Borsa Şirket Haberleri / Ziraat Yatırım – (17.12.2021)

SABAH STRATEJİSİ

Dün Nasdaq endeksi, Fed sonrasında yakaladığı kazançlarının tamamını geri verdi ve günü %2,5 oranında düşüşle tamamladı. Dow Jones endeksindeki kayıp ise sınırlı kaldı. Bankaların pozitif ayrışması ve teknoloji hisselerine gelen satış, faiz artırım beklentilerinin gecikmeli de olsa piyasa üzerinde etkisini gösterdiğine işaret ediyor. Şahin Fed’in ardından dün İngiltere Merkez Bankası da faiz artırdı. ABD borsalarını takiben Asya’da da bu sabah satıcılı bir görüntü var. MSCI Asya Pasifik endeksi yaklaşık %1 ekside. Yurtiçi tarafta ise TCMB’nin, politika faizini 100 baz puan indirimle %14 seviyesine çekmesi sonrasında Borsa İstanbul’da ralli yaşandı. BIST100 günü %5,38 oranında primle rekor seviyede kapatırken, işlem hacmi de 59,8 milyar TL ile yine rekor kırdı. Endekste 98 hisse ise günü artıda kapattı. ABD borsalarındaki görüntüye karşın akşam vadelisinin yükselişini sürdürmesi endekste yukarı yönlü hareketin bugün de sürebileceğine işaret ediyor. Dolar bazında düşük seviyelerde bulunan Borsa İstanbul, enflasyona karşı korunma amacıyla da alternatifler arasında ilk sıralarda yer almaya devam ediyor.

MAKROEKONOMİ

ECB, beklentilerle uyumlu olarak faiz oranlarında değişikliğe gitmedi, ayrıca ekonomik toparlanma ve orta vadeli enflasyon hedefine yönelik ilerlemeye atıfta bulunarak, 1,85 trilyon Euro’luk Pandemi Acil Varlık Alım Programı’nın (PEPP) önceki çeyrekten daha düşük hızda süreceği ve program çerçevesinde net varlık alımlarının mart ayında sonlandırılacağı belirtildi. Diğer yandan ECB, PEPP’teki azaltımların bir kısmını dengelemek amacıyla normal varlık alım programı olan APP kapsamında tahvil alımlarını artıracağını bildirdi. Ayrıca pandemi ile ilgili şokların ortaya çıkması durumunda PEPP kapsamında net alımların devam edebileceği de belirtildi. ECB, Fed’in aksine enflasyonun geçici olduğu yönündeki pozisyonunu korudu.

  • ECB Başkanı Christine Lagarde ise, Euro Bölgesi ekonomisinin toparlandığını ve istihdam piyasasının iyileştiğini belirtti, ancak Omikron varyantının ekonomik etkisinin henüz değerlendirilmediğini ve 2022’de faizleri artırmalarının çok olası olmadığını yineledi. Ayrıca enflasyonun kısa vadede yüksek kalacağını, enerji fiyatlarının ciddi düzeyde artış gösterdiğini, tedarik sıkıntısı ve enerji konusunun kısa vadeli riskler arasında olduğunu belirtti. Bunun yanında, daha yavaş büyüme temposunun büyük olasılıkla 2022’nin başına sarkacağını ve salgına karşı alınan önlemlerin toparlanmayı geciktirebileceğini vurguladı.
  • Ayrıca ECB’nin ekonomik projeksiyonları da yayınlandı. Buna göre, Euro Bölgesi’nin büyüme beklentisi bu yıl için %5’ten yüzde 5,1’e yükseltilirken, 2022 yılı için %4,6’dan %4,2’ye çekildi. Enflasyon beklentileri ise belirgin artırıldı. 2021 için enflasyon beklentisi ise %2,2’den %2,6’ya, 2022 için %1,7’den %3,2’ye getirildi.

Diğer yandan, İngiltere Merkez Bankası (BoE), politika faizini sabit tutma beklentisine karşın artan enflasyonist baskıların etkisiyle 15 baz puanlık artışla %0,25 seviyesine yükseltti. Piyasa katılımcıları, BoE’nin özellikle artan kısıtlamalar ve Omicron varyantı nedeniyle faiz artırım ihtimalinin azaldığını değerlendiriyordu. Bankanın kararın ardından yayınladığı metinde, enflasyonun nisan ayında %6 civarına yükselerek zirve seviyeye ulaşacağı ve para politikasında bir miktar ılımlı sıkılaşma olabileceği belirtildi.

Bunun yanında, Norveç Merkez Bankası artan enflasyonist baskılarla politika faiz oranını beklentilerle uyumlu olarak 25 baz puanlık artışla %0,50’ye yükseltti. Banka, faiz artışlarının muhtemelen mart ayında da devam edeceğini belirtti.

Diğer yandan, İsviçre Merkez Bankası politika faiz oranını -%0,75’te sabit tutmaya devam etti. Banka, ulusal para birimi Frank’ın Euro karşısındaki yükselişine değinerek çok fazla değerlendiğine işaret etti.

ABD tarafında 11 Aralık haftasına ilişkin yeni işsizlik maaşı başvuruları 188 bin kişiden 206 bin kişi seviyesine yükseldi, bununla birlikte pandemi döneminin en düşük seviyelerindeki seyrini sürdürdü.

ABD’de aralık ayına ilişkin öncü imalat PMI, hafif yükseliş beklentisine karşın 58,3’ten 57,8’e geriledi, bununla birlikte imalat sektöründe büyümenin hafif yavaşlayarak da olsa sürdüğüne işaret etti. Öncü hizmet PMI da, aralıkta hafif artış beklentisine karşın 58’den 57,5’e geriledi, ancak büyüme bölgesindeki güçlü seyrini sürdürdü.

Aralıkta Avrupa genelinde imalat PMI’lar, Omicron varyantı endişeleri, uygulanan kısıtlayıcı tedbirler ve artan enflasyonist baskılarla Almanya hariç hafif düşüş kaydetti, bununla birlikte büyüme bölgesindeki güçlü seyirlerini sürdürdüler. Aralıkta hizmet PMI’lar ise, özellikle kısıtlamaların etkisiyle Almanya’da 50 eşik seviyesinin altına geçerek hizmet sektöründe daralmaya işaret ederken, bölge genelinde gerilemeler görüldü, ancak Almanya hariç büyüme bölgesindeki seyirlerini korudular. Bu kapsamda, aralıkta imalat PMI’lar, Euro Bölgesi’nde 58,4’ten 58’e, Fransa’da 55,9’dan 54,9’a ve İngiltere’de 58,1’den 57,6’ya gerilerken, Almanya’da ise 57,4’ten 57,9’a yükseldi. Aralıkta hizmet PMI’lar ise Almanya’da 52,7’den 48,4’e, Euro Bölgesi’nde 55,9’dan 53,3’e, Fransa’da 57,4’ten 57,1’e ve İngiltere’de 58,5’dan 53,2’ye geriledi.

Yurt içi tarafta, TCMB, politika faizini 100 baz puan indirimle %14 seviyesine çekti, beklentiler de bu toplantıda 100 baz puanlık indirime gidebileceği şeklindeydi. Eylül, ekim ve kasım ayında sırasıyla 100, 200 ve 100 baz puanlık faiz indirimine gitmişti. Arızi faktörlerin fiyat artışları üzerinde oluşturduğu geçici etkilerin ima ettiği faiz indirim alanının tamamlandığı ifade edildi ve bu da eylülden bu yana süren faiz indirimlerinin sonuna gelindiğine işaret etmekte.

  • Alınmış olan kararların birikimli etkilerinin 2022 yılının ilk çeyreğinde yakından takip edileceği ve bu dönemde fiyat istikrarının sürdürülebilir bir zeminde yeniden şekillenmesi amacıyla geniş kapsamlı politika çerçevesi gözden geçirme süreci yürütüleceği vurgulanmakta. Bu ifadelerden ilk çeyrekte faizlerde bir değişiklik olmayacağının ima edildiği görülmekte.
  • Bundan sonraki süreçte piyasa katılımcıları 3 Ocak’taki enflasyon rakamlarını, 20 Ocak’taki PPK toplantısını ve ocak sonunda açıklanması beklenen 2022 yılının ilk Enflasyon Raporu’nu takip edecek. Bu gelişmeler öncesinde bu ay içinde paylaşılacak 2022 Yılı Para ve Kur Politikası Raporu da takip edilecek önemli bir gelişme.

Karar metninde dikkat çekenler

  • Küresel büyüme görünümüne dair daha temkinli ifadeler görüyoruz. Salgında yeni varyantlar nedeniyle kapanma tedbirlerinin ve seyahat kısıtlamalarının yeniden başlamasına atıf yapılarak küresel iktisadi faaliyet üzerindeki aşağı yönlü riskleri canlı tuttuğu belirtilmekte.
  • Gelişmiş ülke merkez bankalarının para politikası iletişimlerinde ayrışma gözlendiği ifade edilirken bu durumda iktisadi faaliyet, işgücü piyasası ve enflasyon beklentilerinde ülkeler arasında farklılaşan görünümün etkili olduğu ifade edilmekte. Gelişmiş ülke merkez bankalarının artan enerji fiyatları ve arz-talep uyumsuzluğuna bağlı olarak enflasyonda görülen yükselişin beklenenden uzun sürebileceğini değerlendirdiğine yer verilmekte.
  • Dış talebin katkısıyla yurt içi büyümenin güçlü seyrettiği ifade edilmekte2022 yılına ilişkin cari denge beklentilerinde iyileşmenin ön plana çıkarıldığı görülmekte ve ihracattaki artış eğiliminin güçlenmesiyle cari işlemler dengesinin 2022 yılında fazla vermesi öngörülmekte. Ticari ve bireysel kredilerin de cari işlemler dengesi açısından da yakından takip edildiği vurgulanmakta.
  • Enflasyonda kasım ayında gözlenen yükselişte; döviz kuru gelişmeleri, küresel gıda ve tarımsal emtia fiyatlarındaki artışlar ile tedarik süreçlerindeki aksaklıklar gibi arz yönlü unsurlar ve talep gelişmelerinin etkili olduğu vurgulanmış.

Ayrıca yurt içinde ekim ayına ilişkin konut fiyat endeksi verisi açıklandı. Ekim ayında konut fiyat endeksi aylık %5,58, yıllık ise %40 arttı, reel bazda da yükselişini sürdürdü ve yıllık reel %16,8 arttı. Aylık artış hızı Mayıs 2020’den sonra veri setinin gördüğü en yüksek seviye ve yıllık bazdaki artış ise en yüksek seviye. Aşağıda TÜİK enflasyon madde sepetinden alınan kiracı tarafından ödenen gerçek kira kaleminden ve KFE raporundan alınan konut birim fiyatlarından yararlanarak elde ettiğimiz konuta yapılan yatırımın geri dönüş süresi bir önceki aya göre artarak tarihi yüksek seviyelerini yenilemeye devam etmekte. Kasım ayında konut satışlarının arttığını gördük, bu açıdan KFE’de belirgin artış trendinin sürmesi olası.

Yurt dışı tarafta bugün veri takvimine bakıldığında,

Avrupa tarafında, TSİ 13’te Euro Bölgesi’nde kasım ayına ilişkin nihai TÜFE verileri takip edilecek. Euro Bölgesi’nde kasım ayına ilişkin TÜFE öncü verilere göre yıllık %4,1’den %4,9’a yükselmiş ve böylece Temmuz 1991’den bu yana en yüksek seviyeye ulaşmıştı. Bu artışta enerji fiyatlarındaki yıllık %27,4 artış belirleyici olmuştu. Geçici etkileri dışlayan çekirdek enflasyon ise %2,6’ya yükselmişti.

Bunun yanında, TSİ 12’de Almanya’da aralık ayına ilişkin IFO iş dünyası endeksi açıklanacak. Kasım ayında IFO iş dünyası endeksi, artan vaka sayıları, girdi tedariki ve arz kısıtlarına yönelik endişelerin yanında enerji fiyatlarındaki dalgalanmalar ve enflasyonist baskılarla önümüzdeki aylarda fiyat artış beklentilerinin etkisiyle 97,7’den 96,5 seviyesine gerileyerek beklentilerin hafif üzerinde düşüş kaydetmişti. Aralıkta endeksin Omicron varyantına ve kısıtlayıcı tedbirlere ilişkin endişeler, devam eden tedarik sıkıntıları ve artan enflasyonist baskıların etkisiyle düşüşünü sürdürerek 95,3’e gerilemesi bekleniyor.

Öte yandan, TSİ 13’te Rusya Merkez Bankası’nın faiz kararı izlenecek. Bankanın artan enflasyonist baskılarla sıkılaşma politikasına devam etmesi ve bu kapsamda politika faizini 100 baz puanlık artışla %8,50’ye yükseltmesi bekleniyor.

Yurt içi tarafta ise, TSİ 10’da TCMB tarafından ekim ayına ilişkin kısa vadeli dış borç istatistikleri yayınlanacak. Kısa vadeli dış borç stoku, eylül ayında aylık 1,49 milyar USD azalırken, yıllık ise 16,23 milyar USD artışla 124,35 milyar USD seviyesinde gerçekleşmişti. Orijinal vadesine bakılmaksızın vadesine 1 yıl veya daha az kalmış dış borç verileri kullanılarak hesaplanan kalan vadeye göre kısa vadeli dış borç stoku ise, eylül ayında aylık 1,82 milyar USD azalırken, yıllık ise 15,07 milyar USD azalarak 167,39 milyar USD seviyesinde gerçekleşmişti.

Ayrıca TSİ 10’da TOBB Kurulan ve Kapanan Şirketler İstatistikleri yayınlanacak.

ŞİRKET HABERLERİ

Anadolu Hayat Emeklilik (ANHYT, Pozitif): Şirket’in Kasım 2021 dönemine ait toplam brüt prim üretimi yıllık %104 oranında artarak 217,6mn TL’ye yükselmiştir. Kasım ayı prim üretimi ile birlikte Ocak – Kasım 2021 dönemi toplam brüt prim üretimi ise yıllık %10 oranında artarak 1.714mn TL olarak gerçekleşmiştir.

Alkim Kimya (ALKIM, Nötr): Şirket’e ait Eskişehir Krom Konsantre Tesisinin ve Krom Maden Sahasının 33,4mn TL peşin bedelle Konya Selçuklu Krom Mağnezit Tuğla San. A.Ş.’ye satış işlemi yapılmıştır.

ARD Grup Bilişim Teknolojileri (ARDYZ, Pozitif): Şirket “Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Akıllı Ulaşım Sistemleri ve Yazılımı ile Elektronik Denetleme Sistemleri” sözleşmesini, ISSD Bilişim Elektronik San. ve Tic. A.Ş. firması ile 30,5mn TL (KDV Dahil) bedelle 16.12.2021 tarihinde imzalamıştır.

Enka İnşaat (ENKAI, Pozitif): Waerme Hamburg GmbH, Dradenau Kombine Isı ve Enerji Santrali projesi kapsamında 15 Aralık 2021 tarihinde ENKA – Uniper JV’yi 336 milyon Euro tutarında görevlendirmiş ve ilk çalışmalarla toplam proje büyüklüğü 341 milyon Euro’ya ulaşmıştır. Proje, Almanya’nın Hamburg kentindeki Dradenau’da yaklaşık 180 MW elektrik ve 260 MW bölgesel ısıtma kapasiteli kombine ısı ve elektrik santralinin anahtar teslimi inşaatıdır. ENKA – Uniper JV, bu sözleşme çerçevesinde mühendislik, satın alma, inşaat ve devreye alma (EPCC) işlerini gerçekleştirecek olup, santralin Aralık 2024’te faaliyete geçmesi beklenmektedir.

İş Bankası (ISCTR, Nötr): 16.12.2021 tarihinde İş GYO (ISGYO, Sınırlı Pozitif) payları ile ilgili olarak 2,88 – 2,91 TL fiyat aralığından 2mn TL toplam nominal tutarlı alış işlemi Ortaklıkça gerçekleştirilmiştir. Bu işlemle birlikte İş GYO sermayesindeki paylar %51,34 sınırına ulaşmıştır.

Aynı tarihte, Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB, Sınırlı Pozitif) payları ile ilgili olarak 1,73 – 1,78 TL fiyat aralığından 2,5mn TL toplam nominal tutarlı alış işlemi Ortaklıkça gerçekleştirilmiştir. Bu işlemle birlikte TSKB sermayesindeki paylar %47,56 sınırına ulaşmıştır.

Koç Holding (KCHOL, Nötr): Uluslararası derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s Financial Services (S&P) tarafından Türkiye ülke görünümünün negatif olarak revize edilmesini takiben Şirketin kredi notları üzerinde yapılan inceleme sonucunda; Şirketin uzun vadeli kredi notu “BB-” ve kısa vadeli kredi notu “B” olarak teyit edilmiş, görünümü ise negatif olarak revize edilmiştir.

SEKTÖR HABERLERİ

Akaryakıt: Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası (EPGİS), benzinin litre fiyatına 56 kuruşluk zam yapıldığını duyurdu.

Konut: 2021 yılı Ekim ayında bir önceki aya göre %5,5 oranında artan Konut Fiyat Endeksi (KFE), bir önceki yılın aynı ayına göre nominal olarak %40,0, reel olarak ise %16,8 oranında artmıştır.

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Alcatel Lucent (ALCTL): Şirket ile Türk Telekomünikasyon A.Ş. arasında, 2016 yılında imzalanmış olan Sistem, Donanım, Yazılım, Bakım ve Destek Hizmetleri Çerçeve Sözleşmesi kapsamında toplamda 17,1mn USD tutarında, Aktif Erişim Sistemlerine ilişkin satış, bakım ve destek hizmetlerini içeren yeni iş emri imzalanmıştır.

Hedef GSYO (HDFGS): Şirket, 300mn TL tutarında sermayesine %25 oranında iştirak edeceği “Hedef Yatırım Bankası Anonim Şirketi” unvanlı Yatırım Bankası kurulması için gerekli izinlerin alınması amacıyla 16.12.2021 tarihinde Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’na başvurmuştur.

Reysaş GYO (RYGYO): Şirket tarafından, portföyünde bulunan 13.847 m2‘lik arsa üzerinde Oto Galericiler Çarşı/AVM’si olarak inşa edilecek 16.343,64 m2‘lik asma katlı 96 adet dükkan yapılması için İnşaat Yapı Ruhsatı alındığı ve projeden yaklaşık olarak 300mn TL+KDV gelir beklendiği açıklanmıştır. İnşaatın 2022 yılı içinde bitirilmesi planlanmaktadır.

Trabzon Liman İşletmeciliği (TLMAN): Şirket Almanya merkezli Sennebogen Maschinenfabrik Gmbh firmasından 812.500 Euro bedelle 2022 model 870 R paletli mobil liman vinci siparişi vermiştir. Teslimatı 2022 yılı ocak ayı ilk haftasında gerçekleşecektir.

FAİZ PİYASALARI

Perşembe günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %15 seviyesinde yatay seyretti. TCMB dün 52 milyar TL’lik (%15’ten, 7 gün vadeli) haftalık repo ihalesi açtı. Toplam fonlama tutarı ise haftalık repo kaynaklı 377 milyar TL oldu.

ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi dün güne %1,46 seviyelerinden başlarken, gün içerisinde %1,41-%1,48 bandında hareketin ardından %1,41 seviyesinden günü kapattı.

Yurt içi tahvil piyasasında, dün verim eğrisi genelinde yükselişler görüldü. Bu kapsamda, günlük bazda verim eğrisinde faizlerde kısa vadeli tarafta 10 baz puana varan yükselişler gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta ise 30 baz puana yaklaşan yükselişler görüldü.

Kaynak: Ziraat Yatırım Sabah Stratejisi