Borsa Şirket Haberleri / Ziraat Yatırım – (21.12.2021)

SABAH STRATEJİSİ

Omikron varyantına yönelik gelişmeler yakından izlenmeye devam edilirken, küresel piyasalarda Fed sonrasında yaşanan oynaklık sürüyor. Dün %1’in biraz üzerinde değer kaybeden ABD ana endeksleri bu sabah vadelilerde %0,5 ile %1 arasında alıcılı. Asya tarafında bakıldığında da Japonya öncülüğünde çoğu borsada yükselişler gözleniyor. Yurtiçi tarafta ise Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Kabine Toplantısı’nın ardından ekonomiye ilişkin yaptığı açıklamalar izlenirken, açıklamalar sonrasında TL’de sert değer kazancı görüldü. Erdoğan, dövizin muhtemel getirisine Türk lirası varlıklarda kalarak ulaşılabilmesini sağlayacak yeni bir aracın devreye alınacağını açıkladı. Erdoğan ayrıca, Türkiye’nin serbest piyasa ekonomisinden ve kambiyo rejiminden en küçük geri adım atmaya bir niyeti olmadığını da vurgularken, Şirketler tarafından yapılacak temettü ödemeleri üzerindeki stopajı %10’a indireceklerini aktardı. Son iki işlem gününde döviz kurlarındaki sert yükselişlerin bir noktada şirketleri zorlayabileceği fiyatlamasına giren Borsa İstanbul’un, dünkü açıklamalar sonrasında güçlü bir toparlanma sergilemesi yüksek ihtimal. Endeks gün içerisinde %5’in üzerinde primli seyredebilir. Temettü endeksinde yer alan hisselerin daha yüksek performans sergilemesi beklenebilir.

MAKROEKONOMİ

Dün TCMB tarafından ekim ayına ilişkin Uluslararası Yatırım Pozisyonu İstatistikleri yayınlandı. Net uluslararası yatırım pozisyonu, bir ülkenin yurt dışı finansal varlıkları ile yurt dışına olan finansal yükümlülükleri arasındaki fark olarak adlandırılmaktadır. Net uluslararası yatırım pozisyonu ekim ayında eylül ayına göre 27,4 milyar USD azalışla -255,7 milyar USD seviyesine geriledi. Ekim ayında net uluslararası yatırım pozisyonu açığındaki gerilemede, varlıklardaki 5,6 milyar USD’lik artışa karşın, yükümlülüklerdeki 21,8 milyar USD ile daha fazla azalış etkili oldu. Özellikle, ekim ayında varlıklardaki artışta rezerv varlıklardaki 2,7 milyar USD’lik artış ve diğer yatırımlardaki 2,4 milyar USD’lik artış (özellikle ticari kredilerdeki 3,3 milyar USD’lik artışın etkisi) belirleyici olurken, yükümlülüklerdeki azalışta ise yurt içinde doğrudan yatırımlardaki 17,5 milyar USD’lik düşüş öne çıktı. Türkiye’nin uluslararası yatırım pozisyonu/GSYH oranına 2010 yılından bu yana bakıldığında, en düşük seviyeyi 2020 yılı sonu itibarıyla -%53,7 seviyesiyle görmüştü, haziranda -%37,5’e ve eylül ayında -%35,6’ya gerilemesinin ardından ekim ayında ise -%32,2 seviyesine geriledi.

Yurt dışı tarafta bugün veri takvimine bakıldığında,

Almanya’da ocak ayına ilişkin GfK tüketici güveni ve Euro Bölgesi’nde aralık ayına ilişkin öncü tüketici güveni verisi takip edilecek. Son dönemde artan koronavirüs vaka sayılarına, kısıtlayıcı tedbirlere ilişkin endişeler ve artan enflasyonist baskılar nedeniyle tüketici güveninde bölge genelinde düşüşler gözlenmişti. Aralık ayında da öncü hizmet PMI verilerindeki düşüş bu faktörlerin veriler üzerinde etkili olduğunu gösterdi. Bu açıdan tüketici güven endekslerinde düşüşün devam etmesi olası.

Yurt içi tarafta ise, TSİ 10’da aralık ayına ilişkin tüketici güveni verisi takip edilecek. Kasım ayında mevsim etkilerinden arındırılmış tüketici güven endeksi, bir önceki aya göre %7,3 azalarak 71,1 seviyesine gerilemiş ve tarihi düşük seviyeye gelmişti. Bu ay ise döviz kuru gelişmelerinin ve enflasyonist beklentilerdeki artışın endekse aşağı yönlü baskı yapması olası.

TCMB Analitik Bilanço verilerine göre 17 Aralık haftasında toplam ve net rezervin azaldığını hesaplamaktayız. Toplam rezervin 116,9 milyar USD’ye, net rezervin 12,1 milyar USD’ye gerilediğini öngörmekteyiz.

ŞİRKET HABERLERİ

İş Bankası (ISCTR, Nötr): Yurt dışında ihraç edilmek üzere, toplamda 5 milyar ABD Doları veya Türk Lirası da dahil diğer para birimlerinde muadili tutara kadar, sabit ve/veya değişken faizli, bir veya birden fazla seferde; Bankaların Özkaynaklarına İlişkin Yönetmelik’te belirtilen niteliklere sahip ve özkaynak hesaplamasına dahil edilecek borçlanma araçları da dahil olmak üzere tahvil, bono veya benzeri türden borçlanma aracı ihraç edilmesine ilişkin olarak gerekli işlemlerin yapılması konusunda Genel Müdürlüğü yetkili kıldığı duyurulmuştu. Söz konusu karar kapsamında Banka tarafından Sermaye Piyasası Kurulu’na gerekli başvuruda bulunulmuştur.

Petkim (PETKM, Nötr): Şirket’in 19 Aralık 2014 tarihli özel durum açıklamasında belirtildiği üzere; Goldman Sachs International (“GSI”) ve Şirket hakim ortağı SOCAR Turkey Enerji A.Ş. (“STEAŞ”) ile yapılan görüşmeler neticesinde, Şirket’in halen %70 oranında sahip olduğu bağlı ortaklığı Petlim Limancılık Ticaret A.Ş. (“Petlim”)’nin sermayesinin kalan %30’unu temsil eden hisse, 2014 yılında GSI tarafından 250 milyon ABD Doları bedel karşılığında satın alınmış ve diğer taraftan GSI, STEAŞ ile söz konusu hisselere yönelik yedi yıl vadeli bir geri satma opsiyonu anlaşması imzalamıştı. Hakim ortağından Şirkete ulaşan bilgiye göre, GSI söz konusu anlaşmadan kaynaklanan geri satma hakkını kullanmış olup, Petlim’in yukarıda sözü edilen işleme konu olan ve sermayesinin %30’unu temsil eden hissesinin STEAŞ tarafından satın alınması işlemi tamamlanmıştır. İşlem neticesinde STEAŞ Petlim’de %30 oranında pay sahibi olurken, Şirket’in %70 oranındaki pay sahipliği devam etmektedir.

SEKTÖR HABERLERİ

Akaryakıt: Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), dövizde yaşanan düşüş sebebiyle akaryakıt fiyatlarına bu geceden itibaren yapılacak artışların durdurulduğunu açıkladı. Daha öncesinde benzinin litre fiyatına 62 kuruş, motorinin litre fiyatına 55 kuruş ve LPG’nin litre fiyatına 57 kuruş zam yapılacağı duyurulmuştu. Kaynak: Bloomberght

Borsa İstanbul: BIST 50’de dün uygulanan açığa satışta yukarı adım kuralı bugün de uygulanacak.

Halka Arz: KİMPUR, paylarının planlanan halka arz işlemlerine ilişkin olarak 23 – 24 Aralık 2021 olarak belirlenen talep toplama süresinin, söz konusu talep toplama süresinin başlangıcından önce oluşan piyasa koşulları çerçevesinde halka arzdan beklenen faydanın elde edilemeyeceğinin öngörülmesi sebebiyle ileri bir tarihe ertelenmesine karar verildiği açıklamıştır. Belirlenecek yeni talep toplama tarihleri ayrıca açıklanacaktır.

Konut: Resmi Gazete’de, 2022 yılında uygulanacak olan 1319 sayılı Kanunun 42. maddesinde yer alan tutarın, 2021 yılı için belirlenen yeniden değerleme oranının yarısı olan yüzde 18,10 oranında artırılmasıyla 6.173.000 TL olarak belirlendiği açıklandı. Kaynak: Bloomberght
Turizm: Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Yönetim Kurulu Başkanı Firuz Bağlıkaya, 2022 yılında 45 milyon ziyaretçi ve 35 milyar dolar turizm geliri hedeflediklerini belirtti Bursa Ticaret ve Sanayi Odasından (BTSO) yapılan açıklamaya göre, turizm sektörü temsilcilerinin yer aldığı BTSO 42. Meslek Komitesi Genişletilmiş Sektörel Analiz Toplantısı’na katılan Bağlıkaya, son iki yıldır pandemiyle mücadele eden turizm sektöründe artık kayıpları telafi etme dönemine girdiklerini bildirdi. Bağlıkaya, Omikron varyantının endişe yaratmasına karşın aşının yaygınlaşması ve Kovid-19 tedavisinde kullanılacak ilaçların kullanım izinlerinin çıkmaya başlamasıyla 2022’nin daha iyi bir yıl olacağı konusunda umutlu olduklarını vurgulayarak, “Yeni hedeflere odaklanacağımız, sektörümüzü daha iyi yarınlara hazırlamamız gereken bir sürece girmiş bulunuyoruz. 2022 yılında 45 milyon ziyaretçi ve 35 milyar dolar turizm geliri hedefliyoruz.” değerlendirmesinde bulundu. (Kaynak: Bloomberght)

Ticaret: Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı (UNCTAD), 2021’in üçüncü çeyreğine ilişkin küresel mal ticaret verileri raporunu açıkladı. Buna göre, küresel mal ticaret hacmi 4 çeyrektir güçlü bir şekilde büyümesinin ardından üçüncü çeyrekte yüzde 0,8 azaldı. Küresel mal ticaretinin, üçüncü çeyrekte “tedarik zinciri kesintileri, üretim için ara mal kıtlığı ve artan Kovid-19 vakalarının” etkisiyle düştüğü vurgulanan raporda, Kovid-19’un endişeye neden olan Omikron varyantının ortaya çıkmasının küresel ticaret için 2021 yılı büyüme oranını aşağı çekme riskini artırdığı belirtildi. Raporda, “Ayrıca, DTÖ’nün Mal Ticareti Barometresi 2021’in son aylarında ticaret büyümesinde bir ivme kaybı sinyali vermiş olsa da hala büyüme trendini koruyor. Bununla birlikte, Kovid-19’un Omikron varyantının ortaya çıkması, riskler dengesini aşağı yöne çevirmiş ve daha olumsuz bir sonuç olasılığını artırmış görünmektedir.” ifadesine yer verildi. DTÖ, küresel mal ticaretinin bu yıl için yüzde 10,8 ve gelecek yıl da yüzde 4,7 büyümesini bekliyor. (Kaynak: Bloomberght)

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Agesa Hayat ve Emeklilik (AGESA): 16/12/2021 tarihinde Aksigorta (AKGRT) payları ile ilgili olarak 8,8757 ortalama fiyattan 727bin adet alış işlemi kurucusu olunan emeklilik yatırım fonlarınca gerçekleştirilmiştir. Bu işlemle birlikte Aksigorta sermayesindeki sahip olunan paylar 16/12/2021 tarihi itibarıyla %5 sınırını aşmıştır.

Girişim Elektrik (GESAN): Şirketin %70 bağlı ortaklığı Europower Enerji ve Otomasyon A.Ş., İstanbul Anadolu Yakası EDAŞ (AYEDAŞ) tarafından gerçekleştirilen ”Hücre-MMMH-Havalı/Trafo Mrkz-MMMH-Havalı Alımı” için yaklaşık 3mn USD teklif ile ihaleye katılmıştır. İhale sonucuna ilişkin gelişmeler kamuoyu ile paylaşılacaktır.

İdeal Finansal Teknolojiler (IDEAS): Şirket, yeni alanlara yatırım stratejisi çerçevesinde; Bilgisayar programlama faaliyetlerinde (sistem, veri tabanı, network, web sayfası vb. yazılımları ile müşteriye özel yazılımların kodlanması) bulunan Juphy Teknoloji A.Ş.’nin mevcut pay sahipleri ile Sermaye Arttırımı Suretiyle Yatırım ve Pay Sahipleri Sözleşmesi imzalamıştır. Toplam 25bn USD sözleşme tutarı ödemiştir.

FAİZ PİYASALARI

Pazartesi günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %14,79’dan %14,53 seviyesine geriledi. TCMB dün 83 milyar TL’lik (%14’ten, 7 gün vadeli) ve 30 milyar TL’lik (%14’ten, 9 gün vadeli) iki adet haftalık repo ihalesi açtı ve BİST’te kotasyon yöntemiyle 0,5 milyar TL (%15,50’den, 1 gün vadeli) kullandırdı. Toplam fonlama tutarı ise 419 milyar TL oldu.

ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi dün güne %1,40 seviyelerinden başlarken, gün içerisinde %1,35-%1,43 bandında hareketin ardından %1,42 seviyesinden günü kapattı.

Yurt içi tahvil piyasasında, dün verim eğrisi genelinde yükselişler görüldü. Bu kapsamda, günlük bazda verim eğrisinde faizlerde kısa vadeli tarafta 160 baz puana yaklaşan yükselişler gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta ise 110 baz puana yaklaşan yükselişler görüldü.

Kaynak: Ziraat Yatırım Sabah Stratejisi