Borsa Şirket Haberleri / Ziraat Yatırım – (21.10.2021)

SABAH STRATEJİSİ

ABD’de olumlu bilanço beklentileriyle borsalardaki yükseliş eğilimi dün de sürdü. Yükselişini altıncı güne taşıyan S&P500 endeksi günü %0,37 oranında primle tamamladı. Bu sabah ise borsalarda kar realizasyonları gözleniyor. ABD vadelileri ile Japonya hariç MSCI Asya Pasifik endeksinde %0,3 civarında düşüş yaşanıyor. Diğer yandan Dolar endeksi (DXY) aylık ortalamasının altında zayıf görüntüsünü sürdürürken, Gelişmekte Olan Ülke para birimleri hafif baskı altında. Yurtiçi tarafta ise bugün TCMB’nin saat 14’teki faiz kararının fiyatlamalarda belirleyici olması beklenebilir. Piyasada beklentisi 50 – 100 baz puan indirim şeklinde. Bu yöndeki bir kararın BIST100’e etkisinin nötr olabileceğini düşünüyoruz. Faizlerde bir değişiklik yapılmaması durumunda ise endeksteki yükseliş eğilimi belirginlik kazanabilir.

MAKROEKONOMİ

İngiltere’de eylül ayına ilişkin TÜFE, Mart 2012’den bu yana en yüksek seviye olan yıllık %3,2’den %3,1 seviyesine yavaşladı, özellikle restoran fiyatlarındaki yavaşlama bu durumda etkili oldu. (Geçen sene uygulamaya konulan “Eat Out Help Out”(Dışarıda ye, yardım et) kampanyası ile artan fiyatların yarattığı baz etkili oldu.) Enflasyonun bu yılın son çeyreğinde %4 seviyesinin üzerine yükselmesi bekleniyor ki bu da kasım ayında İngiltere Merkez Bankası’ndan faiz artırımı beklenmesinin gerekçesini oluşturuyor.

Euro Bölgesi TÜFE eylül ayında yıllık bazda son 13 yılın en yükseği olan %3,4 seviyesinde gerçekleşti. Özellikle devam eden arz endişeleriyle artan enerji fiyatları, eylül ayında %17,6 artış kaydetti. Çekirdek enflasyon da %1,9 seviyesinde geldi ve Aralık 2008’den bu yana en yüksek seviyede gerçekleşti.

Diğer yandan, Almanya’da eylül ayına ilişkin ÜFE, aylık bazda %1,5’ten %2,3 seviyesine hızlanırken, yıllık bazda ise %12’den %14,2 seviyesine yükseldi ve Aralık 1974’ten bu yana üretici maliyetlerinde görülen en büyük artış oldu. Yıllık bazda ÜFE, enerji fiyatlarındaki sıçrama, devam eden arz kesintileri ve düşük baz etkisi nedeniyle yükselişini sürdürdü.

Bugünkü veri takvimine bakıldığında,

ABD tarafında, TSİ 15.30’da ekim ayına ilişkin Philadelphia Fed İş Dünyası Endeksi takip edilecek. Endeks eylül ayında 19,4’ten 30,7 seviyesine yükselmiş ve imalat sektörü faaliyetlerinin hızlandığına işaret etmişti. Endeksin ekim ayında ise arz endişeleri ve tedarik sıkıntılarının etkisiyle 25 seviyesine hafif gerilemesi bekleniyor.
Ayrıca ABD’de TSİ 15.30’da 16 Ekim haftasına ilişkin yeni işsizlik maaşı başvuruları verisi açıklanacak. 9 Ekim haftasında ABD haftalık işsizlik maaşı başvuruları 293 bin kişi olurken, salgın sonrası ilk kez 300 bin seviyesinin altını görmüştü. Verideki düşüşte 6 Eylül itibarıyla federal ek yardımların sona ermesinin ve Delta varyant vaka yayılımının etkisini yitirmesinin faktör olduğu belirtilmekte. 16 Ekim haftasına ilişkin yeni işsizlik maaşı başvurularının 300 bin kişi seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor.

ABD’de TSİ 17’de eylül ayına ilişkin ikinci el konut satışları verisi takip edilecek. Bunun yanında, TSİ 16’da Fed Yönetim Kurulu Üyesi Waller’ın konuşması bekleniyor.

Yurt içi tarafta ise, piyasaların odağında TSİ 14’te TCMB’nin PPK toplantısı olacak. TCMB son PPK toplantısında, çekirdek enflasyon vurgusuyla birlikte politika faizini 100 baz puan indirimle %18 seviyesine çekmişti. Kurul, para politikasının etkileyebildiği talep unsurlarını, çekirdek enflasyon gelişmelerini ve arz şoklarının yarattığı etkilerin ayrıştırılmasına yönelik analizlerin değerlendirildiğini ve bu çerçevede para politikası duruşunda güncellemeye ihtiyaç bulunduğu değerlendirmesi yapıldığını ve politika faizinde indirim yapılmasına karar verildiğini vurgulamıştı. Bugün ise faizlerdeki olası değişiklik kadar karar metnindeki değişiklikler de geleceğe yönelik beklentileri şekillendirmesi adına piyasanın merceğinde olacaktır. Foreks Anketi’ne göre anket katılımcıları 50 baz puanlık faiz indirimi bekleniyor, Bloomberg anketine göre de 100 baz puanlık faiz indirimi beklenmekte.

Ayrıca TSİ 10’da ekim ayına ilişkin tüketici güveni endeksi açıklanacak. Mevsim etkilerinden arındırılmış tüketici güven endeksi eylülde bir önceki aya göre %1,8 artışla 79,7 seviyesine yükselmişti fakat tarihsel ortalaması olan 87,9’un altında seyretmeye devam etmişti.

TCMB Analitik Bilanço Verilerine göre 15 Ekim haftasında toplam ve net rezervin arttığını hesaplamaktayız. İlgili haftada TCMB dış varlıkları 2,3 milyar USD arttı. Bunun neticesinde toplam rezervin 125,7 milyar USD’ye yükseldiğini tahmin ediyoruz. Bankaların TCMB’de tuttukları döviz mevduatı ise haftalık bazda 0,25 milyar USD azaldı. Buna göre net uluslararası rezervin 2,5 milyar USD artarak 32,1 milyar USD seviyesine geldiğini öngörmekteyiz. Geçen hafta yurt içi bankalarla olan swap miktarı 0,93 milyar USD arttı ve rezervlere olumlu katkı yaptı.

Yurt içi yerleşiklerin dolarizasyon hareketine BDDK’nın yayınladığı günlük verilerden de bakıyoruz. 15 Ekim haftasında toplam DTH miktarı 0,36 milyar USD (bireysel 0,16 milyar USD düşüş ve kurumsal 0,52 milyar USD artış) artış kaydetti. Toplam YP mevduatın toplam mevduat içerisindeki oranı %55,2’den %55,5’e yükseldi. TL kredilerde haftalık %0,38 artış, YP kredilerde %0,40 artış, toplam kredilerde ise kur etkisinden arındırılmış bazda baktığımızda %0,39 artış görmekteyiz.

ŞİRKET HABERLERİ

Akbank (AKBNK, Nötr): Akbank, uluslararası piyasalardan 460mn USD ve 206,8mn EUR olmak üzere iki dilimden oluşan 367 gün vadeli sendikasyon kredisi sağlamıştır. Kredinin toplam maliyeti USD ve EUR için sırasıyla Libor+%2,15 ve Euribor+%1,75’tir.

Kardemir (KRDMD, Nötr): Demiryolu Tekerleği Üretim Tesisine sahip şirketin, AB bölgesindeki alıcılar ile 30bin adet yük vagonu tekerleği ihracatı için anlaşma yaptığı bildirdi. (Kaynak: AA)

Koza Altın (KOZAL, Nötr): Şirkete ait mevcut ruhsatlardaki, potansiyel ve mevcut projelerde sondaj çalışmaları kesintisiz olarak devam etmektedir. Buna göre 01.01.2020 ve 30.09.2020 tarihleri arasında 55.404 metre olan sondaj miktarı 01.01.2021 ve 30.09.2021 tarihileri arasında 239.898 metre karotlu sondaj olarak gerçekleşmiştir. Yapılan sondaj miktarında 2021 yılında geçen seneki döneme göre %332 oranında artış olmuştur. Şirket yerüstü karotlu 51 adet sondaj makinası ile arama faaliyetlerinde bulunmaktadır. KOZAL hisseleri dün %1,7 düşüş kaydetmiştir.
Migros (MGROS, Nötr): Rekabet Kurumu’nun COVID-19 salgını sürecinde perakende gıda ve temizlik ürünleri ticareti ile iştigal eden zincir marketler ile bunların tedarikçileri konumunda olan üretici ve toptancı seviyesindeki teşebbüslerin fiyatlama davranışlarının incelenmesine yönelik soruşturması kapsamında, 27 Ekim 2021 tarihinde yapılacak sözlü savunma toplantısına Şirketin de savunmasını yapmak üzere iştirak edeceğinin Rekabet Kurumu’na bildirilmesine karar verilmiştir.

Tüpraş (TUPRS, Sınırlı Pozitif): Uluslararası derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings tarafından, Şirket’in Uzun Vadeli Yabancı Para Cinsinden kredi notu B+ olarak teyit edilmiş, görünümü ise “Negatif”ten “Durağan”a değiştirilmiştir.

Vestel Beyaz Eşya (VESBE, Nötr): Şirketin 2021 yılı 3. çeyrek net dönem karı 278mn TL olarak açıklanmıştır. 3Ç2020’de Şirket 359,2mn TL net dönem karı kaydetmişti. Şirket’in bu çeyrekteki satış gelirleri geçen yılın aynı dönemine göre %54,9 oranında artarak 3.923mn TL olmuştur. Satışların maliyeti %73,4 oranında artan Şirket’in 3Ç2021’deki brüt karı da geçen yılın 3. çeyreğine göre %16,2 oranında azalmış ve 438,4mn TL’ye gerilemiştir. Brüt kar marjı 9,5 puan düşüşle %11,2’yi göstermiştir. Operasyonel giderleri %57,9 oranında artan şirket, diğer faaliyetlerden 32,7mn TL gider kaydetmiştir. Buna bağlı olarak faaliyet karı %33 oranında azalmış ve 296,7mn TL olmuştur. FAVÖK ise %23,6 azalışla 395,8mn TL seviyesinde gerçekleşirken, FAVÖK marjı da yıllık olarak 10,4 puan gerilemeyle %10,1 olmuştur. Finansman tarafında ise 16,4mn TL gider kaydedilmiştir. 3Ç2020’de 87mn TL net finansman gideri kaydedilmişti. Tüm bunlara bağlı olarak vergi öncesi kar 280,3mn TL olmuştur. 2,3mn TL vergi gideri sonrası şirketin net dönem karı 278mn TL olmuştur. İlgili dönemin net kar marjı da 7,1 puan azalışla %7,1 olarak gerçekleşmiştir. 3. çeyrek karıyla birlikte yılın ilk 9 ayındaki net dönem karı %55,7 artışla 1.105mn TL’ye ulaşmıştır.

SEKTÖR HABERLERİ

Akaryakıt: EPGİS’ten yapılan açıklamada 21 Ekim’den geçerli olmak üzere LPG otogazın litresine 22 kuruş zam geldiği duyuruldu. Söz konusu zam pompa fiyatlarına yansıyacak.

Beyaz Eşya: Türkiye’nin beyaz eşya ihracatı 9 ayda geçen yılın aynı dönemine göre adet bazında %28 artarak 19 milyon 26 bine yükseldi. TÜRKBESD Başkanı Can Dinçer, “Sektörümüz yılın 9 ayında hem iç pazarda hem de ihracatta çok iyi bir performans sergiledi. Eylül itibarıyla iç pazarda yüksek baz etkisini hissetmeye başladık. Maliyet artışını dengeleyerek başta ana ihracat pazarımız Avrupa olmak üzere faaliyet gösterdiğimiz tüm pazarlarda ivmeyi korumaya odaklanacağız” dedi. (Kaynak: AA)

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Akfen GYO (AKFGY): Akfen GYO, %44,4 oranında bedelsiz sermaye artırımına giderek, ödenmiş sermayesini 1,3 milyar TL’ye çıkarma kararı aldı.

YDA İnşaat Sanayi (YDATH): YDA İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin Uzun Vadeli Ulusal Kredi Derecelendirme Notu AA (Trk) , Kısa Vadeli Ulusal Kredi Derecelendirme Notu A-1+ (Trk) ve görünümü stabil olarak teyit edilmiştir.

FAİZ PİYASALARI

Çarşamba günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %18 seviyesinde oluştu. TCMB dün 47 milyar TL’lik (%18’den, 7 gün vadeli) repo ihalesi açtı. Toplam fonlama tutarı ise tamamı haftalık repo ihaleleri kaynaklı 284 milyar TL oldu.

ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi dün güne %1,64 seviyelerinden başlarken, gün içerisinde %1,62-%1,67 bandında hareketin ardından %1,66 seviyesinden günü kapattı.

Yurt içi tahvil piyasasında, dün verim eğrisinde faizlerde kısa vadeli tarafta sınırlı artışlar, orta ve uzun vadeli tarafta ise sınırlı düşüşler görüldü. Bu kapsamda, günlük bazda verim eğrisinde faizlerde kısa vadeli tarafta 5 baz puana yaklaşan artışlar, orta ve uzun vadeli tarafta ise 10 baz puana yaklaşan düşüşler görüldü.

Kaynak: Ziraat Yatırım Sabah Stratejisi