Borsa Şirket Haberleri / Ziraat Yatırım – (19.03.2021)

SABAH STRATEJİSİ

Dün ABD on yıllık tahvil faizinin %1,75’lere kadar çıkması piyasalarda tekrar strese neden oldu. Faizlere daha hassas olan Nasdaq endeksi dün %3 oranında değer kaybederken, Dow Jones’taki kayıp %0,5 oldu. Bu sabah %1,70’in hafif altına sarkan ABD 10 yıllık tahvil faizi ile birlikte ABD vadelilerinde tepki görülse de Asya borsaları satıcılı bir görüntü sergiliyorlar. Gelişmekte Olan Ülke para birimleri ise sakin. Küresel faizlerdeki hareketler sonrasında bazı GOÜ merkez bankaları faiz artışına giderken, dün TCMB de politika faizini beklentilerin üzerinde 200 baz puan artırarak TL için güçlü bir koruma kalkanı oluşturdu. TL, günü %2,4 oranında primle tamamlayarak emsallerinden belirgin bir şekilde pozitif ayrıştı. Yabancı girişiyle bankacılık endeksi (XBANK) %2,2 oranında değer kazanırken, ülke risk primimiz (5 yıllık CDS) 14 baz puan iyileşti… Asya borsalarındaki seyir, endekste ağırlığı yüksek bazı hisselerdeki teknik görüntü ve 20binin üzerine çıkan vaka sayısı nedeniyle endeks orta vadeli ortalamalarının bulunduğu 1.536 bölgesine kadar düşüş gösterebilir. Ancak, ülke risk primimizdeki iyileşmenin yanında piyasa faizlerindeki gevşeme ve petrolde dün yaşanan sert düşüş endeksin söz konusu desteğin üzerinde tutunabileceğine işaret ediyor. Uzunca bir süredir iki gün art arda pozitif kapanış yapamayan XBANK’daki hareket ve yapancı pozisyonlamaları da yakından izlenecek.

MAKROEKONOMİ

Fed sonrası enflasyon endişeleri ve tahvil faizlerindeki yükseliş eğilimi piyasaların yönünde belirleyici olmayı sürdürüyor. Powell’ın, Fed’in enflasyon endişelerinin farkında olduğunu ancak bu durumun geçici olacağını yineleyen açıklamalarının yatırımcıların enflasyon konusundaki endişelerini yatıştırmada yetersiz kalmasının da etkisiyle ABD 10 yıllıkların faizi, %1,75 ile Ocak 2020’den bu yana en yüksek seviyeye çıktıktan sonra bugün sabah saatlerinde %1,69’larda seyrediyor. Bu gelişmeler ışığında Nasdaq öncülüğünde dün ABD borsaları da baskı altında kaldı. Avrupa İlaç Ajansı’nın, AstraZeneca’nın koronavirüs aşısının güvenli ve faydalarının risklerden fazla olduğunu bildirmesinin etkisiyle Avrupa borsaları dünü yükselişlerle sonlandırdı. Petrol stokların artması ve Uluslararası Enerji Ajansı’nın küresel petrol stokların fazla olduğunu bildirmesinin ardından dün petrol fiyatlarındaki düşüş hızlandı ve Brent petrolün varil fiyatı, 68 USD seviyelerinden 61 USD seviyesine kadar geriledi. BOJ, getiri eğrisi hareket bandını genişletti ve uzun vadeli faiz oranları için +/- %0,20 olan hareket bandını +/- %0,25 olarak değiştirdi, ayrıca riskli varlıkları yıllık olarak belirlenmiş bir hızla değil gerekli olduğunda satın alma taahhüdünde bulundu.

  • ABD tarafındamart ayına ilişkin Philadelphia Fed iş dünyası endeksi 23 seviyesinde beklenirken 51,8 seviyesine yükseldi ve böylece son 50 yılın en güçlü yükselişini kaydetti. Endeksin yükselişinde, siparişler ve sevkiyatlardaki yüksek artışların etkili olduğu görüldü. 6 Mart haftasına ilişkin yeni işsizlik maaşı başvuruları 725 bin kişi seviyesine gerileyerek kasım ayının başından bu yana en düşük seviyede gerçekleşmesinin ardından 13 Mart haftasına ilişkin başvurular 700 bin kişi seviyesine gerilemesi tahmin edilirken 770 bin kişi seviyesine yükselerek şubat ortasından bu yana en yüksek seviyeye ulaştı.
  • Dün İngiltere Merkez Bankası (BoE) faizlerde ve varlık alım programında değişiklik yapmadı. BoE aşı konusundaki olumlu gelişmeler neticesinde şubata göre daha olumlu ve kısıtlamaların beklenenden hızlı kalkabileceğine işaret etmekte fakat ekonomik toparlanma konusunda özette hem aşağı yönlü ve yukarı yönlü risklere de vurgu yapılmakta. BoE son şubat ayı daralma verisinin beklentilerden iyi geldiğini fakat halen salgın öncesi döneme göre GSYH’nin %10 daha düşük olduğu belirtmekte. Ayrıca 2021 yılı ikinci çeyreğinde bir önceki döneme göre kısıtlamaların kaldırılmasıyla daha iyi bir tüketim büyümesi görünümü beklenmekte. Küresel ekonomiye ilişkin ise Biden’ın son teşvik paketine de referans verilerek küresel ölçekte ekonomik toparlanmanın beklenenden biraz daha iyi gittiğinin altı çizilmekte. Son dönemde de artan uzun vadeli tahvil getirilerine atıf yapılırken, İngiltere için finansal koşulların çok fazla değişmediği belirtilmekte. BoE’nin tahvil alımlarına yönelik karar almamasının da etkisiyle 10 yıllık Hazine tahvilleri %0,9 seviyesine kadar yükseldi.

Yurt dışı tarafta bugün veri takvimine bakıldığında,

  • Avrupa tarafında, TSİ 10’da Almanya’da şubat ayına ilişkin ÜFE verisi takip edilecek. Almanya’da aralık ayına ilişkin ÜFE yıllık bazda -%0,5’ten %0,2 seviyesine yükselerek 10 aydır bulunduğu deflasyonist bölgeden çıkmasının ardından ocakta da %0,9 seviyesine yükselerek %0,3 seviyesindeki beklentileri aşmıştı. Almanya’da ÜFE’nin şubatta da özellikle sanayinin büyümesini sürdürmesi ve artan emtia fiyatlarının etkisiyle %2 seviyesine yükselmesi bekleniyor.
  • Bunun yanında, TSİ 13.30’da Rusya Merkez Bankası’nın politika faiz oranını %4,25 seviyesinde sabit tutması bekleniyor.

Yurt içi tarafta ise, TSİ 10’da ocak ayına ilişkin dış ticaret endeksleri ve şubat ayına ilişkin TOBB kurulan ve kapanan şirketler istatistikleri açıklanacak. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan bugün TSİ 15.15’te AB Komisyonu Başkanı Ursula Von Der Leyen ve AB Konseyi Başkanı Charles Michel ile videokonferans yöntemiyle görüşecek. Söz konusu görüşmede 25-26 Mart’ta düzenlenecek olan AB Liderler Zirvesi öncesinde AB ve Türkiye ilişkileri ve bölgesel gelişmeler değerlendirilecek.

Merkez Bankası, son dönemdeki gelişmelerin enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve orta vadeli enflasyon görünümü üzerinde oluşturduğu yukarı yönlü riskleri göz önüne alarak önden yüklemeli ve güçlü bir ilave parasal sıkılaştırma yaptı ve politika faizi olan 1 hafta vadeli repo faizini 100 baz puan olan beklentilerin üzerinde 200 baz puan artırarak %19 seviyesine çekti. Karar metninde ”gerekmesi durumunda ilave parasal sıkılaşma yapılacak” ifadesinin korunmasının da enflasyonla mücadelede kararlılık için güçlü bir yönlendirme olduğunu da belirtmek gerekir.

Merkez Bankası, yurt içi ve küresel büyüme görünümüne dair olumlu bir tablo çizerken, enflasyonda gerek yerel gerekse küresel koşulların etkisiyle yukarı yönlü risklere atıf yapmakta.

  • Yurt içinde iktisadi faaliyetin güçlü bir seyir izlediği, salgına bağlı kısıtlamaların hafifletilmesiyle hizmetler ve bağlantılı sektörlerde iktisadi faaliyetin artmasının beklendiği vurgulanmakta. Öte yandan salgının seyrine ilişkin muhtemel gelişmelere bağlı olarak iktisadi faaliyet üzerindeki risklerin önemini koruduğuna da yer verilmekte. Salgın döneminde sağlanan yüksek kredi büyümesinin birikimli etkileriyle güçlü seyreden iç talebin yanı sıra ithalat fiyatlarındaki artışların cari işlemler dengesini olumsuz etkilemeye devam ettiği vurgulamakta. Ek olarak şubat ayındaki PPK karar metninden farklı olarak, finansal koşullardaki sıkılaşmayla birlikte yavaşlayan kredi büyümesinin son dönemde bir miktar yükseliş eğilimi sergilediğine de vurgu yapılmış.
  • TCMB, şubat ayındaki metinden farklı olarak; genişleyici parasal ve mali politikalar ile aşılama sürecinde yaşanan olumlu gelişmelerin etkisiyle küresel büyüme görünümünde iyileşme ve uluslararası emtia fiyatlarında artış görüldüğüne yer verirken, yükselen küresel enflasyon beklentilerinin, gelişmiş ülke para politikalarına ilişkin belirsizliklere ve küresel finansal piyasalarda dalgalanmaya yol açtığını da vurgulamış.

Neticede döviz kurlarındaki seyir kadar uluslararası emtia fiyatlarındaki seyir de enflasyon açısından önemli bir faktör olmayı sürdürüyor. Sıkı para politikasına karşın Merkez Bankası’nın da vurguladığı üzere ekonomik aktivitede de belirgin bir yavaşlama görmemekteyiz. Bu gelişmeler ışığında mart ve nisan aylarında enflasyonun yükseliş eğilimini sürdürmesini ve nisan ayında yıl içerisindeki tepe noktasını görebileceğini değerlendiriyoruz. Dün gerçekleştirilen güçlü faiz artırımı ise özellikle gerçekleşen enflasyona göre reel faiz tarafında ek bir alanın sağlanmasıyla TL varlıkları destekleyeceği güçlü bir görünüm oluşturuyor.

ŞİRKET HABERLERİ

Ege Gübre (EGGUB, Nötr): Yönetim Kurulu hisse başına brüt 2,50TL kar payı dağıtım teklifini Genel Kurul onayına sunmaya karar vermiştir. Son hisse kapanış fiyatına göre temettü verimi %1,1 olarak hesaplanmaktadır.

Gübre Fabrikaları (GUBRF, Nötr): Gübretaş’ın 2021- 2022 dönemini kapsayan ve işçi sendikası Petrol-İş Sendikası (Türkiye Petrol Kimya Lastik İşçileri Sendikası) ile işveren sendikası KİPLAS (Türkiye Kimya Petrol Lastik ve Plastik Sanayii İşverenleri Sendikası) arasında gerçekleştirilen toplu iş sözleşmesi görüşmeleri 18.03.2021 tarihinde anlaşma ile sonuçlandığı duyurulmuştur.

Sabancı Holding (SAHOL, Nötr): Sabancı Holding Enerji Grup Başkanı Kıvanç Zaimler, enerji sektöründe gelecekteki yatırımlarını yenilenebilir enerji üzerine planladıklarını belirterek, “Elimizde 565 megavat, halihazırda yapılmasını öngördüğümüz rüzgar santrali yatırımları var.” dedi. Kaynak: AA

Şişe Cam (SISE, Sınırlı Pozitif): 26 Şubat 2021 tarihli Yönetim Kurulu kararıyla başlatılan pay geri alım programına istinaden 18 Mart 2021 tarihinde 3.119.295 adet hissenin 7,67-7,83TL fiyat aralığında alımı gerçekleştirilmiştir.

TOFAŞ (TOASO, Sınırlı Negatif): Covid-19 pandemisi nedeniyle otomotiv endüstrisi de dahil olmak üzere küresel ölçekte birçok sektörü etkileyen elektronik bileşen (mikroçip) tedarik sorunu yaşanmaktadır. TOFAŞ, ürünlerindeki yüksek teknoloji, giderek artan elektronik bileşim kullanımı ve dünya ile bütünleşik üretim sistemi sebebiyle söz konusu mikroçip tedarik sorunundan etkilenmektedir. Bu kapsamda bünyesinde söz konusu mikroçiplerin kullanıldığı bazı parçaların yurtdışından tedarik ve teslimat süreçlerindeki aksamalar sebebiyle 19 Mart 2021 akşamı mesai bitiminden 5 Nisan 2021 tarihine kadar iki hafta süreyle fabrikada üretim faaliyetlerine ara verilecektir. Söz konusu kararın etkilerinin asgari seviyede tutulması amacıyla, üretime ara verilen süre içerisinde üretim tesislerinin bazı periyodik bakım çalışmaları gerçekleştirilecektir. Bununla birlikte, Şirketin üretim dışında kalan operasyonları faaliyetlerine devam edecektir. TOFAŞ hisseleri dün %4,75 düşüş kaydetmiştir.

Türk Telekom (TTKOM, Pozitif): Şirketin Yönetim Kurulu hisse başına 3 eşit taksitte ödenecek toplam brüt 0,5350 TL kar payı dağıtım teklifini Genel Kurul onayına sunmaya karar vermiştir. Teklif edilen nakit kar payı hak kullanım tarihleri 1 Nisan, 1 Temmuz ve 1 Ekim 2021’dir. Dünkü hisse kapanış fiyatına göre toplam temettü verimi %6,72 olarak hesaplanmaktadır.

Verusa Holding (VERUS, Sınırlı Pozitif): Verusa Holding A.Ş.’nin %100 oranında bağlı ortaklığı olan Galata Altın İşletmeleri A.Ş., T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü (“MAPEG”) tarafından açılan ruhsat ihalesinden; Balıkesir ili Bigadiç ilçesi’nde bulunan maden sahası ruhsat ihalesini kazanmış olup, 18.03.2021 (dün) tarihi itibariyle bedeli peşin ödenerek ruhsatı satın almıştır. Son alınan yeni ruhsatla birlikte Verusa Holding A.Ş.’nin %100 oranında bağlı ortaklığı Galata Altın İşletmeleri A.Ş.’nin sahip olduğu maden sahası sayısı 18 adete yükselmiştir.

Vestel Beyaz (VESBE, Pozitif): Şirketin Yönetim Kurulu hisse başına 3 eşit taksitte ödenecek toplam brüt 4,2105 TL kar payı dağıtım teklifini Genel Kurul onayına sunmaya karar vermiştir. Dünkü hisse kapanış fiyatına göre temettü verimi %7,45 olarak hesaplanmaktadır.

Vestel Elektronik (VESTL, Pozitif): Şirketin Yönetim Kurulu hisse başına 3 eşit taksitte ödenecek toplam brüt 7,0374 TL kar payı dağıtım teklifini Genel Kurul onayına sunmaya karar vermiştir. Dünkü hisse kapanış fiyatına göre temettü verimi %24,13 olarak hesaplanmaktadır.

SEKTÖR HABERLERİ

Halka Arz: SPK, Global Yatırım Holding iştiraki Naturelgaz’ın halka arz başvurusunu onayladı. Halka arz için satış fiyatı 8,50 TL olarak belirlendi.

İstanbul Finans Merkezi: Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan’ın ana hatlarını açıkladığı İstanbul Finans Merkezi’nin 10 maddelik temel yasası hazırlandı. Teklif, yakın zamanda TBMM’ye gönderilecek ve öncelikli yasalaşacak. Düzenlemeye göre bu bölgede faaliyet gösterecek finans şirketlerinin kazançlarının yüzde 75’i vergiden muaf tutulacak. Personel giderlerinin yüzde 80’i gelir vergisinden olacak. Kaynak: Hürriyet

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Orge Enerji (ORGE): Şirketin, İstanbul’da inşası devam etmekte olan Rumeli Hisarüstü – Aşiyan Füniküler Hattı Projesinin elektrik işlerine ilişkin 953bin EUR+KDV tutarındaki teklifinin kabul edildiği ve İşveren ile sözleşme görüşmelerine başlandığı duyurulmuştu. Bahsi geçen sözleşme imza süreci tamamlanmıştır. İşin Ekim 2021’de bitirilmesi planlanmaktadır.

Ulusoy Un (ULUUN): Şirketin %100 Bağlı Ortaklığı olan RolwegS.A, Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO)’ nun 18.03.2021 tarihinde yapmış olduğu Mısır İthalatı ihalesinde vermiş olduğu teklif olan 8,4mn USD ( 61,6mn Türk Lirası) ile ihale sonucunda en düşük teklif sahibi firma olmuştur. İhale sonucunun kesinleşmesi Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO)’ nun onayına tabidir. Şirket sonuç tebliğ edildiğinde gerekli açıklamalar yapılacağını belirtmiştir.

FAİZ PİYASALARI

Perşembe günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %17 seviyesinde değişmeyerek yatay seyretti. TCMB toplamda piyasayı 303 milyar TL ile haftalık repo ihalelerinden karşılanacak şekilde fonladı ve tüm fonlama haftalık repo ihaleleriyle sağlandı. TCMB sadeleşme politikasıyla uyumlu olarak dün 62 milyar TL’lik (%17’den, 7 gün vadeli) haftalık repo ihalesi açtı ve diğer kanallardan fonlama yapılmadı.

ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi dün güne %1,64 seviyelerinden başlarken, gün içerisinde %1,63-%1,75 bandında hareketin ardından, %1,71 seviyesinden günü kapattı.

Yurt içi tahvil piyasasında, dün TCMB’nin beklentilerin üzerinde faiz artışının ardından verim eğrisinde özellikle orta ve uzun vadeli tarafta faizlerde düşüşler görüldü. Bu kapsamda, günlük bazda kısa vadeli tarafta faizlerde 10 baz puana varan sınırlı yükselişlerle görece yatay seyir gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta ise faizlerde 40 baz puana yaklaşan düşüşler görüldü.

Kaynak: Ziraat Yatırım Sabah Stratejisi