Borsa Şirket Haberleri / Ziraat Yatırım – (1.12.2021)

SABAH STRATEJİSİ

Omikron varyantına ilişkin belirsizliğin yanı sıra Powell’ın aralık ayı toplantısında varlık alımlarının azaltılmasına hız verilmesi tartışmalarını beklediğini söylemesi dün küresel çapta risk iştahının zayıf seyretmesine neden oldu. MSCI Gelişmiş ve Gelişmekte Olan Ülke endeksleri sırasıyla %1,7 ve %0,9 oranında düşüş gösterdi. Bu sabaha bakıldığında ise varyant belirsizliği ve şahin Fed’e karşın borsalarda yükselişler gözleniyor. MSCI Asya Pasifik endeksi %1’in üzerinde yükselirken, ABD vadelilerinde Nasdaq yaklaşık %1,3 primle öne çıkıyor. Yurtiçinde ise faiz indirim beklentileri artmaya devam ederken, kur hareketiyle birlikte döviz veya dövize bağlı geliri olan şirketler öncülüğünde BIST100 endeksi 1.834 zirvesini geçmeyi deneyebilir.

MAKROEKONOMİ

Yurt içi tarafta 2021 yılının üçüncü çeyreğinde mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış GSYH, çeyreksel %2,7 artışla %3,3 olan beklentilerin altında bir büyüme gerçekleştirdi. Yatırımların öngörülerden daha zayıf gerçekleşmesi ve ikinci çeyrekteki çeyreksel büyümenin %0,9’dan %1,5’e revize edilmesi beklentilerin altında gelmesinde etkili olmuş olabilir.

Ekonomi, üçüncü çeyrekte bir önceki yılın aynı dönemine göre %7,4 ile öngörüler dahilinde bir büyüme kaydetti. (Geçen sene 3. çeyrekte %6,3 büyümüştük, burada da aslında önemli bir baz var.) İkinci çeyrek büyümesi %21,7’den %22’ye, ilk çeyrek büyümesi de %7,2’den %7,4’e revize edildi. 2021 yılının ilk yarısında ekonomi %14,5 büyümüştü, bugünkü veriyle ekonomi ilk 3 çeyrekte yıllık bazda %11,7 büyüdü. Milli gelirimiz 5,9 trilyon TL’den 6,4 trilyon TL’ye, dolar cinsinden ise 766 milyar USD’den 795 milyar USD’ye çıktı.

Hatırda Kalması Gerekenler

Stoklar ve yatırım hariç bütün alt kalemler büyümeyi pozitif etkiledi.

  • Yıllık %7,4 büyümenin kaynaklarına baktığımızda tüketim +6,6 puan (özel tüketim 5,4 puan, kamu tüketimi 1,2 puan) katkı verdi. Özel tüketimin güçlü katkısı sürerken, kamu tüketiminin de katkısının belirgin arttığı görülmekte ve 2018 yılı ikinci çeyreğinden bu yana en yüksek katkıyı vermiş durumda. (Kamunun bu güçlü katkısına karşılık bütçe dengesi rakamlarını göz önüne aldığımızda 3. çeyrekte faiz hariç giderlerde marjinal bir değişim görmemiştik.) İthalattaki daralmanın da katkısıyla net ihracat da +6,8 puanla bir önceki çeyreğe benzer şekilde güçlü katkı verdi.
  • Yatırımlar 4 çeyrek aranın ardından büyümeyi olumsuz etkiledi, bu durumda geçen seneki güçlü baz da etkili. Detaylarına bakıldığında makine yatırımları yıllık artış kaydetmeyi sürdürüyor ve yatırımlar adına olumlu beklentilerin sürmesine neden oluyor. Bununla birlikte inşaat yatırımlarındaki düşüş kaynaklı toplam yatırımlar büyümeyi -0,6 puan aşağı çekti. Ardı ardına 4 çeyrektir süren stokların eritilmesi büyümeyi 3. çeyrekte de -5,4 puan negatif etkiledi.
  • İlk 3 çeyreğin büyümesi %11,7 seviyesinin; 8,2 puanını tüketim, 2,3 puanını yatırım, 5,1 puanını net ihracat oluştururken, -3,8 puan ile stoklar büyümeyi negatif yönde etkiledi.

Hizmet ve sanayi sektörü büyümeye katkısını sürdürürken, tarım, inşaat ve finans ve sigorta sektörü büyümeyi negatif etkiledi. Geçen sene üçüncü çeyrekte güçlü kredi ivmesiyle 1,7 puan büyümeye güçlü katkı yapan finans sektörü bu sene üçüncü çeyrekte büyük kısmı baz etkisi nedeniyle -1 puan büyümeyi negatif etkiledi. Yaz dönemine karşılık tarım sektörü -0,7 puanla negatif etkiledi.

İlk yarıda büyümeyi yukarı çeken inşaat sektörü 3. çeyrekte -0,4 puan büyümeyi negatif etkiledi. Toptan ve perakende ticaret, ulaştırma ve depolama, konaklama ve yiyecek hizmeti faaliyetlerini kapsayan hizmet sektörü, açılmanın etkisinin sürmesi ve yaz mevsimiyle 4,4 puanla büyümeye en yüksek katkıyı veren kalem oldu. Güçlü küresel ticaretin desteğiyle ihracatın desteklediği sanayi sektörü, ardı ardına 5 çeyrektir büyümeye katkısını sürdürmekte ve 3. çeyrekte 1,8 puan katkıyla hizmet sektörünü izledi. Sanayi sektörünün üçüncü çeyrekte katkısı ikinci çeyreğe göre ise hız kesti.

Diğer yandan, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın önümüzdeki Aralık 2021-Şubat 2022 dönemine ilişkin iç borçlanma stratejisinde, aralık ayı borçlanma hedefi 5 milyar TL aşağı çekilerek 10 milyar TL, ocak ayı borçlanma hedefi de 0,4 milyar TL aşağı çekilerek 45,8 milyar TL olarak güncellendi. Stratejiye göre, aralık ayında 21,5 milyar TL’lik iç borç servisine karşılık 10 milyar TL iç borçlanma hedefleniyor. Ocak ayında 45,9 milyar TL’lik iç borç servisine karşılık 45,8 milyar TL iç borçlanma planlanıyor. Şubat ayında ise 55,3 milyar TL’lik iç borç servisine karşılık 49 milyar TL iç borçlanma öngörülüyor. Bir önceki ayki strateji dokümanında yer alan borçlanma takvimi ile yenisi kıyaslandığında 5 yıl vadeli TLREF’e endeksli devlet tahvilinin takvimden çıkarıldığı görülmekte. Ayrıca yurt içinde ihraç edilen döviz cinsi stok miktarının azaltılması stratejisi kapsamında itfası gelen döviz cinsi senetler yerine yurt içinde borçlanma yapılmayacağı belirtilmekte.

ABD’de Chicago PMI kasımda 68,4’ten 61,8’e gerileyerek beklentilerin üzerinde düşüş kaydetti ve şubat ayından bu yana en düşük seviyeye gerileyerek ekonomik aktivitede kısmi yavaşlama olduğuna işaret etti, buna karşın büyüme bölgesindeki güçlü seyrini sürdürdü.

Bunun yanında, ABD’de kasım ayına ilişkin Conference Board tüketici güveni endeksi 111,6’dan 109,5’e gerileyerek beklentilerin üzerinde düşüş kaydetti.

Dün Euro Bölgesi’nde kasım ayına ilişkin TÜFE öncü verilere göre yıllık %4,1’den %4,9’a yükseldi ve böylece Temmuz 1991’den bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Bu artışta enerji fiyatlarındaki yıllık %27,4 artış belirleyici oldu. Geçici etkileri dışlayan çekirdek enflasyon ise %2,6’ya yükseldi. Çekirdek enflasyondaki artış özellikle şahin kanadı temsil eden ECB üyelerini destekleyici bir unsur ve varlık alımları azaltımına ilişkin tartışmaları beraberinde getirebilir. Daha önce Lagarde’ın dahil olduğu birçok üye enflasyondaki yükselişin geçici olduğunu ve tedarik zincirindeki sıkıntıların hafiflemesiyle enflasyonun düşeceğini ve enflasyonda orta vadede %2’yi aşma ihtimalini düşük bulduklarını birçok kez vurgulamışlardı.

Yurt dışı tarafta bugün veri takvimine bakıldığında,

ABD ve Avrupa genelinde kasım ayına ilişkin nihai imalat PMI verileri takip edilecek.

  • ABD tarafında, öncü verilere göre kasımda imalat PMI, 58,4’ten 59,1’e yükselmiş ve genişleme bölgesinde kalmaya devam etmişti.
  • Avrupa tarafında ise, öncü verilere göre Euro Bölgesi imalat PMI’da görünüm pek fazla değişmemiş, tedarik zincirindeki sıkıntıların yansıması devam etmişti.

Ayrıca ABD tarafında, TSİ 18’de kasım ayına ilişkin ISM imalat sanayi PMI endeksi verisi açıklanacak. Endeks ekim ayında 61,1’den 60,8 seviyesine hafif gerilemiş ve güçlü büyüme bölgesindeki seyrini korumuştu. Endeksin kasımda ise hafif yükselişle 61 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor.

Diğer yandan, TSİ 16.15’te ABD’de kasım ayına ilişkin ADP özel sektör istihdam verisi açıklanacak. Ekim ayında federal hükümet tarafından sağlanan işsizlik yardımlarının süresinin dolması, koronavirüs vaka sayılarındaki azalış ve okulların açılması istihdamı desteklemiş ve istihdam beklentilerin üstünde artmıştı. ADP özel sektör istihdamın kasımda ise 520 bin kişilik artışla güçlü seyrini sürdürmesi bekleniyor.

ABD’de TSİ 18’de Fed Başkanı Jerome Powell ve ABD Hazine Bakanı Janet Yellen’in, Temsilciler Meclisi’ndeki sunumları takip edilecek.

Ayrıca TSİ 22’de Fed’in 12 adet bölge başkanlıklarından gelen ekonomik verilerle oluşturulan Bej Kitap raporu yayınlanacak. Raporda, ABD ekonomisine ilişkin güncel değerlendirmeler ve gelecek döneme ilişkin beklentiler takip edilecek.

Almanya’da TSİ 10’da perakende satışların aylık bazda eylül ayındaki %2,5’lik düşüşün ardından ekim ayında %1 artış kaydetmesi bekleniyor.

Bunun yanında, BoE Başkanı Andrew Bailey’in konuşması takip edilecek.

Öte yandan, OECD’nin Dünya Ekonomik Görünüm Raporu yayınlanacak ve Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) toplantısı takip edilecek.

Yurt içi tarafta ise, TSİ 10’da kasım ayına ilişkin İSO imalat sektörü PMI verisi açıklanacak. Ekim ayında İSO imalat PMI verisi 52,5’ten 51,2’ye gerilemesine rağmen eşik değerin üzerinde kalmaya devam etmişti. Rapora göre ekim ayında sektörde özellikle arz tarafındaki sıkıntılarla üretim tarafında ve özellikle elektronik parça tedarikindeki yetersizliklerle yeni siparişlere ilişkin göstergelerde hız kaybı görülmüştü. Diğer taraftan, toplam yeni siparişlerdeki görünümün aksine yeni ihracat siparişlerinde artış güçlü şekilde sürmüştü. Bu ay ise imalat PMI verisinin, RKGE’de ve KKO’da artışa ve ihracattaki olumlu görünüme rağmen, döviz kuru gelişmeleri ile kasım ayında gerileyebileceğini düşünmekteyiz.

ŞİRKET HABERLERİ

Arçelik (ARCLK, Sınırlı Pozitif): Şirketin ana faaliyet konusu dışında motor, motor aksamları, redüktör, güç aktarım ekipmanları, servo sistemleri üretimi ve satışı alanında faaliyet gösteren Wat Motor, 2018 yılında kısmi bölünme yöntemiyle Arçelik bünyesinden çıkarılarak %100 bağlı ortaklık haline gelmiştir. Wat Motor’un kendi sektöründe global olarak gelişmesi hedefi dikkate alınarak, Arçelik tarafından ana işkoluna odaklanılması amacıyla, WAT Motor’da sahip olunan payların tamamının 25,9mn EUR bedel karşılığında Koç Holding A.Ş.’nin %55, Temel Ticaret ve Yatırım A.Ş.’nin ise %45 nihai pay sahipliği bulunan Hollanda’da yerleşik Koç Investments B.V.’ye satılmasına karar verilmiştir.

Açıklanan son finansal tablolara göre, Wat Motor paylarının Arçelik aktiflerine oranı %0,6’dır. TFRS esasına göre işlemden yaklaşık 70,3mn TL vergi öncesi kar oluşması beklenmektedir.

TAV Havalimanları (TAVHL, Nötr): Yönetim Kurulu, DHMİ tarafından 1 Aralık 2021 tarihinde gerçekleştirileceği duyurulan, Antalya Havalimanının kapasite artırımına yönelik ilave yatırımların yapımı ile iç/dış hatlar, genel havacılık, CIP terminalleri ve mütemmimlerinin işletme haklarının kiralanmak suretiyle verilmesi ihalesine Fraport AG tarafından oluşturulan ortak girişimle beraber katılmaya karar vermiştir.

Türkiye Sigorta (TURSG, Nötr): 08.11.2021 tarihinde yapılan özel durum açıklamasına ilişkin olarak OSEM Sertifikasyon A.Ş’nin %100 hisselerinin Şirket tarafından satın alınması yoluyla devrine ilişkin olarak satıcı sıfatıyla Türkiye Sigorta Birliği ve alıcı sıfatıyla Şirket arasında 30.11.2021 tarihinde hisse devir sözleşmesi imzalanmış ve hisse devirleri yine aynı tarih itibarıyla tamamlanmıştır.

Vestel Elektronik (VESTL, Nötr): JCR Avrasya Derecelendirme AŞ, Vestel Elektronik Sanayi ve Ticaret AŞ’yi periyodik değerlendirme sürecinde yatırım yapılabilir kategori içerisinde değerlendirmiş; Uzun ve Kısa Vadeli Ulusal Notlarını sırasıyla “A (Trk)” ve “A-1 (Trk)”, görünümlerini ise “Stabil” olarak teyit etmiştir. Şirketin Uzun Vadeli Uluslararası Yabancı Para ve Uzun Vadeli Uluslararası Yerel Para Notları ise, Türkiye Cumhuriyeti’nin ülke notu ile uyumlu olacak şekilde, “BB/Stabil” olarak belirlenmiştir.

SEKTÖR HABERLERİ

Akaryakıt: Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikasından (EPGİS) alınan bilgiye göre, motorinin litre fiyatında 44 kuruş indirim yapıldı. (Kaynak: AA)

Demir-Çelik: Türkiye’nin ham çelik üretimi, ekimde geçen yılın aynı ayına göre %8 artışla 3,5mn ton, ocak-ekim döneminde ise %14,2 yükselişle 33,3mn ton seviyesinde gerçekleşti. (Kaynak: AA)

Kripto Para: Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’ndan (BDDK) Türkiye Bankalar Birliği ve Türkiye Katılım Bankaları Birliği’ne kredilerde kripto para uyarısı gitti. İlgili yazıda BDDK bireysel ve tüzel tüm kredi müşterilerine kullandırılacak kredili mevduat hesabı dahil tüm krediler bakımından, edinilen kaynakların kripto varlıklara veya kayıtlı bankacılık/sermaye piyasası sistemi dışına para çıkarılmasına yönelik işlemlerde kullanımının engellenmesi için bankalarca azami hassasiyetin gösterilmesi gerektiği belirtildi. BDDK daha önce kredi müşterilerinin cari ya da yakın dönemli ihtiyaçları haricinde kredi kullanımı için de uyarılarda bulunmuştu. Son gelen yazıyla krediler kapsamında hassasiyet gösterilmesi gereken işlemlere kripto varlık işlemleri de eklenmiş oldu. (Kaynak: Bloomberght)

Hazine: Hazine ve Maliye Bakanlığı, Aralık 2021-Şubat 2022 dönemine ilişkin iç borçlanma stratejisini açıkladı. Buna göre, Hazine, söz konusu dönemde 122,7 milyar liralık iç borç servisine karşılık 104,8 milyar liralık iç borçlanma gerçekleştirecek. Bu dönemde dış borçlanma yapılmayacak. (Kaynak: Bloomberght)

Kimya: İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Adil Pelister, bugün açıklanan 2021 yılı üçüncü çeyrek büyüme verilerine ilişkin yazılı bir değerlendirme yaptı. Pelister kimya sektörü olarak bu yıl ihracatta 24 milyar dolar ile yeni bir rekora imza atmaya hazırlandıklarını belirtti. Pelister üretim ve ihracat gücüyle büyümeye ve ülke ekonomisine en çok katkı verenlerin başında olan kimya sektörünün iüçüncü çeyrekte gerçekleştirdiği 6,26 milyar dolarlık ihracat ile yüzde 36,78 büyüdüğünü belirtti. Miktar bazında ise üçüncü çeyrekte yüzde 12,50’lik bir büyüme olduğunu kaydeden Pelister, “Bu yıl ilk üç çeyrekte gerçekleştirilen kimyevi maddeler ve mamulleri ihracatı ise yüzde 38,95 artışla 18,25 milyar dolara ulaştı. Bu güçlü büyüme performansının öncülerinden olan kimya sektörü olarak bu yıl ihracatta 24 milyar dolar ile yeni bir rekora imza atmaya hazırlanıyoruz.” ifadelerini kullandı. (Kaynak: Bloomberght)

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Anel Elektrik (ANELE): Toplam değeri 69,96mn EUR olan Anel Elektrik Proje Taahhüt A.Ş.- Ballast Nedam Bouw – TAV Tepe Afken Yatırım İnşaat ve İşletme A.Ş tarafından eşit hissedarlık yapısı altında kurulan iş ortaklığı olarak Hollanda Schiphol Havalimanı Yeni İskele İnşaatının (Pier) Elektrik ve Mekanik işleri projesinin üstlendiği bildirmişti. Projenin ana müteahhidi Ballast Nedam Nv / TAV İnşaat JV nin projenin işvereni Schiphol Grup ile olan sözleşmesinin Schiphol Grup tarafından iptal edilmesi nedeniyle proje durma noktasına gelmiştir. Devam etmekte olan işlerin teslimi ve nihai hesap çalışmalarına başlanmıştır.

Banvit (BANVT): Banvit pay sahiplerini ve piyasaları; BRF Foods GmbH ile Katar Yatırım İdaresi’nin (“KYİ”), Banvit’in hakimiyetini elinde bulunduran TBQ Foods GmbH (“TBQ”) unvanlı holding şirket nezdindeki ortaklıklarına dair hüküm ve koşulların yenilenmesi hususunu müzakere ettikleri yönünde bilgilendirmektedir. Bahse konu müzakereler kapsamında; KYİ’ye TBQ nezdindeki haklarını BRF Foods’a satma hakkı tanıyan satım opsiyonu hakkının kullanım dönemini 15 Aralık 2021 tarihine kadar uzatan bir ön protokol akdedilmiştir.

Dardanel (DARDL): G. Kallimanis S.A. şirketinin iktisadi bütünlük içerisindeki varlıklarının Dardanel Greece S.A. şirketine devrine ilişkin talep dün yerel Yunanistan Mahkemesine yapılmıştır.

DYO Boya (DYOBY): JCR Eurasia Rating, gerçekleştirdiği kredi derecelendirme sürecinde Dyo Boya Fabrikaları Sanayi ve Ticaret A.Ş. ve Bağlı Ortaklıklarını yatırım yapılabilir kategori içerisinde değerlendirmiş olup Şirketin ve bağlı ortaklıklarının Uzun Vadeli Ulusal Kredi Derecelendirme Notunu “A (Trk)”, Görünümünü “Stabil”, Kısa Vadeli Ulusal Kredi Derecelendirme Notunu “A-1 (Trk)”, Görünümünü “Stabil” olarak belirlemiştir.

Dagi Giyim (DAGI): Şirket, İzmir Westpark Avm adresinde yeni mağaza açmıştır. Açılan bu mağaza ile birlikte bayileri ve e- ticaret hariç olmak üzere, güncel mağaza sayıSI 87 olmuştur.

FAİZ PİYASALARI

Salı günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %15 seviyesinde yatay seyretti. TCMB dün 26 milyar TL’lik (%15’ten, 6 gün vadeli) ve 70 milyar TL’lik (%15’ten, 7 gün vadeli) iki adet repo ihalesi açtı. Toplam fonlama tutarı ise tamamı haftalık repo ihaleleri kaynaklı 361 milyar TL oldu.

ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi dün güne %1,51 seviyelerinden başlarken, gün içerisinde %1,52-%1,41 bandında hareketin ardından %1,46 seviyesinden günü kapattı.

Yurt içi tahvil piyasasında, dün verim eğrisinde faizlerde kısa vadeli tarafta sınırlı düşüşler gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta sınırlı yükselişler görüldü. Bu kapsamda, günlük bazda verim eğrisinde faizlerde kısa vadeli tarafta 10 baz puana yaklaşan düşüşler gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta 10 baz puana yaklaşan yükselişler görüldü.

Kaynak: Ziraat Yatırım Sabah Stratejisi