. Diğer yandan, halihazırda Gelişmekte Olan Ülkelere yönelik olumlu algının oluştuğu ortamda da TL varlıklar, ekonomideki reform beklentileriyle birlikte ön plana çıkmaya devam edebilirler. BIST100 endeksinde de bankacılık endeksi öncülüğünde yükseliş isteği devam edebilecekken, 1.350 seviyesi hedefte kalmaya devam ediyor. Bugün küresel çapta kasım ayına ilişkin imalat ve hizmet PMI verileri takip edilecek.

MAKROEKONOMİ

ABD’de koronavirüs aşısının uygulanmasına 11 Aralık’ta başlanabileceğinin gözlenmesiyle küresel piyasalar haftaya olumlu bir başlangıç yapıyor. Bu arada Fed, kullanılmayan pandemi fonlarını ABD hazinesine iade edeceğini belirtti. Küresel çapta artan koronavirüs vaka sayısı ile ikinci dalga endişeleri gündemde yer ederken bugün kasım ayına ilişkin imalat ve hizmet PMI verilerini izleyeceğiz. Fed ve ECB toplantı tutanakları haftanın takip edilecek önemli gelişmelerinden. İngiltere’de ülke genelindeki mevcut sokağa çıkma kısıtlamalarının 2 Aralık’ta sona ermesi ardından bölgesel kısıtlamaların uygulanabileceği görülüyor, Başbakanın bugün detayları açıklaması bekleniyor. İngiltere’de ayrıca çarşamba günü önümüzdeki yılın kamu harcamaları planı açıklanacak. ABD’de alışveriş sezonunun da başlangıcına işaret eden Şükran günü bu perşembe günü.

  • ABD’de bugün kasım ayına ilişkin PMI verileri takip edilecek. Seçim sonrası ilk PMI verileri olması açısından önem arz etmekte. Ekim ayında PMI verileri genişleme bölgesinde gelerek ekonomik gidişata ilişkin iyi sinyaller vermişti. Bu ay seçim sonuçlarının kesinleşmesiyle belirsizlik azaldı ve aşı haberleri de aslında beklentiler açısından olumlu hava estirmekte fakat artan vaka sayıları kısmi olarak kısıtlamaların uygulanmaya başlamasına neden olması ekonomik aktivitede aşağı yönlü risk oluşturmakta. Bu hafta Şükran Günü öncesi, çarşamba günü ABD açısından veri gündemi yoğun. Çarşamba günü 3. çeyrek GSYH büyüme verisi revizesi açıklanacak. Daha önce açıklanan veriye göre tarihi daralma sonrası ABD ekonomisi 3.çeyrekte %33,2 büyüyerek kayıpları kısmi telafi etmişti. Ayrıca aynı gün FOMC toplantı tutanakları yayınlanacak. Toplantının ABD seçimlerinin hemen öncesi olmasının da etkisiyle Fed para politikasında değişikliğe gitmemişti. Çarşamba günü ekim ayına ilişkin dayanıklı tüketim malları siparişleri takip edilecek. Veriden artan vaka sayılarının talep koşullarına ne yönde etki ettiği izlenecek. Ayrıca üretim tarafına ilişkin pazartesi günü Chicago Fed Ulusal Aktivite Endeksi, salı günü Richmond Fed imalat endeksi izlenecek. Tüketici güveninin güncel seyrine ilişkin ise salı günü Conference Board tüketici güveni endeksi ve çarşamba günü de kasım ayı nihai Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksi verisi takip edilecek. Kasım ayında belirsizliklerin azalmasına ve olumlu aşı haberlerine karşın artan vaka sayıları ve istihdam piyasasındaki zayıflığın sürmesi tüketici güvenine negatif etki etmiş ve Michigan Üniversitesi tüketici güveni endeksi 81,8’den 78’e gerilemişti. Ayrıca çarşamba günü ekim ayı enflasyon verisi de takip edilecek. Eylül ayında kısmi artan taleple enflasyon yukarı yönlü hareket etmişti. Salgına ilişkin negatif gelişmeler ise son çeyrekte enflasyon üzerinde baskılayıcı unsur olacaktır. Son olarak bu hafta perşembe günü Şükran günü olması ve ardından “Black Friday” günü olması tüketici harcamalarını destekleyici bir unsur olacaktır.
  • ABD’de olduğu gibi Avrupa’da ve İngiltere’de de pazartesi günü PMI verileri takip edilecek. Salgına yönelik son tedbirlerin üretim ve tüketim tarafına nasıl etki ettiğine yönelik ipucu aranacak. Avrupa tarafında salgın sonrası iyi sinyaller veren PMI verileri, ekim ayında hizmet tarafında daralma bölgesine geçmişti. Bu ay da imalat tarafının hizmet tarafına göre daha iyi performans sergilemesi ve hizmet PMI’ların son güncel gelişmelerle daralma bölgesinde kalması olası. İngiltere’de ise PMI lar son dönemde Avrupa’ya göre daha iyi performans sergilemekteydi fakat bu ayki PMI verilerinden momentum kaybının devam edip etmeyeceği izlenecek. Almanya’da ise kasım ayı yatırım ortamına ilişkin IFO İş Dünyası endeksinde artan kısıtlamaların ekonomik gidişat ve beklentilere etkisi takip edilecek. Ayrıca salı günü Almanya’nın 3. çeyrek nihai büyüme verisi ve cuma günü Fransa’nın nihai büyüme verisi takip edilecek. Ayrıca veri gündemine ek olarak AB ve İngiltere arasındaki görüşmelere, AB Bütçesi üzerinde ortaya çıkan anlaşmazlıklara ilişkin gelişmeler takip edilecek.
  • Asya tarafında ise veri gündemi görece sakin. Cuma günü Çin’in ekim ayı sanayi karları verisinden ekonomik toparlanmanın durumuna ilişkin ipucu aranacak. Ayrıca perşembe günü Güney Kore Merkez Bankası toplantısı izlenecek. Ekim ayı PMI verileri ekonomik gidişata ilişkin iyi sinyaller vermişti fakat artan vaka sayıları ile faizlerde değişiklik yapıp yapmayacağı izlenecek. Geçen hafta da Tayland ve Filipinler Merkez Bankaları faizleri sabit bırakması beklenirken sürpriz bir şekilde indirmişti.

Yurt içinde ise bu hafta veri gündeminde bugün ekim ayına ilişkin gelen yabancı turist sayısı verisi, salı günü kasım ayı reel kesim güven endeksi, kapasite kullanım oranı ve sektörel güven endeksleri, cuma günü ise kasım ayı ekonomik güven endeksi ve ekim ayı uluslararası rezervler ve döviz likiditesi tablosu olacak. Ayrıca bu hafta son yapılan para politikası toplantısına ilişkin tutanaklar ve yılın son Finansal İstikrar Raporu izlenecek.

Turizm Bakanlığı tarafından açıklanan eylül ayına ilişkin gelen yabancı ziyaretçi sayısı 2,2 milyon kişi ile salgın sonrası en yüksek rakama ulaşmıştı. Aylık artış %21,4 olurken, yıllık bazda %59,4 azalarak salgının halen turizm üzerinde negatif bir etkisinin olduğunu göstermişti. Ekim ayı küresel ölçekte salgınla mücadele kapsamında tedbirlerin yeniden artmaya başladığı bir ay oldu, bu açıdan ekim ayında gelen yabancı sayısında aylık bazda azalma olması yüksek ve zaten mevsimsellik gereği de bu ayda gelen yabancı sayısının azalmaya başlaması olası. Bu açıdan net hizmet gelirleri geçtiğimiz senelere göre yine düşük gelecektir, bu açıdan cari dengeye baskı yapmaya devam edecektir.

Ekim ayında reel kesim güven endeksi, KKO ve sektörel güven endeksleri sıkılaşan finansal koşullara rağmen eylül ayından da güçlü artış sergileyerek büyüme görünümüne dair olumlu mesaj vermişti. Mevsimsel etkilerden arındırılmış reel kesim güven endeksi, ekimde 4 puan artarak 109,7 seviyesine çıkmış ve Şubat 2018’den bu yana en yüksek seviyeye gelerek iyimserlik eşik noktasının üzerindeki görünümünü sürdürmüştü. Pandeminin en derin hissedildiği nisan ayında %61,9 seviyesini gören arındırılmış verilerle kapasite kullanım oranı, üst üste 6 ay artarak %74,9 seviyesine gelerek salgın öncesi seviyelere yakınsamıştı.

  • Cuma günü açıklanan mevsimsel etkilerden arındırılmış tüketici güven endeksi kasım ayında 81,9 dan 80,1’e geriledi. Veriye bakıldığında hemen hemen anket sorularının genelinde düşüş gözlenmekte. Olumlu nokta olarak ise gelecek 3 aylık dönemde borç kullanma ve konut harcamasına ilişkin kalemlerde aylık artış görülmekte.

Mevsim etkilerinden arındırılmış güven endeksi, ekim ayında hizmet sektöründe aylık %6,4, perakende ticaret sektöründe %1,7 ve inşaat sektöründe %0,6 artmıştı. Fakat kasım ayında artan tedbirlerin hizmet sektörü güven endeksine negatif etki etmesini beklemekteyiz ayrıca inşaat sektörü güven endeksinde de artan finansal sıkılaşma ile düşmeye başlayan konut satışlarının etkisini görebiliriz.

TCMB eylül ayına ilişkin Uluslararası Rezervler ve Döviz Likiditesi tablosuna göre TCMB’nin 57,9 milyar USD civarında yabancı para swapı ve 5 milyar USD altın swapı olmak üzere toplam 62,9 milyar USD’lik swap hacmi bulunmaktadır. Bunun 16 milyar USD’si Katar ve Çin Merkez Bankaları ile yaptığı swap anlaşmalarından kaynaklanmaktadır.

Son yapılan para politikası kurulu toplantısına ilişkin perşembe günü yayınlanacak toplantı özetinden yeni dönemdeki para politikası duruşuna ilişkin detaylı bilgi edinilecektir. Son PPK da fonlamada sadeleşmeye gidildi ve politika faiz oranı 475 baz puan artırıldı. Ayrıca para politikası duruşundaki değişikliğin karar metnine de oldukça net yansıdığı gözlendi. Karar metninde döviz kuru oynaklığının yarattığı enflasyon artışının güçlü finansal sıkılaşma ile geçici nitelikte olacağı, salgının küresel ve yurt içindeki belirsizlik yarattığı, iç talepteki artışın cari dengeye baskı yaptığı vurgusu vardı. Ayrıca enflasyondaki düşüşün ülke risk primi düşüşü, dolarizasyonun azalması, rezerv artışı eğilimine katkısı olacağı ve finansman maliyetlerini aşağı çekeceğinin altı çizilmekteydi.

ŞİRKET HABERLERİ

Albaraka Türk Katılım Bankası (ALBRK, Nötr): Kurul kaydında olan ancak Borsada işlem görmeyen statüdeki 15,93mn TL nominal tutarlı Albaraka Türk Katılım Bankası pay senetlerinin Borsada satışa konu edilebilmesi amacıyla Merkezi Kayıt Kuruluşu’na (MKK) başvuru yapılmıştır.

TAV Havalimanları (TAVHL, Sınırlı Negatif): Devlet Hava Meydanları İşletmesi tarafından 20 Kasım 2020 tarihinde yapılan Çukurova Havalimanı üstyapı tesislerinin yap-işlet-devret modeliyle yapılması ve havalimanının işletme hakkı devri ihalesine en iyi teklifin başka bir şirket tarafından verildiği öğrenilmiştir.

Turkcell (TCELL, Nötr): Turkcell Genel Müdürü Erkan, Bu yılın üçüncü çeyrek sonunda Paycell’deki işlem hacminin 2,2 milyar TL’yi bulduğunu aktardı. Ayrıca yılın ilk dokuz ayında Paycell’in aktif kullanıcı sayısının ise 4,5 milyonu aştığını bildirdi. Paycell’in bu dönemde grup dışı gelir büyümesinin yıllık bazda %85’lik büyüme yaşarken üye işyeri sayısının 11 bine ulaştığını belirten Erkan, “Bu büyümede, üye iş yerlerine maliyet ve verimlilik açısından avantaj sağlayan, mevzuatlara uygun ve Gelir İdaresi Başkanlığı’na başvuruda bulunan ilk Android POS cihazı Paycell Android POS’un da etkisi var.” diye konuştu. Kaynak: Dünya

Türk Telekom (TTKOM, Sınırlı Pozitif): Fitch Ratings yıllık değerlendirmesini tamamlayarak Türk Telekom’un Uzun Vadeli Ulusal notunu “AA+ (tur)” dan “AAA (tur)” a yükseltti. Kuruluş, yerel para birimi notumuzu (IDR) teyit ederek Görünümü ‘Negatif’ ten ‘Durağan’a revize etti. Yabancı para notu (IDR) “BB-” ve öncelikli teminatsız yabancı para borç notu “BB-” olarak teyit edildi.

SEKTÖR HABERLERİ

Şirket Birleşme ve Satınalmaları: Varlık satışına devam eden Ferit Şahenk, İstinye Park’ta yüzde 42’lik hissesini dünyanın en büyük fonlarından olan Qatar Holding LLC’ye 1 milyar dolara satmaya hazırlanıyor. Kaynak: Dünya

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Turcas Petrol (TRCAS): Turcas Petrol A.Ş. olarak, Denizli il sınırları içindeki M-22A paftası için T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü (“MAPEG”)’e Petrol Arama Ruhsatı başvurusu gerçekleştirmişti. Bahsi geçen başvuruya ilişkin olarak, MAPEG tarafından Turcas’a gönderilen davet uyarınca talep edilmiş olan “İş ve Yatırım Programı” yasal mevzuat ile uyumlu şekilde MAPEG’e sunulmuştu. İlgili program uyarınca, ilk aşamadaki yatırım tutarının, 5 yıllık süre zarfında ağırlıklı olarak sondaj çalışmalarında harcanmak üzere, asgari 2,7mn USD seviyesinde olması öngörülmüştü. Mayıs 2018’de ise Denizli il sınırları içindeki M-22A paftası için bir adet Petrol Arama Ruhsatı verilmesine ilişkin MAPEG’e yapmış olunan başvuru değerlendirilmiş ve kabul edilmişti. Bahsi geçen ruhsat sahasında petrol üretim potansiyelinin olup olmadığının araştırılması ve bu doğrultuda testlerin gerçekleştirilmesi için Amsterdam merkezli N.V. Turkse Perenco (“Perenco”) şirketiyle 28.02.2020 tarihinde bir Farm-Out (Ruhsata ilişkin tam ve bölünmez hissenin devir alma hakkı) Sözleşmesi imzalanmıştı. Sözleşme uyarınca, söz konusu ruhsat sahasındaki arama ruhsatı kullanım hakkının %50’sinin Perenco’ya devredilmesi öngörülmekteydi. Pandemi döneminin petrol piyasaları üzerindeki etkilerine de bağlı olarak Perenco’nun Farm-Out Sözleşmesi’nin ilgili maddeleri doğrultusunda söz konusu sözleşmeyi tek taraflı fesh etme hakkını kullanma talebi Şirkete ulaşmıştır. Bu kapsamda Farm-Out Sözleşmesi sona erecek olup MAPEG’e yapılan ruhsat sahasındaki arama ruhsatı kullanım hakkının %50’sinin Perenco’ya devredilmesi yönündeki başvurunun geri çekilmesi için gerekli işlemler yapılacaktır.

FAİZ PİYASALARI

Cuma günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %14,87 seviyesinden %14,96 seviyesine yükseldi. TCMB cuma günü miktar yöntemiyle düzenlediği 1 hafta vadeli repo ihalesi ile piyasayı 5 milyar TL (%15’ten) fonladı. Geri kalan tutarın, 36,2 milyar TL’si BİST’te, 8,2 milyar TL’si BAPP’ta ve diğer geri kalan 1,1 milyar TL TCMB bünyesinde %15’ten kullandırıldı. Merkez Bankası piyasayı toplamda ise 210,5 milyar TL ile 160 milyar TL’si (%14,95 faizle) geleneksel repo ihalelerinden karşılanacak şekilde fonladı.

ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi cuma günü %0,83 seviyelerinden başlarken, gün içerisinde %0,82-%0,85 bandında hareketin ardından %0,82 seviyesinden günü kapattı.

Yurt içi tahvil piyasasında, cuma günü verim eğrisi genelinde faizlerde sınırlı yükselişler gözlendi. Bu kapsamda, günlük bazda kısa vadeli tarafta faizlerde 20 baz puana varan yükselişler gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta ise faizlerde 5-10 baz puan civarında yükselişler görüldü.

Kaynak: Ziraat Yatırım Sabah Stratejisi