Borsa Şirket Haberleri / Ziraat Yatırım – (1.06.2021)

SABAH STRATEJİSİ

Dün Almanya’dan beklentilerin üzerinde gelen enflasyon verisi Avrupa hisselerine baskı yapsa da bu sabah vadeliler hafif alıcılı. ABD vadelileri de yine artı bölgede seyrederlerken, MSCI Asya Pasifik endeksi hafif primli. Cuma günü açıklanacak tarım dışı istihdam verisi öncesinde borsalar kısmen de olsa geçen haftaki iyimser görüntülerini koruma eğilimindeler. Yurtiçinde ise dün Kabine toplantısı sonrasında açıklanan yeni normalleşme adımlarının kur ve yakın vadeli kontrat üzerinde önemli bir etki yapmadığını izledik. Diğer yandan, dünkü kayıpların ardından bu sabah küresel borsalardaki görüntüye paralel endeks güne hafif artıda başlayabilir. Gün içerisinde ise 1.409 – 1.429 hareket alanı olarak izlenebilir. Bugün yurtiçinde ve yurtdışında PMI verileri öne çıkıyor.

MAKROEKONOMİ

OECD Küresel Ekonomik Görünüm raporunu yayınladı. Aşılama sürecindeki ilerleme ve teşvik paketleri ile önceki rapora göre daha olumlu bir tahmin patikası paylaşıldı fakat ülkeler ve sektörler arası ekonomik toparlanmadaki farklılığa dikkat çekilmekte ve gelişmiş ülkelerin aşıya erişiminin kolay olmasından dolayı bundan faydalanmasının beklendiğini, turizm gelirlerine bağlı olan ülkelerin ise ekonomik toparlanmasının uzun süreceği beklentisi var. Ayrıca gelişen ülkelerin yavaş aşılama ve düşük kaynak kapasitesinin salgınla mücadelede zorluk yarattığı ve dünya nüfusundaki aşılanan sayısının yeterli olmaması durumunda yeni bir salgın riskinin olduğu ve bu durumun ekonomik toparlanmaya sekte vurulabileceği belirtilmekte. OECD projeksiyonlarına bakıldığında küresel ekonominin 2020 sonrası %3,5 daralma sonrası bu sene %5,8 büyümesi beklenmekte. Ayrıca 2022 büyüme tahmini de %4’ten %4,4’e yükseltildi. ABD büyüme tahmini %6,5’ten %6,9’a, Euro Bölgesi için %3,9’dan %4,3’e ve Çin’in ise %7,8’den %8,5’e yukarı yönlü revize edildi. Vaka sayıları yüksek seyreden Hindistan için ise büyüme tahmini %12,6’dan %9,9’a düşürüldü.

2021 yılının birinci çeyreğinde mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış GSYH, çeyreksel %1,7 artışla %1,3 civarındaki artış beklentilerinin üstünde büyüme gerçekleştirdi. Ekonomi, birinci çeyrekte bir önceki yılın aynı dönemine göre %7 ile son 12 çeyreğin en yüksek büyümesini kaydetti. (Beklenti:%6,3) 2020 yılı dördüncü çeyrekte ekonomi yıllık bazda %5,9 büyümüştü, bu rakamlar ışığında birinci çeyrekte büyüme güçlenerek sürdü.

Hatırda Kalması Gerekenler

  • Stoklar hariç bütün alt kalemler, büyümeyi pozitif etkiledi. Yıllık %7 büyümenin kaynaklarına baktığımızda tüketim +4,7 puan (özel tüketim 4,5 puan, kamu tüketimi 0,2 puan), sıkı finansal koşullara karşın yatırımlar +2,9 puan büyümeyi olumlu etkiledi. Stokların eritilmesi büyümeyi -1,5 puan aşağı çekti; net ihracat +1,1 puanla 2019 yılının 3. çeyreğinden bu yana ilk kez büyümeye pozitif katkı yaptı.
  • Bütün sektörler büyümeye pozitif katkı verdi. Güçlü küresel ticaretin desteğiyle sanayi sektörü, ardı ardına 3 çeyrektir büyümeye katkısını artırmakta ve 1. çeyrekte 2,5 puanla büyümeye en yüksek katkı veren sektör oldu. Toptan ve perakende ticaret, ulaştırma ve depolama, konaklama ve yiyecek hizmeti faaliyetlerini kapsayan hizmet sektörü, kısmi açılmanın da etkisiyle 1,4 puanla sanayi sektörünü takip ederken, geçen sene özellikle 2. ve 3. çeyrekte kredilerin desteğiyle büyümeye güçlü katkı veren (toplamda 3,2p) finans sektörünün bu sene 1. çeyrekte katkısı 0,1 puanla oldukça sınırlı kaldı. Bütçe harcamalarındaki ılımlı seyirle uyumlu olarak kamunun katkısı (0,4p) hız kesti. Bilgi ve iletişim (0,5p) ile gayrimenkul faaliyetlerinin (0,2p) katkısı bir önceki çeyrekle aynı miktarda gerçekleşti. Tarım sektörünün katkısı 0,2 puanla sınırlı kaldı. İnşaat sektörü bir çeyrek aradan sonra tekrar büyümeyi yukarı çekti ve 0,2 puan pozitif etkiledi.

İkinci çeyreğe ilişkin öncü göstergeler finansal koşullardaki sıkılaşmanın ve kapanmanın etkisi ile ekonomide kısmi yavaşlama görebileceğimizi işaret ediyor. Özellikle büyümedeki yavaşlamayı çeyreksel bazda rakamlarda hissedebilmemiz, yıllık bazda ise baz etkisinin katkısıyla çift haneli büyüme görmemiz yüksek ihtimal gözüküyor.

Nisan ayında ihracat rekor seviyesine yakın seyrederken, mayıs ayında sınırlı bir yavaşlama görebileceğimizi değerlendiriyoruz Bununla birlikte AB’de hızlanan aşılama süreci ve imalat PMI verilerinin gücünü koruması ve rekabetçi kur seviyeleri ihracat görünümü için olumlu bir tablo çiziyor. Ek olarak öncü göstergelerin iç talebin hız kesmeye başladığını görüyoruz, ortalamanın altında seyreden altın ithalatının desteğiyle ithalatta yavaşlama sürebilir, bu da büyümeye net ihracat tarafından katkının devam edebileceğine işaret ediyor.

TCMB Analitik Bilanço verilerine göre 28 Mayıs haftasında toplam rezervin sınırlı arttığını ve net rezervin ise gerilediğini hesaplamaktayız. İlgili haftada TCMB dış varlıkları 0,2 milyar USD arttı. Bunun neticesinde toplam rezervin 92,6 milyar USD’ye yükseldiğini tahmin ediyoruz. Bankaların TCMB’de tuttukları döviz mevduatı ise haftalık bazda 1,3 milyar USD arttı. Toplam rezervdeki değişimden bankaların TCMB’de tuttukları döviz mevduatı çıkardığımızda net rezervdeki değişime yaklaşık ulaşıyoruz. Buna göre net uluslararası rezervin 1,1 milyar USD gerileyerek 12,4 milyar USD seviyesine geldiğini öngörmekteyiz. TCMB’nin yurt içi bankalarla olan swap stoku geçen hafta 0,20 milyar USD ile sınırlı azaldı. Ayrıca bu hafta Hazine’nin Euro cinsi DİBS ve kira sertifikası itfası 1,64 milyar Euro iken, USD cinsi DİBS ve kira sertifikası 1,35 milyar USD idi, Hazine USD cinsi ihraçları yenilemezken, EUR cinsi DİBS ve kira sertifikası 1,36 milyar Euro borçlandı. Bu açıdan geçen hafta Hazine’nin YP cinsi yurt içi ihraçlarının YP itfalarından az olmasından dolayı da net rezervleri düşürücü yönde etkilediğini düşünmekteyiz.

Dün Hazine tarafından yayınlanan haziran-ağustos dönemine ilişkin 3 Aylık İç Borçlanma Stratejisi’ne göre haziran ayında 31,7 milyar TL’lik iç borç servisine karşılık toplam 28 milyar TL’lik iç borçlanma, temmuz ayında toplam 53 milyar TL’lik iç borç servisine karşılık toplam 52 milyar TL’lik iç borçlanma, ağustos ayında toplam 10,1 milyar TL’lik iç borç servisine karşılık toplam 16 milyar TL’lik iç borçlanma yapılması programlanmaktadır. Bu ay, geçen ayla kıyaslandığında altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikası ihracının takvime girdiğini ve geçen ayki stratejide yer alan 9 yıllık sabit kuponlu devlet tahvili ihracının ise çıkarıldığını görmekteyiz.

Hazine’nin mayıs ayı stratejisine göre 44 milyar TL borçlanması öngörülmekteydi. Hesaplamalarımıza göre Hazine geçen ay 39,9 milyar TL ile hedef miktarın altında borçlandı.

Bugünkü ISO imalat PMI verisi öncesi dün SAMEKS mayıs ayı verilerine göre sanayi sektörü endeksi 49,9 seviyesine, hizmet sektörü ise 51,5’e geriledi ve böylece bileşik endeks 51,7 değerine düştü. 50 seviyesi eşik değer olup üzeri ise sektörde genişlemeye işaret etmekte.

Bugünkü veri takvimine bakıldığında,

ABD tarafında, TSİ 16.45’te mayıs ayına ilişkin imalat PMI nihai verisi takip edilecek. ABD’de mayıs ayına ilişkin öncü imalat sektörü PMI, Biden’ın devasa mali teşvik paketleri ve aşılamaların hızlanmasının olumlu etkisiyle 61,5 ile rekor seviyesini yenilemişti. Öte yandan, özellikle raporlarda tedarik zincirindeki sıkıntılarla fiyat baskılarına yönelik işaretler alınmıştı. Ayrıca TSİ 17’de mayıs ayına ilişkin ISM imalat sanayi PMI endeksinin, 60,7’den 61,5 seviyesine yükselerek büyüme bölgesindeki güçlü seyrini sürdürmesi bekleniyor.

TSİ 17.30’da mayıs ayına ilişkin Dallas Fed imalat sanayi aktivite endeksi verisi takip edilecek. Endeksin, mayısta ise hafif gerileyerek 36,5 seviyesinde gerçekleşmesi, buna karşın yüksek seviyelerdeki seyrini sürdürmesi bekleniyor. Diğer yandan, TSİ 17’de nisan ayına ilişkin inşaat harcamalarının aylık bazda %0,6 oranında artması bekleniyor. Ayrıca TSİ 17’de Fed Başkan Yardımcısı Randal Quarles’in ve TSİ 21’de Fed Yönetim Kurulu Üyesi Lael Brainard’ın konuşmaları takip edilecek.

Avrupa tarafında da, bölge genelinde mayıs ayına ilişkin imalat PMI nihai verileri açıklanacak. Öncü verilere göre imalat PMI’ların, bölgede aşılama hızlarının artması ve birçok ülkede kısıtlayıcı tedbirlerin gevşetilmesiyle 50 eşik seviyesinin üzerinde değer aldıkları gözlenmişti. Bu kapsamda Fransa’da 58,9’dan 59,2’ye, İtalya’da 60,7’den 62’ye ve İngiltere’de ise 60,9’dan 66,1’e yükselerek imalat sektöründe büyüme hızlarının arttığına işaret etmesi, Almanya’da 66,2’den 64’e ve Euro Bölgesi’nde ise 62,9’dan 62,8’e hafif gerilemesi bekleniyor.

Bunun yanında, TSİ 12’de Euro Bölgesi’nde mayıs ayına ilişkin öncü TÜFE verisi açıklanacak. Mayısta yıllık bazda TÜFE’nin, %1,9 seviyesine, çekirdek TÜFE’nin de %0,7’den %0,9 seviyesine yükselmesi bekleniyor. Ayrıca TSİ 12’de Euro Bölgesi’nde nisan ayına ilişkin işsizlik oranının önceki aya göre yatay seyrederek %8,1 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor.

Diğer yandan, TSİ 18’de BoE Başkanı Andrew Bailey’in konuşması takip edilecek.

Ayrıca TSİ 17’de OPEC+ Ülkeleri Enerji ve Petrol Bakanlarının toplantısı izlenecek.

Yurt içi tarafta ise, TSİ 10’da mayıs ayına ilişkin imalat PMI verisi açıklanacak. Nisan ayında İSO imalat PMI endeksi 52,6’dan 50,4’e gerileyerek ılımlı büyümeye işaret etmişti. Geçen hafta açıklanan mayıs ayı reel kesim güven endeksi düşüş kaydetmişti fakat iyimserlik eşik seviyesinin üzerinde kaldı, kapasite kullanım oranı da kısmi düşüş kaydetti. Bu bilgilerin ışığında mayıs ayı imalat PMI verisinin eşik seviye olan 50’ye yakın gerçekleşmesini beklemekteyiz.

ŞİRKET HABERLERİ

Odaş Elektrik (ODAS, Nötr): Şirketin büyüme süreci içerisinde sermaye gücünün artırılmasına yönelik olarak, Şirket sermayesinin tamamı nakit olarak artırılarak (bedelli) 600mn TL’den 800mn TL artırılarak 1.400mn TL’ye çıkarılmasına karar verildiği duyurulmuştur.

Diğer yandan, Odaş Elektrik stratejik dönüşümü kapsamında; (i) Urfa’da atıl bulunan doğalgaz santralini, yaptığı sözleşme çerçevesinde Özbekistan’a taşıyıp, dolara endeksli 25 yılı bulan Devlet alım garantili bir yapı ile faaliyete geçirilmesini (ii) Grup iştiraklerinde bulunan Karaağaç, Cebrail, ve Uğurluca ruhsatlarında gerek serbest halde bulunan altın ve gümüşü, gerek antimuanla beraber bulunan altını, Çevre hassasiyeti azami oranda korunarak revize edilmiş hali ile ekonomiye kazandırılmasını, (iii) Söz konusu bu yeni faaliyetler ile beraber Çan2 Termik Santrali’nin Grup finansallarında içerisinde 85%-90%’lara varan FAVÖK katkısının, FAVÖK artışı ve çeşitliliği ile beraber, 50%’nin altına düşürülmesini planlamaktadır.

Otokar (OTKAR, Nötr): Şirket’in JCR Avrasya Derecelendirme A.Ş. tarafından gerçekleştirilen kredi derecelendirme süreci tamamlanmış olup, Şirket’in Uzun Vadeli Ulusal Notu “AA+(Trk) / (Stabil Görünüm)”, Kısa Vadeli Ulusal Notu “A-1+(Trk) / (Stabil Görünüm)”, Uzun Vadeli Uluslararası Notu (yerel ve yabancı para cinsinden) “BB+ / (Negatif Görünüm)” ve Kısa Vadeli Uluslararası Notu (yerel ve yabancı para cinsinden) “B / (Negatif Görünüm)” olarak belirlenmiştir.

Verusa Holding (VERUS, Pozitif): Şirket 1Ç2021’de 44,3mn TL ana ortaklık net dönem karı açıklamıştır. Şirket geçen yılın aynı döneminde ise 4,3mn TL ana ortaklık net dönem karı kaydetmişti. Şirket’in satış gelirleri 1Ç2021’de 1Ç2020’ye göre %61,1 oranında artarak 18mn TL’ye yükselirken, brüt kar %57,0 oranında yükselmiş ve 3,8mn TL’ye çıkmıştır. Operasyonel giderler aynı dönemde %15 oranında artmış ve 4,1mn TL olmuştur. Diğer faaliyetlerden de 64,4mn TL gelir kaydedilmesinin ardından faaliyet karı 64,1mn TL’yi göstermiştir. 1Ç2020’deki faaliyet karı 11,3mn TL idi. Diğer yandan, Şirket’in finansman giderleri yıllık %9,2 artarak 5,2mn TL’ye yükselmiştir. Vergi geliri 2,1mn TL olurken ana ortaklık net dönem karı 44,3mn TL seviyesinde gerçekleşmiştir.

SEKTÖR HABERLERİ

Akaryakıt: Motorinin litresine 23 kuruş zam yapıldı, ÖTV’den karşılandığından pompa fiyatlarına yansımayacak. EPGİS’in twitter hesabından yapılan açıklamada şöyle denildi: “Akaryakıt Ürünlerinde ÖTV Düzenlemesi 01/06/2021 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere Motorinde 23 KRŞ/LT fiyat artışı gerçekleşmiş olup, artış mevcut uygulama olan EŞEL MOBİL Sistemi gereği ÖTV’den karşılandığından pompa fiyatlarına yansımayacaktır. Kaynak: Foreks

Demir Çelik: Türkiye Çelik Üreticileri Derneği (TÇÜD), nisan ayına ilişkin üretim, tüketim ve dış ticaret verilerini açıkladı. Buna göre, Türkiye’nin ham çelik üretimi, nisanda geçen yılın aynı ayına göre %46,6 artarak 3,3mn ton, ocak-nisan döneminde ise %16,9 yükselerek 13,1mn ton seviyesinde gerçekleşti. Nihai mamul çelik tüketimi ise nisanda yıllık bazda %111,5 artışla 3mn ton, yılın ilk 4 aylık döneminde %30,8 yükselişle 12mn ton oldu. Nisan ayında üretim ve tüketimde gözlenen yüksek oranlı artışlar, geçen yılın nisan ayındaki yüksek oranlı düşüşlerin yol açtığı baz etkisinden kaynaklandı. Çelik ürünleri ihracatı, nisanda miktar yönünden %35,4 artışla 1,6mn ton, değer yönünden %91,4 yükselişle 1,2 milyar dolar olarak hesaplandı. İhracat, ocak-nisan döneminde, 2020 yılının aynı dönemine kıyasla, miktar itibarıyla %10,1 artışla 5,8mn ton, değer itibarıyla %43,3 yükselişle 3,9 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. İthalat ise nisan ayında, geçen yılın aynı ayına göre, miktar yönünden %200,8 artarak 1,6mn ton, değer itibarıyla %234,6 yükselerek 1,3 milyar dolar seviyesine çıktı. İthalat, ocak-nisan döneminde ise 2020 yılının aynı dönemine kıyasla, miktar itibarıyla %40,5 artışla 5,5mn ton, değer itibarıyla %73 yükselişle 4,2 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. Geçen yılın ilk 4 ayında %112 olan ihracatın ithalatı karşılama oranı, bu yılın aynı döneminde %92,9 seviyesine geriledi. Kaynak:AA

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Katmerciler (KATMR, Negatif): Katmerciler 1Ç2021’de 21,8mn TL ana ortaklık net dönem zararı açıklamıştır. Şirket geçen yılın aynı döneminde ise 14,9mn TL ana ortaklık net dönem zararı kaydetmişti. Şirket’in satış gelirleri 1Ç2021’de 1Ç2020’ye göre %5 oranında artarak 71mn TL’ye yükselirken, brüt kar %13,4 oranında yükselmiş ve 38,9mn TL’ye çıkmıştır. Şirket’in brüt kar marjı ise 1Ç2020’ye göre 4,1 puan artışla %54,7 olarak gerçekleşmiştir. Katmerciler’ın operasyonel giderleri aynı dönemde 7,7mn TL artmış ve 16,1mn TL olmuştur. Diğer faaliyetlerden de 21,3mn TL gelir kaydedilmesinin ardından faaliyet karı 44,1mn TL’yi göstermiştir. 1Ç2020’deki faaliyet karı 28,1mn TL idi. Diğer yandan, Şirket’in net finansman giderleri yıllık %47,5 artarak 69,1mn TL’ye yükselmiştir. Vergi geliri 2,6mn TL olurken, ana ortaklık net dönem zararı 21,8mn TL seviyesinde gerçekleşmiştir.

Kontrolmatik (KONTR): Şirket, Uydu Teknolojisi geliştirme, uydu üretimi yapma ve buna bağlı servisler vermesi planlanan, 20mn Türk Lirası başlangıç sermayesine sahip yeni bir şirketin kurulmasına, kurulacak olan şirkete %25 oranında iştirak edilmesine oybirliği ile karar verildiğini duyurmuştur. Ek olarak batarya teknolojileri konusunda, Lityum İyon ve diğer ileri teknolojileri kullanan elektro kimyasal enerji depolama hücre üretim tesisi, enerji depolama hücresi üretimi, batarya paketi üretimi, enerji depolama sistemi tasarımı ve anahtar teslim çözüm faaliyetlerinde bulunması planlanan, 15mn Türk Lirası başlangıç sermayesine sahip yeni bir şirket kurulmasına, kurulacak olan şirkete %70 oranında iştirak edilmesine, şirket kurulumundan sonra lityum iyon pil ve batarya yatırımı yapmasına, Kontrolmatik Teknoloji Enerji ve Mühendislik A.Ş. ve/veya yeni kurulacak şirketin, bu alanda ilgili yatırım teşviklerine başvurmasına oybirliği ile karar verildiğini duyurmuştur. Bunu yanı sıra İş geliştirme faaliyetlerinde bulunmak ve faaliyet alanlarında daha aktif şekilde yer almak için Kamerun Cumhuriyeti’nde %100 bağlı ortaklık şeklinde yeni bir şirket kurulmasına ve bu hususta gerekli iş ve işlemlerin yapılması için şirket genel müdürü Osman Şahin Köşker’in yetkili kılınmasına, bu çerçevede gerekli ve faydalı her türlü başvuru, iş ve işlemlerin, ilan ve duyuruların yapılmasına, oybirliği ile karar verildiği açıklanmıştır.

FAİZ PİYASALARI

Pazartesi günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %19 seviyesinde yatay seyretti. TCMB dün 63 milyar TL’lik (%19’dan, 7 gün vadeli) haftalık repo ihalesi açtı, toplam fonlama tutarı ise tamamı haftalık repo ihaleleri kaynaklı 328 milyar TL oldu.

Yurt içi tahvil piyasasında, dün verim eğrisinde günlük bazda kısa vadeli tarafta faizlerde yatay seyir görülürken, orta ve uzun vadeli tarafta ise faizlerde düşüşler gözlendi. Bu kapsamda, günlük bazda kısa vadeli tarafta faizlerde yatay hareket görülürken, orta ve uzun vadeli tarafta faizlerde 10 baz puana yakşlaşan düşüşler görüldü.

Kaynak: Ziraat Yatırım Sabah Stratejisi