Borsa Şirket Haberleri / Ziraat Yatırım – (23.02.2021)

SABAH STRATEJİSİ

Dün ABD’de bir miktar belirginleşen satışlara karşın bu sabah vadelilerde alıcılı bir seyir var. Açılışta satıcılı bir seyir izleyen Asya’nın da ABD vadelilerini takip ederek toparlanma eğilimi gösterdiğini izliyoruz. Düşük faiz ortamında mali teşvik beklentileri ve başarılı geçen aşılama süreci ile ekonomilere yönelik büyüme senaryoları fiyatlamalarda ana hikaye olmaya devam ederken, emtia fiyatlarındaki agresif yükselişler sürüyor. Brent petrol de 65 Dolar’ın üzerine çıktı. Bu fiyatlamalar yurtiçinde enflasyonda yukarı yönlü riskleri de beraberinde getiriyor ki TCMB uzun müddet sıkı duruş mesajlarıyla birlikte bankacılık hisselerindeki zayıflık devam ediyor. Bankacılık endeksi (XBANK) dün %2 oranında değer kaybetti. Bugün yurtdışı borsalardaki yükselişlere paralel BIST100 endeksi güne %0,5 civarına alıcılı bir görüntüyle başlayabilir. Ancak, bankacılık hisseleri endekste kalıcı bir yükselişi engelleyebilir ve endeks dünkü en yüksek seviyesinin geçtiği 1.570 noktasını direnç yapabilir. Uzun vadeli faizlerdeki hareketten sonra bugün Fed Başkanı Powell’ın Senato’nun Bankacılık Komitesi’nde yapacağı sunum yakından takip edilecek.

MAKROEKONOMİ

Fed Başkanı’nın bugünkü sunumu öncesi, küresel büyümenin hız kazanacağı beklentisiyle küresel piyasalarda enflasyon ve tahvil faizleri odaklı haber akışı izlenmeye devam ediliyor. Emtia fiyatları 2013 yılından bu yana en yüksek seviyeye çıkarken, bazı piyasa katılımcılarının petrol fiyatları tahminlerinde de yukarı yönlü revizeler gerçekleştirdiği görülüyor. ECB Başkanı Christine Lagarde da, uzun vadeli tahvil faizlerin gelişimini yakından takip ettiklerini vurguladı. İngiltere Başbakanı Boris Johnson, 8 Mart’tan itibaren ülkenin dört aşamadan oluşan salgın sürecine ilişkin normalleşme yol haritasını paylaştı ve 21 Haziran’da dördüncü aşamaya geçilerek sosyal temasla ilgili bütün yasal sınırlamaların kaldırılabileceğini belirtti. ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, mali politikadan desteğin sürmesine yönelik vurgusunu sürdürüyor ve düşük faiz ortamı nedeniyle daha fazla mali alanın olduğunu ifade ediyor. Yellen, Biden’in şirketler üzerindeki vergilerin artırılmasından yana olduğunu da belirtti.

Yurt dışı tarafta bugün veri takvimine bakıldığında,

ABD tarafında, günün odak noktasında TSİ 18’de Fed Başkanı Jerome Powell’ın, Fed’in Yarı Yıl Para Politikası Raporu’nu Senato Bankacılık Komitesi’ne sunması olacak. Powell’ın sumunu yapacağı Fed’in, ABD Kongresi için yılda iki kez hazırlanan Yarı Yıl Para Politikası Raporu’nun şubat sayısı cuma günü yayımlanmıştı. Raporda, aşılamaya karşın, salgının ekonomik faaliyet ve işgücü piyasası üzerinde ağır bir yük oluşturmaya devam ettiği ve para politikasının toparlanma tamamlanana kadar ekonomiye destek sağlayacağı belirtilmişti. Ayrıca TSİ 18’de şubat ayına ilişkin Conference Board tüketici güveni endeksi açıklanacak. Endeksin, şubatta 89,3’ten 90 seviyesine yükselmesi bekleniyor. Ayrıca TSİ 18’de şubat ayına ilişkin Richmond Fed imalat sanayi endeksi verisi de izlenecek.

Avrupa tarafında, TSİ 13’te Euro Bölgesi’nde ocak ayına ilişkin nihai TÜFE verisi açıklanacak. Euro Bölgesi’nde öncü verilere göre TÜFE’nin ocakta yıllık bazda -%0,3’ten %0,5 seviyesine yükselmesi beklenirken %0,9 seviyesinde gerçekleşerek Şubat 2020’den bu yana en yüksek seviyeye ulaşmış ve böylece salgın öncesi seviyelere gelmişti. Ayrıca yıllık bazda TÜFE ocakta %0,9 seviyesinde gerçekleşerek son 5 aydır bulunduğu deflasyonist bölgeden de çıkmıştı. Buna aylık %3,8 artan enerji fiyatları katkı sunarken işlenmemiş gıda fiyatları da aylık %1,1 artışla katkı sunmuştu. Her ne kadar enflasyonda artış olsa da bunların çoğunluğu Almanya’daki KDV indiriminin sona ermesi gibi geçici faktörlere bağlanmakta. Genel olarak ise normalleşme süreci ile artan tüketim talebi ve artan emtia fiyatları ile geçici enflasyon artışlarını yıl boyunca görmemiz olası.

Asya tarafında ise, bugün Japonya piyasaları İmparator’un Doğum Günü tatili nedeniyle kapalı olacak.

TCMB Analitik bilanço verilerine göre 19 Şubat haftasında net rezervin ve toplam rezervin gerilediğini hesaplamaktayız. TCMB Analitik Bilanço verisine göre 19 Şubat haftasında TCMB dış varlıkları 1,6 milyar USD azaldı. Bunun neticesinde toplam rezervin 94,1 milyar USD seviyesine gerilediğini tahmin ediyoruz. Bankaların TCMB’de tuttukları döviz mevduatı ise haftalık bazda 0,3 milyar USD azaldı. Toplam rezervdeki değişimden bankaların TCMB’de tuttukları döviz mevduatı çıkardığımızda net rezervdeki değişime yaklaşık ulaşıyoruz. Buna göre net uluslararası rezervin 13,4 milyar USD seviyesinden 12,1 milyar USD seviyesine gerilediğini öngörmekteyiz. Ayrıca bu hafta TCMB’nin swap stokundaki azalma sınırlı da olsa devam etti. Geçen hafta 0,3 milyar USD azalırken, sene başından beri TCMB’nin swap stokundaki azalma 4,1 milyar USD’yi buldu.

Öte yandan, yurt içinde dün ocak ayına ilişkin yabancı turist sayısı verisi takip edildi. Gelen yabancı turist sayısı yıllık bazda aralık ayında -%67,4 oranında düşüşün ardından ocak ayında -%71,5 oranında düşüş sergileyerek gerilemesini sürdürdü. Özellikle, aralık ayından itibaren birçok yabancı ülkenin seyahat kısıtlaması uygulaması ve İngiltere’de ortaya çıkan ve birçok ülkeye yayılan mutasyon özellikli koronavirüs türü nedeniyle Türkiye’nin İngiltere, Danimarka, Hollanda ve Güney Afrika ile olan uçuşlarının durdurulmasının etkisiyle turist sayısının baskı altında kaldığı görülüyor. Birçok ülkede salgın tedbirleri nedeniyle uçuş yasaklarının devam etmesi nedeniyle yabancı turist sayısında düşüşün devam etmesi beklenebilir.

Dün Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği (TÜRKBESD) tarafından ocak ayı beyaz eşya üretim ve satış verileri yayınlandı. Buna göre, beyaz eşya sektöründe üretim ve ihracatın, düşüşlerini üçüncü aya taşıdıkları gözlenirken, yurt içi satışların ise aylık bazda iki aylık düşüşün ardından yükseliş kaydettiği görülüyor. Ocakta adet bazında toplam beyaz eşya üretimi %5 ve ihracatı %3 daralırken, yurt içi satışlar ise %39 oranında yükseldi. Özellikle, en büyük ihracat pazarı olan Avrupa ülkelerinde koronavirüs salgınıyla mücadele kapsamında kısıtlayıcı tedbirlerin sıkılaştırılmasıyla beyaz eşya sektöründe ihracatın baskılandığı görülüyor. Buna karşın, ocakta beyaz eşya yurt içi satışlarının aylık ve yıllık bazda yükselişler sergilediği gözleniyor. TCMB’nin sıkılaştırma adımlarıyla kredi faizlerinin yükselmesi, BDDK’nın aralık ayında beyaz eşya ve elektrikli eşya satışlarında taksit sayısını azaltmasına ve salgınla mücadelede kısıtlayıcı tedbirlerin uygulanmasına karşın, beyaz eşya sektöründe yurt içi talebin henüz belirgin yavaşlamaya başlamadığı görülüyor. Özellikle, pandemi koşullarının evde geçirilen süreyi uzatması ve ihtiyaçların da buna göre şekillenmesinin etkisiyle beyaz eşya yurt içi satışlarının ocakta adet bazında bir önceki aya göre %39 oranında artarken, geçen yılın aynı ayına göre ise %59 oranında arttığı görülmekte.

Dün yurt içinde Hazine ihraçları takip edildi. Dün altın tahvili ve altın cinsi kira sertifikası ihracı ve TLREF’e endeksli devlet tahvili ihraç ederek yaklaşık 22,4 milyar TL daha borçlandı. Bugün de iskontolu devlet tahvili ve TÜFE’ye endeksli devlet tahvili ihraç ederek şubat ayı borçlanma takvimini bitirmiş olacak. Hazine’nin dünkü ihraçlarla birlikte şubat ayındaki toplam borçlanmasının şu ana kadar yaklaşık 48,8 milyar TL olduğunu hesaplıyoruz. Hazine iç borçlanma stratejisine göre Hazine bu ay 45,4 milyar TL borçlanacağını bildirmişti.

ŞİRKET HABERLERİ

Afyon Çimento (AFYON, Sınırlı Pozitif): Şirket 4Ç2020’de 15,3mn TL net kar açıklamıştır. Bir önceki yılın son çeyreğinde 14,7mn TL zarar kaydedilmişti. Şirket’in satış gelirleri 4Ç2020’de 72,5mn TL gerçekleşerek yıllık %76,9 oranında yükselirken, brüt kar 1,7mn TL (4Ç2019: 0,3mn TL) olmuştur. Diğer yandan Şirket yılın son çeyreğinde 14mn TL yatırım faaliyetlerinden gelir yazmıştır. Son çeyrek karı sonrasında Şirket’in 2020 yılı karı ise 17,1mn TL olmuştur. Şirket 2019 yılında 61mn TL zarar yazmıştı.

Enerjisa Enerji (ENJSA, Sınırlı Negatif): Şirket 2020 yılının son çeyreğinde 259,2mn TL net dönem zararı açıklamıştır. Bir önceki yılın aynı döneminde 243,7mn TL net dönem karı kaydedilmişti. Ortalama piyasa beklentisi şirketin 4Ç2020’de 345mn TL net dönem karı kaydedeceği yönündeydi. Satış gelirleri son çeyrekte bir önceki yılın aynı dönemine göre yaklaşık aynı seviyede kalan şirketin brüt karı ise 13,8 oranında azalarak 972,4mnmn TL’ye gerilemiştir. Operasyonel giderler aynı dönemde %18,5 oranında artarken, diğer faaliyetlerden 4Ç2019’da kaydedilen 234,6mn TL’lik gelire karşın 4Ç2020’de kurların olumsuz etkisiyle 231,6mn TL gider kaydedilmiş ve böylece 41,1mn TL faaliyet zararı oluşmuştur. Finansman giderleri ise 418mn TL’den 278,5mn TL’ye gerilemiştir.

Son çeyrekteki zarar rakamına karşın Şirket’in 2020 yılı net dönem karı 2019 yılına göre %5,2 oranında artarak 1.087,7mn TL’ye ulaşmıştır.

Şirket ayrıca hisse başına brüt 0,96 TL (net 0,816 TL) kar payı dağıtım teklifini Genel Kurul onayına sunmaya karar vermiştir. Teklif edilen nakit kar payı hakkı kullanım tarihi 9 Nisan 2021 olup, dünkü hisse kapanış fiyatına göre temettü verimi %6,9 olarak hesaplanmaktadır.

Sabancı Holding (SAHOL, Nötr), Teknosa (TKNSA, Nötr): Şirket, topluluk şirketlerinden Teknosa İç ve Dış Ticaret A.Ş. (Teknosa)’nin 22.02.2021 tarihli özel durum açıklamasında, diğer hususların yanında; Teknosa’nın 110mn TL nominal değerli çıkarılmış sermayesinin tamamı nakden karşılanmak üzere 91mn TL artırılarak 201mn TL’ye yükseltilmesine ve bu sermaye artırımında mevcut ortakların yeni pay alma haklarının kısıtlanmayarak 1 TL nominal değerli 100 adet pay için 3 TL fiyatla kullandırılmasına Yönetim Kurulunca karar verildiği kamuya duyurulmuştur.

Teknosa’nın söz konusu sermaye artırımında yeni pay alma haklarının kullanılmasına ilişkin konuyu değerlendiren Sabancı Holding Yönetim Kurulu, bugünkü toplantısında; Teknosa’nın gerçekleştirmeyi planladığı bedelli sermaye artırımında yeni pay alma haklarının tamamen ve nakden kullanılmasına, yeni pay alma haklarının kullanılmasından ve daha sonra varsa kalan payların Borsa İstanbul Birincil Piyasa’da satışa sunulmasından sonra satılamayan payların olması halinde, bu payların, satış süresinin bitiş tarihinden itibaren üç işgünü içerisinde, Borsa İstanbul Birincil Piyasa’da oluşacak fiyatların ortalamasından aşağı olmamak üzere, bedelleri tam ve nakden ödenerek satın alınmasına karar verdiğini duyurmuştur. Bedelli sermaye artırımının tamamlanmasıyla birlikte, Şirketçe Teknosa’ya asgari 136,5mn Türk Lirası nakit fon girişi sağlanmış ve Şirketin Teknosa sermayesindeki payının en az %50,01 düzeyinde korunmuş olacağı öngörülmektedir.

Turkcell (TCELL, Sınırlı Pozitif): Turkcell Genel Müdürü Murat Erkan, şirketin son yıllarda kullanıcı ve gelirleri artan Paycell gibi dijital servisleri ve Superonline, Global Tower gibi alt şirketlerini halka arz edebileceğini veya yeni ortak alabileceğini söyledi. (Kaynak: Reuters)

SEKTÖR HABERLERİ

Borsa İstanbul: Sermaye Piyasası Kurulu kararı uyarınca devreye alınan Volatilite Bazlı Tedbir Sistemi (VBTS) kapsamında, SASA.E payları 23/02/2021 tarihinden (seans başından) itibaren 09/03/2021 tarihine (seans sonuna) kadar açığa satışa ve kredili işlemlere konu edilemeyecektir.

Not: VBTS kapsamında getirilen tedbirler; pazar değişimi ve diğer nedenlerle uygulanacak olan açığa satış ve kredili işlem yasaklarından ve brüt takas uygulamasından ayrı olarak değerlendirilmelidir. SPK’nın 11/02/2021 tarihli kararı uyarınca Borsa İstanbul A.Ş. Pay Piyasalarında ikinci bir duyuru yapılıncaya kadar BIST-50 Endeksi dışında kalan paylarda açığa satış işlemleri yasaklanmıştır.

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Alarko Carrier (ALCAR, Sınırlı Pozitif): Şirket 4Ç2020’de 17,3mn TL net kar açıklamıştır. Bir önceki yılın son çeyreğindeki net kar 6,1mn TL idi. Şirket’in brüt karı 4Ç2020’de 56,2mn TL gerçekleşerek yıllık %73,2 oranında artarken, brüt kar marjı aynı dönemde 1,3 puan artarak %23,6’ya yükselmiştir.

Son çeyrek karı sonrasında Şirket’in 2020 yılı karı ise 61,9mn TL olmuştur. Şirket 2019 yılında 16,4mn TL kar elde etmişti.

Ayrıca, Şirket iki taksit şeklinde olmak üzere hisse başına toplamda brüt 2,30TL (net 1,955TL) temettü ödemeyi planlamaktadır. Dünkü hisse kapanışına göre temettü verimliliği %0,5’e denk gelmektedir.

Arena Bilgisayar (ARENA): Şirketin Yönetim Kurulu hisse başına brüt 0,5051310 TL (net 0,4293613 TL) kar payı dağıtım teklifini Genel Kurul onayına sunmaya karar vermiştir. Dünkü hisse kapanış fiyatına göre temettü verimi %0,9 olarak hesaplanmaktadır.

FAİZ PİYASALARI

Pazartesi günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %17 seviyesinde değişmeyerek yatay seyretti. TCMB toplamda piyasayı 307 milyar TL ile haftalık repo ihalelerinden karşılanacak şekilde fonladı ve tüm fonlama haftalık repo ihaleleriyle sağlandı. TCMB sadeleşme politikasıyla uyumlu olarak pazartesi günü 60 milyar TL (%17’den, 7 gün vadeli) ve 14 milyar TL (%17’den, 10 gün vadeli) haftalık repo ihalesi açtı ve diğer kanallardan fonlama yapılmadı.

ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi dün güne %1,34 seviyelerinden başlarken, gün içerisinde %1,32-%1,39 bandında hareketin ardından, %1,37 seviyesinden günü kapattı.

Yurt içi tahvil piyasasında, dün verim eğrisi genelinde sınırlı değişimlerle görece yatay hareket gözlendi. Bu kapsamda, günlük bazda kısa, orta ve uzun vadeli tarafta faizlerde 5 baz puana yaklaşan sınırlı artışlarla görece yatay seyir görüldü.

Kaynak: Ziraat Yatırım Sabah Stratejisi