Borsa Şirket Haberleri / Ziraat Yatırım – (16.03.2021)

SABAH STRATEJİSİ

ABD’de başarılı bir şekilde ilerleyen toplu aşılanma ile büyümeye yönelik daha iyimser beklentiler oluşurken, ABD on yıllık tahvil faizindeki hafif gerilemeyle birlikte dün Dow Jones ve S&P500 rekor seviyeyi gördüler. Nasdaq endeksi ise %1 oranında değer kazandı. Bu sabah Asya borsalarının ABD’yi takip ettiğini ve çoğu Asya borsasının artıda seyrettiğini izliyoruz. ABD on yıllık tahvil faizinin %1,60’ın altına sarkması da kısmi rahatlama sağlıyor. Yurtiçi tarafta ise dünkü Kabine Toplantısı’nda mevcut uygulamaların devam edeceği kararı çıkarken, yurtdışı piyasaların da desteğiyle BIST100 endeksi güne %0,5 civarında alıcılı bir görüntüyle başlayabilir. Ancak, Fed ve TCMB kararları beklenirken, BIST100 endeksinde görece düşük işlem hacmi ve bankacılık hisselerindeki baskı nedeniyle tarihi zirvelerine yaklaşıldıkça tekrar satışlar görülebilir. Öne çıkan direnç 1.574 seviyesinde. Aşağıda ise 1.550 ve 1.530 sıralı destekler.

MAKROEKONOMİ

Koronavirüs teşvik paketiyle birlikte ABD’nin daha olumlu ekonomik toparlanma göstereceğine yönelik beklentilerle S&P 500 ve Dow Jones endeksi Fed toplantısı öncesi yeni rekor seviyelerine yükseldi. Piyasalar çarşamba günkü Fed toplantısında güncel ekonomik projeksiyonları ve faiz seviyelerinin görünümü hakkında fikir veren noktasal grafiğin nasıl şekilleneceğini bekliyor. Bu arada henüz çok dillendirilmese de Biden yönetiminin uzun vadeli ekonomik programı (altyapı, iklim…) desteklemek amacıyla 1993’teki Bill Clinton döneminden beri en büyük vergi artışını planladığına dair haber akışı dikkatimizi çekiyor. Almanya, İtalya, Fransa ve İspanya’nın, AstraZeneca’nın koronavirüs aşısının gözlenen olumsuz etkileri nedeniyle kullanımını durdurduğu gözlenmekte. İtalya, mutasyon özellikli koronavirüs vakalarının artması sebebiyle uygulanan tedbirleri kapanmaya yakın düzeyde sıkılaştırdı.

  • İngiltere Merkez Bankası (BoE) Başkanı Andrew Bailey, İngiltere ekonomisinin, bu yılın sonunda salgın öncesi seviyesine döneceğini belirtti. Bailey, yakın dönemde enflasyonun BoE’nin %2 seviyesindeki hedefine doğru yükselmeye başlayabileceğini ancak salgının belirsizliğini göz önüne alınca BoE’nin, harekete geçmeden önce enflasyon eğilimlerinin sürdürülebilir olduğuna yönelik daha fazla kanıt görmesi gerektiğini belirtti.
  • ABD tarafında mart ayına ilişkin New York Fed Empire State imalat sanayi endeksi verisi açıklandı. Endeks 17,4 seviyesine yükselerek beklentileri aştı ve Kasım 2018’den bu yana en yüksek seviyeye ulaştı.

Yurt dışı tarafta bugün veri takvimine bakıldığında,

ABD tarafında, TSİ 17.15’te şubat ayına ilişkin sanayi üretimi ve kapasite kullanım oranı ile perakende satışlar verileri takip edilecek. Perakende satışlar verisi önceki 3 aydaki gerileme sonrası ocak ayında aylık %5,3 ile güçlü artmıştı. Ocak ayında kısıtlamaların kısmi gevşetilmesi, federal nakit yardımlar ve işsizlik sigortasındaki artış da bu yükselişe destek olmuş, bar ve restoran harcamaları da tekrar artış bölgesine geçmişti. Şubat ayında ise perakende satışların stabilize olması beklenirken, teşvik paketinin çıkması ile aşılama süreciyle kısıtlamaların kalkması, bundan sonraki süreçte perakende satışların artmasına yardım edecektir. Sanayi üretimi ise ocakta beklentilerin üzerinde aylık %0,9 artmıştı. Benzer şekilde, kapasite kullanım oranı da %74,9’dan %75,6 seviyesine yükselerek beklentileri aşmıştı. Sanayi üretimi ve KKO verilerinde şubat ayında pek fazla değişim beklenmemekte. Bu kapsamda, şubatta sanayi üretiminin aylık bazda yükselişini sürdürerek %0,3 oranında artması ve kapasite kullanım oranının %75,6 seviyesinden %75,5 seviyesine hafif gerilemesi beklenirken, perakende satışların ise aylık bazda ocaktaki %5,3’lik artışın ardından şubatta -%0,5 oranında hafif gerilemesi bekleniyor.

Avrupa tarafında ise, Almanya’da TSİ 13’te mart ayına ilişkin ZEW cari durum ve beklentiler endeksleri ile Euro Bölgesi’nde ZEW beklentiler endeksi verileri açıklanacak. Almanya’da martta ZEW cari durum endeksinin -67,2’den -62’ye yükselmesi beklenirken, beklentiler endeksinin ise 71,2’den 74’e yükselmesi bekleniyor.

Yurt içi tarafta ise, TSİ 14.30’da ocak ayına ilişkin konut fiyat endeksi verisi açıklanacak. Konut fiyat endeksi aralık ayında da artışını sürdürerek aylık bazda %1,7 oranında ve yıllık bazda ise %30,3 oranında artış kaydetmişti. Özellikle, aylık bazda aralıkta konut fiyatları artışı hızını artırırken, yıllık bazda ise artış hızının salgın öncesi seviyelerin de üzerine çıktığı ve verilerin tutulduğu tarihten bu yana en hızlı artışı gerçekleştirdiği gözlenmişti. Sıkılaşan finansal koşullarla ve kısıtlamaların etkisiyle konut satışlarındaki aylık düşüş devam etmesine rağmen fiyat endekslerinin artmakta olduğunu görmüştük. Gayrimenkul fiyatlarındaki trendi izlemek adına REIDIN-GYODER yeni konut fiyat endeksini de takip etmekteyiz. Ocak ayında REIDIN GYODER yeni KFE %0,25 artarken, yıllık %7,08 arttı. Beklentimiz konut fiyatlarındaki artışın sürmesi yönünde. Ayrıca TSİ 10’da ocak ayına ilişkin özel sektörün yurt dışından sağladığı kredi borcu istatistikleri yayınlanacak. Aralık ayına ilişkin özel sektörün yurt dışından sağladığı kredi borç istatistikleri’ne göre özel sektörün uzun vadeli kredi borcu 161,7 milyar USD’den 163,5 milyar USD’ye çıkmıştı. Geçen seneye göre de 16,5 milyar USD azalmıştı.

2021 yılı Şubat ayı bütçe verilerine göre bütçe aylık 23,2 milyar TL fazla verdi, böylelikle kümülatif açık 218,4 milyar TL’den 187,9 milyar TL’ye ve bütçe açığı/GSYH oranı ise yaklaşık %4,3’ten %3,7’ye geriledi. Vergi gelirleri açısından bakıldığında bir önceki senenin aynı ayına göre %37,2 artış var, bir önceki aya göre ise %24,2 artış görmekteyiz. Vergi gelirlerindeki artışta belirleyici faktör kurumlar vergisindeki kurumlar geçici vergisi alt kalemindeki yükseliş oldu. Kurumlar vergisi gelirlerindeki artış yıllık bazda %44,5 oldu. Ayrıca vergi gelirlerinin alt kalemlerindeki seyir tüketimin güçlü seyrettiğine işaret etmekte. Bütçe giderleri aylık %15,3 azaldı. Mal ve hizmet alım giderleri ve sermaye transferleri hariç diğer bütün ana kalemlerde aylık bazda düşüş görülmekte. Faiz giderleri de geçen ay tarihi zirvesini gördükten sonra geçtiğimiz aya göre %41,9 düşük kaldı.

Hatırda Kalması Gerekenler

Salgın koşullarına ve sıkılaşan finansal koşullara rağmen şubat ayında vergi gelirlerinin artmasıyla kümülatif bazda bütçe açığında önemli azalma görülmekte. Ayrıca bugün TCMB’nin 2020 karı 34,5 milyar TL olarak açıklandı. 2019 yılında ise 44,7 milyar TL idi. 30 Mart 2021 günü TCMB Olağan Genel Kurul yapacağını açıklamıştı. Yüksek olasılıkla nisan ayında TCMB’den Hazine’ye kar payı aktarımı ve kurumlar vergisi ödemesi yapılmasıyla TCMB karı geçtiğimiz yıla göre düşük kalsa da kümülatif bazda bütçe açığı/GSYH gerileyecektir.

  • TCMB artan talebin makroekonomik göstergelere baskı yapmasıyla politika faiz oranını artırmıştı. Artan parasal sıkılaştırmaya rağmen ekonomik aktivitedeki olumlu seyrin devam etmesiyle aylık ve yıllık bazda toplam vergi gelirlerinde artış görüyoruz, iç talepteki pozitif seyir vergi gelirlerini desteklemeyi sürdürdü.
  • İthalde alınan KDV gelirlerinin döviz kurlarındaki ve ithalattaki artışla birlikte geçtiğimiz senenin aynı ayına göre %53 arttığını görmekteyiz. Ayrıca motorlu taşıtlardan alınan ÖTV gelirlerinde geçen senenin eylül ayında yapılan düzenlemenin etkileri ve otomobil satışlarındaki olumlu seyirle geçen senenin aynı ayına göre %99,3 artış görmekteyiz, aylık bazda %11,2 artış görülmekte. Yıllık bazda ithalde alınan KDV, dahilde alınan KDV, ÖTV gibi dolaylı vergilerde belirgin artış görmekteyiz.
  • 29 Ocak tarihinde yapılan düzenleme ile özel iletişim vergi oranı (ÖİV) %7,5’ten %10’a yükselmişti. Bütçede sınırlı bir etkisi olan ilgili ÖİV’de oransal artışa rağmen ÖİV aylık %6,7 düştü.
  • Faiz giderlerinde yıllık ve aylık bazda düşüş görmekteyiz. Geçen ay tarihi yüksek seviyede olan faiz giderleri, aylık %41,9 düştü. Salgın sonrası artan cari transferler kalemi aylık bazda düşerken, personel giderlerinde bir önceki senenin aynı ayına göre %20,5’lik artış dikkat çekici.
  • Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan bütçede mali disiplinden taviz verilmeyeceğini daha önce vurgulamıştı. Ayrıca Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın Ekonomi Reformları Paketi duyurusunda da belirttiği üzere bütçede sıkı duruştan taviz verilmeyeceği ve 2021 yılı için %3,5 ile YEP’te daha önceden öngörülen %4,3’den daha iyi bir bütçe açığı/GSYH oranının hedeflendiğini görmekteyiz. Ayrıca borçlanmada döviz cinsinin azaltılacağı ve borçlanmanın TL ağırlıklı olacağı vurgusu vardı. Ayrıca pakette esnaflara yönelik gelir vergisi muafiyeti dikkat çekmekte.
  • Önümüzdeki süreçte normalleşme adımlarının bütçeye etkisi vergi gelirleri artışıyla olumlu yansıyacaktır.

ŞİRKET HABERLERİ

Mavi Giyim (MAVI, Nötr): Şirket 01.02.2020 – 31.01.2021 dönemini kapsayan 2020 yılı son çeyrek finansallarını açıklamıştır. Buna göre şirketin ana ortaklık net dönem zararı 18,9mn TL ile hem bizim beklentimiz olan 12,5mn TL’nin hem de piyasa beklentisi olan 20mn TL’nin paralelinde gerçekleşmiştir. Şirket geçen yılın aynı döneminde 8,4mn TL gelir açıklamıştı. Şirketin satış gelirleri 4. çeyrekte bir önceki yılın aynı dönemine göre %9,1 oranında azalmış ve 649,9mn TL olmuştur. Satışların maliyeti ise aynı dönemde %7,9 oranında azalmıştır. Buna bağlı olarak brüt kar geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre %10,4 oranında azalmış ve 300,6mn TL olarak gerçekleşmiştir. Brüt kar marjı ise 0,7 puan azalarak %46,3’ye inmiştir. Operasyonel giderler ise geçen senenin aynı dönemine göre %6,3 artmış ve 293,6mn TL’ye yükselmiştir. Diğer faaliyetlerden 2,3mn TL gider yazan şirketin faaliyet karı geçen yılın aynı dönemine göre %91,9 oranında azalarak 4,8mn TL olarak gerçekleşmiştir. Yatırımlardan sabit kıymet satış zararı kaynaklı 241bin TL gider ve finansman tarafında net 23,5mn TL gider kaydedilmiştir.

Son çeyrek zarar rakamıyla birlikte şirketin 2020 yılı net dönem karı 2019’a göre %95,2 azalışla 4,6mn TL seviyesinde gerçekleşmiştir.

Türk Hava Yolları (THYAO, Nötr): Şubat ayında yolcu sayısının %61,4 azalışla 1,93mn olduğunu açıklamıştır. Yolcu doluluk oranı ise Şubat döneminde 16,3 puan gerilemiş ve %61,7 olmuştur. 2021 yılının ilk 2 aylık döneminde yolcu sayısı toplamda %63,4 azalmış ve 3,9 milyonu göstermiştir. İlgili dönemin yolcu doluluk oranı ise 18,5 puan azalışla %60,9 olarak hesaplanmaktadır. Taşınan kargo-posta, Şubat’ta %3,9 artışla 133.556 ton, 2021’in ilk 2 ayında da %8,4 artışla 271.981 ton olarak gerçekleşmiştir. Şubat sonu itibarıyla filodaki uçak sayısı 362’dir.

Pegasus (PGSUS, Nötr): Şirketin Şubat ayındaki yolcu sayısı 2020’nin aynı ayına göre %55 azalışla 1,06mn kişi olmuştur. Yolcu doluluk oranı ise 9,5 puan azalışla %78’i göstermiştir. 2021’in ilk 2 ayındaki yolcu sayısı %57 azalışla 2,11mn olurken, yolcu doluluk oranı 12,4 puan azalışla %76,3 olarak gerçekleşmiştir.

Eczacıbaşı Yatırım Holding (ECZYT): Şirketin kar payı dağıtımına ilişkin dün yer verdiğimiz haberde temettü tutarı sehven yanlış yazılmıştır. Doğru temettü tutarı aşağıdaki gibidir:

Yönetim Kurulu hisse başına brüt 1,2400TL kar payı dağıtım teklifini Genel Kurul onayına sunmaya karar vermiştir. Teklif edilen hak kullanım tarihi 28.04.2021’dir. Son hisse kapanış fiyatına göre temettü verimi %2,2 olarak hesaplanmaktadır.

SEKTÖR HABERLERİ

Borsa İstanbul: Borsa Genel Müdürlüğü’nce; BIST 100, BIST 50, BIST 30, BIST Likit Banka ve BIST Banka Dışı Likit 10 endekslerinde 2021 yılı ikinci üç aylık dönemi için (01.04.2021-30.06.2021) aşağıdaki gibi değişikliklerin yapılmasına karar verilmiştir.

Halka Arz: Yatırım hizmetleri ve varlık yönetimi alanında faaliyet gösteren Ünlü Yatırım Holding A.Ş. (Ünlü & Co) hisselerinin yaklaşık %25’inin halka arzı için Sermaye Piyasası Kurulu’na (SPK) başvurdu. Ünlü & Co’dan yapılan açıklamada, halka arz sürecinde Yapı Kredi Yatırım Menkul Değerler’in yetkilendirildiği belirtildi. Açıklamada yer alan bilgiye göre, merkezi İstanbul’da olan ve 500’e yakın çalışanıyla faaliyet gösteren Ünlü & Co Grubu’nun ayrıca İstanbul, Ankara ve İzmir’deki şubelerinin yanı sıra New York ve Londra’da ise aracı kurumları bulunuyor.

Konut: Türkiye genelinde konut satışları Şubat ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %31,6 azalarak 81.222 oldu. Konut satışlarında, İstanbul 15.929 konut satışı ve %19,6 ile en yüksek paya sahip oldu. Diğer yandan, Türkiye genelinde Şubat ayında ipotekli konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre %66,5 azalış göstererek 14.669 oldu. Toplam konut satışları içinde ipotekli satışların payı %18,1 olarak gerçekleşti. Ocak-Şubat döneminde ise konut satışları bir önceki yılın aynı dönemine göre %34,7 azalışla 151.809 olarak gerçekleşirken ipotekli konut satışı %70,5 azalışla 25.401 oldu. Son olarak, yabancılara yapılan konut satışları şubat ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %26,0 azalarak 2.964 olurken, Ülke uyruklarına göre en çok konut satışı İran vatandaşlarına yapıldı.

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Ulusoy Un (ULUUN, Nötr): Yurtiçi ve yurtdışı ev tüketimine yönelik perakende ürün pazar payını artırma hedefleri doğrultusunda, Samsun ve Çorlu üretim tesislerine birer adet paketleme makinası satın alımı gerçekleşmiş ve faaliyete alınmıştır. Yapılan yatırım ile günlük 1-2-5 kg ambalajlı un paketleme kapasitesi 540 ton/aydan 5940 ton/aya yükselmiştir.

FAİZ PİYASALARI

Pazartesi günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %17 seviyesinde değişmeyerek yatay seyretti. TCMB toplamda piyasayı 338 milyar TL ile haftalık repo ihalelerinden karşılanacak şekilde fonladı ve tüm fonlama haftalık repo ihaleleriyle sağlandı. TCMB sadeleşme politikasıyla uyumlu olarak dün 49 milyar TL’lik (%17’den, 7 gün vadeli) haftalık repo ihalesi açtı ve diğer kanallardan fonlama yapılmadı.

ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi dün güne %1,63 seviyelerinden başlarken, gün içerisinde %1,59-%1,64 bandında hareketin ardından, %1,61 seviyesinden günü kapattı.

Yurt içi tahvil piyasasında, dün verim eğrisi genelinde faizlerde yükselişler gözlendi. Bu kapsamda, günlük bazda kısa vadeli tarafta faizlerde 10 baz puan civarında yükselişler gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta ise faizlerde 40 baz puana yaklaşan yükselişler görüldü.

Kaynak: Ziraat Yatırım Sabah Stratejisi