Borsa Şirket Haberleri / Ziraat Yatırım – (11.11.2019)

SABAH STRATEJİSİ

Haftaya başlarken risk iştahı zayıf seyrediyor. Hong Kong’ta şiddetlenen protestolar Asya’da borsa endeksleri aşağıya çekerken, Trump’ın tarifelerin tamamen kaldırmayacağını söylemesi de olumsuz haber akışı olarak takip ediliyor. ABD vadelileri bu sabah %0,3 oranında ekside. Geçen hafta tarifelerin kalkabileceğine yönelik beklenti piyasaları desteklemişti. Diğer yandan, ilk faz görüşmelerinde daha dar bir anlaşma ihtimali de devam ediyor. Şu aşamada, piyasa ticaret gelişmelerine nötr tepki verebilir. Arka tarafta ise azalan resesyon endişeleri piyasaları genel olarak destek vermeye devam edebilir. Özetle, bu sabah borsalarda yaşanan geri çekilme, geçen hafta yaşanan yükselişlerin bir düzeltmesi şeklinde de değerlendirilebilir. Ons Altın’ın da halihazırda çok güçlenemediğini izliyoruz. Küresel borsalarda yaşanan geri çekilmenin yanı sıra TL de bu sabah sınırlı da olsa baskı altında. Bu kapsamda, BIST100 endeksi de güne bir miktar satıcılı bir görüntüyle başlayabilir. Geçen hafta %5’e yakın prim yapan endeks, küresel borsalara paralel haftanın ilk işlem gününde kar satışlarıyla karşılaşabilir.

MAKROEKONOMİ

Trump’ın Çin’in, ticaret savaşında uygulamaya alınmış olan tarifelerin geri alınmasını istediğini ve tamamen kaldırmayacağını söylemesi ile ticaret gelişmelerine odaklanan küresel piyasalar Hong Kong protestolarında tansiyonun düşmemesiyle haftaya baskı altında başlıyor. Hong Kong’da iki protestocunun polis tarafından vurulmasının ardından tansiyon iyice arttı ve Hong Kong öncülüğünde Asya borsaları baskı altında.

ABD piyasaları bugün Gaziler Günü nedeniyle tatil. Black Friday ve Noel dönemi alışverişlerinden de daha büyük harcamaların yapıldığı bugünkü Bekarlar Gününde ise başta Çinli e-ticaret şirketleri olmak üzere firmalar büyük indirimler gerçekleştiriyor. Dolayısıyla bugünkü Alibaba’nın Single’s Day etkinliğinde, ticaret gerginliğinin arka planında, Çinli tüketicilerin harcamaları yatırımcıların odağında olacak.

Bugün TSİ 12.30’da İngiltere üçüncü çeyrek büyümesi öne çıkıyor. Brexit belirsizliği içerisinde bir önceki çeyrek -%0,2 daralan ekonominin 3. çeyrekte %0,3 büyümesi bekleniyor. Bu arada Moody’s, İngiltere’nin “Aa2” seviyesinde olan kredi notunu sabit tutarken, kredi notunun görünümünü durağandan negatife çevirdi. Bugün TSİ 18.30’da ECB Yönetim Kurulu Üyesi Yves Mersch’in ve TSİ 12.30’da ECB Bankacılık Sorumlusu Andrea Enria’nın konuşmaları da bulunmakta. İspanya’da resmi olmayan sonuçlara göre  6 ay öncesinde olduğu gibi sol ve sağ blok mecliste tek başına iktidara gelecek çoğunluğu elde edemedi. Sosyalist partinin en fazla oyu almaya hazırlandığı ve aşırı sağın da yükselişte olduğu görülüyor. Dört yıldır dördüncü genel seçimi gerçekleştiren ülkede seçime katılımda tarihinin en düşük seviyesinde kaldı.

  • Hafta sonu Çin ekim TÜFE verisi gıda fiyatlarının etkisiyle beklentilerin üzerinde gerçekleşirken, ÜFE ise hem emtia fiyatları hem de imalat sektöründeki zayıf görünümün talebi baskılamasıyla negatif değer almayı sürdürdü ve yıllık -%1,6 düşüşle 3 yılın en düşüğünde gerçekleşti. Çekirdek enflasyon ise yıllık %1,5 ile yatay bir seyir izledi. ÜFE’deki zayıf seyir ise Çin ekonomisinin, para politikası tarafından desteğe ihtiyaç olduğunu ve küresel ekonomiye deflasyonist baskı yaptığını teyit ediyor. Perşembe günü de Çin’de sanayi üretim ile perakende satışlar verisini izleyeceğiz.
  • Almanya ekonomisinin resesyona girip girmeyeceğini işaret edecek büyüme verisi ise perşembe günü açıklanacak. Bu hafta çarşamba ve perşembe günü Fed Başkanı Powell konuşacak. Çarşamba günkü TÜFE ile cuma günkü ekim ayı perakende satışlar ABD’de bu haftanın öne çıkan gelişmeleri.
  • Merkez bankaları tarafında bu hafta; çarşamba günü Yeni Zelanda Merkez Bankası’nın politika faizini 25 baz puan indirimle %0,75 çekmesi bekleniyor. Perşembe günü de Mısır Merkez Bankası’nın politika faizini 100 baz puan aşağı çekerek %12,25’e getirmesi öngörülüyor. Aynı gün Meksika’nın politika faizini %7,75 ve Filipinlerin ise %4’te koruması bekleniyor.

Bugün yurtiçi veri takvimi sakin. Ek olarak bugün ve yarın Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın ihaleleri bulunmakta. 13 Kasım’da Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın, ABD Başkanı Trump ile Washington’da görüşmesi haftanın en önemli gelişmelerinden.

Haftanın geri kalanında yarın cari işlemler dengesi, perşembe günü sanayi üretim ve cuma günü işsizlik ve bütçe rakamları öne çıkıyor. Cari işlemler dengesinin turizm gelirinin katkısıyla eylül ayında aylık bazda 2 milyar dolar ile fazla vermeyi sürdürmesi bekleniyor. Ağustos ayında cari işlemler dengesi, güçlü turizm gelirlerinin katkısıyla 2,6 milyar dolar fazla vermişti. Yıllıklandırılmış cari fazlanın ise artışını devam ettirmesini, ancak ekonomideki ılımlı toparlanmanın da ışığında artış hızını azalttığını görebiliriz. Dolayısıyla dış ticaret verileriyle de uyumlu olarak son çeyrekte belirginleşen baz etkisiyle (kış aylarıyla artışa geçen enerji ithalatı ve ekonomideki belirgin toparlanma beklentisi…) cari fazlanın kısmi bir azalışa geçeceğini düşünmekteyiz.

ŞİRKET HABERLERİ

BİM Birleşik Mağazalar (BIMAS, Nötr): Şirketin 3Ç2019’deki net dönem karı bir önceki yılın aynı dönemine göre %5,5 oranında azalarak 343,9mn TL’ye gerilemiştir. Piyasa beklentisi 352mn TL, bizim beklentimiz ise 354mn TL idi. BİM’in satış gelirleri üçüncü çeyrekte bir önceki yılın aynı dönemine göre %23,1 oranında artarak 10.412mn TL’ye yükselirken, satışların maliyeti ise %24,5 oranında artış kaydetmiş ve buna bağlı olarak brüt kar %16,7 oranında artarak 1.848mn TL olarak gerçekleşmiştir. Brüt kar marjı ise 1 puan gerileyerek %17,7’yi göstermiştir. BİM’inoperasyonel giderleri aynı dönemde %15 oranında artmış ve 1.279mn TL olmuştur. Diğer faaliyetlerden de 12,8mn TL gelir kaydedilmesinin ardından faaliyet karı %27,8 yükselişle 582mn TL olmuştur. Faaliyet karı marjı 0,2 puan yükselerek %5,6 olmuştur. 3. çeyrek FAVÖK (TFRS16 Hariç) rakamı %3 artışla 581,6mn TL olurken, FAVÖK marjı 1 puan düşüşle %5,6’yagerilemiştir. TFRS16 etkisi dahil edildiğinde FAVÖK %50 artışla 844,7mn TL’ye yükselmiş olup, FAVÖK marjı ise %8,1 olarak hesaplanmaktadır. Yatırım faaliyetlerinden gelirler 26,2mn TL olmuştur. Finansman öncesi faaliyet karı %32,8 artışla 608,2mn TL olarak gerçeklemiştir. Finansman tarafında daha önce faaliyet kiralaması başlığında sınıflandırılan kiralama yükümlülükleri sebebiyle 160,4mn TL’lik gider kaydedilmiştir. Yüksek finansman giderinin etkisiyle de vergi öncesi net kar %4,5 gerilemiş ve 447,8mn TL olmuştur. 103,9mn TL’lik vergi gideri sonrası net dönem karı %5,5düşüşle343,9mn TL olarak gerçekleşmiştir. Net kar marjı 1 puan gerilemeyle %3,3 olmuştur. Üçüncü çeyrek karıyla birlikte 9 aylık net dönem karı 906,2mn TL olmuştur. Geçen sene aynı dönemdeki net dönem karı 891,3mn TL idi.

Deva Holding (DEVA, Pozitif): Şirket’in 3Ç2019’daki ana ortaklık net dönem karı bir önceki yılın aynı dönemine göre %124 oranında artarak 62mn TL’ye yükselmiştir. Şirket’in brüt karı da aynı dönemler itibarıyla %53 oranında artarak bu çeyrekte 171,4mn TL olmuştur. Bu rakamlarla birlikte, Şirket’in net ve brüt kar marjı sırasıyla %18,6 ve %52,2 olarak gerçekleşmiştir. Geçen yılın aynı döneminde bu oranlar sırasıyla %12,0 ve %49,4 idi. Diğer yandan, Şirket’in net finansman giderlerleri yıllık olarak 4,5mn TL azalarak 38,9mn TL’ye düşmüştür. Üçüncü çeyrek karı sonrasında Şirket’in bu yılın ilk 9 ayındaki ana ortaklık net dönem karı 199,4mn TL olarak gerçekleşmiş ve geçen yılın aynı dönemine göre %119 oranında artış göstermiştir.

Ege Endüstri (EGEEN, Sınırlı Negatif): Şirket’in 3Ç2019’daki ana ortaklık net dönem karı bir önceki yılın aynı dönemine göre %69,8 oranında azalarak 40,7mn TL olmuştur. Şirket’in brüt karı ise aynı dönemler itibarıyla %9,4 oranında azalarak bu çeyrekte 68,1mn TL’ye gerilemiştir. Bu rakamlarla birlikte, Şirket’in net ve brüt kar marjı sırasıyla %17,1 ve %28,7 olarak gerçekleşmiştir. Geçen yılın aynı döneminde bu oranlar sırasıyla %82,7ve %46,1 idi. Diğer yandan, Şirket bu çeyrkete 2,8mn TL net finansman gideri kaydetmiştir. Geçen yılın aynı döneminde 45mn TL net finansman geliri kaydedilmişti. Son olarak, üçüncü çeyrek karı sonrasında Şirket’in bu yılın ilk 9 ayındaki net dönem karı 192,1mn TL gerçekleşerek geçen yılın aynı dönemine göre %22,6 oranında düşüş göstermiştir.

Enka İnşaat (ENKAI, Sınırlı Pozitif): Enka İnşaat’ın ana ortaklık net dönem karı 2019 yılının üçüncü çeyreğinde 911mn TL ile piyasa beklentisi olan 675mn TL’nin üzerinde, bizim beklentimiz olan 872mn TL’ye ise yakın gerçekleşmiş ve iyi bir görüntü sergilemiştir. Tahminimizdeki sapmada taahhüt tarafında net dönem karının, yatırım faaliyetlerinden kaydedilen net 598mn TL’lik gelirin etkisiyle beklentimizin üzerinde gerçekleşmesi etkili olmuştur. Enka’nın toplam satış gelirleri, mühendislik ve enerji grubunun yüksek hasılatına karşın, enerji tarafı satışlarındaki gerileme ile %43,9 oranında azalarak 2.441mn TL’ye gerilemiştir. Brüt kar ise satış maliyetlerindeki daha düşük gerilemenin etkisiyle %50 oranında azalarak 563mn TL olarak gerçekleşmiştir. Operasyonel giderler aynı dönemde %4,9 oranında artarken, diğer faaliyetlerden 3Ç2019’da 2,9mn TL gider kaydedilmiş ve faaliyet karı da %65 oranında azalarak 398,7mn TL’ye inmiştir. Diğer taraftan, mühendislik ve inşaat grubu kaynaklı yatırım faaliyetlerinden (tahvil faizlerindeki yükseliş kaynaklı) 3Ç2018’de kaydedilen 654,7mn TL’lik net gidere karşın 3Ç2019’da faizlerdeki düşüşle birlikte 598,2mn TL gelir kaydedilmiş ve bu durum Enka İnşaat’ın dönem karındaki yükselişte ana etken olmuştur. Üçüncü çeyrek karı ile birlikte grubun ilk dokuz ay ana ortaklık net dönem karı 2.830mn TL’ye ulaşmıştır. Bir önceki yılın aynı döneminde Şirket 757,8mn TL ana ortaklık net dönem karı kaydetmişti.

Gübre Fabrikaları (GUBRF, Negatif): Şirket 3Ç2019’da 45,4mn TL ana ortaklık net dönem zararı açıklamıştır. Geçen yılın aynı döneminde ise Şirket 133,4mn TL ana ortaklık net dönem zararı açıklamıştı. Şirket’in 3Ç2019’da satış gelirleri geçen yılın aynı dönemine göre %13 oranında azalmış ve 821,1mn TL olmuştur. Satış maliyetleri geçen yılın aynı dönemine göre %5 oranında azalan Şirket’in brüt karı da %27,7 oranında azalmış ve 239,9mn TL olmuştur. Operasyonel giderleri %4,7 oranında artan şirket, diğer faaliyetlerden ise 9,2mn TL gider yazmıştır. Esas faaliyet karı 113,4mn TL olan şirket, 117,1mn TL finansman gideri kaydetmiştir. Vergi öncesi zararı 4,7mn TL olan şirket, 3,5mn TL vergi geliri sonrası 3. Çeyrek ana ortaklık net dönem zararı 45,4mn TL olmuştur. Son olarak, üçüncü çeyrek zararı sonrasında Şirket’in bu yılın ilk 9 ayındaki net dönem zararı 62,6mn TL gerçekleşmiştir. Geçen yılın aynı döneminde 157,3mn TL ana ortaklık net dönem zararı kaydedilmişti.

İpek Enerji (IPEKE, Pozitif): Şirket’in 3Ç2019’daki ana ortaklık net dönem karı bir önceki yılın aynı dönemine göre %17,8 oranında artarak 119,5mn TL’ye yükselmiştir. Brüt kar ise aynı dönemler itibarıyla %102,1 oranında artarak 582,2mn TL olmuştur. Böylece Şirket’in net ve brüt kar marjı sırasıyla %14,2 ve %69,2 olarak gerçekleşmiştir. Geçen yılın aynı döneminde bu oranlar sırasıyla %21,3 ve %60,5 idi. Şirket yatırım faaliyetlerinden net 152,1mn TL gelir elde etmiştir. (3Ç2019: 109,8mn TL) Diğer yandan, bu çeyrekte 0,5mn TL net finansman gideri kaydedilmiştir. Geçen yılın üçüncü çeyreğinde 180,6mn TL net finansman geliri kaydedilmişti. Son olarak üçüncü çeyrekte açıklanan net dönem karıyla birlikte Şirket’in yılın ilk 9 ayındaki  ana ortaklık net dönem karı yıllık  %53,1 oranında artarak 291,1mn TL’ye yükselmiştir.

Koza Anadolu (KOZAA, Pozitif): Şirket’in 3Ç2019’daki ana ortaklık net dönem karı 3Ç2018’e göre %18,4 artışla 228,4mn TL’ye yükselmiştir. Şirket’in brüt karı yine aynı dönemler itibariyle %105,1 oranında artarak üçüncü çeyrekte 582,7mn TL’ye çıkmıştır. Böylece Şirket’in net ve brüt kar marjı sırasıyla %27,2 ve %69,4 olarak gerçekleşmiştir. Geçen yılın aynı döneminde bu oranlar sırasıyla %40,5 ve %59,7 idi. Şirket yatırım faaliyetlerinden net 151mn TL gelir elde etmiştir. Finansman geliri/gideri yazmayan Şirket geçen yılın üçüncü çeyreğinde 182,4mn TL net finansman geliri kaydetmişti.  Son olarak, üçüncü çeyrek karı sonrasında Şirket’in bu yılın ilk 9 ayındaki ana ortaklık net dönem karı geçen yılın aynı dönemine göre %58,7 oranında artarak 574,8mn TL’ye yükselmiştir.

Koza Altın (KOZAL, Pozitif): Şirket’in 3Ç2019’daki net dönem karı bir önceki yılın aynı dönemine göre %8,8 oranında artarak 526,3mn TL’ye yükselmiştir. Piyasa beklentisi şirketin bu çeyrekte 455mn TL net dönem karı açıklaması yönündeydi. Şirket’in brüt karı yine aynı dönemler itibarıyla %101,7 oranında artarak üçüncü çeyrekte 582,7mn TL’ye çıkmıştır. Böylece Şirket’in net ve brüt kar marjı sırasıyla %64,0 ve %70,9 olarak gerçekleşmiştir. Geçen yılın aynı döneminde bu oranlar sırasıyla %105,0 ve %62,7 idi. Öte yandan, Şirket yatırım faaliyetlerinden 145,6mn TL gelir elde etmiştir. Finansman geliri/gideri yazmayan Şirket geçen yılın üçüncü çeyreğinde 203,1mn TL net finansman geliri kaydetmişti.  Son olarak, üçüncü çeyrek karı sonrasında Şirket’in bu yılın ilk 9 ayındaki ana ortaklık net dönem karı geçen yılın aynı dönemine göre %28,2 oranında artarak 1.260,3mn TL’ye yükselmiştir.

Koç Holding (KCHOL, Sınırlı Pozitif): Koç Holding’in 2019 yılı üçüncü çeyrek ana ortaklık net dönem karı bir önceki yılın aynı dönemine göre %15,1 oranında azalarak 1.075,9mn TL’ye gerilemiş, ancak piyasa beklentisi olan 855mn TL’nin oldukça üzerinde gerçekleşmiştir. Yapı Kredi Bankası’nın ve Ford Otosan’ın bu çeyrekte beklentilerin üzerinde kar açıklaması bunda önemli etken olmuştur. Üçüncü çeyrek rakamlarıyla birlikte Holding’in 2019 yılı ilk dokuz ay ana ortaklık net dönem karı bir önceki yılın aynı dönemine göre %14,3 oranında azalarak 3,28 milyar TL olarak gerçekleşmiştir.

TAV Havalimanları Holding (TAVHL, Nötr): TAV Havalimanları’nın Ekim 2019’da hizmet verilen yolcu sayısı bir önceki yılın aynı ayına göre, İstanbul Atatürk Havalimanı hariç tutulduğunda,  %6 oranında artarak 8,4 milyona ulaşmıştır. Bu artışta yurtiçinde Antalya ve Bodrum Havalimanlarında kaydedilen %15 ve %12’lik artışlar önemli etken olmuştur. Diğer taraftan Ankara Esenboğa Havalimanında %13’lük daralma kaydedilmiştir. Yurtdışında ise Gürcistan Havalimanları hariç tüm havalimanlarında artış kaydedilmiştir.

TAV’ın Ocak- Ekim dönemi hizmet verdiği yolcu sayısı ise Antalya Havalimanı dahil ve İstanbul Atatürk Havalimanı hariç %8 oranında artarak 80mn olmuştur. İstanbul Atatürk Havalimanı, kapandığı tarih olan 6 Nisan’a kadar dahil edildiğinde ise yolcu sayısı 96,1 milyondur. (Bir önceki yılın aynı döneminde Atatürk Havalimanı dahil yolcu sayısı 132,5 milyon idi).

Vakıfbank (VAKBN, Sınırlı Pozitif): Vakıfbank’ın 2019 yılının üçüncü çeyreğindeki net dönem karı bir önceki çeyreğe göre %36,9 oranında artarak 503,2 TL’ye yükselmiş ve hem beklentimiz olan 478mn TL, hem de piyasa beklentisi olan 443mn TL’nin üzerinde gerçekleşmiştir. Tahminimizdeki sapmada serbest karşılık iptali etkili olmuştur. Banka’nın karı yıllık olarak ise %48,9 oranında gerilemiştir.

SEKTÖR HABERLERİ

Turizm: Turist ağırlamada Türkiye’de birinci sırada olan, dünyada ise ilk 5 kent içinde yer alan Antalya’da, gelecek yıl için fiyat kontratlarını tamamlayan turizmciler, 2020’de gelirlerinde yüzde 10-12’lik bir artış bekliyor. Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (POYD) Başkanı Ülkay Atmaca, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2020 rezervasyonların iyi gittiğini belirterek, özellikle İngiltere ve Avrupa pazarında satışların yaklaşık iki ay öncesinden başladığını, diğer pazarlarda ve iç pazarda geçen haftadan itibaren bir hareketliliğin yaşandığını ifade etti.

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Alcatel (ALCTL, Pozitif): Şirketin 3Ç2019’daki ana ortaklık net dönem karı 43,5mn TL olmuştur. Şirket geçen yılın aynı döneminde 2,1mn TL ana ortaklık net dönem zararı kaydetmişti. Şirket’in satış gelirleri 3. çeyrekte bir önceki yılın aynı dönemine göre %13,4 artarak 246,3mn TL’ye yükselirken, brüt kar %39,6 oranında artarak 48,3mn TL olarak gerçekleşmiştir. Şirketin operasyonel giderleri aynı dönemde %35,4 oranında azalmış ve 11mn TL olmuştur. Diğer faaliyetlerden de 11,2mn TL gelir kaydedilmesinin ardından faaliyet karı 48,6mn TL olmuştur. Finansman tarafında 2,4mn TL’lik gider kaydedilmiştir. Tüm bunların etkisiyle de vergi öncesi net kar 46,2mn TL seviyesinde gerçekleşirken, 2,4mn TL’lik vergi giderine istinaden ana ortaklık net dönem karı da 43,5mn TL olmuştur. Şirket’in bu yılın ilk 9 ayındaki ana ortaklık net dönem karı 3,6mn TL olmuştur. 2018’in aynı dönemindeki ana ortaklık net dönem karı 11,4mn TL idi.

Halk GYO (HLGYO, Nötr): Şirket’in 3Ç2019’daki net dönem karı bir önceki yılın üçüncü çeyreğine göre %41,5 oranında azalarak 22,4mn TL olarak gerçekleşmiştir. Konut satış gelirlerindeki düşüşle birlikte Şirket’in toplam hasılatı geçen yılın üçüncü çeyreğine göre %68,8 oranında gerileyerek 3Ç2019’da 52,8mn TL’ye düşmüştür. Şirket’in brüt karı da aynı dönemler itibarıyla %36,6 oranında gerileyerek bu çeyrekte 29,2mn TL’ye düşmüştür. Bu rakamlarla birlikte, Şirket’in net ve brüt kar marjı sırasıyla %42,4 ve %55,3 olarak gerçekleşmiştir. Geçen yılın aynı döneminde bu oranlar sırasıyla %22,6 ve %27,2 idi. Diğer taraftan, Şirket’in net finansman giderlerleri yıllık olarak 4,7mn TL azalarak 2,8mn TL’ye düşmüştür. Son olarak, üçüncü çeyrek karı sonrasında Şirket’in bu yılın ilk 9 ayındaki net dönem karı geçen yılın aynı dönemine göre %33,5 oranında azalarak 47,5mn TL’ye düşmüştür.

ICBC TURKEY (ICBCT): 07.11.2019 ve 08.11.2019 tarihlerinde bazı internet siteleri ve basın – yayın organlarında çıkan “ICBC Bank İstanbul Tower’ı satın aldı” şeklindeki haberlerin gerçeği yansıtmadığı duyurulmuştur.

Katmerciler (KATMR, Sınırlı Negatif): Şirket’in 3Ç2019’daki ana ortaklık net dönem karı 11,8mn TL olmuştur. Şirket geçen yılın aynı döneminde 21,7mn TL ana ortaklık net dönem zararı kaydetmişti. Şirket’in satış gelirleri 3. çeyrekte bir önceki yılın aynı dönemine göre %30,9 azalarak 76,1mn TL’ye gerilerken, brüt kar %60,2 oranında azalarak 21,7mn TL olarak gerçekleşmiştir. Şirketin operasyonel giderleri aynı dönemde %52,2 oranında artmış ve 19,9mn TL olmuştur. Diğer faaliyetlerden de 5,6mn TL gider kaydedilmesinin ardından faaliyet zararı 3,8mn TL olmuştur. Yatırım faaliyetlerinden gelirler 1,4mn TL olmuştur. Finansman tarafında ise 15,2mn TL’lik net gelir kaydedilmiştir. Geçen yılın üçüncü çeyreğinde 81,9mn TL net finansman gideri kaydedilmişti. Tüm bunların etkisiyle de vergi öncesi net kar 12,9mn TL seviyesinde gerçekleşirken, 1,1mn TL’lik vergi giderine istinaden ana ortaklık net dönem karı da 11,8mn TL olmuştur. Şirket’in bu yılın ilk 9 ayındaki ana ortaklık net dönem karı 3,1mn TL olmuştur. Şirket geçen yılın aynı döneminde 16mn TL ana ortaklık net dönem zararı açıklamıştı.

Orge Enerji Elektrik Taahhüt (ORGE, Pozitif): Şirket’in 3Ç2019’daki ana ortaklık net dönem karı geçen yılın aynı dönemine göre %1,2 oranında artışla 11,1mn TL’ye yükselmiştir. Şirket’in 3Ç2019’daki satış gelirleri geçen yılın aynı dönemine göre %13,4 oranında artmış ve 39,6mn TL olmuştur. Satış maliyetleri ise geçen yılın aynı dönemine göre %4,4 oranında azalmıştır. Bu kapsamda, Şirket’in brüt karı da %48,1 oranında artmış ve 17,5mn TL olmuştur. Operasyonel giderleri %34 oranında artan ve 2mn TL’ye çıkan Şirket’in esas faaliyet karı geçen yılına aynı dönemine göre %51,8 oranında artmış ve 15,9mn TL olmuştur. Finansman tarafında ise 1,9mn TL gider kaydedilmiştir. Vergi öncesi karı 14,2mn TL olmuş ve 3,1mn TL vergi gideri sonrası 3. Çeyrek ana ortaklık net dönem karı 11,1mn TL olmuştur. Son olarak, üçüncü çeyrek karı sonrasında Şirket’in bu yılın ilk 9 ayındaki net dönem karı geçen yılın aynı dönemine göre %3 oranında artmış ve 28,4mn TL olmuştur.

FAİZ PİYASALARI

Merkez Bankası’nın ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %13,73 seviyesinden %13,71 seviyesine sınırlı geriledi. Merkez Bankası piyasayı toplamda 38,7 milyar TL ile 25 milyar TL’si haftalık repo ihalesinden karşılanacak şekilde fonladı. Geri kalan 13,7 milyar TL ise %13,0 seviyesinden piyasa yapıcı bankalara kullandırıldı.

Geçtiğimiz haftanın öne çıkan gelişmesi gelişmiş ülke tahvil faizlerindeki yükselişti. ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi, cuma günü %1,94 seviyesinden kapandı. Bugün ise tatil nedeniyle işlem görmüyor.

Yurtiçi tahvil piyasasında, küresel çapta doların güçlenmesine karşın, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Trump arasında yapılacak görüşmenin 13 Kasım tarihinde Washington’da yapılacağının kesinleşmesinin katkısıyla Türkiye CDS priminin ve TL’nin ılımlı seyretmesinin etkisiyle birlikte, haftalık bazda verim eğrisinin özellikle kısa ve orta vadeli kısımlarında düşüşler gözlendi. 2 yıllık gösterge kağıdın faizi haftalık bazda 32 baz puanlık düşüşle %12,29 seviyesine gerilerken, 5 yıllık gösterge kağıdın faizi, haftalık bazda 33 baz puanlık düşüşle %12,64 seviyesine geriledi. 10 yıllık gösterge kağıdın faizi ise haftalık bazda 2 baz puanlık artışla %12,77 seviyesine yükseldi.

Hazine ve Maliye Bakanlığınca, bu hafta 4 tahvil ve bir bono ihalesi gerçekleştirilecek. Bugünkü ilk ihalede, 2 yıl vadeli, 6 ayda bir kupon ödemeli sabit kuponlu devlet tahvilinin yeniden ihracı yapılacak. İkinci ihalede ise 5 yıl vadeli, TÜFE’ye endeksli devlet tahvilinin ilk ihracı gerçekleştirilecek.