Borsa İstanbul Şirket Haberleri / Ziraat Yatırım – (25.03.2019)

SABAH STRATEJİSİ

Geçen hafta Fed’in beklentilerden daha fazla güvercin bir tutum sergilemesi piyasalarda küresel yavaşlama ile ilgili endişeleri canlı tutarken, cuma günü yurtdışında açıklanan PMI verilerinin kötü gelmesi risk iştahında belirgin zayıflığa yol açtı. ABD’deki verim eğirişinin de terse dönmesiyle birlikte borsalar sert satışla karşılaştı. Uzun bir aradan sonra ABD 3 aylık bono ile 10 yıllık tahvil faizi arasındaki farkın eksiye dönmesi, ABD’de resesyon riskini gündeme getirerek piyasalarda tedirginlik yarattı. Haftaya başlarken de bu tedirginliğin devam ettiğini izliyoruz. ABD vadeliler %0,5 civarında satıcılı bir görüntü sergiliyorlar. Haftanın son işlem gününde açıklanan PMI verileri sırasında kapalı olan Asya piyasalarında gecikmeli fiyatlamaların etkisiyle kayıpların daha fazla olduğunu izliyoruz. Küresel çapta risk iştahındaki azalmanın yanı sıra kurdaki ani yükselişin de etkisiyle BIST100 endeksi de cuma sert bir düşüş kaydetti. Bu sabaha baktığımızda, kurda önemli bir düşüş gözlenmekte. Şu dakikalarda TL, %3,0 civarında değer kazanıyor. Zayıf risk iştahına rağmen, TL’nin değer kazanma eğiliminde olmasının getirdiği moralle BIST100 endeksi güne alıcılı bir görüntüyle güne başlayabilir.

MAKROEKONOMİ

Geçtiğimiz hafta Fed’in ekonomik projeksiyonlarında aşağı yönlü revizeye gitmesi ile birlikte artan küresel büyüme endişeleri cuma günü beklentilerden zayıf açıklanan küresel PMI verilerinin etkisiyle yeni haftada da sürüyor. Bu görüntü ışığında Asya borsalarında bugün satıcılı bir seyir dikkat çekiyor. Fed’in bu yıl hiç faiz artırmayacağının gözlemlenmesi ardından piyasa katılımcıları ise faiz indirimini fiyatlamaya yönelmiş gözüküyor. Küresel büyüme endişeleri çoğaldıkça faiz indirim beklentilerinin de arttığını gözlemleyebiliriz.

ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin ve ABD Ticaret Temsilcisi Robert Lighthizer’ın ticaret görüşmeleri kapsamında bu hafta Çin’i ziyaret etmesi ve İngiltere Parlamentosu’nun bu hafta içinde Brexit anlaşmasını onaylayıp onaylamayacağı haftanın odak noktaları olacak.

  • İngiltere Başbakanı May, bu hafta Brexit anlaşmasına İngiliz Parlamentosu’nda onay alabilirse 22 Mayıs’ta anlaşmalı Brexit gerçekleşecek. May, Parlamento’dan onay alamazsa 12 Nisan’a kadar nasıl bir yol izleyeceğini istediğini AB’ye bildirecek. İngiltere’nin daha uzun süreli bir erteleme talebi olursa, İngiltere, 23 Mayıs’taki Avrupa Parlamentosu seçimlerine katılması gerekecek. Brexit’e ilişkin erteleme talebi gelmez ise, bu durumda anlaşmasız Brexit gerçekleşecek.

Bu hafta Boao Asya Forumu’nun yıllık toplantısı bulunmakta. Toplantıda Çin Başbakanının, Çin Merkez Bankası Başkanının ve Maliye Bakanının konuşması önemli olabilir.

Bugün saat 10’da yurtiçinde mart ayına ait Reel Kesim Güven Endeksi ve Kapasite Kullanım Oranı açıklanacak. Reel sektör temsilcilerinin ekonomik görünüme ilişkin genel izlenimlerini yansıtan Reel kesim güven endeksinde toparlanma gözlenmiş ve şubat ayında endeks bir önceki aya göre 4,2 puan artarak 97,2 olmuştu. Neticede endeksin ekonomik faaliyetlerde iyimser görünüme eşik değer olan 100 seviyesine yaklaştığı görülüyor. Bununla birlikte kapasite kullanım oranında düşüş gözlenmişti. İmalat sanayinde kapasite kullanım oranını, şubat ayında bir önceki aya göre 0,4 puan azalarak %74’e gerilemişti.

Bugün TSİ 12’de mart ayına ait Almanya IFO endeksi açıklanacak. IFO endeksi, imalat, inşaat, toptan ve perakende sektörlerinden yaklaşık 9000 şirketin aylık anket yanıtlarına göre açıklanan bir değer. Dolayısıyla Almanya ekonomik görünümüne ışık tutan önemli anket göstergelerinden. IFO endeksinin mart ayında 98,5 seviyesinden 98,7’ye yükselmesi bekleniyor. İş dünyası güven endeksi son 1 yıllık dönemde en yüksek seviyeyi geçen yılın ağustos ayında 104 seviyesiyle görmüştü. Güven endeksi, geçen yılın ağustos ayından bu yana kademeli bir şekilde düşüş göstererek şubatta 98,5 seviyesine kadar gerilemişti.

TSİ 15.30’da ABD’de Chicago Fed Ulusal Aktivite endeksi, TSİ 17.30’da Dallas Fed imalat sanayi endeksi açıklanacak.

  • Bugün şubat ayına ilişkin Chicago Fed Ulusal Aktivite endeksi açıklanacak. Endeks ocak ayında -0,43 seviyesinde gerçekleşmişti. Söz konusu seviye, son 1 yıllık dönemdeki, geçen yılın mayıs ayındaki -0,51 seviyesindeki negatif değerin ardından, ikinci negatif değer olarak kayıtlara geçmişti.

Bugün TSİ 13.30’da Philadelphia Fed Başkanı Patrick Harker’ın konuşması bulunuyor.

Hafta genelinde Fed bölgesel başkanlarının ve ECB yetkililerinin konuşmaları bulunuyor. Cuma günü Fed Başkan Yardımcısı Randal Quarles konuşacak.

Salı günü ABD’de Conference Board tüketici güven endeksi; çarşamba günü Çin sanayi karları; perşembe günü Almanya TÜFE, ABD dördüncü çeyrek büyüme, Güney Afrika ve Meksika Merkez Bankası faiz kararı; cuma günü İngiltere büyüme, Japonya sanayi üretimi, Euro Bölgesi TÜFE, ABD kişisel gelir ve harcamalar ile Chicago PMI verisi öne çıkıyor.

ŞİRKET HABERLERİ

Arçelik (ARCLK, Nötr): Arçelik Bangladeş beyaz eşya pazarında faaliyet gösteren SingerBangladesh şirketinin yaklaşık %57’sini 75mn dolara satın almak için anlaşma imzaladığını açıkladı. Hisselerin Arçelik’in Hollanda’da kurulu bağlı ortaklığı Ardutch BV tarafından yine Hollanda da kurulu RetailHoldingsAsiaBV’den alınacağını bildirdi. Satın alma işlemi belirli şartların yerine getirilmesine bağlı olarak Nisan ayında gerçekleşecek.

Aselsan (ASELS, Öneri “AL”, Nötr): Konya’da, Aselsan Konya Silah Sistemleri Anonim Şirketi tarafından uzaktan komutalı silah sistemleri ve silah üretimlerinin yapılacağı fabrikanın temeli atıldı. ASELSAN Genel Müdürü Haluk Görgün, Aselsan Konya Silah Sistemleri AŞ adı altına kurulan ve hisselerinin yüzde 49’u Konya firmalarına yüzde 51’i Aselsan’a ait olan fabrikaya 65 milyon dolarlık yatırım yapıldığını belirtti. Konya Savunma Sanayi AŞ Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Koyuncu da yatırımın Konya’nın nitelikli insan kaynağı kapasitesinin, sürdürülebilir bir şekilde artmasına vesile olacağını söyledi.

1 Mart 2019 Tarihli Aselsan Raporumuz için tıklayınız…

Gübre Fabrikaları (GUBRF, Sınırlı Pozitif): Şirketin İran’da yerleşik bağlı ortaklığı Razi PetrochemicalCo. şirketinin 2018 yılı olağan genel kurul toplantısı yapılmıştır. Genel kurulda; Razi PetrochemicalCo.’nun tahakkuk etmiş ve dağıtılabilir kâr tutarının 2.618.770.810.000-IRR’ye (İran Riyali) tekabül eden kısmının temettü olarak dağıtılması kararı alınmıştır. Şirkete isabet eden tutar ise 1.280.109.575.956-IRR olmuştur. 22.03.2019 tarihi itibariyle sözkonusu tutarın güncel TL karşılığı 51,6mn TL olup, temettü ödemesinin yapılacağı gün geçerli olan IRR piyasa işlem kuruna göre net temettü tutarı değişebilecektir. Temettünün ödenme zamanı konusunda Razi PetrochemicalCo. Yönetim Kurulu yetkili kılınmıştır.

SEKTÖR HABERLERİ

Beyaz Eşya: Türkbesd’in açıkladığı istatistiklere göre Şubat ayında altı ana beyaz eşyanın üretimi Şubat’ta yıllık %2 oranında arttı, Ocak-Şubat’ta ise yıllık %5 düştü. Beyaz eşya iç satışları Şubat’ta yıllık %14 düştü, ilk iki aydaki düşüş de yıllık %14 oldu. Beyaz eşya ihracatı Şubat’ta yıllık %1 azaldı, ilk iki aydaki yıllık azalış da %1 oldu. Beyaz eşya ithalatı ise Şubat’ta yıllık %14 düştü, İlk iki aydaki yıllık düşüş %45 oldu. Kaynak: Bloomberg HT

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Adese Alışveriş Merkezleri (ADESE, Nötr): Şirket, Selçuklu / Konya’da bulunan bir şubesini, firmanın yapmış olduğu verimlilik çalışması kapsamında kapatılmasına karar vermiştir.

FAİZ PİYASALARI

Merkez Bankası’nın piyasayı fonlama miktarı 90 milyar TL’den 93 milyar TL’ye yükseldi. Ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %24 seviyesinde sabit kaldı ve fonlamanın tamamı haftalık repodan karşılandı.

Merkez Bankası cuma günü, finansal piyasalarda yaşanan gelişmeleri dikkate alarak, 1 hafta vadeli repo ihalelerine bir süreliğine ara verildiğini açıkladı. Bu görüntü ışığında ana fonlama aracı olarak kullandığı ve %24 seviyesindeki bir hafta vadeli repo ihalelerine bir süreliğine ara veren Merkez Bankası’nın, böylece ağırlıklı ortalama fonlama maliyetini kademeli bir şekilde en az 150 baz puan yükseltmesi beklenmekte.

Küresel büyümeye yönelik artan endişeler ve gelişmiş ülke Merkez Bankalarının para politikalarında güvercin tutumunu artırmasıyla, gelişmiş ülkelerin tahvil faizlerinin aşağı yönlü bir seyir izlediğini görüyoruz. Almanya 10 yıllık tahvil faizi, kötü gelen PMI verilerinin, imalat sektörünün daralmaya devam ettiğini işaret etmesi ve Euro Bölgesi ekonomisinin daha da yavaşlayacağına yönelik endişelerin artmasının etkisiyle, Ekim 2016’dan bu yana ilk kez %0 seviyesinin altına geriledi. ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi, cuma günü %2,54 seviyesinden güne başlarken, küresel risk iştahının azalması ve artan güvenli liman talebinin etkisiyle %2,41-%2,53 bandında hareketin ardından, %2,43 seviyelerinde dengelendiği gözlenmekte.

Yurtiçi tahvil piyasasında faizlerde, GOÜ para birimlerine yönelik azalan ilgi ve TL’deki değer kaybının etkisiyle artışlar gözlendi. Bu kapsamda, 2 yıllık gösterge kağıdın faizi cuma günü 30 baz puanlık artışla %18,58 seviyesine yükselirken, 10 yıllık gösterge kağıdın faizi de 59 baz puanlık artışla %16,54 seviyesine yükseldi.