Borsa Şirket Haberleri / Ziraat Yatırım – (16.04.2021)

SABAH STRATEJİSİ

Dün ABD’den güçlü gelen veriler ve olumlu şirket karlılıkları sonrasında Dow Jones ve S&P500 endeksleri zirve yenilerlerken, Nasdaq teknoloji endeksi %1,3 oranında primle günü kapattı. ABD on yıllık tahvil faizinin de %1,52’lere kadar gerilemesi borsalara ilave destek verdi. Bu sabah ise Çin odaklı makro veriler izlenirken, Şanghay endeksi %0,5 civarında primli. ABD vadeliler ise yatay. Şu aşamada, küresel çapta ekonomilere yönelik iyimser beklentiler ve ABD on yıllık tahvil faizindeki hareket nedeniyle risk iştahı pozitif kalmaya devam edebilir. Yurtiçinde ise dün TCMB’nin şahin duruşa işaret eden ifadeyi Metin’den çıkarması Dolar /TL’de 8,16’ya kadar bir yükselişi beraberinde getirse de ABD on yıllık tahvil faizindeki gerileme ile kur da 8,01’lere kadar düşüş kaydetti. Kapanış ise 8,02’den gerçekleşti. Bu sabaha baktığımızda Dolar / TL’de önemli bir hareket gözlenmiyor. Yurtdışında risk alma iştahının devam ettiği ortamda da BIST100 endeksi güne alıcılı bir görüntü ile başlayabilir.

MAKROEKONOMİ

Güçlü ABD verileri ve olumlu şirket karlarının desteğiyle ABD borsaları dün alıcılı kapandı. Bugüne Çin verisi odaklı başlıyoruz.

  • Çin ekonomisi birinci çeyrekte pandemi kaynaklı baz etkisi nedeniyle 1992 yılından bu yana en yüksek şekilde ancak beklentilerin hafif altında yıllık %18,3 büyüdü. Yatırımlar ve sanayi üretiminin iyileşmesi ve tüketici harcamalarının güçlenmesi büyümede belirleyici oldu. Verinin gelişimine bir önceki çeyreğe göre baktığımızda ise ekonomideki toparlanma ivmesinin hız kestiği görüldü. 2020 yılının son çeyreğinde %3,2 çeyreklik büyümeye karşılık bu senenin birinci çeyreğinde ekonomi çeyreksel %0,6 büyüdü. İç talebin bir göstergesi olan perakende satışlar martta beklentilerden güçlü artarken, sanayi üretimi hız kesti.
  • Dün ABD’de mart ayında veriler olumlu gelerek ekonomik toparlanmaya dair pozitif sinyal verdi. Perakende satışlar verisi aylık bazda dağıtılan nakit çeklerin de desteğiyle beklentilerin oldukça üzerinde %9,8 arttı. Veriye bakıldığında harcamalarda önemli yer kaplayan otomobil harcamaları %15 arttı ve kısıtlamaların da gevşetilmesinin sonucu artan mobilite ile benzin harcamaları da %11, restoran harcamaları da %13,4 ile önemli artış gösterdi. Sanayi üretimi ise beklentilerin altında aylık %1,4 arttı. Geçen ayki rakam da %2,6 daralmaya revize edildi. Kapasite kullanım oranı ise %74,4’e yükseldi. Cari duruma ilişkin ayrıca nisan ayı Fed Bölgesel anketleri takip edildi ve martta görülen ekonomik toparlanmanın devam ettiğine dair mesaj verdi. New York Fed imalat Ekim 2017’den beri en yüksek rakam olan 26’ya yükselirken, Philadelphia İş Dünyası endeksi 50,2’ye yükseldi, ki sıfırdan büyük rakamlar iyimser duruma işaret etmekte ve iki endeksin de alt fiyat endekslerinde fiyat baskıları belirginleşti. Ayrıca son haftalardır artış trendine giren haftalık işsizlik maaşı başvuruları da takip edildi. İşsizlik maaşı başvuruları salgın sonrası en düşük rakam olan 576 bin kişiye geriledi.

Bugünkü veri takvimine bakıldığında,

  • ABD tarafında, TSİ 16.30’da mart ayına ilişkin konut piyasası verileri takip edilecek. Ayrıca ABD’de TSİ 17’de nisan ayına ilişkin Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksi öncü verisi izlenecek. Biden’ın teşvik paketlerinin olumlu etkileri, aşılamanın hız kazanması ve istihdam piyasasının kısmi toparlanma sinyalleri vermesinin etkisiyle endeksin 89,6 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor. Ayrıca TSİ 17.45’te Dallas Fed Başkanı Robert Kaplan’ın konuşması takip edilecek.
  • Avrupa tarafında ise, TSİ 12’de Euro Bölgesi’nde mart ayına ilişkin nihai TÜFE verisi açıklanacak. Öncü verilere göre enerji fiyatlarındaki artış bölgede yıllık bazda enflasyonun %0,9’dan %1,3’e çıkmasına neden olmuştu, fakat enerji ve gıda fiyatları hariç çekirdek TÜFE %1,1’den %0,9 seviyesine gerilemişti. Özellikle, normalleşme süreci ile artan tüketim talebi ve artan emtia fiyatları ile geçici enflasyon artışlarının bu yıl görülmesi bekleniyor. Ayrıca TSİ 12’de Euro Bölgesi’nde şubat ayına dış ticaret dengesi verisi takip edilecek. Bunun yanında, TSİ 16’da Euro Bölgesi Maliye Bakanları Toplantısı (Eurogroup) izlenecek.
  • Yurt içi tarafta ise, TSİ 14.30’da şubat ayına ilişkin konut fiyat endeksi verisi açıklanacak. Konut fiyat endeksi ocak ayında artışını sürdürerek aylık bazda %1,8 oranında ve yıllık bazda ise %30,44 oranında artış sergilemişti. Sıkılaşan finansal koşullarla ve kısıtlamaların etkisiyle konut satışlarındaki yıllık bazda düşüşün devam etmesine karşın konut fiyatlarının artışını sürdürdüğü gözleniyor. Ayrıca TSİ 10’da mart ayına ilişkin TOBB kurulan ve kapanan şirketler istatistikleri takip edilecek.

Merkez Bankası, politika faizini beklentiler doğrultusunda %19 seviyesinde sabit tutarak sıkı parasal duruşunu sürdürdü, ”gerekmesi durumunda ilave parasal sıkılaşma yapılacak” ifadesini ise metinden çıkardı. Bununla birlikte ”politika faizinin, enflasyonun üzerinde bir düzeyde oluşturulmaya devam edileceği” ifadesi karar metnine eklendi2021 yıl sonu enflasyon tahmin hedefine yapılan atıf ve ”sıkı para politikası duruşunun kararlılıkla uzun bir müddet sürdürüleceği” ifadesi de yeni metinde yer almıyor. Kurulun, kararlarını şeffaf, öngörülebilir ve veri odaklı bir çerçevede almaya devam edeceği de metne eklenmiş. Fiyatlar genel düzeyinde sağlanacak istikrarla, yatırım, üretim ve istihdam artışının sağlıklı ve sürdürülebilir bir şekilde devamı için uygun zemin oluşacağına da yer verilmiş.

  • Talep ve maliyet unsurlarının, bazı sektörlerdeki arz kısıtlarının ve enflasyon beklentilerindeki yüksek seviyelerin enflasyon görünümü üzerinde risk oluşturmaya devam ettiği ve mevcut parasal duruşun krediler ve iç talep üzerindeki yavaşlatıcı etkilerinin önümüzdeki dönemde belirginleşeceğinin öngörülmesiyle politika faizinin sabit tutulduğu belirtilmekte.
  • Merkez Bankası, özellikle imalât sanayi faaliyeti ve küresel ticaretteki ivmelenme ile küresel büyüme görünümüne dair toparlanma vurgusunu sürdürmekte, yurt içinde iç ve dış talep kaynaklı büyümenin olumlu tablosunu devam ettirdiğine vurgu yapılmakta. Bu arada salgının gidişatı ve aşılama sürecine bağlı olarak iktisadi faaliyet üzerinde her iki yönde risklerin olduğuna da atıf yapılmakta.
  • Küresel emtia fiyatlarındaki artış eğiliminin hız kestiği, ancak yükselen küresel enflasyon beklentilerinin uluslararası finansal piyasalar üzerindeki etkilerinin önemini koruduğuna vurgu yapılmakta.
  • İhracattaki artış ve altın ithalatındaki gerilemeye rağmen, güçlü iç talep ve emtia fiyatlarının cari işlemler dengesini olumsuz etkilemeyi sürdüğüne yer verilmekte. Finansal koşullardaki sıkılaşmaya rağmen bireysel kredi büyümesinde yükseliş eğiliminin görüldüğü, ticari kredilerde ılımlı bir seyrin gözlendiğine vurgu yapılmakta.
  • Son olarak 29 Nisan’daki Enflasyon Raporu ile 6 Mayıs’ta gerçekleştirilecek PPK toplantısı kısa vadede takip edeceğimiz gelişmeler.

2021 yılı Mart ayında bütçe aylık 23,8 milyar TL fazla verdi, böylelikle 12 aylık kümülatif açık 187,9 milyar TL’den 120,4 milyar TL’ye, bütçe açığı/GSYH oranı ise yaklaşık %3,7’ten %2,4’e geriledi. Vergi gelirleri, baz etkisi nedeniyle yıllık %110 artış sergilerken, aylık bazda ise %21,3 azaldı fakat diğer gelirlerdeki aylık 36,3 milyar TL artış bütçenin bu ay fazla vermesine katkı sağladı. Harcamalar tarafına bakıldığında faiz dışı giderler aylık %15,9, yıllık ise %21,4 arttı, faiz giderleri ise aylık %11,5, yıllık ise %25,5 arttı. Faiz dışı denge ise mart ayında 38 milyar TL fazla verdi.

Hatırda Kalması Gerekenler

  • Kümülatif bütçe açığında, TCMB’nin kar aktarımının mart ayında olması ve geçen sene salgının başlangıcı olan mart ayındaki yüksek bütçe açığının veri setinden çıkmasıyla önemli düşüş görülmekte.
  • KDV ve ÖTV gibi tüketime dair bilgi veren dolaylı vergi kalemlerinin önemli artışlar gösterdiğini görmekteyiz. İthalde alınan KDV gelirlerinin döviz kurlarındaki seyir ve ekonomik faaliyetlerdeki artış ile birlikte geçtiğimiz senenin aynı ayına göre %121 arttığını görmekteyiz. Dolaysız vergi sınıfına giren gelir vergisi ve kurumlar vergisi toplamı ise yıllık %95 arttı.
  • Toplam harcamalar yıllık %21,9 arttı. Faiz giderleri yıllık bazda %25,5, aylık %11,5, salgın sonrası artan cari transferler kalemi ise aylık %8,4, yıllık %17,1 arttı. Personel giderlerinde bir önceki senenin aynı ayına göre %15,5 ve sermaye giderlerinde de %57,8 artış görülmekte.

ŞİRKET HABERLERİ

Aygaz (AYGAZ, Nötr): 15 Ocak 2021 tarihli özel durum açıklamasında belirtilen Aykargo ile ilgili proje kapsamında görüşmeler devam etmekte olup, konuya ilişkin nihai sözleşmeler imzalandığında yatırımcılarla paylaşılacağı bildirilmiştir.

Turkcell (TCELL, Nötr): Şirketin 2020 yılı Olağan Genel Kurul’unda; 2020 yılı hesap dönemine ilişkin 1 TL nominal değerli beher pay için brüt 1,1754 TL (net 0,9990 TL) nakit kar payına tekabül eden, brüt 2.585.787.148 TL tutarındaki karın, üç eşit taksit halinde gerçekleştirilmesine, her bir taksitin sırasıyla 30 Nisan 2021, 30 Temmuz 2021 ve 27 Ekim 2021 tarihlerinde ödenmesine karar verilmiştir.

Türk Hava Yolları (THYAO, Sınırlı Pozitif): Yönetim Kurulu tarafından, dar gövde uçak ihtiyacının temini kapsamında ilgi açıklamada toplam 75 adet B737-MAX uçağının Boeing firmasından satın alınmasına karar verilmişti. Koronavirüs (Covid-19) küresel salgınının havacılık sektörü üzerindeki etkilerine ilişkin mevcut durumu göz önünde bulunduran THY, filo planlarını gözden geçirmiş ve yapılan müzakereler sonucunda Boeing firmasıyla mutabık kalarak 75 adet B737 Max uçağın 10 adedinin kesin iptaline, 40 adet uçağın ise 21 Aralık 2021 tarihine kadar opsiyona çevrilmesine karar vermiştir. Şirket, Boeing’e 21 Aralık 2021 tarihinde veya öncesinde yazılı bildirimde bulunarak opsiyon hakkını kullanabilecektir. Aynı zamanda, mevcutta teslim edilmemiş 13 adet B737 MAX uçağının teslim tarihleri şirketin operasyonel ve finansal kapasitesi doğrultusunda yeniden planlanmıştır.

Yapı Kredi Bankası (YKBNK, Nötr): Banka ile Banka – Finans ve Sigorta İşçileri Sendikası (BASİSEN) arasında 19. Dönem Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerine dün başlanmıştır.

SEKTÖR HABERLERİ

Demir Çelik: Dünya Çelik Birliği (worldsteel), 2021 ve 2022 için Kısa Vadeli örünüm (SRO) raporunu yayınladı. Worldsteel, çelik talebinin 2020’de %0,2 düştükten sonra 2021’de %5,8 artarak 1.874mn tona ulaşacağını tahmin ediyor. 2022 yılında çelik talebi %2,7 artışla 1.925mn ton’a ulaşacak.

Kripto Varlılar: Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB), Ödemelerde Kripto Varlıkların Kullanılmamasına Dair Yönetmeliği Resmi Gazete’de yayımlandı. Yönetmeliğe göre, kripto varlıklar, ödemelerde doğrudan veya dolaylı şekilde kullanılamayacak. Kripto varlıkların ödemelerde doğrudan veya dolaylı şekilde kullanılmasına yönelik hizmet sunulamayacak. Ödeme hizmeti sağlayıcıları, ödeme hizmetlerinin sunulmasında ve elektronik para ihracında kripto varlıkların doğrudan veya dolaylı olarak kullanılacağı bir şekilde iş modelleri geliştiremeyecek ve bu tür iş modellerine ilişkin herhangi bir hizmet sunamayacak. Ödeme ve elektronik para kuruluşları, kripto varlıklara ilişkin alım satım, saklama, transfer veya ihraç hizmeti sunan platformlara veya bu platformlardan yapılacak fon aktarımlarına aracılık edemeyecek. Ödemelerde Kripto Varlıkların Kullanılmamasına Dair Yönetmelik, 30 Nisan’da yürürlüğe girecek. Kaynak: AA

Konut: Türkiye genelinde konut satışları Mart ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %2,4 artarak 111.241 oldu. Konut satışlarında İstanbul 22.007 konut satışı ve %19,8 ile en yüksek paya sahip oldu. Diğer yandan, Türkiye genelinde Mart ayında ipotekli konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre %49,7 azalış göstererek 21.815 oldu. Toplam konut satışları içinde ipotekli satışların payı %19,6 olarak gerçekleşti. Mart ayı konut satışlarının ardından, Ocak-Mart dönemindeki konut satışları ise bir önceki yılın aynı dönemine göre %22,9 azalışla 263.050 olarak gerçekleşirken ipotekli konut satışı %63,5 azalışla 47.216 oldu. Son olarak, yabancılara yapılan konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre %39,9 artarak 4.248 oldu. Ülke uyruklarına göre en çok konut satışı İran vatandaşlarına yapıldı.

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Senkron Güvenlik (SNKRN): Senkron Güvenlik ve İletişim Sistemleri A.Ş. ile KSK İnşaat A.Ş. arasında, Sakarya İli, Serdivan ilçesinde, 29.500 m2 Arsa alanı üzerinde, 18 Blok ve 252 Konuttan oluşan yerleşimin Elektrik, Elektronik, Mekanik, Güvenlik sistemleri ile İnşaat ve Altyapı Kablolama işlerine dair ticari sözleşme 9,6mn TL ve 47.300 Euro + KDV bedel üzerinden 15.04.2021 tarihinde imzalanmıştır. İşin toplam süresi 4 aydır. KSK İnşaat A.Ş. firması tarafından, Senkron Güvenlik ve İletişim Sistemleri A.Ş. şirkete sözleşme ödeme şartları gereği iş avansı olarak, 1,6mn TL nakit ve 740bin TL çekle ödeme yapılmıştır.

Yıldız Holding: Yıldız Holding, Godiva ürünlerinin Kanada’da dağıtımı için Mondelez International Inc. ile anlaşma sağladı. Bloomberg tarafından görülen şirket iç iletişim duyurusunda, anlaşma ile birlikte Yıldız Holding’in Kanada’da daha güçlü bir yer edinmesinin hedeflendiği belirtildi. Yıldız Holding Sözcüsü konuya ilişkin yorum yapmadı. Mondelez anlaşması, Godiva’nın Kuzey Amerika’daki mağazalarını kapatması kararının ardından geldi. Şirketten yapılan açıklamada pandeminin tüketici davranışlarında yarattığı etki göz önüne alınarak, Kuzey Amerika’daki 128 mağazanın tamamının yılın ilk çeyreğinde kapatılma kararı alındığı bildirilmişti.

Türk İlaç (TRILC): Turk İlaç ve Serum Sanayi A.Ş. ile Umman’ da yerleşik Al-ARKAN Holding Firması tarafından Umman Serbest Bölge’de kurulacak olan IV PARENTERAL Solüsyon üretim tesisi için kurulum, danışmanlık ve know how hizmetlerini içeren anahtar teslim proje teklifi kabul edilmiş ve anlaşma imzalanmıştır. Anlaşmanın toplam bedeli 17,5mn Euro dur. Projenin tamamlanma süresi 12 aydır.

FAİZ PİYASALARI

Perşembe günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %19 seviyesinde yatay seyretti. TCMB dün 83 milyar TL’lik (%19’dan, 7 gün vadeli) haftalık repo ihalesi açtı, toplam fonlama tutarı ise tamamı haftalık repo ihaleleri kaynaklı 327 milyar TL oldu.

ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi dün güne %1,63 seviyelerinden başlarken, gün içerisinde %1,53-%1,65 bandında hareketin ardından %1,58 seviyesinden günü kapattı.

Yurt içi tahvil piyasasında, dün verim eğrisinde kısa ve orta vadeli tarafta sınırlı düşüşler gözlenirken, uzun vadeli tarafta ise görece yatay hareket görüldü. Bu kapsamda, günlük bazda kısa ve orta vadeli tarafta faizlerde 15 baz puana varan düşüşler gözlenirken, uzun vadeli tarafta ise faizlerde yataya yakın hareket görüldü.

Kaynak: Ziraat Yatırım Sabah Stratejisi