Borsa Şirket Haberleri / Ziraat Yatırım – (23.08.2019)

SABAH STRATEJİSİ

Powell’ın konuşması beklenirken, bu sabah piyasada temkinli bir iyimserlik söz konusu. ABD on yıllık tahvil faizi ve Dolar’la birlikte ABD vadelileri de hafif yükseliş eğilimindeler. Asya’da ise ana endeksler ABD vadelileri takip etmekte. Faiz indiriminin “orta dönem ayarlaması ” olarak “sigorta” görevi gördüğüne yönelik yapılan daha az güvercin açıklamalar piyasaları temkinli bir moda itiyor. ABD’de açıklanan son veriler (imalat tarafı hariç) de Fed’in görüşlerini bu anlamda desteklediği söylenebilir. Bu açıdan bakılırsa Jackson Hole toplantısı “şahin” geçebilir. Ancak, gerek Trump’ın açıklamaları gerekse de belirsizliğin ve resesyon endişelerin artarak piyasayı daha kırılgan hale getirmesi, Powell’ı piyasayı çok bozmayacak açıklamalara itmesi sürpriz olmayacaktır. Sonuçta piyasa, küresel ekonominin sağlığı için Powell’a yeterince sorumluluk yüklemiş durumda. Dolayısıyla toplantı genel olarak “güvercin” bir tonda geçebilir. ABD vadelilerindeki yükselişi de bu beklentiye bağlamak mümkün. Yurtiçi fiyatlamalara baktığımızda, risk primimizin görece yüksek seyrettiği ortamda TL varlıklar dün de negatif ayrıştı. Diğer yandan, dün BIST100 endeksi günün önemli kısmında baskı altında kalsa da, seans sonuna doğru gelen alımlar toparlanma için bir işaret olabilir. Endeks dün sadece %0,13 oranında değer kaybetmişti. Bu sabah ABD vadelilerindeki görüntüye bağlı olarak BIST100 endeksi de güne alıcılı bir görüntüyle başlayabilir. Kurda son günlerde yukarı yönde yaşanan ataklar sonrasında bugün Powell’ın açıklamalarına kadar yatay hareketler görülebilir. Bu da endeksin küresel borsalara paralel hareket etmesine imkan sağlayabilir. ABD vadelilerinin artıda seyretmeye devam etmesi durumunda endeksin de kısmi yükseliş eğiliminde olacağını düşünüyoruz.

MAKROEKONOMİ

Küresel piyasalar, Fed Başkanı Jerome Powell’ın TSİ 17’de gerçekleştireceği konuşmayı bazı bölgesel Fed Başkanlarının açıklamalarıyla temkinli bir modda bekliyor. Euro Bölgesi PMI verileri dün beklentilerden iyi gelirken, ABD PMI verileri beklentilerden daha zayıf bir görünüm sergiledi. Yurtiçinde veri takvimi sakinliğini koruyor. Çarşamba günü USD/TL kurundaki görece yatay seyre karşın dün kur da dalgalanmanın tekrar arttığını gözlemledik. Altın, ons başına USD 1.500 seviyesinin hemen altında, Brent petrolün varil fiyatı ise 60,1 dolar seviyesinde.

  • Piyasada halihazırda Fed’in 17-18 Eylül’deki toplantısında 25 baz puanlık faiz indirimine gidebileceği yüksek olasılıkla fiyatlansa da Trump’ın istediği büyüklükte bir fiyatlamanın oluşmadığını görüyoruz. Trump, 100 baz puanlık bir faiz indirimini dile getirirse de böyle büyüklükte bir faiz indiriminin ekonomilerin çok kötü olduğuna dair endişeleri daha da artırabileceğini hesaba katmak lazım.
  • 31 Temmuz’daki toplantıda Fed’in faiz indirim kararına muhalif olan Kansas City Fed Başkanı Esther George, “ABD ekonomisinin faiz indirimine ihtiyacı yok.” dedi. Philadelphia Fed Başkanı Patrick Harker’ın da aynı düşüncelere sahip olduğunu görüyoruz.

Dün ECB toplantı tutanaklarında büyümenin zayıf göründüğü ortamda bir teşvik paketinin ortaya konmasının gerekli olacağı öngörülürken, paketin yeni varlık alımları ve faiz indirimi içermesinin mümkün olduğu dile getirildi. Mayıs ayında 25 baz puan, ağustos ayında 50 baz puan indirimle politika faizini %1’e çeken Yeni Zelanda Merkez Bankası ise, ekonomiye ek bir destek için artık bekleme eğiliminde olduğunu vurgulamakta.

  • Dün Euro Bölgesi ve Almanya imalat PMI verilerinin (satın alma yöneticileri endeksi) ağustos ayında 50 büyüme eşik değerinin altında yer alarak daralmaya devam ettiğini ancak beklentilerden iyi bir performans sergilediğini gözlemledik. Bölgenin hizmet sektörüne ait PMI verilerinde de benzer iyileşme gözleniyor. Dolayısıyla verilerde ciddi bir toparlanma görmesek de kötüleşme olmamasını olumlu karşılıyoruz. Ancak Almanya’da imalat PMI verisinin 50 eşik değerinin altındaki seyrini sürdürmesi ülkede resesyon olasılığını artırıyor. Özellikle ticaret geriliminin sürmesi ise bölgenin geleceğe yönelik beklentilerin 6 yılın en zayıfında kalmasına neden oluyor.
  • ABD’de ise imalat ve hizmet PMI verilerinin beklentileri karşılayamadığı ve hatta imalat PMI verisinin Eylül 2009’dan bu yana ilk kez 49,9 ile 50 eşik büyüme değerinin altına gerilediğini görüyoruz.

Endonezya Merkez Bankası’nın temmuz ayındaki faiz indirimi ardından dünkü toplantısında politika faizini sabit tutması bekleniyordu. Ancak banka 25 baz puanlık faiz indirimiyle politika faizini %5,50’ye çekti. Mısır Merkez Bankası da 100 baz puanlık faiz indirimi beklentisine karşılık 150 baz puan indirime giderek politika faizini %14,25’e çekti.

Japonya’nın Güney Kore’yi güvenilir ticaret ülkeleri listesinden çıkarmasının ardından Güney Kore de iki ülke arasındaki üç yıllık askeri istihbarat paylaşımı paktına son vereceğini duyurdu.

Dün yurtiçinde tüketici güven endeksi, ağustos ayında %3,1 artarak 58,3 gerçekleşti. Tarihi düşük seviyesini mayıs ayında 55,3 ile görmüştü.

  • Güven endeksinin 18 alt kaleminden 15’inin aylık bazda artış sergilediğini görüyoruz. Özellikle tasarruf etme ihtimali, otomobil ve konut satın alma beklentilerinin aylık bazda yaklaşık %10 ile güçlü bir artış sergilediği görülüyor.
  • Bu durumda finansal koşullardaki sıkılığın hafiflemesi ve konut kredi faizlerinde kamu bankaları öncülüğünde başlayan indirimlerin etkili olduğunu görüyoruz. Dolayısıyla bu hafta içinde takip ettiğimiz temmuz ayına ilişkin konut satışlarında aylık bazda %67’lik güçlü artışın ağustos ayında da devam edebileceği görülüyor.

ŞİRKET HABERLERİ

Emlak Konut GYO (EKGYO, Nötr): Şirket projelerinden Denizli Merkezefendi Arsa Satışı Karşılığı Gelir Paylaşımı İşi (Evora Denizli)’nde Yüklenici ile yapılan Sözleşmeye ile Arsa Satışı Karşılığı Şirket Payı Toplam Geliri 92,7mnTL’den 134,1mn TL’ye yükselmiştir.

Türk Hava Yolları (THYAO, Nötr): THY, Latin Amerika’nın ikinci büyük şehri ve Meksika’nın başkenti Mexico City ile Orta Amerika’nın en çok tercih edilen turizm merkezlerinden Cancun’a tarifeli sefer başlattı. THY’nin Amerika Kıtası’ndaki 18. ve 19. uçuş noktaları Mexico City ve Cancun’a başlattığı seferler, İstanbul-Mexico City- Cancun-İstanbul parkurunda, haftada 3 gün icra edilecek.(Kaynak: CNNTürk)

SEKTÖR HABERLERİ

Demir Çelik: Türkiye’nin ham çelik üretimi, Temmuz ayında, 2018 yılının aynı ayına kıyasla %10,6 oranında azalışla, Haziran ayına kıyasla ise, %8,4 oranında artışla 2,9mn ton seviyesinde gerçekleşti. Temmuz ayında elektrik ark ocaklı tesislerin üretimi, geçtiğimiz yılın aynı ayına kıyasla %7,1, entegre tesislerin üretimleri %18,3 oranında azaldı. Türkiye’nin toplam ham çelik üretimi, Ocak-Temmuz döneminde %10,2 oranında düşüşle, geçtiğimiz yılın aynı dönemindeki 22,2mn tondan 19,9mn tona geriledi. Elektrik ark ocaklı tesisler %12 oranında düşüşle 13,5mn ton; entegre tesisler ise, %6,2 oranında düşüşle 6,4mn ton ham çelik üretimi gerçekleştirdi. Ocak-Temmuz döneminde Türkiye’nin kütük üretimi %16,8 oranında düşüşle, 12,3mn tona gerilerken, slab üretimi, %3 seviyesinde artışla, 7,5mn tona yükseldi. Kaynak: TÇÜD

İnşaat: İnşaat maliyet endeksi (İME), 2019 yılı Haziran ayında bir önceki aya göre %0,79 düşerken, bir önceki yılın aynı ayına göre %21,10 arttı. Bir önceki aya göre malzeme endeksi ise %1,23 düşerken, işçilik endeksi %0,22 arttı. Ayrıca bir önceki yılın aynı ayına göre malzeme endeksi %18,90, işçilik endeksi %26,30 arttı.

Ayrıca, Türkiye Müteahhitler Birliğinden (TMB) yapılan açıklamaya göre, uluslararası inşaat sektörü dergisi ENR, müteahhitlerin bir önceki yılda ülkeleri dışındaki faaliyetlerinden elde ettikleri gelirleri esas alarak yayımladığı “Dünyanın En Büyük 250 Uluslararası Müteahhidi” listesini açıkladı. ENR’nin hazırladığı analizdeki veriler, küresel ekonomik belirsizlikten en çok etkilenen sektörlerden olan inşaat sektöründe durgunluğun devam ettiğini ortaya koydu. Verilere göre, 2018 yılında uluslararası inşaat pazarının büyüklüğü yüzde 1’lik artışla 482,4 milyar dolardan 487,3 milyar dolara çıktı. Küresel pazarın büyüklüğü, 2012-2014 döneminde ise 500-544 milyar dolar bandında seyretmişti. Uluslararası müteahhitlik pazarının durgun seyrettiği 2018’de, Türkiye performansını koruyarak sıralamada yine ikinci oldu. ENR listesinde geçen yıl 44 Türk firması yer aldı. Listedeki Türk firmalarının toplam pazar payı ise aynı yıl için yüzde 4,6 olarak gerçekleşti. Kaynak: Dünya

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Reysaş GYO (RYGYO, Sınırlı Pozitif): Şirket 2Ç2019’da 4,9mn TL (konsolide) kar açıklamıştır. Geçen yılın aynı döneminde 35,3mn TL zarar kaydedilmişti. Brüt kar 2Ç2019’da 48,5mn TL gerçekleşerek yıllık %44 oranında artarken, net finansman giderleri aynı dönemler itibarıyla 25,3mn TL azalarak 2Ç2019’da 46,4mn TL’ye gerilemiştir. İkinci çeyrek karına rağmen Şirket yılın ilk yarısında 18,6mn TL zarar yazmıştır. Geçen yılın ilk yarısındaki zarar 48,5mn TL idi.

Net Holding (NTHOL): Şirket kendi paylarının geri alımı ile ilgili olarak 22.08.2019 tarihinde ise kendi payları ile ilgili olarak 1,50 – 1,51 TL fiyat aralığından 424.010 TL toplam nominal tutarlı alış işlemi ortaklıkça gerçekleştirilmiştir. Son işlemle birlikte NET HOLDİNG A.Ş. sermayesindeki payları 22.08.2019 tarihi itibariyle %33,38 sınırına ulaşmıştır. Şirket ayrıca bu hafta içinde kendi paylarının geri alımı ile ilgili olarak, 20.08.2019 tarihinde 1,46 – 1,48 TL fiyat aralığından 319.659 TL toplam nominal tutarlı ve 1,48 – 1,52 TL fiyat aralığından 587.855 TL toplam nominal tutarlı, 21.08.2019 tarihinde ise 1,53 – 1,55 TL fiyat aralığından 500.000 TL toplam nominal tutarlı alış işlemi gerçekleştirmiştir. Ayrıca Kerem Tibuk 20.08.2019 tarihinde 1,48 TL’den 100.000 TL nominal tutarlı alış işlemi gerçekleştirmiş ve Net Holding sermayesindeki payları %0,32’ye ulaşmıştır.

FAİZ PİYASALARI

Ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti, dün %19,59 seviyesinden %19,62 seviyesine yükseldi. Merkez Bankası piyasayı toplamda 57,4 milyar TL ile 50 milyar TL’si haftalık repo ihalesinden karşılanacak şekilde fonladı. Geri kalan 7,4 milyar TL ise %18,75 seviyesinden piyasa yapıcı bankalara kullandırıldı.

ABD 10 yıllıkların faizi, haftaya başladığı %1,57 seviyesinden toparlandı ve Fed Başkanı’nın beklenmesiyle bugün %1,64 seviyelerinde bulunuyor.

Döviz piyasasındaki hareket ile Hazine ihaleleri bu hafta bono ve tahvil piyasasına yön veren gelişmeler oldu. Yurtiçinde 10 yıllık gösterge kağıdın faizi, dün 31 baz puan artarak %16,81 seviyesine yükseldi. 10 yıllık gösterge kağıdın faizi, haftalık bazda 183 baz puan yükselmiş durumda.