Borsa İstanbul Şirket Haberleri / Ziraat Yatırım – (26.07.2018)

Ziraat Yatırım Menkul Değerler Araştırma Sabah Stratejisi Raporu:

SABAH STRATEJİSİ

Dün, ABD ile AB’nin ticaret gerilimini düşürecek yapıcı görüşmesi riskli varlıklara talep getirdi. Küresel risk endeksi S&P500 dün %1’ye yakın değer kazandı. Ancak, bu sabah vadelilerde satıcılı bir görüntü var. Asya borsaları ise karışık. Bugün, öğleden sonra Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) faiz kararı ve Draghi’nin açıklamaları günün önemli gelişmesi. Önümüzdeki hafta ise Japonya Merkez Bankası toplantısı var. Öncesinde, Japon Yen’i değer kazanma eğiliminde. Diğer yandan, Japonya’nın gevşemeci politikasında değişime gidebileceği spekülasyonları tahvil faizlerindeki yükselişi desteklemişti. Risk iştahının da olumlu seyrettiği ortamda ABD on yıllık tahvil faizi de %2,97 seviyesine yükselmiş durumda. Bugün ECB’nin faizlerde ve varlık alım programında bir değişiklik yapılması beklenmezken, toplantı sonrası Draghi’nin konuşmaları önemli olacaktır. Görev süresi önümüzdeki yıl Ekim ayında dolacak olan Başkan Draghi’nin bu tarihten önce bir faiz artışı yaparak veda etmesi bekleniyor. Soru – cevap kısmında piyasa ilk faiz artırım zamanlaması ile ilgili ipucu arayacak. Şahin bir ton faizlerdeki yükselişin devam etmesiyle ve Gelişmekte Olan Ülke varlıklarında satışlarla sonuçlanabilir. Diğer yandan, dün haber akışıyla TL varlıkların pozitif ayrıştığını gözlemledik. TL, sepet bazında (1USD 1EUR ortalaması) %2,2 oranında değer kazanarak GOÜ kurlarındaki değer kazancına öncülük etti. BIST100 endeksi ise bir önceki günkü kayıplarının tamamını geri aldı. Bu sabah ise kurda tepki yükselişleri gözlemlerken, BIST100 endeksi güne yatay bir görüntüyle başlayabilir.

MAKROEKONOMİ

Trump ve AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker’ın, artan ticaret gerilimlerini yumuşatmak üzere anlaşmasıyla güne başlıyoruz. Tarafların yeni gümrük vergilerinden uzak duracağı ve bir süre önce çelik ve alüminyum için getirilen gümrük vergilerinin yeniden değerlendirileceği görülüyor. Uzlaşıya göre AB, ABD endüstri ürünlerine daha düşük ithal vergisi getirmeyi kabul edecek. AB, ABD’den daha fazla miktarda sıvılaştırılmış doğalgaz satın alacak.

Bugün Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) faiz kararı bulunuyor. TSİ 14.45’te karar açıklanacak. 15.30’da Başkan Draghi basın toplantısı düzenleyecek.

  • Haziran ayındaki toplantısından bu yana bölgede açıklanan veriler, ilk yarıdaki yavaşlamanın yerini hafif bir toparlanmaya bırakabileceğini gösteriyor. Özellikle Almanya verileri beklentilerden güçlü bir görünüm sergiliyor. Bununla birlikte küresel olarak artan ticaret endişeleri önemini korusa da Trump ve Juncker’ın anlaşması Draghi’nin de ticaret endişelerini bugün nispeten hafifletebilir.
  • ECB yetkilileri varlık alımlarını bu yılın sonu olan Aralık ayında sonlandırma da hemfikir olsa da faiz artışının zamanlaması konusunda fikir birliğine kavuşmuş değil. Bu toplantıdan herhangi bir politika adımı beklemesek de ilk faiz artışının zamanlamasına ışık tutabilme ihtimali toplantıyı bir nebze dikkate değer kılıyor.
  • Haziran ayındaki toplantısında ECB, varlık alımlarını yılsonunda bitireceğini, mevcut faizlerin en azından 2019’un yazına kadar süreceğini belirtmişti. Piyasada bu yönlendirmeyi dikkate alarak faiz artırım beklentilerini Ekim veya Aralık 2019 toplantılarına yoğunlaştırmıştı. Ancak Temmuz ayı içerisinde yetkililerden gelen bazı açıklamalar belirsizliğe yol açtı. Bazı ECB yetkilileri ilk faiz artırımını 2019 Temmuz ayında beklemekte, bazısı ise sonbahardan önce böyle bir adım beklemiyor. Nihayetinde görünen o ki Ekimden sonra ilk faiz artırımı pek beklenmiyor. Muhtemelen görev süresi 31 Ekim 2019’da dolacak olan ECB Başkanı Draghi’nin bir faiz artışına şahit olması isteniyor.

TSİ 15.30’da Haziran ayına ait ABD dayanıklı mal siparişleri açıklanacak. Verinin Airshow lar nedeniyle artan uçak siparişlerinin etkisiyle %3 ile güçlü bir artış göstermesi bekleniyor.

ŞİRKET HABERLERİ

Akbank (AKBNK, Öneri “EKLE”, Sınırlı Pozitif): Akbank’ın 2018 yılının ikinci çeyreğinde net dönem karı bir önceki çeyreğe göre %6,2 oranında azalarak 1.602mn TL’ye gerilemiş ancak bizim beklentimiz olan 1.625mn TL’ye paralel, piyasa beklentisi olan 1.543mn TL’nin ise hafif üzerinde gerçekleşmiştir. Ayrıntılar için tıklayınız…

Turkcell (TCELL, Öneri “EKLE”, Sınırlı Pozitif): Turkcell’in 2018 yılı 2. çeyreğe ait ana ortaklık net dönem karı 415,1mn TL ile hem 467mn TL olan piyasa beklentisinin hem de 530mn TL olan bizim beklentimizin altında gerçekleşmiştir. Net dönem karının 2Ç2017’ye gerilemesi, güçlü operasyonel performansa rağmen net kur farkı gideri, faiz giderleri ve itfa ve tükenme payları ile amortisman giderlerindeki artıştan kaynaklanmaktadır. Şirket 2017 yılının aynı döneminde 704,1mn TL net kar açıklamıştı. Şirketin 2018 2. çeyrek toplam hasılatı 2017 2. çeyreğe göre %18,3 artışla 5.105mn TL olmuş ve güçlü bir görüntü sergilemiştir. Bu büyüme temel olarak 4.5G servisleri ile artan data kullanımı, dijital servislerin kullanımındaki artış, Türkiye’de genişleyen abone bazı ve yükselen faturalı abone oranı, mobil ve sabit tarafta artan çoklu oyun abone payından kaynaklanmaktadır. Toplam maliyetler %21,8 artarken brüt kar %11,8 artışla 1.714mn TL’ye ulaşmıştır. Brüt kar marjı ise 1,9 puan gerileyerek %33,6 olmuştur. 2Ç2018 operasyonel giderleri 2017’nin aynı dönemine göre %9,6 gerilemiş ve faaliyet karı oluşumunu desteklemiştir. Ayrıca, diğer faaliyetlerden 2017 2. çeyrekte sadece 14,4mn TL gelir kaydedilirken, 2018 2. çeyrekte 623,2mn TL gelir kaydedilmiştir. Bu gelişmeler neticesinde 2Ç2018 faaliyet karı 2Ç2017’ye göre %100,3 artışla 1.711mn TL’ye yükselmiştir. Faaliyet kar marjı 13,7 puanlık artışla %33,5 olarak gerçekleşmiştir. Diğer taraftan şirket’in 2018 yılı 2. çeyrek FAVÖK’ü 2017’nin aynı dönemine göre %46,5 artışla 2.134mn TL’ye yükselmiştir. Yeni UFRS standartlarının FAVÖK üzerinde etkisi 343mn TL pozitiftir. FAVÖK marjı ise 8 puan artışla %41,8’e ulaşmıştır. Şirketin 2Ç2018 net finansman giderleri 1.105mn TL olmuştur. Yukarıdaki gelişmeler sebebiyle Turkcell’in 2Ç2018 ana ortaklık net dönem karı 2017 2. çeyreğe göre %41 düşüşle 415.1mn TL olmuştur. Net kar marjı da 8,2 puan gerileyerek %8,1’i göstermiştir.

2 çeyrek kar rakamıyla birlikte Şirketin Ocak Haziran dönemi ana ortaklık net dönem karı 915,8mn TL’ye ulaşmış ve bir önceki yılın aynı dönemine göre %21,2 oranında gerileme kaydetmiştir.

Sonuçların ardından Şirket 2018 yılı gelir beklentisini yukarı yönlü güncellemiştir. Buna bağlı olarak, 2018 yılı için %14-%16 olan gelir büyümesi hedefi %16-%18 olarak yükseltilmiştir. %37-%40 aralığında olan hedef FAVÖK marjı ve %19-%18 hedef operasyonel yatırım harcamalarının satışa oranı beklentileri ise korunmuştur.

Kordsa (KORDS, Sınırlı Pozitif): Sabancı Topluluğu’nun sanayi grubu şirketlerinden Kordsa, ABD’de tamamladığı iki satın alma işleminden yılın ikinci yarısında bilançoya 40mn USD katkı beklerken; şirket ileri kompozit teknolojileri başta olmak üzere büyümesini organik ve inorganik olarak sürdürmeyi planlıyor. Şirket, mevcut pazarları otomotiv ve havacılığın yanı sıra, denizcilik ve raylı sistemler gibi yeni alanlara girmeyi de hedefliyor. (Kaynak: Reuters)

Tüpraş (TUPRS, Öneri “EKLE”, Nötr): Sektördeki benzer uygulamaların değerlendirilmesi sonucunda uluslararası piyasa fırsatlarını yakından takip ederek ithalat ve ihracat operasyonlarına yardımcı olmak ve ikmal ve satış zincirinden ilave değer kazanabilmek amaçlarıyla ticaret (“trading”) yapmak üzere Londra’da bir ofis açılmasına karar verilmiştir. Londra ofisinin kuruluş işlemlerinin yıl sonuna kadar tamamlanması öngörülmektedir.

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Denizli Cam (DENCM, Sınırlı Pozitif): Şirket 2018 yılının 2. Çeyreğinde 511bin TL net dönem zararı kaydetmiştir. Bir önceki yılın aynı döneminde net dönem zararı 1,9mn TL idi. Satış gelirleri bir önceki yılın aynı dönemine göre %57 oranında artan şirketin brüt karı ise %45 oranında artarak 3,5mn TL olarak gerçekleşmiştir. Faaliyet karı 884bin TL olan şirketin zarar açıklamasında 1,5mn TL’lik finansman gideri etkili olmuştur.

Kafein Yazılım (KFEIN, Pozitif): Şirketin 2018 yılı ikinci çeyrek ana ortaklık net dönem karı bir önceki yılın aynı dönemine göre %113 oranında artarak 4mn TL’ye ulaşmıştır. Satış gelirleri bir önceki yılın aynı dönemine göre %116 oranında artan şirketin brüt karı ise %158 oranında artarak 7,3mn TL olarak gerçekleşmiştir. 2 çeyrek kar rakamı ile birlikte şirketin Ocak-Haziran dönemi ana ortaklık net dönem karı 5,1mn TL’ye ulaşmış ve bir önceki yılın aynı dönemine göre %106 oranında artış kaydetmiştir.

FAİZ PİYASALARI

TCMB’nin piyasayı toplam fonlama miktarı 119 milyar TL’den 111 milyar TL’ye geriledi. Fonlamanın tamamı %17,75’ten APİ’den karşılanırken ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti  %17,75 seviyesinde sabit kaldı.

AB ile ABD’nin ticaret savaşından kaçınacağının görülmesi ardından dün gece saatlerinde ABD 2 yıllık tahvilinin faizi, %2,67 ile Haziran 2008’ten bu yana en yüksek seviyeye tırmandı. ABD 10 yıllık faizi de %2,93’lerden %2,97’ye zıpladı.

Hem yerel hem de küresel pozitif gelişmelerin etkisiyle değerlenen TL, faizleri de aşağı çekmiş durumda. TCMB faiz kararı ardından sert yükselen faizler hem düzeltme hareketi hem de TL’deki değerlenmenin etkisiyle gevşedi.  2,5 ve 10 yıllık gösterge kağıdın faizi, dün sırasıyla günlük olarak 26,98 ve 95 baz puan geriledi. Kapanışları ise %20,22, %19,33 ve %17,72 seviyesinden gerçekleşti.