Borsa Şirket Haberleri / Ziraat Yatırım – (16.06.2021)

SABAH STRATEJİSİ

Fed kararının açıklanacağı günde ABD vadelileri bu sabah yatay. Paritelerde ise önemli bir hareketlilik gözlenmiyor. İstihdam piyasasındaki görüntü ve enflasyondaki geçicilik vurgusu Fed’in tapering konusundaki olası tartışmasının aktif olmayacağına yönelik beklentileri beraberinde getiriyor. Diğer yandan, projeksiyonlarda olası yüksek enflasyon tahmini, 2023’te bir faiz artırımına işaret eden mavi noktalardaki potansiyel değişiklik ve basın toplantısında Powell’a gelebilecek tapering zamanlamasına yönelik olası ısrarlı sorular gibi faktörlerle, toplantının biraz daha şahin geçebileceğine yönelik görüşler de var. Ancak, Fed’in iletişim politikası da dikkate alındığında piyasa fiyatlaması açısından aşağı yönlü risklerin az olduğu söylenebilir. Fed öncesinde ise bu sabahki bekleme modu toplantıya kadar devam edebilir. BIST100 endeksi de gün içerisinde 1.432 – 1.450 arasında görece dar bir aralıkta bant hareketi yapabilir.

MAKROEKONOMİ

Yatırımcıların, Fed’in bugünkü FOMC toplantısı öncesinde temkinli duruş sergilemeleri ve Fed’in varlık alımları azaltımına ilişkin ipuçları arayacakları toplantısına ve Fed Başkanı Powell’ın konuşmasına odaklanmalarının etkisiyle ABD hisse senedi borsaları rekor seviyelerinden geri çekilerek dünü hafif ekside kapattı. Fed öncesi dolar endeksi ve ABD tahvil faizleri sakin bir görüünm sergilerken, petrol fiyatları yükselişini sürdürüyor.

Dün yoğun bir ABD veri akışı takip edildi.

  • ABD’de mayıs ayı sanayi üretimi, otomobil üretimindeki artışla aylık %0,8 arttı. Bir önceki ayın verisi de aylık %0,5 artıştan %0,1 artışa revize edildi. Otomobil ve parçaları üretimi bir önceki ayki %5,7’lik düşüş sonrası çip tedarikindeki sorunlara rağmen %6,7 arttı. Bundan sonraki süreçte de artan iç talep üretimi destekleyecek unsur olarak görülürken, bir müddet daha arz tedarikindeki sıkıntıların veriye etki etmesi beklenmekte. Kapasite kullanım oranı ise %75,2’ye yükseldi.
  • ABD’de ÜFE ise mayısta aylık %0,8 arttı, yıllık ÜFE ise %6,2’den %6,6’ya yükseldi ve 2009 sonrası en yüksek seviyeyi gördü. ÜFE 5 aydır aylık bazda artmakta. Çekirdek ÜFE ise aylık %0,7 yükseldi ve yıllık %4,1’dan %4,8’e yükseldi. Enerji aylık %2,2 artarken, toptan gıda fiyatları %2,1 yükseldi. Fed fiyat artışlarının geçici olacağına yönelik pozisyonunu korumakta fakat veriden de gözlemlediğimiz üzere maliyet baskısı TÜFE’de yukarı yönlü baskı oluşturmaya devam etmekte.
  • Perakende satışlar ise mayıs ayında aylık %1,3 düştü. Bu düşüşte otomobil satışlarındaki aylık %3,7’lik düşüş etken olurken, otomobil satışları dışlandığında perakende satışlardaki aylık düşüş %0,7’ye gerilemekte. Nakit destekler bir müddet perakende satışları destekledi. Verideki düşüşü insanların harcama miktarını azaltmadığı fakat ekonominin açılmasıyla harcamaların çoğunluğunun perakende satış verisi içinde yer almayan hizmet sektörüne yönelmesine bağlayanlar da mevcut ve beklenti, kısıtlamaların tamamıyla kaldırılması ve istihdam artışının devam etmesiyle perakende satışların ekonomik toparlanmaya katkı sunması yönünde.
  • Ayrıca New Yok Fed İmalat Endeksi haziranda marttan bu yana en düşük seviye olan 17,4’e geriledi fakat genişleme bölgesinde kalmaya devam etti. Alt endekslerde de gerileme görülmekte. Dikkat çekici olarak tedarik sürelerindeki uzama devam ederken, fiyat endeksleri ise sınırlı artış gösterdi. Geleceğe ilişkin olumlu beklentiler ve istihdam beklentisi de artmakta.

Yurt içinde bütçe açığı, mayıs ayında bir nevi öncü olarak izlediğimiz Hazine nakit dengesinden daha iyi bir görünüme işaret etti. İlk çeyrekte fazla vererek geçen seneye göre başarılı bir performans sergileyen bütçe, nisan ayına benzer şekilde mayıs ayında da geçen seneye göre olumlu bir resme işaret etti. Geçen sene mayısta 17,3 milyar TL açık veren bütçe, bu sene mayıs ayında 13,4 milyar TL açık verdi. Faiz dışı denge ise 0,6 milyar TL fazla verdi.

Bu seneye ilişkin bütçe açığı/GSYH oranı hedefinin %4,3 seviyesinden %3,5 seviyesine iyileştirildiğini görmüştük. Yılın ilk Kamu Maliyesi Raporu’nda bu revizenin kaynakları paylaşıldı. Gelir hedefi 153,5 milyar TL daha yüksek öngörüldü. Harcamalarda da ek 108,4 milyar TL’lik bir artış öngörüldü. Böylece bütçe açığı hedefi Bütçe Kanunu’nda yer alan 245 milyar TL’den 199,9 milyar TL’ye geriledi, böylece bütçe açığı/GSYH oranı tahmini %3,5 seviyesine iyileşti.

Geçen sene pandemi nedeniyle artan harcamalar ve ötelenen vergi gelirleriyle bütçe dengesi mart ve nisan ayında belirgin açık vermişti. Mayıs 2020’de ise ılımlı bir açık görmüştük. Bu görüntü altında 12 aylık kümülatif açıkta bu sene mart ve nisan ayında gördüğümüz hızlı iyileşme yerini daha ılımlı bir iyileşmeye bıraktı ve kümülatif açık 94,1 milyar TL’den 90,2 milyar TL’ye iyileşti ve bütçe açığı/GSYH oranı da %1,8’den %1,7’ye gerileyerek Mayıs 2018’den beri en düşük seviyede.

Hatırda Kalması Gerekenler

Mayıs ayındaki kapanmaya karşılık vergi gelirlerinde dolaysız vergiler kaynaklı (çoğunluğu kurumlar vergisi) yıllık ve aylık bazda güçlü artış görmekteyiz. Vergi gelirleri (dolaylı+dolaysız) baz etkisi nedeniyle yıllık %66,9 artış sergilerken, aylık bazda ise %21 arttı. Dolaylı vergiler özelinde ise aylık azalış hem kapanmanın etkisi hem de iç talebe dair izlediğimiz diğer öncü göstergelerdeki kısmi yavaşlamayla uyumlu bir görünüm sergiliyor. Tek seferlik gelirler olarak nitelendirilen diğer gelirler ise son 2 aydır azalış eğiliminde. İlk 5 aya ilişkin toplanan gelirler, revize edilen tahminlerin %43,2’sine ulaşıldığını gösteriyor.

Tasarruf önlemleriyle bu yılın ilk 4 ayında faiz dışı giderler ılımlı seyrediyordu, mayısta ise faiz dışı giderlerde ilk 4 aydaki ortalamanın üzerinde bir seyir görüyoruz. Giderlerin yaklaşık %43 ile en büyük payını oluşturan cari transferlerin yıllık artışı da temmuzdan bu yana en yüksek seviyede.

Bugünkü veri takvimine bakıldığında,

ABD tarafında, günün odak noktasında TSİ 21’de Fed’in faiz kararı ve TSİ 21.30’da Fed Başkanı Jerome Powell’ın konuşması olacak. Fed, nisan ayındaki toplantısında federal fonlama faiz aralığını piyasa beklentileri dahilinde değişikliğe gitmeyerek oybirliği ile %0-%0,25 aralığında sabit bırakmış ve varlık alım programının hızında ve tahvil alımıyla ilgili sözlü yönlendirmesinde değişiklik yapmamıştı. Tahvil alımlarının, maksimum istihdam ve fiyat istikrarı hedeflerinde önemli ölçüde ilerleme sağlanana kadar sürdürüleceği vurgusu yinelenmişti. Bu kapsamda Fed, varlık alımları kompozisyonu hazine tahvilleri için ayda en az 80 milyar dolar ve ipoteğe dayalı menkul kıymetler için ayda en az 40 milyar dolar olmak üzere, varlık alımlarının aylık toplam 120 milyar dolar olarak sürdürüleceğini belirtmişti. Fed’in bugünkü toplantısında da, herhangi bir değişiklik beklenmemekte fakat Fed yetkililerinin faizlerin görünümüne dair beklentisini içeren noktasal grafiği (dot plot) güncellenecek. Özellikle geçen hafta TÜFE’deki artışlar sonrası Fed üyelerinin enflasyonun geçici olduğuna dair düşüncelerinde bir değişiklik olup olmadığı ve faiz artırım beklentisinin zamanlamasına dair ipucu aranacaktır. Ayrıca varlık alımlarının ne zaman azaltılacağına yönelik sinyaller de önemli olacaktır fakat özellikle istihdam verilerindeki tatmin edici olmayan sonuçlar üyelerin bu konunun konuşulması için çok erken olacağına dair gerekçe oluşturmakta. Piyasada ise genel olarak varlık alımlarına ilişkin konuşmanın yaz ayları sonlarında olabileceği değerlendiriliyor.

Ayrıca ABD’de TSİ 16.30’da mayıs ayına ilişkin konut piyasası verileri takip edilecek.

Avrupa tarafında ise, TSİ 9’da İngiltere’de mayıs ayına ilişkin TÜFE verisi açıklanacak. İngiltere’de nisan ayına ilişkin TÜFE hızlanan aşılamaların etkisiyle artan talep ve baz etkisiyle yıllık bazda %0,7’den %1,5 seviyesine yükselerek %1,4 seviyesindeki beklentileri aşmıştı. TÜFE’nin mayısta aylık bazda %0,3 oranında artması beklenirken, yıllık bazda ise %1,8 seviyesine yükselmesi bekleniyor. BoE projeksiyonlarına göre enflasyonda 2021 yılı 4. çeyrekte %2,5 ile tepe noktasına ulaşılması beklenmekte. Enflasyonu yukarı çekecek temel unsurlar olarak enerji ve ham madde fiyatları görülmekte. Enflasyonun orta vadede %2’ye dönmesi beklenmekte.

Ayrıca ABD Başkanı Biden’ın, Rusya Devlet Başkanı Putin ile bugün gerçekleştireceği görüşme dikkatle takip edilecek. Söz konusu görüşmede, yaptırımlar, koronavirüsle mücadele ve Ukrayna başta olmak üzere bölgesel konuların gündeme gelmesi bekleniyor.

Yurt içi tarafta ise, TSİ 14.30’da nisan ayına ilişkin konut fiyat endeksi verisi açıklanacak. Mart ayına ilişkin konut fiyat endeksi aylık %2,4, yıllık bazda nominal ölçekte %32, reelde ise %13,6 artarak yükselişini sürdürmüştü.

ŞİRKET HABERLERİ

AG Anadolu Grubu Holding (AGHOL, Nötr): Şirket Bağlı ortaklığı AND Kartal Gayrimenkul Yatırımları A.Ş.’nin 15.06.2021 tarihli Olağanüstü Genel Kurul Kararı ile 106,3mn TL’lik şirket sermayesinin 18,5mn TL artırılarak 124,7mn TL’ye çıkartılmasına karar verilmiştir. Aynı Genel Kurulda eş anlı olarak, şirket sermayesi 117,7mn TL birikmiş zararları kadar azaltılarak 7mn TL’ye indirilmiştir. Şirket bağlı ortaklığı sermaye artırımına bağlı olarak elde ettiği nakdin yaklaşık 11,5mn TL’lik kısmını Şirkete olan borçlarının geri ödemesinde kullanacaktır.

Akbank (AKBNK, Nötr): BofA Securities, Citi, HSBC, SMBC Nikko, Société Générale ve Standard Chartered’ın, yurtdışında ABD Doları cinsinden sürdürülebilir sermaye benzeri (Basel III uyumlu) bir tahvil ihracı için Banka tarafından yetkilendirildiği duyurulmuştu. Bu kapsamda; sürdürülebilir sermaye benzeri tahvil ihracı için talep toplama süreci tamamlanmış olup ihracın nominal tutarı 500 milyon ABD Doları olarak belirlenmiştir. İtfa tarihi 22 Haziran 2031 olan, 22 Haziran 2026 tarihinde erken itfa opsiyonu bulunan, sabit faizli sürdürülebilir sermaye benzeri tahvilin kupon oranı 6.80% olarak belirlenmiştir. İhraç 22 Haziran 2021 tarihinde tamamlanacak olup, söz konusu ihraca ilişkin Sermaye Piyasası Kurulu’na gerekli başvuruda bulunulacaktır.

Halkbank (HALKB): Banka basında yer alan haber ve söylentiler hakkında şu açıklamayı yapmıştır: “Bazı basın yayın kuruluşlarında ve sosyal medya hesaplarında; Bankamızın ABD’de devam eden dava süreciyle bağlantılı olarak jürili dava öncesinde Türkiye’nin tazminat ödeyip uzlaşmayı önerdiği ve söz konusu teklifin de ABD tarafından değerlendirildiği yönünde kamuoyunu ve yatırımcıları yanıltıcı ve hisse değerini etkileyici nitelikte haber ve söylentilerin yer aldığı anlaşılmaktadır. Bankamızın ABD’de devam eden ceza davasıyla ilgili olarak Yabancı Devlet Yargı Bağışıklığı Yasası (FSIA-Foreign Sovereign Immunities Act) uyarınca New York İkinci İstinaf Mahkemesi nezdinde yapmış olduğumuz itiraza dair temyiz süreci devam etmekte olup temyiz süreci tamamlanana kadar Bölge Mahkemesi nezdindeki yargılama süreci durdurulmuştur. ABD’de devam eden dava süreciyle ilgili gelişmeler hakkında düzenli olarak kamuoyunun ve yatırımcıların bilgilendirilmesi konusunda gerekli hassasiyet gösterilmekte olup bahse konu husus hakkında Bankamız dışında yapılan haber ve söylentilere itibar edilmemesi önem arz etmektedir.” Banka hisseleri dün %6,14 oranında prim yaparak günü kapatmıştı.

İş GYO (ISGYO, Nötr): Şirket portföyünde bulunan ve mülkiyetinin %50’si Şirket’e, %50’si Tecim Yapı’ya (TECİM) ait olan, İstanbul, Üsküdar’da kayıtlı arsa üzerinde geliştirilmesi planlanan projeye ilişkin TECİM ile hasılat paylaşımlı inşaat sözleşmesi imzalanmasına karar verilmiştir. 6 Blok konut, 1 Blok ofis ve kısmen ticaret alanından oluşacak projede inşaata yıl içerisinde başlanması planlanmaktadır.

Pegasus (PGSUS, Nötr): Mayıs ayı yolcu sayısı 870bin kişi ile 2019’un aynı döneminin %62 altında gerçeklemiştir. Yolcu doluluk oranı ise 13,8 puan azalışla %69,3’ü göstermiştir. 2021’in ilk 5 ayında yolcu sayısı 2019’un aynı dönemine göre %55 azalışla 5,29mn seviyesinde gerçekleşmiştir (5A2020:6,24mn). İlgili dönemin yolcu doluluk oranı ise 2019’un aynı dönemine göre 13,4 puan azalışla %73,5’yi göstermiştir (5A2020: %86,6).

SEKTÖR HABERLERİ

Borsa İstanbul: Bagfaş payları (BAGFS), 16/06/2021 tarihinden itibaren Yakın İzleme Pazarı’nda işlem göreceğinden, BIST Piyasa Değeri Ağırlıklı Pay Endeksleri Temel Kuralları 7.1 maddesi gereğince söz konusu tarihten itibaren yerine 2021 yılı ikinci üç aylık döneminde (01.04.2021 – 30.06.2021) BIST 100 endeksi için 1. yedek olarak belirlenmiş olan Eczacıbaşı Yatırım (ECZYT), 16.06.2021 tarihinden itibaren BIST 100, BIST 100 Ağırlık Sınırlamalı 10, BIST 100 Ağırlık Sınırlamalı 25, BIST 100-30 endekslerine dahil edilecek ve BIST Tüm-100 endeksinden çıkarılacaktır.

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Başkent Doğalgaz (BASGZ, Sınırlı Pozitif): Şirket’in 2021 yılı ilk çeyrek net dönem karı (solo) bir önceki yılın aynı dönemine göre %19,4 oranında artarak 410,1mn TL olarak gerçekleşmiştir. İlk çeyrekte satış gelirleri bir önceki yılın aynı dönemine göre %9,2 oranında artan şirketin brüt karı ise %31,6 oranında artarak 458,3mn TL’ye yükselmiştir. Aynı dönemde operasyonel giderleri %20,3 oranında artan şirket, diğer faaliyetlerden 54,4mn TL gider kaydetmiştir. Böylece faaliyet karı %21,3’Lük artışla 387,9mn TL olarak gerçekleşmiştir. Yatırım faaliyetlerinden 77,7mn TL gelir ve finansman tarafında ise 55,5mn TL gider kaydedilmesi ardından ilk çeyrek net dönem karı %19,4’lük artışla 410,1mn TL’ye yükselmiştir.

Fonet Bilgi Teknolojileri (FONET): Şirket 15.06.2021 tarihinde Türksat Uydu Haberleşme Kablo TV ve İşletme A.Ş. tarafından yapılan “KKTC e-Sigorta Bilgi Sistemi Hizmet Alımı” ihalesine katılmıştır. Yapılan ihaleye 5 (beş) şirket iştirak etmiş olup 1,4mn USD ile en uygun teklifi firma vermiştir.

Türk İlaç ve Serum (TRILC): Devlet Malzeme Ofisi tarafından 29.06.2021 tarihinde yapılacak olan 2021/11918 sayılı T.C Sağlık Bakanlığı 3 milyon doz hepatit B aşısı alımı ihalesine iştirak edilmek üzere LG Chem Firması tarafından Türk İlaç Ve Serum Sanayi A.Ş için ihaleye katılım yetkilendirmesi yapılmıştır.

FAİZ PİYASALARI

Salı günü günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %19 seviyesinde yatay seyretti. TCMB dün 61 milyar TL’lik (%19’dan, 7 gün vadeli) haftalık repo ihalesi açtı, toplam fonlama tutarı ise tamamı haftalık repo ihaleleri kaynaklı 297 milyar TL oldu.

ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi dün güne %1,49 seviyelerinden başlarken, gün içerisinde %1,48-%1,51 bandında hareketin ardından %1,49 seviyesinden günü kapattı.

Yurt içi tahvil piyasasında, dün verim eğrisi genelinde günlük bazda yükselişler gözlendi. Bu kapsamda, günlük bazda kısa vadeli tarafta faizlerde 30 baz puana varan yükselişler görülürken, orta vadeli ve uzun vadeli tarafta faizlerde 20 baz puana varan yükselişler görüldü.

Kaynak: Ziraat Yatırım Sabah Stratejisi