Borsa Şirket Haberleri / Ziraat Yatırım – (17.03.2020)

SABAH STRATEJİSİ

Dün ABD borsalarında yaşanan tarihi satışların ardından bu sabah ABD vadelileri %3’ün üzerinde primli seyrediyorlar. Yükselişlerde net bir katalizör gözlenmezken, gelişmiş ülkelerden mali teşvik sözleri gelmeye devam ediyor. Ancak, ABD vadelilerindeki alıcı görüntüye karşın Avrupa vadelileri yatay. Asya borsalarında ise karışık bir görüntü var. Salgın nedeniyle sosyal izolasyonların yaşandığı ve uluslararası ticaretin durma noktasına geldiği ortamda “yükselişler satış fırsatı” olarak değerlendirilmeye devam edilebilir. Yurtiçinde ise koronavirüs vaka sayısının  47’ye çıktığı açıklanırken, TL bu sabah sakin. Dün %8,07 oranında düşüş kaydeden BIST100 endeksi de TL’deki sakin görüntü ve ABD vadelilerinde toparlanmayla birlikte güne alıcılı bir görüntüyle başlayabilir.

MAKROEKONOMİ

Trump’ın  yeni tip koronavirüs salgının tamamen kontrol altına alınmasının temmuz ya da ağustosu bulabileceğini ve ABD ekonomisinin resesyona doğru gidiyor olabileceğini dile getirmesiyle ABD borsaları dün %12 civarında düşüşle, Kara Pazartesi olarak tabir edilen 1987’ten bu yana, en sert düşüşle kapanırken, ABD vadelileri bugün toparlanma eğiliminde. Brent petrol fiyatları koronavirüse dair endişelerin derinleşmesiyle günlük bazda %13’e yakın düşüş sergiledi ve fiyatlar 2016 yılından bu yana ilk kez varil başına 30 doların altına indi. Sabah saatlerinde ise %1,8 artıda 30,6 dolar seviyesinde. Yatırımcıların nakitte kalma isteği ile altın fiyatları dalgalanmayı sürdürürken, bugün sabah saatlerinde altın ons başına 1.495 dolar seviyelerine yakın. Yurtiçi tarafta ise Sağlık Bakanımız Fahrettin Koca, yeni tip koronavirüs vakalarına ilişkin olarak, 29 yeni tanı konulduğunu ve yeni tanı konanlarla birlikte toplam hasta sayımızın 47’ye yükseldiğini bildirdi.

Bugün Almanya’da TSİ 13’te mart ayına ilişkin ZEW Cari Durum ve Beklentiler endeksleri açıklanacak. ABD tarafında ise, TSİ 15.30’da şubat ayına ilişkin perakende satışlar, sanayi üretimi ve kapasite kullanım oranı verileri takip edilecek. AB Ekonomik ve Mali İşler Konseyi Toplantısı gerçekleştirilecek. Toplantıda, korononavirüsle mücadele kapsamında Avrupa ülkelerinde alınabilecek yeni mali desteklere ilişkin olası kararlar takip edilecek. ABD’de Başkan Aday Adaylarının Arizona, Florida, Illiois ve Ohio eyaletleri ön seçimleri yapılacak. Yurtiçinde bugün TSİ 14.30’da ocak ayı Konut Fiyat Endeksi verisi takip edilecek. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ile Almanya Başbakanı Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Macron, İdlib’in durumu, Kuzey Suriye’deki insani kriz kapsamında göçmen meselesi ve Türkiye-AB ilişkilerini görüşmek üzere telekonferansla zirve gerçekleştirecek.

  • Bugün Avrupa Bölgesi ve Almanya ZEW endeksi takip edilecek, özellikle beklentiler endeksi büyümenin göstergesi bakımından önemli ve koronavirüsün beklentiler endeksi üzerindeki etkilerine ve ekonomiyi genel anlamıyla nasıl etkilediğine dair ipucu aranacak ki dün koronavirüsün etkilerini net şekilde gördüğümüz datalardan biri New York Fed imalat endeksi oldu. Endeks mart ayında -21,5’e geriledi ki bu rakam 2009 finansal krizinden beri görülen en düşük rakam. Data koronavirüsün etkilerini göstermesi bakımından önemli ve gidişat en kötünün daha görülmediği yönünde ve 2.çeyrekte ekonominin küçülmesi beklenmekte.
  • ABD’de koronavirüsün ekonomiye olumsuz etkilerinin mart ayıyla birlikte gözlenmeye başlaması nedeniyle, şubat ayına ilişkin verilerde koronavirüsün etkilerinin görülmesi beklenmiyor. Ayrıca şubat ayı sanayi üretimi verisi de açıklanacak ve imalat sektörünün son durumu izlenecek. Son PMI verileri zayıf talep koşullarına işaret etmişti.

Birçok merkez bankası faiz indirimi ve ek parasal gevşeme adımları atarken, birçok ülkede hükümetler ise çeşitli mali genişleme ve teşvik paketleri açıklamaya devam ediyor.

  • BOJ Başkanı Haruhiko Kuroda, -%0,10 faizin bir sınır teşkil etmediğini, bunun daha da düşebileceğini söyledi. İtalya hükümeti, 25 milyar Euro büyüklüğünde ekonomik destek paketini onayladı. Almanya hükümeti, şirketlerin finansmana erişiminde sıkıntı yaşanmaması için devlet destekli 550 milyar Euro kredi vereceğini belirtti. Güney Kore Merkez Bankası gösterge faizi 50 baz puan indirerek %0,75 ile tarihi düşük seviyesine çekti. Rusya ise, ekonomiyi koronavirüs salgınının etkilerinden korumak için 4,1 milyar dolar büyüklüğünde bir fon kuracağını, ayrıca turizm şirketleri ve havayolu şirketlerine vergi indirimleri getirileceğini ve şirketlere düşük maliyette kredi verileceğini bildirdi. İsveç Merkez Bankası ise varlık alımlarını artıracağını, bu kapsamda 300 milyar SEK’e kadar menkul kıymet satın almayı planladığını bildirdi.
  • IMF Başkanı Kristalina Georgieva, virüsün küresel ekonomi üzerindeki olumsuz etkilerine karşı 1 trilyon dolarlık kaynağı kullandırmaya hazır olduklarını söyledi. Trump, şu anda ulusal çapta karantinayı değerlendirmediklerini ve havayolları sektörünü destekleyeceklerini belirtti. İtalya Başbakanı Giuseppe Conte, yeni tip koronavirüs nedeniyle riskli haftalara girdiklerini ve krizde henüz zirve noktasını görmediklerini söyledi.

Bütçe dengesi, şubat ayında 7,36 milyar TL açık vererek 2019 yılı Şubat ayındaki 16,8 milyar TL bütçe açığından daha iyi gerçekleşti. 12 aylık kümülatif bütçe açığı, 107,3 milyar TL’den 97,9 milyar TL’ye geriledi. Bütçe açığının GSYH’ye oranı ise %2,5 seviyesinden %2,3 seviyesine doğru iyileşti. Hazine nakit dengesi şubat ayında 9 milyar TL açık vermişti, bütçe dengesi de bu rakama yakın gerçekleşti. TCMB kar transferinin de katkısıyla yılın ilk iki ayında bütçe dengesi 14,1 milyar TL fazla verdi.

Şubat ayında vergi gelirlerinde artışın sürdüğü, diğer gelirlerinde toplam gelirlere katkı sağladığı görülüyor. Faiz harcamaları ise yıllık olarak düşüşe geçerek toplam harcamalardaki yükselişin sınırlı kalmasını sağladı. Geçen ay faiz dışı harcamalarda %4’lük sınırlı artıştan sonra şubat ayında artış hızı arttı.

  • Ekonomideki toparlanma ile birlikte vergi gelirleri yıllık %24,7 artışla güçlü bir görünüm sergiliyor. Kurumlar vergisi öncülüğünde bütün alt vergi kalemlerinde yıllık bazda artış görmekteyiz. İthalden alınan KDV’deki artışın sürmesi iç talepteki güçlenme beklentisiyle uyumlu. Verilerde salgının etkisini görmüyoruz, önümüzdeki dönemde özellikle dolaylı vergi gelirleri kanalı ile baskı görebiliriz. Dolaysız vergilerde son 15 ayın en yüksek reel artışını görüyoruz.  Dolaylı vergilerde (ÖTV, dahilde alınan KDV, MTV) ise reel olarak artış hızının aralık ayına göre hız kestiğini görüyoruz. Tek seferlik gelirler olarak tabir edilen diğer gelirlerde de %52 ile güçlü bir artış görüyoruz.
  • Ocak ayındaki görüntünün tam tersi bir görüntü şubat ayı harcamalarında dikkat çekiyor. Faiz harcamalarında güçlü artışla yıla başlamıştık, şubat ayında ise faiz harcamalarında yıllık bazda düşüş görmekteyiz. Benzer şekilde faiz dışı harcamalar ocak ayında yıllık %4 artışla 2019 yılı ortalaması olan %21 artışın oldukça altında kalmıştı. Şubat ayında ise %14,9 artışla ortalamaya yaklaştığını görmekteyiz. Bununla birlikte harcamaların %40 ile en büyük payını oluşturan cari transferlerin reel olarak düşmesini olumlu bulmaktayız.

ŞİRKET HABERLERİ

Aksa Akrilik (AKSA, Nötr): Şirket 16 Mart 2020 tarihinde Borsa İstanbul’dan 350.675 TL nominal değerli (Adet) Aksa hissesi satın almıştır. Şirket’in sahip olduğu Aksa paylarının nominal değeri 350.675 TL’dir. (Şirket sermayesine oranı % 0,1083)

İş Bankası (ISCTR, Nötr): 16.03.2020 tarihinde İş Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (ISGYO, Sınırlı Pozitif) payları ile ilgili olarak 1,24 TL fiyatından 300bin TL toplam nominal tutarlı alış işlemi Ortaklıkça  gerçekleştirilmiştir. Bu işlemle birlikte İş GYO sermayesindeki Banka payı %50,35 sınırına ulaşmıştır. Ayrıca, aynı tarihte Şişe Cam (SISE, Sınırlı Pozitif) payları ile ilgili olarak 3,69 – 3,82 TL fiyat aralığından 1mn TL toplam nominal tutarlı alış işlemi Ortaklıkça gerçekleştirilmiştir. Bu işlemle birlikte Şişe Cam sermayesindeki Banka payı %67,58 sınırına ulaşmıştır.

Ford Otosan (FROTO, Sınırlı Negatif): Yurtdışındaki üretim tesislerinde oluşan kesintiler nedeniyle üretim takviminde değişiklik yapılması gereksinimi doğmuştur. Bu kapsamda 30.03.2020 – 04.04.2020 tarihleri arasında Kocaeli Gölcük Fabrikasında üretime ara verilecektir.

SEKTÖR HABERLERİ

Konut: Türkiye genelinde konut satışları 2020 Şubat ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %51,4 oranında artarak 118.753 oldu. Konut satışlarında, İstanbul 22.662 konut satışı ve %19,1 ile en yüksek paya sahip oldu. Türkiye genelinde 2020 Şubat ayında ipotekli konut satışları ise bir önceki yılın aynı ayına göre %391,9 oranında artış göstererek 43.733 oldu. Yabancılara yapılan konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre %20,6 artarak 4.005 oldu. Ülke uyruklarına göre en çok konut satışı 721 konut ile İran vatandaşlarına yapıldı. Öte yandan, Ocak – Şubat döneminde 232.368 konut satışı gerçekleşerek, bir önceki yılın aynı dönemine göre %53,5 oranında artış gösterdi. Ocak-Şubat döneminde ipotekli konut satışı da %457,3 oranında artarak 85.970 oldu.

Otomotiv: Fransız otomobil üreticisi PSA koronavirüs sebebiyle Avrupa’daki fabrikalarını 27 Mart’a kadar kapatacağını açıkladı. Ayrıca, Fiat Chrysler (FCA) koronavirüs salgını nedeniyle meydana gelen aksaklıklardan dolayı Avrupa’daki fabrikalarının neredeyse tamamında üretime 27 Mart’a kadar ara verdi.

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

A.V.O.D. Kurutulmuş Gıda ve Tarım Ürünleri (AVOD): Şirket bağlı ortaklığı Hasat BNO Grup Gıda Yemek Hayvancılık Tekstil İnşaat San. Tic. A.Ş. nezdindeki sermaye oranı %54,58 oranından %71,96 oranına yükselmiştir.

Akdeniz Güvenlik (AKGUV): Şirket Yönetim Kurulu’nun şirket merkezinde yapmış olduğu toplantısı sonucunda Şirketin bilanço aktifinde bulunan %100 bağlı ortağı Atak Koruma ve Güvenlik Hizmetleri Ltd.Şti.’nin satışı için Yönetim Kurulu Başkanı Necmeddin Şimşek’e yetki verilmesine karar verilmiştir.

Gersan Elektrik (GEREL): Şirket temsilci sıfatı ile Hes Hacılar Elektrik Sanayi ve Ticaret A.Ş. (Üretici) arasında AG, OG&YG enerji kabloları ile AL&CU iletkenleri olmak üzere belirlenen ürünlerin Nijerya, Gana, Senegal, Fildişi Sahilleri, Kenya, Tanzanya, Uganda, Katar, Dubai ve Umman bölgelerindeki Pazarlama ve Satış faaliyetlerinde bulunmak için 1 yıl süreli “Temsilcilik Anlaşması” imzalanmıştır.

FAİZ PİYASALARI

Pazartesi günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %10,56 seviyesinden %10,57 seviyesine sınırlı yükseldi. Merkez Bankası piyasayı toplamda 91,8 milyar TL ile 75 milyar TL’si haftalık repo ihalesinden karşılanacak şekilde fonladı. Geri kalan tutar 16,8 milyar TL’si %10,25 seviyesinden piyasa yapıcı bankalara kullandırıldı.

ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi, gün içerisinde %0,62-%0,85 bandında hareketin ardından, şu sıralarda %0,77 seviyelerinde seyrediyor.

Yurtiçi tahvil piyasasında, küresel çapta koronavirüs salgınının yayılmaya devam etmesi ve küresel çapta merkez bankalarının ve hükümetlerin devreye aldıkları çeşitli parasal gevşeme adımları ve mali teşvik paketleri önlemlerinin küresel resesyonu engelleyemeyeceğine yönelik artan endişeler ve birçok GOÜ para biriminin dolar karşısında değer kaybetmesinin etkisiyle TL faizler yükseliş kaydetti. 5 yıllık gösterge kağıdın faizi günlük bazda 47 baz puanlık artışla %12,55 ve 10 yıllık gösterge kağıdın faizi ise günlük bazda 56 baz puanlık artışla %12,57 seviyesine yükseldi. 2 yıllık gösterge kağıtta ise zayıf işlem hacmi görülmesinin de etkisiyle düşüş görüldü.