Borsa İstanbul Şirket Haberleri / Ziraat Yatırım – (31.07.2018)

Ziraat Yatırım Menkul Değerler Araştırma Sabah Stratejisi Raporu:

SABAH STRATEJİSİ

Bu sabah politika faiz oranını değiştirmeyen Japonya Merkez Bankası (BoJ) getiri eğrisi kontrol hedeflerini değiştirmeme kararı alırken, aşırı düşük faiz oranının korunacağı belirtildi. Japonya’nın gevşek para politikasında değişikliğe gidebileceği yönündeki spekülasyonlarla tahvil faizlerinde yukarı yönlü hareketler gözlemlemiştik. Karar sonrası Japonya 10 yıllık tahvil faizi %0,09’lardan %0,07’lere geriledi. ABD 10 yıllık tahvil faizi ise %2,98 civarından %2,94’ün altına geriledi. Güvercin olarak değerlendirilecek karar sonrasında Gelişmekte Olan Ülke (GOÜ) kurları da bir miktar olumlu etkilendiler. Dün negatif ayrışan TL ise sabah 10.30’daki Enflasyon Raporu öncesinde kısmen de olsa baskı altında. 4,90’ın altında seyreden Dolar /TL’de önemli direnç 4,92 seviyesinde. Bilanço bazlı hareketlerin ön planda olduğu endeks ise güne hafif alıcılı bir görüntü ile başlayabilir. Öğleden sonra yurtdışında önemli verilerin açıklanacağı günde kurdaki hareket endeksin seyri üzerinde belirleyici olabilir.

MAKROEKONOMİ

Çin’de Temmuz ayına ait resmi imalat ve hizmet PMI verilerinin beklentilerin altında gerçekleşmesiyle bugüne başlıyoruz. Temmuz ayının başında ABD, Çin’e ek gümrük tarifesi uygulamaya başlamıştı. Tarifelerin verilerde ilk etkisini görmeye başladık. Neticede yavaş seyreden krediler ve ticaret gerilimleri PMI verilerini üçüncü çeyreğe zayıf başlatmış görünüyor. Geçen hafta Çin yönetimi ekonomiye maliye politikası tarafından daha çok destek verileceğini açıklamıştı. Ticaret gerilimlerinin gölgesinde PMI verisindeki zayıflık buna bir gerekçe oluşturabilir.

Benzer şekilde Haziran ayına ait Japonya sanayi üretimi de aylık %0,3 daralma beklentisine karşın %2,1 daralmış durumda. Japonya’da istihdam piyasası ise sıkılığını sürdürüyor. Bununla birlikte işsizlik oranı %2,2’ten %2,3’e yükseleceği beklentisine karşılık %2,4’e yükseldi. İş/başvuru yapanların oranı ise 1970’lerden bu yana en yüksek seviyeye geldi.

Bugün TSİ 10.30’da yılın üçüncü Enflasyon Raporunu takip edeceğiz. Nisan ayı Enflasyon Raporunda Merkez Bankası, yılsonunda enflasyonun yıllık %8,4 düzeyinde gerçekleşmesini bekliyordu. Tahminde belirgin yukarı yönlü revize görmemiz mümkün görünüyor. Temmuz ayı TCMB beklenti anketinde katılımcıların yılsonu enflasyon beklentisi %13,88 düzeyinde bulunuyor. Merkez Bankasının 2019 yılı enflasyon tahmini de %6,5 idi.

  • Enflasyon rakamlarındaki revize kadar bizler için çıktı açığındaki revize de önem arz ediyor. Zira Merkez Bankası geçen haftaki toplantısında faizleri sabit bırakmasının gerekçelerinden birini iç talepteki yavaşlamaya bağlamıştı. Çıktı açığındaki aşağı yönlü güncelleme ise Merkez Bankasının ekonomide beklediği yavaşlamanın boyutu hakkında bizlere fikir sunabilir. Rutin bir gelenek olarak TCMB Başkanı sunum sonrası sorulara da cevap verecek.
  • Haziran ayı enflasyonun beklentilerden sapmasında belirleyici olan gıda fiyatları ardından Merkez Bankası %7 olan gıda enflasyonu tahmininde revizeye ihtiyaç duyabilir. Zira gıda ve alkolsüz içecekler Haziran ayında yıllık %18’in üzerindeki artışla rekor seviyeye yükselmişti.

Bugün ayrıca TSİ 10’da Haziran ayına ait dış ticaret rakamları açıklanacak. Gümrük ve Ticaret Bakanlığının geçici verilerine göre Haziran ayında dış ticaret açığı bir yıl aradan sonra ilk kez daralmıştı. Haziran ayında dış ticaret açığı geçen yılın ayına göre %8,9 azalarak USD 5,51 milyar olmuştu.  Bugünkü verinin de benzer doğrultuda açıklanması bekleniyor. TSİ 11’de gelen turist sayısı ve TSİ 14’te PPK toplantı özeti de açıklanacak.

Bugün ABD’de TSİ 15.30’da kişisel tüketim harcamaları açıklanacak. Ayrıca TSİ 16.45’te Temmuz ayına ait Chicago PMI ve TSİ 17’de Conference Board tüketici güven endeksi takip edilecek.

TSİ 12’de Euro Bölgesi Haziran ayı işsizlik rakamları, çekirdek TÜFE ve ikinci çeyrek büyüme rakamları izlenecek.

  • Almanya’da AB’ye uyumlu enflasyon yıllık bazda %2,1 artışla, ECB’nin %2’ye yakın olan enflasyon hedefinin hafif üzerinde gerçekleşti. Ancak Temmuz ayında manşet enflasyondaki yükseliş petrol fiyatlarındaki artıştan kaynaklanıyor. Çekirdek enflasyon %1,1 ile hala %2’ye yakın olan hedefin altında seyrediyor. Neticede bölge genelinde de çekirdek enflasyon hedefin altında seyrederek ECB’nin gelecek sene yaza kadar politika faizini korumasına olanak sağlıyor.

ŞİRKET HABERLERİ

Aselsan (ASELS, Sınırlı Pozitif): ASELSAN ile Savunma Sanayii Başkanlığı arasında Modüler Geçici Üs Bölgesi Projesi ile ilgili olarak 05.02.2013 tarihinde imzalanan sözleşmeye ilişkin sözleşme değişikliği yapılmıştır. Söz konusu sözleşme değişikliği ile ASELSAN’a toplam 247,5mn TL + 33,7mn USD tutarında ilave “Güvenlik Sistemi” siparişi verilmiştir. Sözleşme değişikliği kapsamında, teslimatların 2020 yılı sonuna kadar tamamlanması planlanmaktadır. Haber sonrası şirket hisseleri dün günü %1,7 oranında artıda kapamıştır.

Bizim Toptan (BIZIM, Pozitif): Şirket 2018 yılının ikinci çeyreğinde 4,8mn TL net dönem karı kaydetmiştir. Bizim Toptan, geçtiğimiz yılın ikinci çeyreğinde ise 9,7mn TL zarar açıklamıştı. Satış gelirleri %30,3 oranında artan şirketin brüt karı ise %63 oranında artmış ve 94mn TL’ye yükselmiştir. Brüt kar marjı da 2Ç2018’de %9,9 gerçekleşerek bir önceki yılın aynı dönemindeki %7,9’un 2 puan üzerinde gerçekleşmiştir. Operasyonel giderler bir önceki yılın aynı dönemine göre %25,9 oranında artmıştır. Buna ilaveten Şirketin faaliyet karı da 5,7mn TL olarak gerçekleşmiş ve bir önceki yılın aynı dönemindeki 7,9mn TL’lik faaliyet zararına göre iyi bir görüntü sergilemiştir. 2. Çeyrek sonuçlarıyla birlikte Bizim’in 6 aylık net dönem karı 5,7mn TL’ye ulaşmıştır. 2017’nin aynı döneminde şirketin net dönem zararı 29,1mn TL idi.

Otokar (OTKAR, Sınırlı Pozitif): Şirket, Taktik Tekerlekli Zırhlı araçlar ile bu araçların yedek parça ve eğitim hizmetleri satışını kapsayan yaklaşık 28,9mn USD bedelli yeni bir ihracat bağlantısını kesinleştirmiştir. Söz konusu sipariş ile ilgili teslimatların 2019 yılı ilk çeyreğine kadar tamamlanması planlanmaktadır. Haber sonrası şirket hisseleri dün günü %3,9 oranında artışla kapamıştır.

Pegasus Hava Taşımacılığı (PGSUS, Nötr): Şirket aleyhine düzenlenen 2014 yılına ilişkin, gelir vergisi (stopaj) ve damga vergisi tarhiyatı ile vergi ziyaı cezası ile ilgili olarak 7143 Sayılı Vergi ve Diğer Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun hükümlerinden faydalanılması amacıyla başvuruda bulunulmuştur. Bu kapsamda Yurt İçi ÜFE oranında faiz dahil olmak üzere yaklaşık 19,8 milyon TL tutarındaki toplam yükümlülüğün peşin ödenmesi suretiyle söz konusu uyuşmazlıkların sonlandırılması öngörülmektedir.

Tekfen Holding (TKFEN, Öneri “EKLE”, Sınırlı Pozitif): Bağlı ortaklıklarından Tekfen İnşaat ve Tesisat A.Ş., Haradh Sahası Gaz Artışı Programı – Uydu Gaz Kompresör İstasyonları Boru Hatları inşaat işleri ile ilgili olarak Saudi Aramco Oil Company ile sözleşme imzalamıştır. Projenin tamamlanma süresi 33 ay, sözleşmenin bedeli yaklaşık 590mn USD’dir. Haber sonrası şirket hisseleri dün günü %1,6 oranında yükselişle tamamlamıştır.

Turkcell İletişim (TCELL, Öneri “EKLE”, Nötr): Daha önceki şirketin özel durum açıklamalarına istinaden Sofra Kurumsal ve Ödüllendirme Hizmetleri Anonim Şirketi’nin tescili dün ilan edilmiş olup kuruluş işlemleri tamamlanmıştır. Yeni kurulan Şirket, hizmet kuponları, yemek çeki, yemek kartı, elektronik kupon ve/veya akıllı kart, taşıtmatik, akıllı anahtar gibi başka türlü sistemler ile verilecek hizmetler kapsamında faaliyet gösterecektir.

SEKTÖR HABERLERİ

Akaryakıt: Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası (EPGİS) bugünden itibaren benzine 22 kuruş, motorine ise 14 kuruş zam yapılacağını; ancak zammın ÖTV’den karşılandığı için pompa fiyatlarına yansıtılmayacağını açıkladı. EPGİS’ten yapılan açıklamada, “31 Temmuz tarihinden itibaren geçerli olmak üzere; benzinde 22, motorinde 14 kuruş/litre fiyat artışı gerçekleşmiş olup artış ÖTV’den karşılandığından pompa fiyatlarına yansımayacaktır” denildi. Bakanlar Kurulu, Mayıs ayı ortasında benzin, motorin ve oto gazda, petrol fiyatları ve döviz kuruna bağlı artış yaşanması durumunda, bu mallara uygulanan özel tüketim vergisinin (ÖTV), gerçekleşen artış kadar azaltılmasına karar vermişti. Resmi Gazete’de yer alan Bakanlar Kurulu kararına göre, akaryakıt fiyatlarında petrol fiyatları ve döviz kuruna bağlı artış olması halinde, söz konusu malların tabi olduğu ÖTV tutarları, gerçekleşen artış tutarı kadar azalış yapılmak suretiyle uygulanıyor. (Kaynak: Reuters)

Bankacılık: Bankacılık sektörü Haziran ayı net dönem karı bir önceki aya göre %1 oranında artarak 5,1 milyar TL’ye yükselmiştir. Özellikle YP cinsi kredi faizlerindeki bir önceki ay yaşanan yüksek artış bu çeyrekte yerini düşüşe bırakırken, kredilerden alınan faiz gelirleri aylık bazda %2 oranında gerilemiştir. Menkul kıymetlerden alınan faiz geliri ise bazı bankaların enflasyon tahminindeki güncelleme ve gerçekleşen enflasyonun yüksek olmasının etkisiyle toplam faiz gelirlerini desteklerken, mevduatlara verilen faizlerde %2 oranında artış görülmüştür. Sonuç olarak, bir önceki ay %16,5 gibi yüksek bir oranda artan net faiz gelirleri Haziran ayında %3 oranında gerileyerek 12,1 milyar TL olmuştur. Ücret ve komisyon gelirlerindeki %10’luk artış karı desteklerken, diğer faaliyetlerden elde edilen gelirlerdeki artış, operasyonel giderlerindeki (personel giderlerindeki düşüşle birlikte) ve karşılık giderlerindeki düşüş karı destekleyen diğer etmenler olmuştur. Diğer yandan, ticari zarardaki artış ve temettü gelirlerindeki düşüş karın daha yüksek gelmesini engellemiştir. Öte yandan, haziran ayı karı ile birlikte bankacılık sektörünün 2018 yılı ilk yarısındaki net dönem karı bir önceki aynı dönemine göre %14 oranında artarak 28.921mn TL’ye yükselmiştir.

Haziran ayında kurlardaki görece yatay görüntünün de etkisiyle kredilerde ufak çaplı bir artış yaşanmıştır. Benzer şekilde mevduatlar da ufak çaplı bir artış görülmüştür. TL krediler ve TL mevduatlardaki artış sırasıyla %0,4 ve %1,1 olmuştur. Kredilerin mevduat oranı ise ufak çaplı bir artışla %123,9 olurken; TL kredi mevduat oranı %150,7 oranına düşmüştür. Bankacılık sektörünün ortalama özsermaye karlılığı 10 baz puan artarak %15,8 olurken, aktif karlılık değişmeyerek %1,7 olmuştur. Net faiz marjı bir önceki aya göre ufak çaplı bir artışla %3,88’e yükselmiştir. Sorunlu kredi oranı da 20 baz puanlık bir artışla %3,03’e yükselmiştir. Sermaye yeterlilik oranı ise 32 baz puan artarak %16,26 olarak gerçekleşmiştir. Temmuz ayında, mevduat maliyetlerindeki artışın olumsuz etkisiyle genel olarak faiz marjlarında daralma beklenmektedir. Ancak kredi fiyatlamalarının gecikmeli olumlu etkilerinin bu durumun etkisini sınırlı da olsa azaltması beklenmektedir. Ayrıca, artan enflasyona bağlı olarak TÜFE endeksli tahvillerden elde edilecek gelirler de kredi mevduat makasındaki olası baskıyı hafifletebilir. Diğer yandan, takipteki kredilerde görülen artış ile karşılık giderleri karlılığı baskılayabilir.

Havacılık: İstanbul Yeni Havalimanı’nın yapımını ve 25 yıllığına işletmesini üstlenen İGA Havalimanları İşletmesi, sermayesini %40 civarı artışla 4,45 milyar liradan 6,24 milyar liraya çıkardı. İGA’dan yapılan açıklamaya göre, 1,79 milyar liralık sermaye artırımına, İGA’yı oluşturan konsorsiyumun üyeleri Cengiz, Mapa, Limak, Kolin ve Kalyon Grubu şirketlerinin her biri sermaye 358mn TL’lik eşit payla katıldılar. İGA Havalimanı İşletmesi İcra Kurulu Başkanı Kadri Samsunlu, havalimanı inşaatının %94’lük kısmının tamamlandığını belirterek, “İşletmeye açılmamız için 90 günden daha az bir zaman kaldı. Bu sermaye artırımı ile hem şirket mali yapımızın güçlendiğini hem de açılışa kadar devam eden yatırımların hızlıca tamamlanacağını söyleyebiliriz” dedi. (Kaynak: Reuters)

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Yapı Kredi Koray GYO (YKGYO): Şirket konsolide bazda 2Ç2018’de 0,26mn TL ana ortaklık zararı kaydetmiştir. Geçen yılına aynı çeyreğinde 0,4mn TL ana ortaklık zararı kaydedilmişti. Yılın ilk yarısı itibariyle toplam ana ortaklık zararı ise 0,47mn TL olmuştur. Geçen yılın aynı döneminde 0,24mn TL ana ortaklık zararı kaydedilmişti.

FAİZ PİYASALARI

TCMB’nin piyasayı toplam fonlama miktarı 130 milyar TL’den 129 milyar TL’ye geriledi. Fonlamanın tamamı %17,75’ten APİ’den karşılanırken ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti  %17,75 seviyesinde sabit kaldı.

24 Temmuz’daki PPK ardından dikkatlerin çevrildiği güne başlangıç yapıyoruz. Temmuz ayının başında yoğun ihale dönemini atlattıktan sonra faizlerde kısmi bir gerileme bekleniyordu. Ancak TL’deki seviyeler buna pek imkan vermedi. Bugün de bono piyasasında TCMB Başkanının açıklamaları hareketliliğe sebep olabilir. Gösterge kağıtların faizi ise haftaya kurdaki hareketlilikle birlikte yükselişle başladı. 2,5 ve 10 yıllık gösterge kağıdın faizi, 16,41 ve 32 baz puan yükseldi. 5 yıllık gösterge kağıdın faizi tekrar %20 seviyesini aştı.