Borsa Şirket Haberleri / Ziraat Yatırım – (11.02.2021)

SABAH STRATEJİSİ

Kar realizasyonlarının sınırlı kaldığı küresel borsalarda genel olarak iyimser hava devam ediyor. Asya’da Çin, Japonya ve Güney Kore’nin kapalı olduğu günde ABD vadelilerinde hafif de olsa yükselişler gözleniyor. Dün ABD’de açıklanan enflasyon verisinin zayıf gelmesi, olası teşvik paketinin yaratacağı enflasyonist beklentileri en azından kısa vadeli olarak ötelemesi hisse piyasası için olumlu. ABD on yıllık tahvil faizi de bu sabah %1,15’in altında. Geçen haftaki kazançlarını bu hafta sert bir şekilde geri veren Dolar’daki hareket de risk iştahı açısında olumlu ki zaten Dolar’ın yükseldiği ortamda da risk algısında bozulma gözlenmedi. ABD vadelilerindeki görüntüye paralel BIST100 endeksi de güne %0,3 civarında alıcılı bir görüntüyle başlayabilir. Yukarı yönlü hareketlerinde 1.550 seviyesinin üzerinde kapanış yapamayan endeks, bugün söz konusu seviyenin üzerinde kapanış yapmayı deneyebilir.

MAKROEKONOMİ

ABD borsaları dün karışık bir seyirle kapanırken, Çin, Japonya ve Güney Kore’deki tatillerle birlikte Asya’da bugün hacim zayıf. Emtia fiyatlarındaki artışla birlikte son dönemde enflasyonun daha çok konuşur hale geldiğini görüyoruz. Dün açıklanan ABD TÜFE verisi ise zayıf gerçekleşerek ekonomik toparlanmaya yönelik zayıf bir mesaj verdi ve pandeminin enflasyon üzerindeki olumsuz etkilerinin sürdüğünü gösterdi. Veri ile birlikte ABD 10 yıllıkların faizi, %1,17’lerden %1,12’lere gevşedi. ABD’de ocak ayına ilişkin TÜFE yıllık %1,4 artışla %1,5 artış olan beklentilerin altında kalsa da piyasa katılımcıları aşılanma süreciyle birlikte önümüzdeki süreçte kısıtlamaların gevşetileceği ve harcamaların artacağı düşüncesiyle enflasyonun artabileceğini fiyatlamayı kısmi sürdürüyor. Bu arada Almanya koronavirüs kısıtlayıcı tedbirlerini 7 Mart’a kadar uzattı.

  • Dün ECB Başkanı Lagarde ve Fed Başkanı Powell’ın konuşmaları takip edildi. Lagarde, son zamanların popüler konusu olan bitcoin meselesine değinerek yakın gelecekte bitcoin’in para birimi olacağını ve merkez bankalarının da rezerv para olarak tutacağını düşünmediğini belirtti. Daha önce de Bitcoin meselesine temkinli yaklaşmış ve düzenleme gerektiğini belirtmişti. Lagarde daha önceki konuşmalarına benzer şekilde mali teşviklerin en azından 2021 yılı boyunca devam etmesi gerektiğinin belki de bu sürenin uzayabileceğinin altını çizerken, PEPP’in büyüklüğünün artabileceğini belirtti. Enflasyon konusunda da endişeli olmadığını ve salgın öncesi seviyelere yakınsamanın 2023 yılını bulacağını belirtti.
  • Powell da istihdam piyasasındaki zayıf durumu gerekçe göstererek Lagarde’a benzer şekilde mali desteklerin gerekliğine vurgu yaparken enflasyon konusunda endişe edilmemesi gerektiğinin bir kez daha altını çizdi. Para politikasının destekleyici olmayı sürdüreceğini ve varlık alımlarının da ekonomide iyileşme görülene kadar devam edeceğini belirtti. Toparlanmanın aşılanmaya bağlı olduğunu fakat aşılanma sürecinin yavaş sürmesinin bu durum için aşağı yönlü risk oluşturduğunu vurguladı.

Yurt dışı tarafta bugün veri takvimine bakıldığında,

ABD tarafında, TSİ 16.30’da 6 Şubat haftasına ilişkin yeni işsizlik maaşı başvuruları verisi takip edilecek. 30 Ocak haftasında yeni işsizlik maaşı başvuruları 33 bin kişi azalışla 779 bin kişi seviyesine gerilemiş, böylece kasım ayından bu yana en düşük seviyede gerçekleşmişti ve son 3 haftadır düşüşünü sürdürerek istihdam kayıplarının sınırlı da olsa azalmaya başladığını göstermişti. Ancak son 3 haftada her ne kadar düşüş sergilese de yeni işsizlik maaşı başvuruları salgın öncesindeki 200 bin civarındaki seviyelerin oldukça üzerindeki seyrini sürdürüyor. 6 Şubat haftasında yeni işsizlik maaşı başvurularının 757 bin kişi seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor.

Asya tarafında ise, bugün Japonya piyasaları Ulusal Kurtuluş Günü tatili nedeniyle tüm gün kapalı olacakken, Çin piyasaları ise Yeni Yıl (Bahar Festivali) tatili nedeniyle 1 hafta süreyle kapalı olacak.

Yurt içinde TCMB, DTH, rezerv ve menkul kıymet istatistiklerini paylaşacak.

  • Yurt içi yerleşiklerin dolarizasyon hareketine BDDK’nın yayınladığı günlük verilerden de bakıyoruz ve 5 Şubat haftasında toplam DTH miktarı yaklaşık 2,36 milyar USD azaldı. Bu kapsamda, toplam DTH’ta son iki haftadır bireysel ve kurumsal DTH’lardaki düşüşlerin desteğiyle önemli tutarda azalış görmekteyiz. Bir önceki haftadaki 0,15 milyar USD azalış sonrası, bireysel DTH 1,50 milyar USD azaldı. Kurumsal DTH ise bir önceki haftadaki 0,49 milyar USD azalış sonrası, 0,86 milyar USD azaldı. Toplam YP mevduatın toplam mevduat içerisindeki oranı (dolarizasyon oranı) ise %55,1 seviyesinden %54 seviyesine geriledi. Kredilerde ise haftalık bazda azalış görmekteyiz. TL kredilerde haftalık %0,05 azalış, YP kredilerde haftalık %0,57 azalış, toplam kredilerde ise kur etkisinden arındırılmış olarak haftalık %0,23 azalış görmekteyiz.
  • TCMB rezervleri geçen hafta neredeyse yatay seyretti. TCMB Analitik Bilanço verisine göre 5 Şubat haftasında TCMB dış varlıkları yatay seyretti. Bunun neticesinde toplam rezervin 95,5 milyar USD seviyesinde sabit kaldığını tahmin ediyoruz. Bankaların TCMB’de tuttukları döviz mevduatı ise haftalık bazda 0,3 milyar USD azaldı. Toplam rezervdeki değişimden bankaların TCMB’de tuttukları döviz mevduatı çıkardığımızda net rezervdeki değişime yaklaşık ulaşıyoruz. Buna göre net uluslararası rezervin 13,8 milyar USD seviyesinden 14,1 milyar USD seviyesine yükseldiğini öngörmekteyiz.

Ekim-Kasım-Aralık aylarını içeren kasım dönemi mevsimsellikten arındırılmış işsizlik oranı %12,9 seviyesinde yatay seyretti ve iş gücüne katılım oranı ve istihdam oranında sınırlı gerileme görüldü. Arındırılmamış işsizlik oranı %12,7 seviyesinden %12,9 seviyesine sınırlı yükselirken, iş gücüne katılım oranı ve istihdam oranı aylık %0,7 geriledi. Kasım döneminde de istihdamda azalma kısıtlamaların yoğun olduğu aralık ayının veri setine girmesiyle devam etmekte. Ekim ayındaki duruma benzer şekilde tarım kaynaklı istihdam kayıpları dikkat çekmekte ve toplam istihdam kaybı artış hızı artarak aylık 260 bin kişiden 381 bin kişiye çıktı. Yıllık bazda da istihdam, salgının getirdiği koşullarla 1,1 milyon kişi azaldı. Hizmet sektöründe salgının etkisiyle 751 bin, sanayi sektöründe 93 bin, tarımda ise 361 bin kişi istihdam kaybı oldu, yalnızca inşaat sektörü yıl boyunca artan konut satışlarının etkisiyle yıllık bazda istihdama olumlu katkı yaptı.

Sanayi sektörü istihdamındaki artış dikkat çekici ve istihdama katkı sağlamaya devam etmekte. Ocak ayı imalat PMI raporunda üretimdeki artışla firmaların istihdamını artırdığı ve istihdam artış hızının Aralık 2017’den beri en yüksek oranda olduğu tespiti yer almaktaydı.Bu açıdan aralık döneminde sanayi istihdamı artış hızında artış görmemiz olası. TCMB de ekonomik faaliyetin hızlı seyrettiğini fakat sıkılaşmanın etkilerini yakında görebileceğimizi vurgulamakta. Orta vadede sanayi üretiminin istihdama katkısı finansal koşullardaki sıkılaşmaya bağlı olacaktır.

Salgının en belirgin etkisini hizmet sektörü istihdamında görüyoruz. Salgınla birlikte arındırılmış verilere göre mart ve nisan döneminde 1,3 milyonu aşkın istihdam kaybına uğrayan hizmet sektöründe ekim döneminde olduğu gibi istidamda azalma devam etmekte. Bu dönem de hizmet istihdamı alınan kamu sağlığını korumaya yönelik tedbirlerin etkisiyle azaldı. Kısıtlamaların ocak ayında da sürdüğü göz önüne alınırsa aralık döneminde hizmet istihdamı belirgin azalacaktır. Aşılama sürecinin ve kısıtlamaların ne kadar süreceği de hizmet istihdamının seyrinde belirleyici olacaktır.

İnşaat istihdamındaki artış trendi yerini azalışa bırakmakta. Mayıs sonrası düşük faizlerle artan konut satışları inşaat sektörü istihdamına güçlü katkı sunmuştu fakat son aylarda konut satışlarının belirgin yavaşlaması ile istihdamdaki artış yavaşlama eğilimine girmişti. Bu ay ise nisan sonrası ilk kez aylık bazda istihdamda azalma görmekteyiz. Finansal koşullardaki sıkılaşmanın devam etmesi konut satışlarındaki güçlü yükselişin hız kesmesini sağlıyor, bu da inşaat istihdamına aşağı yönlü risk oluşturmaya devam etmekte.

ŞİRKET HABERLERİ

Ford Otosan (FROTO, Pozitif): Ford Otosan’ın 2020 yılı son çeyrek net dönem karı 1.927mn TL ile hem bizim beklentimiz olan 1.532mn TL’nin hem de piyasa beklentisi olan 1.492mn TL’nin üzerinde gerçekleşmiş ve iyi bir görüntü sergilemiştir. Tahminimizdeki sapmada beklentimizden yüksek gerçekleşen satış gelirleri ile brüt kar marjı etkili olmuştur. Ford Otosan’ın 4Ç2019’deki net dönem karı 616,8mn TL idi. Şirketin satış gelirleri 4. çeyrekte bir önceki yılın aynı dönemine göre %82,2 oranında artmış ve 20.961mn TL olmuştur. Satış gelirlerindeki artışın 48 puanı yurtdışı satış gelirlerindeki %61’lik yükselişten kaynaklanmıştır. Yurtiçi satışlar 2019’un aynı çeyreğine göre adetsel bazda %92 artarken, yurtdışı satışlar ise adetsel bazda %12 artış kaydetmiştir. Satışların maliyeti ise aynı dönemde %75,6 oranında artmıştır. Buna bağlı olarak brüt kar %142,3 artışla 2.787mn TL’ye yükselirken, brüt kar marjı 3,3 puan artışla %13,3 olarak gerçekleşmiştir. Operasyonel giderler ise geçen senenin aynı dönemine göre %81,7 artmış ve 707,9mn TL olmuştur. Diğer faaliyetlerden net 35,5mn TL gider kaydedilmiştir. Bunlara bağlı olarak faaliyet karı %141,4 artışla 2.044mn TL’ye yükselmiştir. Faaliyet kar marjı da 2,4 puan artışla %9,8 olmuştur. Diğer faaliyet gelirleri hariç FAVÖK %138 artışla 975mn TL olurken, FAVÖK marjı 2,6 puan artışla %11,1’e yükselmiştir. Finansman tarafında net 242,9mn TL gider kaydedilmiştir. 4Ç2019’daki finansman gideri 188,7mn TL idi. Şirket 4Ç2020’de çeyrekte 126,8mn TL’lik vergi geliri yazmıştır. 4Ç2019’da 41,7mn TL vergi gideri kaydedilmişti. Bu gelişmeler neticesinde 4Ç2020 net dönem karı 4Ç2019’a göre %212,5 artış kaydetmiştir. Net kar marjı da 3,8 puanlık artışla %9,2 olarak hesaplanmaktadır.

4. çeyrek karıyla birlikte şirketin 2020 yılı net dönem karı 2019’a göre %114,1 artışla 4.195mn TL seviyesinde gerçekleşmiştir.

2020 sonuçlarının ardından şirket 2021 yılı beklentilerini de açıklamıştır. Ford Otosan 2021 yılında ihracat artışı beklentisine paralel üretimde %19-25 arasında artış olabileceğini öngörmektedir. Özet tablo aşağıda yer almaktadır.

 

Türk Traktör (TTRAK, Pozitif): Şirket’in 4Ç2020’deki net dönem karı bir önceki yılın aynı dönemine göre 347,7mn TL artarak 416mn TL’ye yükselmiştir. Piyasa beklentisi şirketin son çeyrekte 365mn TL net dönem karı açıklaması yönündeydi. Satış gelirleri 4Ç2020’de bir önceki yılın aynı dönemine göre %125,3 oranında artan şirketin, brüt karı ise aynı dönemler itibariyle %203,7 oranında artarak 565mn TL olmuştur. Brüt kar marjı ise 6 puan yükselişle %23,1’i göstermiştir. Operasyonel giderleri %44,8 oranında artan şirket, 8,7mn TL diğer faaliyet geliri yazmış ve 446,3mn TL esas faaliyet karı kaydetmiştir. Faaliyet kar marjı 8,3 puan artışla %18,3 olmuştur. Türk Traktör’ün 4Ç2020 FAVÖK’ü 468mn TL ile 4Ç2019’un 339mn TL üzerinde gerçekleşmiştir. Diğer taraftan FAVÖK marjı 7,3 puan iyileşmeyle %19,2 olmuştur. Finansman gelirleri 12mn TL’yi göstermiştir. 4Ç2019’daki finansman giderleri 39,9mn TL idi. Şirketin yılın 4. çeyreğindeki net kar marjı 10,7 puan artarak %17’ye yükselmiştir.

4. çeyrek kar rakamıyla birlikte, 2020 yılı net dönem karı 776,4mn TL’ye ulaşmıştır. 2019’da 111,9mn TL net dönem karı kaydedilmişti.

Türk Traktör 2021 yılı Türkiye traktör pazarını 53-59bin adet (2020 48,3bin adet) aralığında beklemektedir. İç piyasaya toplam traktör satış adet beklentisi ise 26-29,5bin adet (2020 22,4bin adet) aralığındadır. Ayrıca, 2021 yılı ihraç traktör satış beklentisi 13,5-15bin adet (2020 12,5bin adet) aralığında öngörülmektedir. Diğer taraftan sene sonu yatırım harcaması beklentisi 250-320mn TL (2020 135mn TL) arasındadır.

Türk Traktör ayrıca hisse başına 15,9268489TL brüt kar payı dağıtımını genel kurula teklif etme kararı almıştır. Planlanan kar payı hak kullanım tarihi 25.03.2021 olup, dünkü hisse kapanışına göre kar payı verimi %8,9 olarak hesaplanmıştır.

Aksigorta (AKGRT, Pozitif): Şirket’in 2021 Ocak ayındaki toplam prim üretimi bir önceki yılın aynı ayına göre %18 oranında artarak 576,9mn TL’ye yükselmiştir. Kara araçları sorumluluk hariç toplam üretim ise aynı dönemler itibarıyla %17 oranında artarak 410,7mn TL olmuştur. Prim üretiminde yüksek paya sahip kara araçları (kasko) ile yangın ve doğal afetlerde prim üretim artışı sırasıyla %46 ve %21 oranında gerçekleşmiş ve yine sırasıyla 114,8mn TL ve 115,7mn TL olarak gerçeklemiştir. Hastalık / Sağlık branşındaki prim üretimi ise 56,8mn TL gerçekleşerek yıllık %38 oranında düşüş kaydetmiştir.

SEKTÖR HABERLERİ

İnşaat: Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) inşaat maliyetlerinin aralık ayında yüzde 2,68 arttığını, 2020’deki yıllık artışın yüzde 25,02 olduğunu açıkladı. TÜİK’e göre, 2020 aralık ayında önceki yılın aynı ayına göre yıllık bazda malzeme endeksindeki artış yüzde 30,34 olurken, işçilik endeksindeki artış yüzde 13,74’te kaldı. Kaynak: Dünya

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Kontrolmatik (KONTR): Şirketin ENKA İnşaat ve Sanayi A.Ş. ye ait Gürcistan’da yer alan Upper Namakvhani Hidroelektrik Santrali ve Lower Namakvhani Hidroelektrik Santrali olmak üzere toplamda 434 MW büyüklüğündeki Namakvhani Hidroelektrik Santral Projesi kapsamında 220kV Indoor GIS Sistemi Temini; tasarım, imalat, mühendislik hizmetleri, fabrika testlerinin yapılması, sistemin sahaya teslimi, montaj süpervizörlük hizmeti, sistemin yüksek gerilim testlerinin yapılması işleri için vermiş olduğu vergiler hariç 4mn USD tutarındaki teklife ilişkin sözleşme görüşmelerine başlandığı kamuoyuna duyurulmuştu. Söz konusu sözleşme vergiler hariç 4mn USD bedelle 10.02.2021 tarihi itibariyle imzalanmıştır.

Kron Telekomünikasyon (KRONT): Şirket ile Turkcell arasında Kron’un Quality Assurance, Marta AAA ve RTNI (CG Logger) yazılım ürünlerini kapsayan 3 yıllık bir anlaşma imzalanmıştır. Anlaşmanın toplam bedeli 30,3mn TL ve 330bin USD + KDV’dir.

FAİZ PİYASALARI

Çarşamba günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %17 seviyesinde değişmeyerek yatay seyretti. TCMB toplamda piyasayı 281 milyar TL ile haftalık repo ihalelerinden karşılanacak şekilde fonladı ve tüm fonlama hatfalık repo ihaleleriyle sağlandı. TCMB sadeleşme politikasıyla uyumlu olarak çarşamba günü 51 milyar TL (%17’den, 7 gün vadeli) haftalık repo ihalesi açtı. Sadeleşme politikası ile uyumlu olarak diğer kanallardan fonlama yapılmadı.

ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi dün güne %1,16 seviyelerinden başlarken, gün içerisinde %1,12-%1,17 bandında hareketin ardından, %1,14 seviyesinden günü kapattı.Yurt içi tahvil piyasasında, dün verim eğrisinde faizlerde kısa vadeli tarafta yatay seyir görülürken, orta ve uzun vadeli tarafta ise sınırlı düşüşler gözlendi. Bu kapsamda, günlük bazda kısa vadeli tarafta faizler yatay seyrederken, orta ve uzun vadeli tarafta ise faizlerde 10 baz puana varan düşüşler görüldü.

Kaynak: Ziraat Yatırım Sabah Stratejisi