Borsa İstanbul Şirket Haberleri / Ziraat Yatırım – (25.01.2019)

Ziraat Yatırım Menkul Değerler Araştırma Sabah Stratejisi Raporu:

SABAH STRATEJİSİ

Önümüzdeki hafta yapılacak ABD – Çin ticaret görüşmesi öncesinde belirsizlik ve küresel senkronize yavaşlama endişelerine rağmen haftanın son işlem gününde risk iştahı pozitif seyrediyor. ABD vadeliler ve Asya’da alıcılı bir görüntü var. Her ne kadar ABD on yıllık tahvil faizinde gerileme gözlemlense de, risk barometresi için diğer önemli bir gösterge olan Japon Yen’indeki değer kaybı hisse piyasalarındaki olumlu görüntüyü destekliyor. Halihazırda Fed’le başlayan ve diğer majör merkez bankalarıyla devam eden piyasa dostu açıklamalar risk iştahını desteklemeye devam ederken, olumlu ortamlarda negatif haber akışları göz ardı edilebiliyor. Dün de artıda kapatan ve yılbaşından bu yana emsallerinden %6 oranında pozitif ayrışan BIST100 endeksi de güne %0,4 civarında alıcılı bir görüntüyle başlayabilir ve güçlü görünen 103,2bin civarındaki direncini hedefleyebilir. Burası geçen yılki düşüşün %50 düzeltmesinin yanı sıra kanal üst bant direnci. Ayrıca bu seviye yaklaşık son altı aylık bant hareketinin üç standart sapma uzaklığına denk geliyor.

MAKROEKONOMİ

Bugün yurtiçinde TSİ 14.30’da, Reel kesim güven endeksi ve kapasite kullanım oranının 2019 yılına nasıl başlangıç yaptığını takip edeceğiz. Reel kesim güven endeksi aralık ayında bir önceki aya göre 1,3 puan azalarak eşik değer olan 100 seviyesinin altında 91,5 olmuştu. Kapasite kullanım oranı ise aralık ayında değişim göstermeyerek Mart 2015’ten bu yana en düşük seviye olan %74,1 ile yılı kapatmıştı.

Yurtdışı tarafında bugün Almanya IFO verisi takip edilecek. ABD hükümetinin kapalı olmasıyla bugünkü dayanıklı mal siparişi verisinin ertelendiğini görüyoruz.

  • Ocak ayına ait Almanya IFO endeksi TSİ 12’de açıklanacak.  Almanya ekonomisi 2018 yılında son 5 yılın en düşük büyümesini gerçekleştirmişti. Dün ECB Başkanı Draghi’nin büyümeye yönelik kötüleşen yorumları ardından reel sektöre ışık tutan IFO verisinin, 2019 yılına nasıl başlangıç yaptığını izleyeceğiz. IFO iş dünyası güven endeksi, Aralık 2018’de küresel ticaret gerilimleri ve Brexit endişeleriyle 101 seviyesine gerileyerek Aralık 2016’dan bu yana en düşük seviye olarak gerçekleşmişti. Endeksin, ocak ayında gerilemeye devam ederek 100,7 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor.
  • Bu hafta açıklanan cari duruma işaret eden ZEW endeksi, ocak ayında 43 olan beklentiye karşılık 27,6 gerçekleşti. Bununla birlikte geleceğe yönelik duruma ışık tutan ZEW endeksi beklentilerden iyi gelmişti. -18,5 değerine karşılık -15 açıklanmıştı.

Haftaya 30-31 Ocak’ta ABD-Çin ticaret görüşmeleri ve İngiltere Başbakanı May’in ‘B Planı’nın 29 Ocak’ta Parlamento’daki oylaması takip edilecek. Ticaret görüşmeleri öncesi ABD yetkililerinden olumsuz mesaj görüyoruz. ABD Ticaret Bakanı’nın ABD ve Çin’in çözümden kilometrelerce uzakta olduğunu belirtmesi gelecek haftaki görüşmelerde nihai bir anlaşmaya varılamayacağını gösteriyor.

Genel olarak gelecek hafta,

  • Pazartesi günü ECB Başkanı Draghi’nin parlamentoda konuşması bulunuyor.
  • Salı günü ABD tüketici güven endeksi,
  • Çarşamba günü yılın ilk ABD Merkez Bankası toplantısı açıklanacak. ABD ADP özel sektör istihdam ve ABD dördüncü çeyrek büyüme verisi izlenecek. TCMB yılın ilk Enflasyon Raporunu açıklayacak.
  • Perşembe günü Türkiye dış ticaret dengesi, Çin imalat ve hizmet PMI, ABD kişisel gelir ve harcamalar, Euro Bölgesi büyüme izlenecek.

Cuma günü ABD tarım dışı istihdam, Türkiye imalat PMI, Euro Bölgesi çekirdek TÜFE ve imalat PMI öne çıkmakta.

ŞİRKET HABERLERİ

Koç Holding (KCHOL, Nötr): Koç Holding’in uluslararası tahvil ihracı için bankalara teklif talebi ilettiği belirtildi. Koç Holding’in IFR’a konuyla ilgili yaptığı açıklamada “Finansman seçeneklerimizi sürekli olarak analiz ediyoruz. Şu anda, açıklama gerektiren herhangi bir karar alınmadı” denildi. Koç Holding en son Mart 2016’da uluslararası piyasalardan borçlandı. Koç Holding bu tarihte 2023 vadeli tahvil ihracıyla 750mn USD borçlanmış, getiri %5.40 olmuştu. Kaynak: Reuters

İş Bankası (ISCTR, Öneri “AL”, Nötr): Sermaye Piyasası Kurulu İş Bankası’nın 5 milyar dolara kadar yurtdışında tahvil/finansman bonosu/sermaye benzeri borçlanma aracı ihraç başvurusunu onayladı.

8 Kasım 2018 Tarihli İş Bankası Raporumuz için tıklayınız…

SEKTÖR HABERLERİ

Enerji: Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası’den (EPGİS) yapılan açıklamaya göre LPG Otogazın pompa fiyatında litrede 5 Kuruş indirim gerçekleşti. Gece yarısından itibaren geçerli olmak üzere İstanbul’da litresi ortalama 3,59 lirada 3,54 liraya, Ankara’da litresi ortalama 3,66 liradan 3,61 liraya, İzmir’de ise ortalama 3,58 liradan 3,53 liraya düşecek. Dağıtım firmalarının belirlediği fiyatlar, rekabet ve serbesti nedeniyle şirketler ve kentlere göre küçük çaplı değişiklik gösterebiliyor. Kaynak: Matriks

Tekstil: İngiltere’nin Brexit sonrası Gümrük Birliği’nden de çıkması durumunda Türkiye’nin bu ülkeye ihraç edeceği hazır giyim ve konfeksiyon ürünlerine %12 vergi uygulanacağını belirten İstanbul Hazır giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Mustafa Gültepe, fiyat artışı nedeniyle %15-20 civarında pazar kaybı yaşanabileceğini; bunun önüne geçmek için İngiltere ile mutlaka serbest ticaret anlaşması (STA) yapılması gerektiğini söyledi. Kaynak: Reuters

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Reysaş GYO (RYGYO, Nötr): Şirket’in İstanbul Tuzla portföyünde bulunan bulunan 49bin m2‘lik deponun 11,5bin m2‘lik depolama alanı 1 seneliğine kiraya verilmiştir. Kiraya verilen depodan 1 senede yaklaşık KDV dahil 4,5mn TL gelir elde edilecektir.

Volatilite Bazlı Tedbirler: Sermaye Piyasası Kurulu kararı uyarınca devreye alınan Volatilite Bazlı Tedbir Sistemi (VBTS) kapsamında, NIBAS.E payı 25/01/2019 tarihli işlemlerden (seans başından) 08/02/2019 tarihli işlemlere (seans sonuna) kadar tek fiyat işlem yöntemi ile işlem görecektir. VBTS kapsamında NIBAS.E paylarında uygulanmakta olan açığa satış ve kredili işlem yasağı ve brüt takas uygulaması ise tek fiyat işlem yöntemi ile birlikte 08/01/2019 tarihine (seans sonuna) kadar devam edecektir.

Ayrıca BEYAZ.E payı 25/01/2019 tarihinden (seans başından) itibaren 08/02/2019 tarihine (seans sonuna) kadar açığa satışa ve kredili işlemlere konu edilemeyecektir.

FAİZ PİYASALARI

Ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %24,08 seviyesine yükseldi. Toplam fonlama miktarı 87 milyar TL’den 71,7 milyar TL’ye geriledi. Fonlamanın 3,7 milyar TL’lik kısmı koridorun üst bandından, geri kalanı haftalık repodan karşılandı.

Dün akşam saatlerinde bir ara %2,70 seviyesinin altına sarkan ABD 10 yıllık tahvil faizi, bugün sabah saatlerinde %2,72’lerde.

TL’nin dolar karşısında emsallerinden daha pozitif ayrışarak bir performans sergilediği haftayı sonlandırmaya hazırlanıyoruz. Davos’ta Dünya Ekonomik Forumu kapsamında düzenlenen çeşitli toplantılarda konuşan Hazine ve Maliye Bakanı Sayın Berat Albayrak’ın açıklamaları, TL’nin bu haftaki olumlu performansında belirleyici. 10 yıllık gösterge kağıdın faizi de, haftalık yaklaşık 45 baz puan gerilemiş durumda ve %15,62 seviyelerinde. Yılbaşından bu yana da 10 yıllık kağıdın faizinde 100 baz puanın üzerinde düşüş yaşandı.