Borsa Şirket Haberleri / Ziraat Yatırım – (11.09.2019)

SABAH STRATEJİSİ

Haftanın üçüncü gününde Çin’in ABD ile ticaret savaşının negatif etkilerini azaltmak için yeni önlemler alacağı haberiyle risk iştahı pozitif. Asya piyasaları alıcılı bir görüntü sergilerken, ABD vadeliler de hafif artıda. ABD on yıllık tahvil faizleri dünkü %1,74’leri aşan yükselişinin ardından bu sabah %1,72 seviyelerinde seyrederken, Ons Altın da 1.490 dolar civarında. Piyasalar merkez bankalarından gelecek hamlelere odaklanmış durumda. Yarınki Avrupa Merkez Bankası (AMB) faiz kararı toplantısında, faizlerde düşüş ve parasal gevşeme gibi konularda adımlar atılması bekleniyor. AMB’nin kararı önümüzdeki haftaki FED faiz kararından önce piyasaların yönü açısından oldukça önemli olacak. Yurtiçinde de haftanın en önemli konusu ortalama 250-275 baz puanlık faiz indirim beklentisi oluşmuş olan yarınki TCMB faiz kararı. Merkez Bankası kararı öncesi, ABD ile ilişkilerle ilgili olumsuz haber akışlarının da etkisiyle dün de negatif ayrışarak 5,76 seviyesinin üzerinde kapatan Dolar/TL, sabah saatlerinde 5,77 seviyesinin üzerinde seyrediyor. Ülke risk primimizde de (5 yıllık CDS-5 baz puan) artış devam ediyor. Dün, görece yüksek hacimle birlikte alıcılı bir seyir izleyen ve günü yüzde 0,60 oranında artışla 101bin’in üzerinde kapatan BIST100 endeksi ise risk iştahının devam ettiği ortamda, güne hafif alıcılı bir görüntü ile güne başlayabilir.

MAKROEKONOMİ

ABD ile Çin arasında ekim ayında başlayacağı belirtilen ticaret müzakerelerinin beklenmesi ve sert Brexit endişelerinin hafiflemesiyle, yarın ECB’nin haftaya Fed ve BoJ’un gerçekleşecek faiz toplantıları öncesi yatırımcıların kar satışlarına gittiği gözleniyor. Bu gelişme de küresel tahvil faizlerinde kısmi bir yükselişe sebep olmakta. ABD 10 yıllıkların faizi, bu ayın başında %1,50’in altına inerek 3 yılın en düşük seviyelerini test ettikten sonra bugün sabah saatlerinde %1,72’lerde. 5 Ağustos’tan bu yana ilk kez Almanya 30 yıllıkların faizi de pozitif bölgeye geçti. Bu arada Trump, Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Bolton’ı görevden aldı.

Asya borsalarında ise bugün temkinli iyimserlikle hafif alıcılı bir görünüm dikkat çekiyor. Geçtiğimiz günlerde zorunlu karşılık indirimine giden Çin’in, ABD ile ticaret savaşının olumsuz etkilerini hafifletmek için yeni bazı önlemler açıklayacağı gözleniyor. Brent petrolün varil fiyatı, OPEC’in değerlendirme raporu öncesi %0,8 artıda 62,9 dolar seviyesinde. Altın ise Merkez Bankalarını ons başına USD 1.490 seviyelerinde bekliyor. Yarınki PPK toplantısı öncesi kur 5,75’lerde salınıyor, BIST 100 endeksi ise günü 101 binin üzerinde kapattı.

ABD ÜFE verisinin takip edileceği bugün ayrıca OPEC+’nın değerlendirme komitesinin petrol üretim ve talep tahminlerinin gelişimi izlenecek. Yurtiçinde veri takvimi sakinliğini koruyor.

  • TSİ 15.30’da ABD’de ağustos ayına ilişkin ÜFE verileri açıklanacak. Dünyanın en büyük ihracatçı ülkelerinden biri olan Çin’in, ÜFE verisinin dün zayıf bir görünüm sergilediğini ve deflasyonist baskılara işaret ettiğini gözlemlemiştik. ABD ÜFE verisinde de geçtiğimiz yılın ekim ayından bu yana aşağı yönlü bir seyir gözlenmekte. Yıllık bazda ÜFE, 2018 yılının Ekim ayında %3,1 seviyesinde iken bu yılın temmuz ayında %1,7 seviyesine kadar gerilemiş durumda.
  • Öte yandan, bugün TSİ 14’de Polonya Merkez Bankası’nın faiz kararı bulunmakta. Mevcut durumda politika faizi %1,50 seviyesinde bulunuyor.

Yurtiçi tarafta ise, dün Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, ülkemizi ziyaret eden ABD Ticaret Bakanı Wilbur Ross ile ortak basın toplantısı düzenledi. Bakan Pekcan, gündemin ana konusunun Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Trump’ın belirlediği 100 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaşmak için atılacak adımlar olduğunu vurguladı. Bakan Pekcan bu çerçevede, tekstil, hazır giyim, mobilya, mermer, otomotiv, otomotiv yan sanayi, mücevherat, sivil havacılık, çimento, kimya, makine ve lojistik sektörlerini ikili ticaret hacminin artırılmasında en öncelikli sektörler olarak belirlediklerini belirtti. Ayın 25’inde yapılacak Birleşmiş Milletler toplantılarında Cumhurbaşkanımız ile Trump’ın bir araya geleceği ve buradaki ana gündem konularından birinin yatırım ve ticaret olacağı belirtildi.

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) elektrik üretim ve dağıtım sektörünün yapılandırma ihtiyacı bulunan kredi portföyünün 12-13 milyar dolar düzeyinde olduğunu belirterek, bu tutarın yaklaşık 10 milyar dolar tutarındaki kısmının bu yıl içinde yapılandırmasının beklendiğini duyurdu.

ŞİRKET HABERLERİ

Pegasus (PGSUS, Nötr): Şirketin Ağustos ayındaki yolcu sayısı 2018’in Ağustos ayına göre %0,7 azalışla 2,96mn kişi olmuştur.  Yolcu doluluk oranı ise 1,1 puan artışla %89,7’yi göstermiştir. 2019’un ilk 8 ayında yolcu sayısı %2,9 azalışla 19,71mn olurken, yolcu doluluk oranı 0,4 puan gerilemeyle %85,9 olarak gerçekleşmiştir.

Trakya Cam Sanayii (TRKCM, Nötr): Şirketin oy hakkı veren paylarının %100’üne sahip olduğu bağlı ortaklıkları Trakya Yenişehir Cam Sanayi A.Ş. ve Trakya Polatlı Cam Sanayi A.Ş.’nin kolaylaştırılmış usulde birleşme işlemimiz 10/09/2019 tarihinde tescil edilerek süreç tamamlanmıştır.

SEKTÖR HABERLERİ

Bankacılık: Elektrik üretim ve dağıtım sektörünün mevcut borç stoku 47 milyar dolar, yapılandırma ihtiyacını 12-13 milyar dolar olarak açıklayan Türkiye Bankalar Birliği, en olumsuz senaryoda dahi bu kredilerin tamamına karşılık ayrılsa bile bunun sektörün sermaye yeterlilik oranına etkisi yaklaşık yüzde 0,23 düzeyinde olacağını açıkladı.  Bankalar Birliği’nden yapılan açıklamanın tam metni şöyle:

“Son dönemde kamuoyunda doğalgaz santralleri hakkında yer alan tartışmaların daha sağlıklı bir zeminde yapılmasını teminen bu açıklamanın yapılması gerekli görülmüştür. Elektrik üretim ve dağıtım sektörünün mevcut borç stoku 47 milyar ABD Doları civarındadır. Yapılandırma ihtiyacı bulunan kredi portföyü 12-13 milyar ABD Doları düzeyindedir. Bu tutarın yaklaşık 10 milyar ABD Doları tutarındaki kısmının 2019 yılı içinde yapılandırmasının tamamlanması beklenmektedir. Bu kredilere ilişkin sınıflandırma ve karşılık hesaplamaları uluslarararası finansal modellere ve denetime uygun bir şekilde yapılmaktadır. Kredi teminatları ve santrallerin nakit akış projeksiyonlarındaki beklentilerin farklı olması nedeniyle karşılık oranları bankalar arasında fark gösterebilmektedir. En olumsuz senaryoda dahi bu kredilerin tamamına karşılık ayrılsa bile bunun sektörün sermaye yeterlilik oranına etkisi yaklaşık yüzde 0,23 düzeyinde olacağı hesaplanmaktadır. Bu kredilerinin tamamının 3. gruba alınması halinde dahi sektörün takipteki alacaklar rasyosuna etkisi yüzde 0,22 seviyesinde kalacaktır. Diğer bir değişle, bu kredilere ilişkin en muhafazakar şekilde hareket edilse bile etkisi oldukça sınırlı, makul ve yönetilebilir düzeydedir.” Kaynak: Dünya

Makine Sanayi: Makine İhracatçıları Birliği Başkanı Kutlu Karavelioğlu, Türkiye’nin makine ihracatının 8 ayda 11,6 milyar dolara yükseldiğini bildirdi. Karavelioğlu, yaptığı yazılı açıklamada, makine sektörünün ilk 8 ayda en fazla ihracat gerçekleştirdiği ülkenin, yılın ikinci çeyreğinde ekonomisi yüzde 0,1 daralan Almanya olduğunu aktardı. Almanya’ya 1,5 milyar dolar düzeyinde ihracat gerçekleştiren makine sektörünün, ABD’ye ihracatını geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 11,5 artırarak 876 milyon dolara taşıdığını kaydeden Karavelioğlu, Avro Bölgesi’ndeki büyümenin durma noktasına geldiği bu süreçte ABD ve Rusya ile makine ticaretini artıracak çalışmalara özel önem verdiklerini vurguladı. Kaynak: Dünya

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Formet Çelik Kapı (FORMT, Negatif): Kamuoyu Aydınlatma Platformu’nda (KAP) yayınlanan açıklamaya göre; Bir yatırımcı Kurul kaydında olan ancak Borsada işlem görmeyen statüde 6mn TL nominal tutarlı Formet Çelik Kapı pay senetlerinin Borsada satışa konu edilebilmesi amacıyla Merkezi Kayıt Kuruluşu’na başvurdu.

FAİZ PİYASALARI

Ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti, %19,62 seviyesinde değişmeyerek yatay kaldı. Merkez Bankası piyasayı toplamda 51,9 milyar TL ile 45 milyar TL’si haftalık repo ihalesinden karşılanacak şekilde fonladı. Geri kalan 6,9 milyar TL ise %18,75 seviyesinden piyasa yapıcı bankalara kullandırıldı.

ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi, dün %1,65 seviyesinden işlem görmeye başlarken, gün içerisinde yaklaşık 10 baz puan yükselip %1,74 seviyelerini test ettikten sonra bugün sabah saatlerinde %1,72 seviyelerinde bulunuyor.

• ABD ve Çin arasındaki ticaret görüşmelerinin ekim ayında devam edecek olması,
• Anlaşmasız Brexit’i önlemeyi amaçlayan tasarının onaylanarak yasalaşmasıyla anlaşmasız Brexit’e yönelik endişelerin giderilmesi,
• İtalya’daki hükümet krizinin çözülmesi gibi küresel risk unsurlarının çözümüne yönelik girişimler ve
• Almanya’nın, özellikle maliye politikaları yoluyla ekonomisine destek vereceğine yönelik gelen haber akışlarıyla azalan güvenli liman talebinin etkisiyle ABD hazine tahvili faizlerinde yükselişler gözlenmekte. Benzer yükselişler, diğer gelişmiş ülkelerin hazine tahvillerinin faizlerinde de devam etmekte.

Yurtiçi tahvil piyasasında, küresel Merkez Bankalarının, gevşeme yanlısı politikalarını sürdüreceği beklentisine karşın, Türkiye ve ABD arasındaki diplomatik ilişkilerin izlenmesiyle ve TL’deki sınırlı değer kaybının etkisiyle, günlük bazda verim eğrisinin orta ve uzun vadeli kısımlarında yükselişler gözlendi. 2 yıllık gösterge kağıdın faizi, %15,66 seviyesinde yatay seyrederken, 5 yıllık gösterge kağıdın faizi günlük bazda 42 baz puanlık artışla %15,80 seviyesine ve 10 yıllık gösterge kağıdın faizi de günlük bazda 43 baz puanlık artışla %15,96 seviyesine yükseldi.