Borsa Şirket Haberleri / Ziraat Yatırım – (03.06.2019)

SABAH STRATEJİSİ

Ticaret gerilimi ile ilgili haber akışı fiyatlamalarda belirleyici olmaya devam ederken, haftanın ilk işlem gününde risk iştahı zayıf. ABD vadeliler bu sabah %0,5 – %1,0 arasında satıcılı bir görüntü sergiliyorlar. Asya tarafında da kısmi baskı gözlemleniyor. Küresel büyümeye yönelik artan endişeler yatırımcıları güvenli limanlara çekerken, ABD on yıllık tahvil faizinin %2,12 seviyesine kadar gerilediğini izliyoruz. Geçen haftanın son iki işlem gününde yaklaşık %10 değer kaybeden ve haftayı 62,5 USD’den kapatan petrolde (brent) ise bu sabah düşüş eğilimini devam ediyor. Diğer yandan, büyüme endişeleri FED ile ilgili faiz indirim beklentilerini de artırırken, Gelişmekte Olan Ülke para birimleri bu sabah yatay. Geçen hafta sepet bazında (1 USD 1 EUR ortalaması) %4,3 oranında değer kazanarak pozitif ayrışan TL ise, haftaya hafif baskı altında başlıyor. Ancak, bu baskının bir kısmını geçen haftaki güçlü yükselişin bir tepkisi olarak da değerlendirmek mümkün. Halihazırda sınırlı da olsa ülke risk primimizde düşüş gözleniyor. Ayrıca, risk iştahındaki zayıflığa rağmen, FED ile ilgili beklentiler ve petrol fiyatlarındaki sert düşüş de halihazırda kısa vadeli olumlu bir görüntü sergileyen TL varlıkları yine kısa vadeli olarak destekleyebilir. Bu kapsamda, geçen hafta emsallerinden belirgin bir şekilde olumlu ayrışarak haftayı %5,2 oranında primle 90.590 puandan kapatan BIST100 endeksinin güne yatay bir görüntüyle başlamasını bekliyoruz. Ramazan Bayramı tatili nedeniyle cuma gününe kadar kapalı kalacak ve bugün yarım gün işlem görecek olan endeks, düşük işlem hacmiyle mevcut seviyelerde tutunmak isteyebilir.

MAKROEKONOMİ

Trump’ın İngiltere ziyaretinin başlayacağı bugüne, küresel piyasalar Çin ve Japonya imalat PMI verilerini takip ederek haftaya merhaba diyor. ABD, ticaret gerilimini artırıcı hareketlerini sürdürüyor. Cuma günü Meksika’ya sürpriz gümrük vergisi uygulaması ardından hedefinde bu kez de Hindistan’ın olduğu görülüyor. ABD cumartesi günü itibarıyla, limanlar yoluyla ülkeye gelen Çin malları üzerinden %25’lik vergiyi almaya başladı. Çin Devlet Konseyi de, bir yılı geride bırakan ABD ile ticaret müzakerelerine ilişkin, Washington yönetimini sürekli artan taleplerde bulunmakla suçlayarak, iki devletin orta yolda buluşması gerektiğini söyledi. Küresel büyümeye yönelik artan endişelerle birlikte petrol fiyatlarında düşüş sürüyor. Brent petrolün varil fiyatı, 61 dolar seviyesine gevşemiş durumda. Yurtiçinde bayram tatili nedeniyle kısa sürecek haftada bugün mayıs ayına ait enflasyon verisi ve mayıs ayına ait imalat PMI verisi bekleniyor.

Bu haftanın odak noktaları: ECB toplantısı ve ECB Başkanı Mario Draghi’nin konuşması, Euro Bölgesi büyüme, ABD tarım dışı istihdam, Fed Başkanı Powell’ın konuşması, Çin, ABD ve Euro Bölgesi ülkeleri hizmet PMI verileri olacak.

Yurtdışında bugün imalat PMI verisi odaklı bir gündeyiz. TSİ 11’de Euro Bölgesi imalat PMI, TSİ 17’de ABD ISM imalat verisi açıklanacak.

  • Asya seansında açıklanan Çin Caixin imalat PMI verisi mayıs ayında 50,2 ile yatay seyretti. İhracat siparişlerinin daralma bölgesinden çıkması veriyi destekledi. Cuma günü resmi imalat PMI verisi 50 eşik değerinin altında kalmıştı. Dolayısıyla verilerde toparlanma demek için erken. Japon imalat PMI verisi ise daralarak 49,8 gerçekleşti.

Bugün TSİ 10’da mayıs ayına ait Türkiye enflasyon verisi açıklanacak. TÜFE’nin mayıs ayında %1,3 artması bekleniyor. Yıllık enflasyonun böylece %19,5 seviyesinden %19,1’e gerilemesi bekleniyor. Nisan ayında enflasyon %1,69 artmıştı. Geçtiğimiz senenin mayıs ayında ise TÜFE %1,6 artmıştı.

  • Enflasyon verisi öncesi takip ettiğimiz öncü göstergelerden biri olan İTO enflasyonu, mayıs ayında %1 artış kaydetti. Alt kalem bazında konut kaleminin enflasyona negatif katkı yaptığı görülürken, eğitim ve giyim harcamaları İTO enflasyonuna en yüksek pozitif katkıyı veren kalemler oldu.
  • Öncü göstergeleri dikkate aldığımızda işlenmemiş gıda tarafının mayıs ayında ılımlı seyretmesi bekleniyor. Nisan ayında Ankara’da hesaplanan gıda enflasyonu aylık %4,6 artış gerçekleştirmişti. Mayıs ayı Ankara gıda enflasyonu ise taze meyve ve sebze fiyatlarındaki düşüşün katkısıyla aylık sadece %0,8 yükseliş göstermiş durumda.
  • Bu arada alkollü içecekler ve tütün kalemindeki zammın ise bütün firmalar tarafından nisan ayında yansıtılmamasından dolayı, zammın bir kısmının etkisini mayıs ayında göreceğiz.

Yurtiçinde bugün TSİ 10’da mayıs ayına ilişkin imalat PMI verisi de açıklanacak. Türkiye imalat PMI martta 47,2 değerini almasının ardından, nisanda 46,8’e gerileyerek imalat sektöründeki yavaşlamanın devam ettiğini göstermişti.

Cuma günü yurtiçinde yoğun bir veri gündemi takip edildi.

Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış GSYH, bir önceki çeyreğe göre %1,3 artarak ekonominin resesyondan çıktığına işaret etti. Sıkılaşan finansal koşullar ise ikinci çeyrekte toparlanmanın birinci çeyreğe göre kısmen sınırlanabileceğini gösteriyor.

Yıllık bazda ise ekonominin %2,6 daraldığını görüyoruz. Geçtiğimiz senenin son çeyreğinde ekonomi yıllık bazda %3 daralmıştı. Bu yılın birinci çeyreğinde ise yıllık bazda daralmanın hız kestiğini görüyoruz. İkinci çeyrekte de yıllık bazda düşüşün hız kesmesinin kısmen sürmesini beklemekteyiz. Özellikle üçüncü çeyrekle düşük baz etkisinin de devreye girmesi ve turizmin de katkısıyla yıllık büyümede artı değer beklemekteyiz. TCMB Beklenti Anketine göre anket katılımcıları, geçen sene %2,6 büyüyen ekonominin bu sene %0,6 büyümesini bekliyor.

Cari fiyatlarla milli gelirimiz, 2018 yılı sonundaki 3,7 trilyon TL’den 2019 yılının ilk çeyreğinde 3,8 trilyon TL’ye çıktı. GSYH dolar cinsinden ise 784 milyar dolardan 748 milyar dolara geriledi.

İktisadi faaliyet açısından büyümenin detaylarını incelediğimizde,

Kamu harcamaları yıllık %8,8 yükselişle büyümeye en belirgin katkı sağlayan kalem olarak öne çıkıyor. Tarım sektörü, geçtiğimiz seneki yüksek baz etkisine rağmen yıllık bazda %2,5 büyüyerek büyümeye birinci çeyrekte ana katkı sağlayan kalemlerden biri olarak dikkat çekiyor.

Sanayi ve imalat sektöründe zayıflama sürüyor, ancak bir önceki çeyreğe göre hız kesmesi büyümedeki zayıflığın daha belirginleşmesini engellemiş. İnşaat sektöründe ise ardı ardına üç çeyrekte yıllık bazda daralma gözlenmekte ve daralmanın boyutunun kademeli bir şekilde arttığı dikkat çekmekte.

Cuma günü takip ettiğimiz diğer gelişmeler,

  • Merkez Bankası’nın yılda iki kez yayımladığı Finansal İstikrar Raporu’nda kredi büyümesinin ılımlı toparlandığı ve reel sektör YP açık pozisyonunun kademeli gerilemeye devam ettiği vurgulandı. Sermaye yeterliliği ve likit varlık düzeyinin bankacılık sektörünün risklere karşı dayanıklılığını desteklediği ifade edildi.

Türkiye’ye gelen yabancı ziyaretçi sayısı nisan ayında %24 artarken,  ilk 4 ayda %12,2 artış gösterdi. Dış ticaret açığı nisanda yıllık %55,6 azalarak 2,98 milyar dolara geriledi.

ŞİRKET HABERLERİ

Emlak Konut GYO (EKGYO, Nötr): Şirket portföyünde bulunan İstanbul Zeytinburnu Beştelsiz Arsa Satışı Karşılığı Gelir Paylaşımı İşi tasfiye edilmiştir.

İş Bankası (ISCTR, Negatif): Yönetim Kurulunca, sermaye verimliliği, piyasa gelişmeleri ve ekonomik koşullardaki görece iyileşme göz önünde bulundurularak;   Banka tarafından 2018 yılında Borsa İstanbul nezdindeki piyasadan satın alınmış olan 130mn adet C grubu payın satılması, geri alım maliyetinden az olmamak üzere satış fiyatının, yönteminin ve takviminin belirlenmesi, satış sürecine ilişkin olarak işbirliği yapılacak yatırım kuruluşlarının seçimi de dahil ilgili merciler nezdindeki işlemlerin yerine getirilmesi uygun bulunmuş ve uygulaması için Genel Müdürlük yetkili kılınmıştır.

Doğan Şirketler Grubu Holding (DOHOL, Nötr): Şirketin, 1.100mn TL ödenmiş sermayesinde %100 oranında pay sahibi olduğu doğrudan bağlı ortaklığı İlke Turistik Yatırımlar A.Ş.’nin sermayesinin 30mn TL tutarında tamamı nakden artırılarak 1.130mn TL’ye çıkarılmasında, sermaye artırımının İlke Turistik Yatırımlar A.Ş.’nin 24.05.2019 tarihinde gerçekleştirilen olağanüstü genel kurul toplantısında onaylandığı da görülerek, yeni pay alma haklarının tamamının kullanılmasına karar verilmiştir. İlke Turistik Yatırımlar A.Ş, mezkur sermaye artırımından sağlayacağı fonu, sermayesine %25 oranında doğrudan iştirak ettiği Öncü Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı A.Ş.’nin sermayesinin artırılmasında kullanacaktır.

Sermayesine %75 oranında iştirak ettiği doğrudan bağlı ortaklığı Öncü Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı A.Ş.’nin 17.04.2019 tarih ve 2019/08 sayılı Yönetim Kurulu Kararı’na istinaden, 80mn TL olan çıkarılmış sermayesinin tamamı nakden karşılanmak suretiyle 200mn TL’ye artırılmasında, yeni pay alma hakkının tamamen kullanılmasına ve bu çerçevede nakdi sermaye artırımına katılım tutarının 90mn TL olarak belirlenmesine, karar verilmiştir.

Ayrıca Şirketin, 1.158mn TL ödenmiş sermayesinde %100 oranında pay sahibi olduğu doğrudan bağlı ortaklığı Doğan Enerji Yatırımları Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin sermayesinin 176mn TL tutarında tamamı nakden artırılarak 1.334mn TL’ye çıkarılmasında, sermaye artırımının Doğan Enerji Yatırımları Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin 24.05.2019 tarihinde gerçekleştirilen olağanüstü genel kurul toplantısında onaylandığı da görülerek, yeni pay alma haklarının tamamının kullanılmasına karar verilmiştir. Mezkur sermaye artırımından sağlanacak fonların, Doğan Enerji Yatırımları Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin bağlı ortaklıklarının finansal yükümlülüklerinin azaltılmasında ve yenilenebilir enerji (rüzgar) yatırımlarının finansmanında kullanılması planlanmaktadır.

Turkcell (TCELL, Nötr): Şirket, değişken faiz riskini yönetmek amacıyla, 05.03.2018 tarihindeki özel durum açıklamasında belirtilen China Development Bank’tan (6M) Libor + %2,22 yıllık faiz oranıyla kullanılan Nisan 2026 vadeli, 150 milyon Amerikan Doları tutarındaki kredi için faiz takası (interest rate swap) işlemi gerçekleştirmiştir. Şirket bu işlemle, bahsi geçen kredinin ortalama yıllık faizini 10 Nisan – 10 Ekim 2019 döneminden başlamak üzere vade sonuna kadar Amerikan Doları cinsinden %4,33 olarak sabitlemiştir. Kredi vadesi ve geri ödeme koşullarında bir değişiklik bulunmamaktadır.

Tekfen Holding (TKFEN, Sınırlı Pozitif): Şirket ile Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi (SOCAR) arasında, günlük 1.200 ton amonyak ve 2.000 ton üre kapasiteli yeni bir Üretim Tesisi yapımı ile mevcut ve yeni üretim tesislerinin ürünlerinin pazarlanmasını da kapsayacak bir işbirliğine yönelik çalışmalar yapmak üzere bir Mutakabat  Zaptı imzalanmıştır.

SEKTÖR HABERLERİ

Turizm: Alternatif Turizm Etkinlikleri ve İşletmeleri Birliği (ATİB) Başkanı Cem Karaca, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2019’un hem iç hem dış pazarda hareketlilikle başladığını söyledi.  Özellikle Ramazan Bayramı tatilinin açıklanmasının iç pazarda da ciddi bir hareketliliğe neden olduğunu anlatan Karaca, dış pazarda ise belirli bir artışın baştan beri öngörüldüğünü dile getirdi. Daha önce direkt uçuşların olmadığı farklı destinasyonlardan Antalya’ya tarifeli uçaklar konulmasının da bu yılki hareketlilikte önemli bir etken olduğuna dikkati çeken Karaca, özellikle Orta Doğu olmak üzere bazı pazarların önünün açıldığını, bunun hem sayısal hem de niteliksel anlamda bir ivmeye neden olduğunu ifade etti.

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Gentaş Genel Metal Sanayi (GENTS): Şirket bağlı ortaklığı Genmar Orman Ürünleri Ticaret Paz.A.Ş. 31/05/2019 tarihinde gerçekleşen genel kurul toplantısında İştirak Genart Mobilya Tasarım San.Tic.A.Ş., ile birleşilmesi için gerekli görüşmelerin başlatılması hususunda Yönetim Kuruluna yetki verilmiştir.

FAİZ PİYASALARI

Ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %24,07 seviyesinden %24,13 seviyesine sınırlı yükseldi. Merkez Bankası piyasayı 91,2 milyar TL fonlarken, bunun 83 milyar TL’lik kısmı haftalık repo ihalesinden karşılandı. Geri kalan 8,2 milyar TL ise koridorun üst bandından sağlandı.

Mayıs ayına %2,50 seviyelerinden başlangıç yapan ABD 10 yıllıkların faizi, geçtiğimiz ay içerisinde artan güvenli liman talebi ile Fed’den bu seneye yönelik artan faiz indirimi beklentisiyle aşağı yönlü bir seyir izledi ve haziran ayının ilk iş gününe %2,12 seviyelerine yakın başlıyor. Almanya 10 yıllıkların faizi de cuma günü -%0,21 seviyesinin altına sarkarak 2016 yılında görülen rekor düşük seviyeleri geride bıraktı.

Yurtiçi tahvil piyasasında, ABD ile ilişkilere yönelik artan iyimser beklentilerle değerlenen TL ve ülkemizin 5 yıllık CDS seviyesinin iyileşmesiyle haftalık bazda verim eğrisinin tüm vadelerinde düşüşler gözlendi. Bu kapsamda, 2 yıllık gösterge kağıdın faizi haftalık bazda 77 baz puanlık düşüşle %24,97 seviyesine gerilerken, 5 yıllık gösterge kağıdın faizi haftalık bazda 91 baz puanlık düşüşle %21,47 seviyesine geriledi. 10 yıllık gösterge kağıdın faizi ise haftalık bazda 81 baz puanlık düşüşle %18,85 seviyesine geriledi. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın iç borçlanma stratejisine göre, Hazine haziranda 4 ihale 1 sukuk, temmuzda 4 ihale, ağustosta 4 ihale 1 sukuk ile borçlanacak.