Borsa Şirket Haberleri / Ziraat Yatırım – (14.07.2020)

SABAH STRATEJİSİ

Haftanın ilk işlem günündeki pozitif risk iştahı, ABD-Çin arasında Güney Çin Denizi üzerden artan gerginlik ve yükselen koronavirüs vaka sayılarına bağlı ekonomilerle ilgili toparlanma endişeleriyle birlikte haftanın ikinci gününde yeniden negatife dönmüş durumda. Asya piyasaları satıcılı seyrederken, S&P500 vadeliler ise dünkü kayıpların ardından sabah saatlerinde hafif artıda. Yurtiçi tarafta tepki alımları ve olumlu risk iştahının etkisiyle dün BİST100 endeksi %3,13’lük yüksek artışla günü, gün için en yüksek seviyesi olan 118.399 seviyesinden kapattı. Bu sabah Dolar/TL 6,86 seviyesinde yine yatay seyrediyor. Ülke risk primimiz (5 yıllık CDS) 10 baz puan iyileşerek 522 seviyesine gerilemesine karşın, dünkü sert yükselişin ardından, tepki satışları ve tekrar bozulan risk iştahının da etkisiyle BİST100 endeksi güne zayıf bir görüntüyle başlayabilir. Bugün ABD tarafında başlayan bilanço dönemine bağlı açıklanacak karlar piyasaların seyri konusunda önemli olabilir.

MAKROEKONOMİ

ABD ve Çin arasındaki gerginlik ve ABD’de koronavirüs vaka sayılarındaki artışın ekonomik toparlanmayı yavaşlatacağına yönelik endişeleri artırması gibi gelişmeler dün ABD borsalarını baskı altında bıraktı, bugün de Asya borsalarında benzer yönde hareket görüyoruz. Bugün ABD’de bilanço sezonu başlıyor.

Bugün Euro Bölgesi’nde TSİ 12’de mayıs ayı sanayi üretimi, Almanya’da ise TSİ 12’de temmuz ayına ilişkin ZEW cari durum endeksi izlenecek. TSİ 16’da Avrupa Birliği Komisyonu Başkan Yardımcısı Frans Timmermans’ın konuşması da izlenecek.

ABD tarafında ise, TSİ 15.30’da haziran ayı TÜFE verileri takip edilecek. ABD’de TÜFE mayısta yıllık bazda %0,1 oranında gerçekleşerek %0,3 seviyesindeki tahminlerin altında kalırken, yıllık bazda çekirdek TÜFE ise %1,2 oranında gerçekleşerek %1,3 oranındaki beklentileri karşılayamamıştı.

Fed Yönetim Kurulu Üyesi Lael Brainard, TSİ 21’de “Pandemi Üzerine Perspektifler” adlı web seminerinde konuşma gerçekleştirecek. St.Louis Fed Başkanı James Bullard ise, TSİ 21.30’da ABD ekonomisi ve para politikası hakkında konuşma yapacak.

Yurt içi tarafta ise, TSİ 10’da haziran ayı konut satışları verileri takip edilecek. Haziran ayı itibarıyla kamu bankaları tarafından devreye alınan düşük maliyetli ve uzun vadeli kredi paketlerinin etkisiyle özellikle ipotekli konut satışlarında haziran ayından itibaren artış yaşanması beklenebilir.

TCMB Analitik Bilanço verisine göre 10 Temmuz haftasında dış varlıklar 92,5 milyar USD seviyesinden 92 milyar USD seviyesine gelerek 0,5 milyar USD azaldı. Bunun neticesinde toplam rezervin 90,5 milyar USD seviyesinden 90 milyar USD seviyesine gerilediğini tahmin ediyoruz. Zorunlu karşılık rakamlarına baktığımızda ise 56,6 milyar USD seviyesinden 54 milyar USD seviyesine geriledi. Toplam rezervdeki değişimden zorunlu karşılıktaki değişimi çıkardığımızda net rezervdeki değişime yaklaşık ulaşıyoruz. Buna göre net uluslararası rezervin 2,2 milyar USD artarak 30,2 milyar USD seviyesinden 32,3 milyar USD seviyesine yükseldiğini öngörmekteyiz. Geçtiğimiz hafta TCMB’nin kendi bünyesinde yaptığı swaplardan yaklaşık 0,9 milyar USD rezervleri arttırıcı yönde etkide bulundu. Ayrıca bu hafta ihraç edilecek USD cinsi devlet tahvili ve kira sertifikaları da brüt ve net rezervlere pozitif katkıda bulunacaktır.

Temmuz ayına ilişkin TCMB Beklenti Anketinde, anket katılımcılarının, kredilerin desteğiyle toparlanan iç talep ve zayıf turizm gelirleri ile birlikte cari açık tahminlerinde yukarı yönlü revize gerçekleştirdikleri, son 3 aydır ise GSYH tahminlerini korudukları gözleniyor. Haziran ayında enflasyonun beklentilerin üzerinde gelmesi ve TCMB’nin çekirdek enflasyon göstergelerindeki yukarı yönlü eğilim vurgusu sonrası enflasyon beklentilerinde de kısmi bozulma gözleniyor.

  • Salgın sonrası yeni faaliyete başlayan sektörlerin birim maliyetlerindeki artışı fiyatlara yansıtmalarının etkisiyle haziran ayında enflasyonda beklentilerin üzerinde bir yükseliş görmüştük. Bu doğrultuda anket katılımcıları yıl sonu enflasyon beklentisini %9,54 seviyesinden %10,22’ye çıkarmış. TCMB Beklenti anketine göre önümüzdeki 3 ayın aylık enflasyon beklentisini göz önüne aldığımızda yaz aylarında yıllık enflasyonun tek haneye gerilemesi beklenmiyor, ancak beklentiler haziran ayında enflasyonda tepe noktayı gördüğümüzü teyit ediyor.
  • Yıl sonunda cari dengenin 14,6 milyar USD açık vermesi bekleniyor. Nisan ayındaki beklenti anketinde cari dengenin bu sene 6 milyar USD civarı açık vermesi bekleniyordu, ancak turizm ve ihracat gelirlerindeki keskin düşüş ve toparlanan ithalat yukarı yönlü riskleri gündeme getirdi.
  • PPK toplantısı 23 Temmuz’da gerçekleşecek. Anket katılımcıları bu toplantıda politika faizinde bir değişiklik beklemiyor. 3 aylık dönemde ise 25 baz puan civarında bir faiz indirimi olası görünüyor. Yılın üçüncü Enflasyon Raporu ise 29 Temmuz’da TCMB Başkanı’nın sunumuyla paylaşılacak. Enflasyon tahminindeki olası güncellemeler faiz tarafında sınırlı alanı kalan Merkez Bankası’nın para politikası hakkında da ipucu verebilir.

Mayıs ayında cari işlemler dengesi, nisan ayı gibi açık veren hizmet dengesi ve ihracatın ithalattan daha hızlı gerilemesinin etkisiyle yaklaşık 4 milyar USD olan piyasa beklentilerinin ve bizim tahminimiz 4,5 milyar USD’nin altında 3,76 milyar USD açık verdi. Nisan ayında seyahat gelirlerini içeren hizmet dengesi ise Aralık 2007’den bu yana ilk kez açık vermişti. Mayıs ayında ekonomimizde normalleşme yavaş yavaş başlamıştı, bunun da etkisiyle hizmet dengesinin açık miktarını nisan ayına göre azalttığını görüyoruz. Yıllıklandırılmış bazda cari denge mayıs ayında 3,4 milyar USD açıktan 8,2 milyar USD açığa yükselerek Şubat 2019’dan bu yana en büyük açığa işaret etti.

  • Geçen yıl ocak-mayıs aylarında 0,2 milyar USD cari fazla verirken, bu sene ilk beş ayda cari denge 16,7 milyar USD açık verdi. Geçen seneyle kıyasladığımızda ilk 5 ayda dış ticaret açığı 11,6 milyar USD genişlerken, hizmet gelirlerinde ise 5,6 milyar USD düşüş gözlendi. Bu görünüm ilk 5 aydaki zayıflığın büyük ölçüde dış ticaretteki genişlemeden kaynaklı olduğunu gösteriyor. Geleneksel olarak mayıs ayından itibaren turizm gelirlerimizin artmaya başladığını ve ağustos ayında tepe noktaya ulaştığını göz önüne alınca turizm gelirlerinin etkisini özellikle yaz aylarında daha belirgin hissedebiliriz. Cari açığın finansmanı tarafında ise mart ve nisan ayına kıyasla görece daha olumlu bir resim görüyoruz. Mart ve nisan ayında toplamda 25,2 milyar USD azalan rezervler mayıs ayında 2,7 milyar USD artmış durumda. Katar ile swap anlaşması kaynaklı olmak üzere net sermaye girişi görmekteyiz.

Mayıs ayında takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi bir önceki yılın aynı ayına göre %19,9 daraldı. Foreks anketinde beklentiler arındırılmış veride ortalama %28,7 düşüş yönündeydi. Yılın 2.çeyreğinin başlangıcında kamu sağlığına ilişkin alınan tedbirlerin baskın hale gelmesiyle ekonomik faaliyetler durma noktasına geldi ki veri bunu yansıtmakta. Mayıs ayıyla yavaş yavaş normalleşme adımlarının atılmasıyla en azından daralmanın hızı azalmakta. Sanayi üretimi özelinde haziran ayında ise öncü göstergeler mayıs ayına göre daha iyi bir sonuç çıkacağını göstermekte. Ekonomi yönetiminden sorumlu kurumlar da toparlanma için yılın 2.yarısını işaret etmekte.

  • Mayıs ayında mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi ise aylık olarak %17,4 arttı. Böylece sanayi üretiminde salgın tedbirleriyle başlayan daralma sürecinin hız kestiğine ilişkin sinyal alındı.

Sanayi üretiminden ayrı olarak perakende satış hacmi verisi de açıklandı. Büyümenin talep yönünü göstermesi açısından takip ettiğimiz bir gösterge olan perakende satış hacmi de yıllık %19,3 daraldı. Perakende satış hacmi ekonomideki tüketim talebi açısından öncü göstergelerden. Nisan ve mayıstaki yıllık daralma sonrası 2.çeyrekte harcamalar ekonomiye yeterli katkıyı yapamayacaktır. TCMB banka ve kredi kartı harcamaları verisi nisan ayındaki %25,6’lık düşüşün ardından, mayıs ayında %43,6 artış görmüştük, haziran ayında ise bu harcamaların aylık olarak yatay seyrettiğini görmekteyiz, geçen senenin aynı ayıyla kıyasladığımızda ise sadece %2’lik bir reel düşüş görmekteyiz bu da tüketici talebinin toparlanmaya devam ettiğini göstermekte.

ŞİRKET HABERLERİ

Anadolu Sigorta (ANSGR, Sınırlı Pozitif): Şirket’in Haziran 2020 dönemindeki brüt prim üretimi bir önceki yılın aynı ayına göre %68,2 oranında artarak 736,1mn TL’ye yükselmiştir. Haziran ayı prim üretimi ile birlikte Şirket’in 2020 yılı Ocak – Haziran dönemi brüt prim üretimi ise yıllık bazda %17,7 artarak 3,8 milyar TL’ye ulaşmıştır.

Halk Sigorta (HALKS, Nötr), Güneş Sigorta (GUSGR, Nötr): Güneş Sigorta A.Ş.’nin, Ziraat Sigorta A.Ş. ve Halk Sigorta A.Ş.’yi tüm aktif ve pasif malvarlığı unsurlarını bir bütün olarak devralması suretiyle birleşmesine ilişkin süreçte, belirlenen birleşme ve değişim oranının azınlık hissedarlarının menfaatleri çerçevesinde tekrar değerlendirilmesi sonucunda, Halk Sigorta için daha önce %11,2 olarak açıklanan birleşme oranı %17,4; 0,4887 olarak açıklanan değişim oranı da 0,5786’ya yükselmiştir. (1 Halk Sigorta payı karşılığında 0,5786 Güneş Sigorta payı) Buna göre Halk Sigorta’nın 1 TL nominal değerli hisse başına belirlenen ayrılma akçesi tutarı da önceden belirlenmiş olan 0,79 TL’nin üzerinde olacak şekilde 1,4129 TL olarak yeniden hesaplanmıştır. Benzer şekilde Güneş Sigorta için %35,5 olarak açıklanan birleşme oranı da bu değişiklikle birlikte %46,5’e yükselecektir.

Türk Hava Yolları (THYAO, Nötr): Kovid-19 nedeniyle yurt dışı seferlerini askıya alan ve 11 Haziran’dan itibaren uçuşlara yeniden başlayan Türk Hava Yollarının (THY), ağustos ayı uçuş takvimi belli oldu. THY, 1 Ağustos itibarıyla Rusya, Irak, Suudi Arabistan, Hindistan, Güney Afrika ve Dubai uçuşlarına başlayacak. (Kaynak: AA)

SEKTÖR HABERLERİ

İthalat Vergileri: Haziran sonunda 400’ün üzerinde ithal eşya için, yüzde 20’ye varan oranlarda ilave gümrük vergisi getirilmişti. Söz konusu vergiler yeniden gözden geçirilecek. Türkiye gazetesinden Osman Çobanoğlu’nun haberine göre, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın, TOBB’da iş insanlarıyla yaptığı toplantıda konunun gündeme geldiği öğrenildi. Özellikle ara mallarında kullanılan, Türkiye’de üretimi kısıtlı olan ve ithal edilen ürünlere getirilen ilave gümrük vergisi konusunda bir çalışma yapılmasına karar verildi. Buna göre üreticiler, kullandığı ara mallarının tespitlerini yaparak listeyi Bakanlığa gönderecek. Kaynak: Foreks

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Lokman Hekim (LKMNH): Şirket 23.12.2019 ve 02.01.2020 tarihlerinde yaptığı özel durum açıklamaları çerçevesinde Lokman Hekim Ankara Hastanesinin Lokman Hekim Üniversitesine 3 yıl süreyle kiraya verildiği ve kira bedelinin değişken tutarlı olacağı duyurmuştu. Şirket, değişken hesaplanan kira bedelinin hesaplanma kriterlerine ilişkin aşağıdaki açıklamaları yapma ihtiyacı olduğunu belirtmiştir. Buna göre kira bedelinin hesaplamasında dikkate alınan kriterler; faaliyet karı, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından vakıf üniversitesi hastanelerine ilave olarak ödenen tutar ve ilgili mevzuat gereği özel hastanelerde sunulamayan ancak vakıf üniversitesi hastanelerinde sunulan hizmetlerden oluşacak faaliyet karıdır. Yukarıda belirtilen kriterlerin bir veya birkaçının uygulamasında dönemsel olarak değişkenlikler olabileceğinden tahakkuk edecek kira bedeli de süreç içerisinde değişkenlik arz edebilecektir.

Metro Ticari ve Mali Yatırımlar Holding (METRO): Şirket bağlı ortaklığı olan Metro Euphoria Hotel Batumi JSC’nin paylarının Gürcistan Borsası’nda (Georgian Stock Exchange) halka arz edilmesi için Gürcistan Merkez Bankası’na yapılan başvuru ve izahname 10.07.2020 tarihinde onaylanmıştır.

FAİZ PİYASALARI

Pazartesi günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %7,57 seviyesinden %7,50 seviyesine geriledi. Merkez Bankası piyasayı toplamda 153,1 milyar TL ile 117,9 milyar TL’si repo ihalelerinden karşılanacak şekilde fonladı. Geri kalan tutarın 35,2 milyar TL’si %7,25’ten piyasa yapıcı bankalara geri kalan 0,45 milyar TL’si %9,75’ten kullandırıldı.

ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi, dün güne %0,65 seviyelerinden başlarken, ABD TÜFE verisi öncesi borsalardaki kısmi gerilemeyle bugün sabah saatlerinde %0,62’lerde seyrediyor.

Yurt içi tahvil ve bono piyasasında, verim eğrisi genelinde oldukça zayıf hacimli işlemlerle düşüşler gözlendi.

Kaynak: Ziraat Yatırım Sabah Stratejisi