Borsa Şirket Haberleri / Ziraat Yatırım – (11.05.2021)

SABAH STRATEJİSİ

Emtialardaki sert yükseliş piyasada tekrar enflasyon korkularını gündeme getirirken, faizlere daha hassas Nasdaq teknoloji endeksi dün %2,55 oranında gerileyerek mart ayından sonraki en büyük düşüşünü yaşadı. Satışların bu sabah da devam ettiğini gözlemliyoruz. Nasdaq vadelide %1 civarında geriliyor. Japonya hariç MSCI Asya endeksindeki kayıp ise %1,5 – %2,0 arasında. Yaşanan sert satışların ardından ABD’de yarın açıklanacak enflasyon verisi öncesinde bugünkü Fed yetkililerinin konuşmaları yakından izlenecektir. Diğer yandan, pariteler tarafında bu sabah sakin bir seyir gözlenirken, Dolar / TL dünkü kapanış seviyesi olan 8,28 seviyesine yakın yatay bir görüntü sergiliyor. Kurdaki harekete rağmen küresel hisse piyasalarındaki sert satış dalgasıyla beraber BIST100 endeksi de güne %0,5 – %1,0 arasında satıcılı bir görüntü ile başlayabilir. Küresel çapta enflasyon endişelerinin belirginleşmesi, endeks tarafında etkisini gün içerisinde de gösterebilir ve endeks dünkü kazançlarını geri verebilir.

MAKROEKONOMİ

Nasdaq endeksi dün -%2,6 ile ABD borsalarındaki düşüşe öncülük ederken bugün Asya borsalarının enflasyon endişeleri ile birlikte Wall Street’teki satıcılı seyri izlediği görülüyor. Hayal kırıklığı yaratan istihdam verileri ve Yellen’in faiz artırımı ile ilgili yorumu sonrası bugün Fed yetkililerinin yoğun konuşmaları izlenecek. Bu arada ABD’de yarın açıklanacak TÜFE verisi beklenirken, emtia fiyatlarının yükselişini sürdürdüğü bir ortamda enflasyon odaklı diğer veri akışları da yakından izleniyor. Emtia fiyatlarındaki yükselişle nisan ayında Çin ÜFE, Ekim 2017’den bu yana görülen en hızlı artışını göstererek yıllık %6,8 arttı. TÜFE ise ÜFE’den geçişin şimdilik sınırlı olduğunu gösterdi ve yıllık %0,9 arttı ve Çin Merkez Bankası’na para politikasında alan tanıdı. New York Fed tarafından düzenlenen ankete göre, ABD’de tüketicilerin gelecek 12 ay için enflasyon beklentileri %3,2’ten %3,4’e yükselerek Eylül 2013’ten bu yana görülen en yüksek seviyeye çıktı.

Yurt içinde mart ayında mevsim etkisinden arındırılmış işsizlik oranı, başta sanayi istihdamındaki artışın katkısıyla %13,2’den %13,1’e iyileşti. İşsiz sayısı 59 bin kişi artışla temmuzdan bu yana en yüksek seviyeye çıkarken, istihdamın 550 bin kişi artması (sanayi 480 binle büyük çoğunluğunu oluşturuyor) işsizlik oranlarını aşağı çekti. İş gücüne katılma oranı ise %50,1’den %51’e çıkarak salgın öncesi seviyeye geldi ve işsizlik oranlarındaki düşüşü sınırladı. Mart ayında sanayi, tarım ve inşaat istihdamında aylık artışa karşılık hizmet istihdamında düşüş gözlendi. Salgın öncesi döneme işaret eden Şubat 2020’ye göre istihdamın görünümüne baktığımızda, sanayi ve inşaat sektörü istihdamının salgın öncesi dönemin belirgin üzerinde olduğunu, bununla birlikte hizmetler sektörünün kısmi toparlansa da salgın öncesinin uzağında olduğunu görmekteyiz.

Mart ayıyla birlikte ilk çeyrekteki istihdamın görünümüne dair fikir edinebiliyoruz. İlk çeyrekte iktisadi faaliyetteki güçlü performansa karşılık zaman zaman pandemi kısıtlamalarının artırılması ve iş gücüne katılma oranındaki artışın etkisiyle dar tanımlı işsizlik oranlarında sınırlı artış gözlemekteyiz. Geniş tanımlı işsizlik göstergelerinde ise genel olarak iyileşme dikkatimizi çekse de göstergeler yüksek seviyelerini korumakta.

Nisan ayı İSO ihracat iklimi endeksi 56’ya yükselerek güçlü dış talebe ve ihracat pazarlarındaki iyileşmeye işaret etti. İSO ihracat iklimi endeksi, çeşitli ülkelerin Türk imalat sanayinden aldıkları payın PMI üretim endeksleri ile ağırlıklandırılmaları ile oluşturulmakta. Bu kapsamda Türk imalat sanayinde ihracatındaki en çok payı olan üç ülke Almanya, İngiltere ve ABD. Nisan ayında her üç ülkede de imalat PMI 60’ın üzerinde gelerek güçlü genişlemeye işaret etmişti. Daha önce açıklanan nisan ayı geçici dış ticaret verileri de ihracat iklimi endeksindeki görünümü teyit etmekte. İhracat, nisan ayında yaklaşık 18,77 milyar USD gelerek nisan aylarının rekoru kırıldı ve en yüksek ihracat yapılan 2. ay oldu.

TCMB Analitik Bilanço verilerine göre 7 Mayıs haftasında toplam rezervlerin arttığını ve ve net rezervin ise neredeyse yatay seyrettiğini hesaplamaktayız. İlgili haftada TCMB dış varlıkları 2,5 milyar USD arttı. Bunun neticesinde toplam rezervin 90,3 milyar USD’ye yükseldiğini tahmin ediyoruz. Bankaların TCMB’de tuttukları döviz mevduatı ise haftalık bazda 2,4 milyar USD arttı. Toplam rezervdeki değişimden bankaların TCMB’de tuttukları döviz mevduatı çıkardığımızda net rezervdeki değişime yaklaşık ulaşıyoruz. Buna göre net uluslararası rezervin 0,1 milyar USD artarak 12,1 milyar USD seviyesine geldiğini öngörmekteyiz. TCMB’nin yurt içi bankalarla olan swap stoku geçen hafta 0,94 milyar USD azaldı.

Bugünkü veri takvimine bakıldığında,

ABD tarafında, TSİ 17’de mart ayına ilişkin JOLTS açılan iş sayısı verisi takip edilecek. Şubat ayında açılan iş sayısı, birçok eyalette kısıtlayıcı tedbirlerin gevşetilmesi ve özellikle hizmet sektörü işletmelerinin yeniden açılmaya başlanmasıyla 7,367 milyon adet seviyesine yükselerek beklentilerin üzerinde gerçekleşmiş ve Ocak 2019’dan bu yana en yüksek seviyeye ulaşmıştı. Martta açılan iş sayısının 7,5 milyon adede yükselmesi bekleniyor. Ayrıca TSİ 19’da Fed Yönetim Kurulu Üyesi Lael Brainard’ın, TSİ 17.30’da New York Fed Başkanı John Williams’ın, TSİ 20’de San Francisco Fed Başkanı Mary Daly ve Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic’in, TSİ 21’de Philadelphia Fed Başkanı Patrick Harker’ın ve Mineapolis Fed Başkanı Neel Kashkari’nin konuşmaları takip edilecek.

Avrupa tarafında ise, Almanya’da TSİ 12’de mayıs ayına ilişkin ZEW cari durum ve beklentiler endeksleri ile Euro Bölgesi’nde ZEW beklentiler endeksi verileri açıklanacak. ZEW endeksinde beklenti, geleceğe ve cari duruma ilişkin alt endekslerin ayrışması yönünde. Devam eden kısıtlamalar cari durumu olumsuz etkilerken, aşılama süreci ve teşviklerle geleceğe ilişkin ekonomik toparlanma öngörüleri güçlü seyretmekte. Diğer yandan, TSİ 17.30’da BoE Başkanı Andrew Bailey’in konuşması takip edilecek.

Bunun yanında, TSİ 14.30’da Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü’nün (OPEC) Aylık Petrol Piyasası Raporu yayınlanacak.

Yurt içi tarafta ise, TSİ 10’da mart ayına ilişkin sanayi üretimi verisi takip edilecek. Mart ayına ilişkin açıklanacak sanayi üretimi ile birlikte ilk çeyrekte büyümenin performansına dair daha net bilgiler edineceğiz. Mart ayında imalat PMI 51,7’den 52,6’ya yükselerek genişleme bölgesinde kalmaya devam etmiş ve ihracatımız da mart ayında rekor seviyeye çıkmıştı. Bu da sanayi üretimindeki pozitif görünümün mart ayında sürdüğüne işaret etmişti. Sanayi üretiminde nisan ve mayısta daha yüksek olsa da mart itibarıyla da baz etkisi devreye girecek. Foreks Anketi’ne baktığımızda ise mart ayı takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretiminin yıllık %13,4, arındırılmamış verilere göre ise %15,8 artması beklenmekte. Ocak-şubat döneminde arındırılmış verilere göre sanayi üretimi ortalama yıllık %10 artış sergilemişti.

Bunun yanında, TSİ 10’da mart ayına ilişkin cari işlemler dengesi verisi açıklanacak. Foreks anketi yaklaşık 3,6 milyar USD seviyelerinde bir cari açıkla karşılaşabileceğimizi göstermekte. Salgının başlangıcı Mart 2020’de 5,4 milyar USD ile yüksek bir cari açık görmüştük. Dolayısıyla geçen seneki mart ayındaki yüksek cari açığın devreden çıkmasıyla 12 aylık kümülatif cari açığın 37,8 milyar USD’den 36 milyar USD’ye doğru yavaşlaması beklenmekte. Cari açık/GSYH oranının da %5’e doğru yavaşlaması mümkün görünüyor.

  • Geçen seneye göre bu yılın ilk iki ayında ihracatın daha iyi performans sergilemesine karşılık hizmetler dengesinde ve birincil gelir dengesindeki zayıflığın etkisiyle cari açık, ocak-şubat döneminde geçen senenin üzerinde seyretti. Bu görüntüye karşılık geçen sene mart-mayıs döneminde ortalama 4,9 milyar USD civarında yüksek açık vermiştik, bu gelişmeler ve ihracattaki olumlu performansın sürdüğü bir ortamda bu sene bu dönemde kümülatif bazda cari açıkta azalış göreceğiz.

Öte yandan, TSİ 14’de TCMB’nin geçen haftaki PPK toplantısının özeti yayınlanacak. Merkez Bankası, politika faizini beklentiler doğrultusunda %19 seviyesinde sabit tutmuştu. Kurul politika faizinin sabit tutulmasına gerekçe olarak da enflasyon ve enflasyon beklentilerindeki yüksek seviyelerin dikkate alındığını ve Nisan Enflasyon Raporu tahmin patikasındaki belirgin düşüş sağlanana kadar para politikasındaki mevcut duruşun sürdürüleceğini ifade etmişti.

ŞİRKET HABERLERİ

Akiş GYO (AKSGY, Sınırlı Negatif): Şirket 1Ç2021’de (konsolide) 239,6mn TL ana ortaklık net dönem zararı yazmıştır. Bir önceki yılın ilk çeyreğinde 107,5mn TL zarar kaydedilmişti. Şirket’in önemli bir kısmi kira gelirinden oluşan satış gelirleri 1Ç2021’de 69,2mn TL gerçekleşerek yıllık %33,9 oranında gerilerken, brüt kar %30,6 oranında düşüş kaydetmiş ve 50,3mn TL olarak gerçekleşmiştir. Brüt kar marjı ise %72,6 (1Ç2020: %69,1) olmuştur. Diğer yandan, Şirket’in yıllık 107mn TL artarak 1Ç2020’de 280,3mn TL’ye çıkan net finansman giderleri zarar yazılmasında ana faktör olmuştur. Şirket’in ilk çeyrek itibarıyla 2.146mn TL net döviz açık pozisyonu bulunurken, yüksek net finansman giderinin oluşmasında net 249,8mn TL’lik kur farkı gideri etkili olmuştur.

Aksa Enerji (AKSEN, Pozitif): Şirket’in 1Ç2021’deki ana ortaklık net dönem karı 207,6mn TL olmuştur. Geçtiğimiz yılın aynı döneminde ise Şirket 74,4mn TL ana ortaklık net dönem karı açıklamıştı. Şirketin satış gelirleri 1Ç2021’de bir önceki yılın aynı dönemine göre %16,1 oranında büyüme göstererek 2.144mn TL’ye yükselirken, brüt kar %32,8 oranında artmış ve 396,4mn TL olmuştur. Operasyonel giderler 1Ç2021’de geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre %1,6 oranında artmış ve 26,5mn TL olmuştur. Böylece faaliyet karı geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre %38,5 oranında artmış ve 370,7mn TL olmuştur. Değer düşüklüğü kazançları (zararları) ve değer düşüklüğü zararlarının iptalleri kaynaklı 10,3mn TL gelir kaydedilmiştir. 98mn TL finansman gideri, 20,4mn TL vergi gideri sonrası şirketin 1. çeyrek ana ortaklığa düşen net dönem karı 207,6mn TL olarak gerçekleşmiştir.

Doğuş Otomotiv (DOAS, Pozitif): Doğuş Otomotiv 1Ç2021’de 406,5mn TL ana ortaklık net dönem karı açıklamıştır. Piyasa beklentisi şirketin 1. çeyrekte 327mn TL ana ortaklık net dönem karı açıklaması yönündeydi. Şirket geçen yılın aynı döneminde ise 124,1mn TL ana ortaklık net dönem karı kaydetmişti. Şirket’in satış gelirleri 1Ç2021’de 1Ç2020’ye göre %94,8 oranında artarak 6.195mn TL’ye yükselirken, brüt kar %83,5 oranında artarak 762,3mn TL’ye çıkmıştır. Şirket’in brüt kar marjı ise 1Ç2020’ye göre 0,8 puan düşüşle %12,3 olarak gerçekleşmiştir. Doğuş Otomotiv’in operasyonel giderleri aynı dönemde %28,5 oranında artmış ve 240,2mn TL olmuştur. Diğer faaliyetlerden de 21,1mn TL gider kaydedilmesinin ardından faaliyet karı 500,9mn TL’yi göstermiştir. 1Ç2020’deki faaliyet karı 218,6mn TL idi. Faaliyet karı marjı ise operasyonel giderlerin görece düşük seviyede artmasından dolayı 1,2 puan artışla %8,1’i göstermiştir. Yatırım faaliyetlerinden 12mn TL gelir kaydeden şirket, özkaynak yöntemiyle değerlediği yatırımlardan da çoğunlukla vdf Servis ile TÜVTÜRK kaynaklı 94,9mn TL’lik gelir kaydetmiştir. Böylelikle finansman öncesi kar 607,9mn TL olmuştur. Diğer yandan, Şirket’in net finansman giderleri yıllık %8,9 azalarak 116,4mn TL’ye gerilemiştir. 83,5mn TL’lik vergi gideri sonrasında ana ortaklık net dönem karı 406,5mn TL seviyesinde gerçekleşmiştir. Ana ortaklık net dönem karı üzerinden hesaplanan net kar marjı da 2,7 puan artışla %6,6’ya yükselmiştir.

Sonuçların ardından şirket beklentilerini korumuştur. Şirket 2021 yılında toplam otomotiv pazarının (ağır ticari araç dahil) 700bin adet (2020: 808bin) seviyesinde gerçekleşmesini öngörmekte olup, Doğuş Otomotiv’in satış adetinin ise Skoda hariç 100bin adet (2020: 100bin) civarında olabileceğini tahmin etmektedir. Şirketin yıllık yatırım harcamaları beklentisi ise 360mn TL (2020: 142mn TL) aralığındadır.

Emlak Konut GYO (EKGYO, Nötr): Emlak Konut GYO’nun 1Ç2021’deki (konsolide) ana ortaklık net dönem karı 2020 yılının ilk çeyreğine göre %80,7 oranında artarak 223,5mn TL’ye yükselmiştir. Piyasanın ortalama kar beklentisi 176mn TL idi. Şirket’in satış gelirleri 1Ç2021’de 1.290mn TL gerçekleşerek yıllık %85,2 oranında artarken, maliyetlerdeki daha yüksek artışa (satışların maliyeti %141 oranında artarak 992,5mn TL’ye çıkmıştır) bağlı olarak brüt kar sadece %4,5 oranında yükselmiş ve 297,7mn TL olmuştur. Brüt kar marjı ise %23,1 olarak gerçekleşmiştir. Bir önceki yılın ilk çeyreğinde brüt kar marjı %40,9 idi. Diğer yandan, Şirket’in faaliyet giderleri 1Ç2021’de 95,7mn TL gerçekleşerek yıllık %36,8 oranında artarken, net finansman giderleri 30mn TL düşmüş ve 2021 yılının ilk çeyreğinde 77,8mn TL’ye gerilemiştir.

Kerevitaş Gıda (KERVT, Nötr): Şirket’in 1Ç2021’deki ana ortaklık net dönem zararı 287bin TL olmuştur. Geçtiğimiz yılın aynı döneminde ise Şirket 15mn TL ana ortaklık net dönem karı açıklamıştı. Şirketin satış gelirleri 1Ç2021’de bir önceki yılın aynı dönemine göre %44,2 oranında büyüme göstererek 998mn TL’ye yükselirken, brüt kar %45,1 oranında artmış ve 232,6mn TL olmuştur. Operasyonel giderler 1Ç2021’de geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre %38,4 oranında artmış ve 107,7mn TL olmuştur. Diğer faaliyetlerden ise 17mn TL gider elde edilmiştir. Böylece faaliyet karı geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre %72,7 oranında artmış ve 107,8mn TL olmuştur. Yatırım faaliyetlerinden 54mn TL, finansman tarafında ise 145,7mn TL gider kaydedilmiştir. 1Ç2020’deki finansman gideri 48,9mn TL idi. Yüksek finansman gideri ve 4,2mn TL vergi gideri ardından şirketin 1. çeyrek ana ortaklığa düşen net dönem zararı 287bin TL olarak gerçekleşmiştir.

Pegasus (PGSUS, Sınırlı Negatif): Şirket’in 1Ç2021’deki ana ortaklık net dönem zararı 933,2mn TL (101mn EUR) olmuştur. Piyasa beklentisi Şirket’in ilk çeyrekte 891mn TL ana ortaklık net dönem zararı açıklaması yönündeydi. Şirket’in satış gelirleri, misafir sayısındaki gerileme (-%45), düşük seyreden birim gelirler (özellikle dış hat birim gelirdeki Euro bazında %14 düşüş) ve misafir başına yan gelirlerin %18 azalmasına bağlı olarak geçen yıla göre %42 düşüşle 1.090mn TL olarak gerçekleşirken, brüt zarar 570mn TL’yi göstermiştir. 1Ç2020’deki brüt zarar 81mn TL idi. 100,3mn TL’lik operasyonel giderler ve 14,3mn TL’lik diğer faaliyet giderleri sonrasında faaliyet zararı 684,6mn TL olarak gerçekleşmiştir. 1Ç2020’deki faaliyet zararı 229,4mn TL idi. Yatırım faaliyetlerinden 0,6mn TL gelir yazılırken, özkaynak yöntemiyle değerlenen yatırımlardan 1,7mn TL gelir kaydedilmiştir. Diğer taraftan, Şirket ilk çeyrekte 284,9mn TL net finansman gideri kaydetmiştir. Pegasus 2020’nin aynı döneminde 269,1mn TL net finansman gideri kaydetmişti. 33,9mn TL’lik vergi geliri sonrasında ana ortaklık net dönem zararı 933,2mn TL olmuştur.

Haziran ayında toparlanma görüleceğini ve talebin yaz sezonunda kademeli olarak iyileşmeye devam edeceğini öngörülmektedir. Baz senaryoda 3Ç2021 AKK (Arz edilen Koltuk-Kilometre) üretimi %85, 12A21 AKK üretimi %70-%75 seviyesinde tahmin edilmektedir (2019’un aynı dönemine göre). Güncel planlamada 1Ç2021 sonunda 95 uçak olan filo büyüklüğünün 2021 sonunda 91 uçak seviyesinde olması planlanmaktadır.

Aksigorta (AKGRT, Pozitif): Şirket’in 2021 Nisan ayındaki toplam prim üretimi bir önceki yılın aynı ayına göre %33 oranında artarak 415,2mn TL’ye yükselmiştir. Kara araçları sorumluluk hariç toplam üretim ise aynı dönemler itibarıyla %21 oranında artarak 270,6mn TL olmuştur. Diğer yandan, nisan ayı prim üretimi ile beraber Şirket’in 2021 Ocak – Nisan dönemi prim üretimi yıllık %29 oranında artarak 1.973mn TL’ye yükselmiştir. Kara araçları sorumluluk hariç toplam üretim ise yıllık olarak %26 oranında artmış ve 1.327mn TL olmuştur.

Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları (EREGL, Nötr): Şirket tarafından KAP’a yapılan 03.02.2021 tarihli özel durum açıklamasında, Kümaş Manyezit Sanayi A.Ş.’nin (ve iştiraklerinin) toplam sermayesinin %100’ünü temsil eden payların Yıldız Holding A.Ş. ve Gözde Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı A.Ş.’den Şirkete devrinin, 340mn ABD Doları işletme değeri üzerinden net borç tutarı ve net işletme sermayesinin dikkate alınması sonucunda 297mn ABD Doları hisse bedeli üzerinden gerçekleştiği duyurulmuştu. 03.02.2021 tarihli hisse bedeli; devir tarihi itibarıyla düzenlenen finansal tablolara göre nihai uyarlamaya tabi tutulmuş olup, uyarlama sonucunda nihai hisse bedeli 296mn ABD Doları olmuştur.

SEKTÖR HABERLERİ

Demir Çelik: ABD Demir ve Çelik Enstitüsü (AISI), 2021 yılı Mart ayı içinde ABD çelik fabrikalarının net 7,9mn ton sevkiyat yaptığını ve bir önceki ay olan Şubat 2021’de sevk edilen 6,7mn net tona göre % 18 oranında ve Mart 2020’de sevk edilen 7,8mn net tona göre de % 1,9 oranında artış görüldüğünü bildirdi. 2021 yılının tamamındaki sevkiyatlar 22mn net ton ile 2020 yılının aynı dönemindeki 24mn net tona kıyasla %8,3 oranında gerileme kaydetti.

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Çemaş Döküm (CEMAS, Pozitif): Şirket’in 1Ç2021’deki ana ortaklık net dönem karı 88,4mn TL olmuştur. Geçtiğimiz yılın aynı döneminde ise Şirket 4,4mn TL ana ortaklık net dönem karı açıklamıştı. Şirketin satış gelirleri 1Ç2021’de bir önceki yılın aynı dönemine göre %58,7 oranında büyüme göstererek 83mn TL’ye yükselirken, brüt kar %108,7 oranında artmış ve 16,4mn TL olmuştur. Operasyonel giderler 1Ç2021’de geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre %38,2 oranında artmış ve 8,4mn TL olmuştur. Diğer faaliyetlerden ise 4,2mn TL gelir elde edilmiştir. Böylece faaliyet karı 12,3mn TL olmuştur. Finansman tarafında ise kur farkı geliri kaynaklı 33,2mn TL gelir kaydedilmiştir. 22,9mn TL vergi geliri sonrası şirketin 1. çeyrek ana ortaklığa düşen net dönem karı 88,4mn TL olarak gerçekleşmiştir.

Klimasan (KLMSN, Sınırlı Pozitif): Klimasan 1Ç2021’de 19,9mn TL ana ortaklık net dönem karı açıklamıştır. Şirket geçen yılın aynı döneminde ise 16mn TL ana ortaklık net dönem zararı kaydetmişti. Şirket’in satış gelirleri 1Ç2021’de 1Ç2020’ye göre %117,9 oranında artarak 344mn TL’ye yükselirken, brüt kar %20,8 oranında artarak 60,6mn TL’ye çıkmıştır. Şirket’in brüt kar marjı ise 1Ç2020’ye göre 14,2 puan düşüşle %17,6 olarak gerçekleşmiştir. Klimasan’ın operasyonel giderleri aynı dönemde %9,7 oranında artmış ve 32,8mn TL olmuştur. Diğer faaliyetlerden de 22,4mn TL gelir kaydedilmesinin ardından faaliyet karı 50,2mn TL’yi göstermiştir. 1Ç2020’deki faaliyet karı sadece 3,5mn TL idi. Faaliyet karı marjı ise 12,4 puan artışla %14,6’yı göstermiştir. Yatırım faaliyetlerinden 34,9mn TL gelir kaydedilmiştir. Böylelikle finansman öncesi kar 85,1mn TL olmuştur. Diğer yandan, Şirket’in net finansman giderleri yıllık 49,1mn TL artarak 70,1mn TL’ye yükselmiştir. 4,7mn TL’lik vergi geliri sonrasında ana ortaklık net dönem karı 19,9mn TL seviyesinde gerçekleşmiştir. Ana ortaklık net dönem karı üzerinden hesaplanan net kar marjı da %5,8’i göstermektedir.

Orge Enerji (ORGE, Sınırlı Pozitif): 08.02.2021 tarihli açıklamasında Şirket, devam eden işleri arasında yer alan, Başakşehir-Kayaşehir Metro Hattı Uzatması Projesi, Kirazlı-Bakırköy İDO Metro Hattı Uzatması Projesi ve Ataköy-İkitelli Metro Hattı Projelerinin, Scada kapsamındaki elektrik işlerine ilişkin 340bin Euro+KDV tutarındaki teklife ilişkin olarak, İşveren Elmak Kontrol Sistemleri San. ve Tic. A.Ş. ile sözleşme görüşmelerine başlandığı kamuya duyurmuştu. Bahsi geçen sözleşme imza süreci tamamlanmıştır. İşin 720 günde bitirilmesi planlanmaktadır. Böylece İstanbul Metroları M9 ve M3 Uzatma Hatları Projeleri’nde toplam sözleşme büyüklüğü 1,1mn Euro+KDV seviyesine ulaşmış bulunmaktadır.

Ayrıca Şirketin devam eden işleri arasında yer alan Kocaeli Entegre Sağlık Kampüsü Projesi’nde, İşveren Gama-Türkerler Kocaeli Adi Ortaklığı’ndan 88bin Euro+KDV ve 710bin TL+KDV tutarında ilave sipariş alınmıştır. İşin Aralık 2021’de bitirilmesi planlanmaktadır. Böylece Kocaeli Entegre Sağlık Kampüsü Projesi’nde toplam sözleşme büyüklüğü 5,7mn Euro+KDV ve 30mn TL+KDV seviyesine ulaşmış bulunmaktadır.

Qua Granite (QUAGR, Pozitif): Qua Granite 1Ç2021’de 45,6mn TL ana ortaklık net dönem karı açıklamıştır. Şirket geçen yılın aynı döneminde ise 6,8mn TL ana ortaklık net dönem karı kaydetmişti. Şirket’in satış gelirleri 1Ç2021’de 1Ç2020’ye göre %64,4 oranında artarak 202,4mn TL’ye yükselirken, brüt kar %159,4 oranında artarak 79,1mn TL’ye çıkmıştır. Şirket’in brüt kar marjı ise 1Ç2020’ye göre 14,3 puan artışla %39,1 olarak gerçekleşmiştir. Qua Granite’in operasyonel giderleri aynı dönemde 11,1mn TL artmış ve 25,5mn TL olmuştur. Diğer faaliyetlerden de 14,8mn TL gelir kaydedilmesinin ardından faaliyet karı 68,4mn TL’yi göstermiştir. 1Ç2020’deki faaliyet karı 19,8mn TL idi. Faaliyet karı marjı ise 17,7 puan artışla %33,8’i göstermiştir. Yatırım faaliyetlerinden 0,2mn TL gelir kaydedilmiştir. Böylelikle finansman öncesi kar 68,6mn TL olmuştur. Diğer yandan, Şirket’in net finansman giderleri yıllık %13,5 artarak 12,5mn TL’ye yükselmiştir. 10,5mn TL’lik vergi gideri sonrasında ana ortaklık net dönem karı 45,6mn TL seviyesinde gerçekleşmiştir. Ana ortaklık net dönem karı üzerinden hesaplanan net kar marjı da %22,5’i göstermektedir.

FAİZ PİYASALARI

Pazartesi günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %19 seviyesinde yatay seyretti. TCMB dün 62 milyar TL’lik (%19’dan, 7 gün vadeli) haftalık repo ihalesi açtı, toplam fonlama tutarı ise tamamı haftalık repo ihaleleri kaynaklı 317 milyar TL oldu.

ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi pazartesi günü %1,58 seviyelerinden başlarken, gün içerisinde %1,56-%1,61 bandında hareketin ardından %1,60 seviyesinden günü kapattı.

Yurt içi tahvil piyasasında, dün verim eğrisi genelinde günlük bazda sınırlı artışlar gözlendi. Bu kapsamda, günlük bazda kısa, orta ve uzun vadeli tarafta ise faizlerde 5 baz puana varan sınırlı yükselişler görüldü.

Kaynak: Ziraat Yatırım Sabah Stratejisi