Borsa Şirket Haberleri / Ziraat Yatırım – (10.12.2020)

SABAH STRATEJİSİ

ABD’de teşvik paketi üzerinde henüz bir anlaşmaya varılamamasıyla ABD borsaları dün günü satışlarla tamamladı. Nasdaq teknoloji endeksi %1,9, S&P500 endeksi de %0,8 oranında değer kaybıyla günü kapattılar. Bu sabah ise Nasdaq vadelisinde baskı sürerken, Asya’da karışık bir görüntü var. Diğer yandan, Gelişmekte Olan Ülke para birimlerinde net bir baskı gözlenmiyor. Hem ABD hem de AB tarafında gelen yaptırım konusundaki haber akışına karşın yükseliş eğiliminde olan ve günü 1.350 ile rekor seviyede kapatan BIST100 endeksi ise güne hafif satıcılı bir görüntüyle başlayabilir ve açılışta 1.342 desteğine kadar gerileyebilir. Olası düşüşlerde bu seviyenin altına sarkma yaşanması durumunda gün içerisinde kar realizasyonları biraz daha belirginleşebilir. Yukarıda ise 1.365 direnç konumunda. Bugün başlayacak ve iki gün sürecek AB liderler zirvesi dışında ABD’de enflasyon verisi ile Avrupa’da ECB toplantısı yakından izlenecek.

MAKROEKONOMİ

ABD borsaları teknoloji hisseleri kaynaklı düşüş sergilediği bir günü geride bıraktı. Bugün dikkatler ABD TÜFE ve ECB faiz kararında olacak. Yurt içinde 10-11 Aralık AB Liderler Zirvesi ve istihdam piyasasının seyri izlenecek. Özellikle, Avrupalı liderlerin Doğu Akdeniz ve Türkiye ile ilgili kararları dikkatle izlenecek. Ayrıca TCMB, rezerv, DTH ve sermaye giriş çıkışına dair fikir veren menkul kıymet istatistiklerini açıklayacak.

  • ABD tarafında, TSİ 16.30’da kasım ayına ilişkin TÜFE verileri açıklanacak. Çekirdek TÜFE’nin yıllık %1,6 seviyesinde gerçekleşerek önceki aya göre yatay seyretmesi bekleniyor. Enflasyon halihazırda Fed’in kriter olarak belirlediği ortalama %2’lik hedefin altında bulunmayı sürdürüyor. Fed daha önce enflasyondaki geçici artışları tolere edebileceği yeni bir para politikası stratejisi belirlemişti. Ayrıca TSİ 16.30’da 5 Aralık haftasına ilişkin yeni işsizlik maaşı başvuruları verisi takip edilecek. Geçtiğimiz hafta tarım dışı ve ADP özel sektör istihdam verileri istihdam piyasasındaki toparlanma açısından hayal kırıklığı yaratmıştı. Bu açıdan son duruma ilişkin bugünkü işsizlik maaşı başvuruları önemli olacaktır. İstihdam piyasasında toparlanmanın önünde salgın kaynaklı belirsizlik bulunuyor. 5 Aralık haftasına ilişkin yeni işsizlik maaşı başvurularının 725 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor.
  • Avrupa tarafında ise, piyasaların odak noktasında, TSİ 15.45’te ECB’nin faiz kararı ve TSİ 16.30’da ECB Başkanı Christine Lagarde’ın konuşması olacak. ECB, 29 Ekim’deki son toplantısında politika faizi olan temel refinansman faizini %0 seviyesinde, mevduat faizini -%0,50 seviyesinde ve marjinal borç verme faizini ise %0,25 seviyesinde sabit tutmuştu. Kısıtlamalarla birlikte bölgede toparlanmaya ilişkin riskler artmakta, son PMI verileri de özellikle hizmet sektöründeki yavaşlamaya işaret etmekte ve ayrıca bölgede enflasyon deflasyonist bölgede. Bu sebeplerden dolayı bugünkü toplantıda ECB’nin Pandemi Acil Varlık Alım Programı’nı 1,35 trilyon EUR’dan 1,80 trilyon EUR’a çıkarması ve programı da 2021 sonuna kadar uzatması beklenmekte. İkinci dalga endişelerinin öngörülerden sınırlı kalması ve aşı haberleriyle birlikte ECB’nin bugün makroekonomik projeksiyonlarında da kısmi iyileşme görebiliriz.

Bugün açıklanacak DTH ve rezerv rakamlarını önceden tahmin edebiliyoruz.

BDDK’nın yayınladığı günlük verilere göre 4 Aralık haftasında DTH miktarında haftalık bazda ağırlıklı olarak bireysel kaynaklı artış gözlendi. Bu kapsamda toplam DTH miktarı ilgili haftada 3,35 milyar USD yükseldi. Bireysel DTH’lar yaklaşık 2,38 milyar USD arttı, bir önceki haftada bu rakam 0,12 milyar USD artış yönündeydi. Kurumsal DTH’lar ise bir önceki haftadaki 0,25 milyar USD azalışın ardından, yeniden artışa geçerek 0,97 milyar USD yükseliş sergiledi. Döviz mevduatların, toplam mevduatlar içerisindeki payı ise, 4 Aralık haftasında %56,4 seviyesinde gerçekleşti. TL krediler ise ilgili haftada kısmi azalışla haftalık bazda %0,12 geriledi. YP kredilerde haftalık %1,05 artış, toplam kredilerde ise kur etkisinden arındırılmış olarak %0,30 artış görmekteyiz. Ayrıca 4 Aralık haftasında yurt dışı yerleşiklerin menkul kıymet portföylerinde giriş olduğu gözleniyor. İlgili haftada yabancıların söz konusu portföyü 96 milyon USD artış göstermiştir.

TCMB Analitik Bilanço verisine göre 4 Aralık haftasında dış varlıklar 86,2 milyar USD’den 88,7 milyar USD’ye gelerek 2,5 milyar USD arttı. Bunun neticesinde toplam rezervin 84,2 milyar USD seviyesinden 86,7 milyar USD seviyesine yükseldiğini tahmin ediyoruz. Bankaların TCMB’de tuttukları döviz mevduatı ise haftalık bazda 0,6 milyar USD arttı. Toplam rezervdeki değişimden bankaların TCMB’de tuttukları döviz mevduatı çıkardığımızda net rezervdeki değişime yaklaşık ulaşıyoruz. Buna göre net uluslararası rezervin 1,9 milyar USD artarak 13,7 milyar USD seviyesinden 15,6 milyar USD seviyesine yükseldiğini öngörmekteyiz. Hazine’nin ihraç ettiği eurobondun 2 Aralık’ta hesaplara girmesiyle net ve brüt rezerv olumlu etkilendi.

Bugün TSİ 10’da TÜİK’in açıkladığı eylül dönemine ilişkin işsizlik oranı verileri takip edilecek. TÜİK işsizlik verisi öncesi takip edilen İŞKUR verisine göre kayıtlı işsiz sayısı, ekim ve kasımda aylık %2 azalmıştı. Hükümet’in salgın sonrası istihdam piyasasındaki bozulmayı sınırlamak amacıyla uyguladığı kısa çalışma ödeneğinden yararlanan kişi sayısı ekimde aylık %11,8, işsizlik sigortasından yararlananların sayısı da aylık %17 azalmıştı. Aralık ayında ise kısıtlamaların kısmi geri gelmesi nedeniyle ilgili istatistiklerde sınırlı bozulmalar görebiliriz.

TÜİK’in açıkladığı ağustos (temmuz-ağustos-eylül aylarını kapsamakta) dönemi yani ekonominin V tipi toparlanma sergilediği üçüncü çeyreğe denk gelen işsizlik oranı, %13,4 seviyesinden %13,2 seviyesine, mevsimsellikten arındırılmış işsizlik oranı ise %13,5 seviyesinden %13,2 seviyesine gerilemişti. Öncü İŞKUR verileri ise istihdam piyasasında ekim ayında iyileşmenin kısmi de olsa devam ettiğine işaret etmekte. Bu arada İSO sektörel PMI raporunda da kasım ayında 10 sektörün 9’unda istihdam artışının devam ettiğini gözlemlemiştik. Kara ve deniz taşıtları haricinde diğer sektörlerin kimyasal ürünler öncülüğünde istihdamını artırdığını gözlemlemiştik. Neticede sıkılaşan finansal koşullara rağmen öncü göstergeler ekim ve kasım ayında ekonomik toparlanmanın hız kaybederek de olsa devam ettiğini gösterdi, ancak aralık ayında kısıtlamaların artması toparlanmanın daha belirgin hız kaybetmesine neden olacaktır. Bundan dolayı yılın son çeyreğinde üçüncü çeyreğe göre istihdamdaki toparlanmanın kısmi yavaşlayabileceği değerlendirebilir.

TCMB, son Enflasyon Raporu’nda gelir kaybını ve istihdam kayıplarını hafifletmek amacıyla pandemi sürecinde uygulanan istihdam tedbirlerine yer vermişti. Değerlendirmede pandemi sürecinde Kısa Çalışma Ödeneği’nden yararlanma koşullarının gevşetildiğine vurgu yapılmıştı. İşsizlik Sigortası Fonu’ndan Nakdi Ücret Desteği ile ise ücretsiz izne ayrılan çalışanlara destek verildiği de vurgulanmıştı.

Aşağıdaki tabloya da baktığımızda geride bıraktığımız bu dönemde İşsizlik Sigortası Fonu kaynaklı olan toplam harcamalarının %66’sını kısa çalışma ödeneğinin oluşturduğu görülmekte. Neticede istihdamdaki kaybı sınırlamak için Nakdi Ücret Desteği ödemeleri ile birlikte 27,6 milyar TL civarında bir desteğin kullanıldığı görülmekte. İşsizlik sigortası fonundan kullanım ise nakdi ücret desteğine yakın gerçekleşmiş. Pandeminin ilk zamanlarında kısa çalışma ödeneği kullanan kişi sayısının 3 milyonu geçtiği görülürken, kısıtlamaların hafifletilmesiyle birlikte azaldığı görülmekte. Ekim ayında hatta 1 milyon kişinin altına gerilemiş. Ancak aralık ayında kısıtlamaların tekrar artışa geçtiğini görmekteyiz, her ne kadar nisan-mayıs dönemindeki gibi bir ekonomik kapanma durumu olmasa da ve bu denli yararlanan kişi sayısında artış beklenmese de kısa çalışma ödeneğinden yararlananların sayısının ekim ayına göre artmasını bekleyebiliriz.

ŞİRKET HABERLERİ

Bim Birleşik Mağazalar (BIMAS, Nötr): BİM Birleşik Mağazalar A.Ş. olarak, Afrika Bölgesinde lider özel sermaye fonlarından biri olan Helios Investment Partners LLP’nin fonlarını yönettiği Blue Investment Holding (özel amaçlı şirket) ile BIM Stores SARLAU (BIM Fas) hisselerinin %35’inin satışına ilişkin hisse alım-satım sözleşmesi imzalanmıştır. Satış işleminin, Fas Krallığı rekabet otoritesi onayı da dahil olmak üzere belirli koşulların yerine getirilmesinin ardından tamamlanması beklenmektedir. Satış ile Şirketin Fas Krallığı’ndaki mevcut büyüme trendinin sürdürülmesi, geliştirilmesi ve bölgede uzmanlaşmış yatırımcılar ile yerelleşmeye katkı sağlanması amaçlanmaktadır.

Doğan Holding (DOHOL, Nötr): Şirketin doğrudan bağlı ortaklığı Ditaş Doğan Yedek Parça İmalat ve Teknik A.Ş.’nin 10mn TL olan çıkarılmış sermayesinin tamamı nakden (bedelli) karşılanmak suretiyle 26mn TL’ye artırılmasına, yeni pay alma hakkının tamamen kullanılmasına, sermaye artırımında kullanılmayan tüm yeni pay alma haklarının, “Satınalma Taahhütnamesi” kapsamında Ortaklıkça kullanılmasının taahhüt edilmesine karar verilmiştir.

Gübre Fabrikaları (GUBRF, Nötr): Şirket tarafından 07.12.2020 tarihli KAP bildirimi ile, Şirket uhdesinde bulunan Bilecik ili Söğüt ilçesindeki 82050 numaralı ruhsata ilişkin RPM Global tarafından hazırlanan JORC standartlarına uygun rapora istinaden açıklama yapılmıştı. Yatırımcılardan gelen sorular nedeniyle, şirket ek bir açıklama daha yapmıştır. Bu kapsamda; Söğüt Altın Madeni Projesini oluşturan Akbaştepe ve Korudanlık maden yataklarının birleştirilmiş Maden Kaynak Tahmini 3,50 Milyon ons (9.48 Mt @ 11.5 g/t Au) altın değerine ulaştığı, Söğüt Altın Madeni Projesini oluşturan Akbaştepe ve Korudanlık maden yataklarının birleştirilmiş maden rezervleri çalışması sonucunda da 1,92 Milyon ons altın ve 152 bin ons gümüş değerine yükseldiği belirtilmiştir. Ortalama 8,6 g/t altın ve 0,7 g/t gümüş değerine sahip 6,93 Mt maden rezervlerinin dağılımını şirket şu şekilde açıklamıştır: 0.62 Milyon Ons Görünür Maden Rezervleri (10 g/t altın ve 0,6 g/t gümüş içeren 1,91 milyon ton) 1,30 Milyon Ons Muhtemel Maden Rezervleri (8,1 g/t altın ve 0,2 g/t gümüş içeren 5,02 milyon ton). Sıklaştırma ve yayılma sondajları ile Maden Rezervinin önemli ölçülerde artırılması fırsatı bulunduğu belirtilmiştir. Hisse dün %2,4 oranında değer kaybetmiştir.

Sabancı Holding (SAHOL, Sınırlı Pozitif); Carrefoursa (CRFSA, Sınırlı Negatif): CarrefourSA Carrefour Sabancı Ticaret Merkezi A.Ş. (CarrefourSA)’nin de yer aldığı fiili dolaşım oranı %5’in altında olan şirketlerin paylarının 01.01.2021 tarihinden itibaren Piyasa Öncesi İşlem Platformu’na alınabileceği uyarısında bulunulmuştur. Sabancı Topluluğu iştiraklerinden biri olan CarrefourSA’nın paylarının fiili dolaşım oranının artırılması, böylelikle Borsa İstanbul Pay Piyasası’nda işlem görmeye devam etmesi ve CarrefourSA’ya yerli ve yabancı yatırımcıların ilgisinin devam etmesi hedeflenmektedir. Bu kapsamda, CarrefourSA paylarının fiili dolaşım oranının %5’e yükseltilmesi ve böylelikle mevcutta işlem gördüğü Borsa İstanbul Pay Piyasası’nda işlem görmeye devam edebilmesi amacıyla, Şirket portföyünde yer alan CarrefourSA paylarından 2,5mn TL nominal değerli kısmının Merkezi Kayıt Kuruluşu nezdinde borsada işlem gören niteliğe dönüştürülmesi ve akabinde bu payların tamamının veya bir kısmının ikincil piyasada ve/veya borsa dışında üçüncü kişilere satılarak CarrefourSA paylarının fiili dolaşım oranının %5’e yükseltilmesine karar verilmiştir.

Türk Telekom (TTKOM, Nötr): Yurt içinde halka arz edilmeksizin nitelikli yatırımcılara satılmak üzere 402 gün vadeli, 3 ayda bir değişken faizli kupon ödemeli, 100mn TL nominal tutarlı (yatırımcıların talebine göre artırılabilir), tahvil ihracına ilişkin talep toplama işleminin 10.12.2020 tarihinde başlaması, takasının ise 14.12.2020 tarihinde gerçekleştirilmesi planlanmaktadır.

SEKTÖR HABERLERİ

Vergi Düzenlemeleri: Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy, sektördeki yılsonunda bitecek olan KDV indirimlerinde süre uzatımı için Hazine ve Maliye Bakanlığı ile görüştüklerini, kısa süre içinde sonuçlanmasını beklediklerini açıkladı. Turizm Bakanlığı’nın 2021 yılı bütçesinin görüşmelerinde Bakanlığın çalışmaları hakkında bilgi vererek milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Turizm Bakanı Mehmet Ersoy, yılsonuna kadar kongre konferans, seminer konferans ve fuar giriş ücretlerinde yüzde 8, sinema, tiyatro, opera, operet, bale, müze giriş ücretlerinde ise yüzde 1 olarak indirimli uygulanan KDV oranlarının uzatılması için Hazine ve Maliye Bakanlığı ile görüştüklerini belirterek, “Kısa süre içinde neticelenmesini bekliyoruz” dedi. Kaynak Dünya

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Carrefoursa (CRFSA): Şirketin 700mn TL tutarındaki çıkarılmış sermayesinin 595,8mn TL tutarında azaltılarak 104,2mn TL’ye düşürülmesine ve bu sermaye azaltımı ile eşzamanlı olarak tamamı nakden karşılanmak üzere toplam 23,5mn TL tutarda sermaye artırımı yapılarak çıkarılmış sermayenin 127,8mn TL’ye artırılması nedeniyle yeni pay alma hakları, 1 TL nominal değerli (100 adet) pay için 17 TL yeni pay alma hakkı kullanım fiyatı üzerinden 24.11.2020 – 08.12.2020 tarihleri arasında 15 gün süreyle kullandırılmıştır. Yeni pay alma haklarının kullanılmasından sonra kalan payların toplam nominal değeri 5,5bin TL olup, bu paylar 10.12.2020 ve 11.12.2020 tarihleri arasında 2 iş günü süreyle Borsa İstanbul A.Ş Birincil Piyasada, yeni pay alma hakkı kullanım fiyatı olan 17 TL’den düşük olmamak üzere Birincil Piyasada oluşacak fiyattan satışa sunulacaktır.

Fonet Bilgi Teknolojileri (FONET): Düzce İl Sağlık Müdürlüğü ile 36 ay süreli “Sağlık Bilgi Yönetim Sistemi (SBYS) Hizmet Alımı” sözleşmesi 3,1mn TL bedelle 09.12.2020 tarihinde imzalanmıştır.

Katmerciler (KATMR): Şirket yurtdışı kaynaklı 2,9mn EUR tutarında Araç Üstü Ekipman siparişi almıştır. Teslimatlar 2021 yılında yapılacaktır.

RTA Laboratuvarları (RTALB): Uluslararası Sağlık Hizmetleri A.Ş., şirketten toplam 1mn adet SARS-COV-2 (2019-nCov) RT-q PCR Tanı Kiti sipariş etmiştir.

Verusa Holding (VERUS): Şirket’in %40,75 oranında iştiraki olan Aldem Çelik Endüstri Sanayi ve Ticaret A.Ş. (Aldem Çelik) Yönetim Kurulu’nun 09.12.2020 tarihli toplantısında; Aldem Çelik’in halka açılmasına, bu kapsamda gerekli çalışmalara başlanılmasına karar verilmiştir.

FAİZ PİYASALARI

Çarşamba günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %15 seviyesinde yatay seyretti. TCMB toplamda piyasayı 240 milyar TL ile 60 milyar TL’si (%15 faizle) geleneksel repo ihalelerinden ve 180 milyar TL’si (%15 faizle) 1 hafta vadeli repo ihalelerinden karşılanacak şekilde fonladı. TCMB sadeleşme politikasıyla uyumlu olarak çarşamba günü 42 milyar TL (%15’ten) haftalık repo ihalesi açtı. Sadeleşme politikası ile uyumlu olarak diğer kanallardan fonlama yapılmadı.

ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi dün güne %0,92 seviyelerinden başlarken, gün içerisinde %0,92-%0,96 bandında hareketin ardından, %0,94 seviyesinden günü kapattı.

Yurt içi tahvil piyasasında, dün verim eğrisi genelinde faizlerde düşüşler gözlendi. Bu kapsamda, dün günlük bazda kısa vadeli tarafta faizlerde 50 baz puana varan düşüşler görülürken, orta ve uzun vadeli tarafta ise faizlerde 10 baz puana varan düşüşler görüldü.

Kaynak: Ziraat Yatırım Sabah Stratejisi