Borsa İstanbul Şirket Haberleri / Ziraat Yatırım – (22.03.2019)

SABAH STRATEJİSİ

Fed sonrası temkinli modun korunduğunu izliyoruz. Dün ABD’de S&P500 endeksi değer kazansa da bu sabah vadelilerde hafif satıcılı bir görüntü var. Asya’da da genel olarak satıcılı bir görüntü hakim. Fed’in beklentilerden daha fazla güvercin olması piyasalarda küresel yavaşlama ile ilgili endişeleri canlı tutmakta. Bu kapsamda, majör merkez bankalarının kararlarının yanı sıra büyüme endişelerinin de tahvil fiyatlamalarında yansıdığını düşünüyoruz. ABD on yıllık tahvil faizi dün %2,50 seviyesine kadar geriledi. Japonya’da bu sabah açıklanan enflasyon rakamlarının da önemli etkisiyle Japon on yıllık faizi ekside. Bu gelişmeler ışığında, bugün yurtdışında açıklanacak PMI verileri risk iştahının seyri üzerinde etkili olabilir. Yurtiçi fiyatlamalara baktığımızda; TL’deki negatif ayrışma ve ülke risk primimizde yükseliş devam etti. Bu sabah itibariyle, 5 yıllık CDS 352 seviyesine kadar gelmiş durumda. Dün ABD’de borsalarının artıda kapatmasına karşın Türkiye ETF’i de değer kaybetti. Dolayısıyla, küresel çapta bu sabahki temkinli modla beraber BIST100 endeksinde de baskı devam edebilir. Endeksin güne yatay bir görüntüyle başlamasını bekliyoruz.

MAKROEKONOMİ

AB ile İngiltere Başbakanı Theresa May’in yeni Brexit tarihlerinde uzlaşmasıyla haftanın son iş gününe merhaba diyoruz.

  • İngiltere Parlamentosu’nun önümüzdeki hafta içinde Brexit anlaşmasını onaylaması halinde üyelikten çıkış tarihi 22 Mayıs’a; anlaşmanın onaylanmaması halinde ise üyelikten çıkış tarihinin 12 Nisan’a kadar ertelenmesi öngörülüyor. Başbakan May ise 30 Haziran’a kadar bir erteleme istemişti.
  • Brexit belirsizliği sürerken İngiltere Merkez Bankası (BoE) da temkinli bir görünüm sergiliyor. BoE ekonomik görünümün, büyük ölçüde İngiltere’nin AB’den ayrılmasının nasıl ve ne zaman olacağına bağlı olacağını düşünüyor. Dolayısıyla BoE, anlaşmasız Brexit olması durumunda sterlindeki olası sert değer kaybının, daha geniş ekonomik şokun yanı sıra enflasyon baskısı yaratabilecek olmasıyla, faizlerin her iki yönde de ilerleyebileceğini düşünüyor.

Güvercin Fed’in de katkısıyla küresel anlamda tahvil faizlerinin aşağı yönlü bir seyir izlediği haftayı sonlandırmaya hazırlanıyoruz. Japonya 10 yıllıkların faizi de bugünkü çekirdek enflasyon verisindeki zayıflıkla birlikte Kasım 2016’dan bu yana en düşük seviyeye geriledi. Çekirdek enflasyon yıllık %0,7 ile %2 olan hedefin belirgin altında bulunuyor ve Japonya Merkez Bankası’nın teşviklerinin sürmesine işaret ediyor.

Bugün yurtdışında mart ayına ait imalat, hizmet ve bileşik PMI verileri yoğun olarak takip edilecek. Veriler, küresel ekonominin itici güçlerinin birinci çeyreği nasıl sonlandırmaya hazırlandığına ışık tutacak.

TSİ 12’de Euro Bölgesi’nde mart ayına ilişkin imalat, hizmet sektörleri ve bileşik PMI verileri açıklanacak.

  • Euro Bölgesi’nde imalat PMI, şubatta 50,5 seviyesinden 49,3 seviyesine gerilemişti. Söz konusu düşüş Temmuz 2013’den bu yana görülen en sert düşüş olarak kayıtlara geçmişti. Euro Bölgesi’nde imalat PMI’ın martta ise hafif artışla 49,5 seviyesinde gerçekleşmesi beklenmekte.
  • Euro Bölgesi’nde hizmet PMI ise şubatta 52,8 seviyesinde gerçekleşmişti. Hizmet PMI’ın martta ise 52,7 seviyesinde gerçekleşerek, sektörde büyümeye işaret etmesi beklenmekte.

Bugün TSİ 11.30’da Almanya’da mart ayına ilişkin imalat hizmet sektörleri ve bileşik PMI verileri takip edilecek.

  • Almanya’da imalat PMI, şubatta 49,7 seviyesinden 47,6 seviyesine gerilemişti. Almanya’da imalat PMI’ın martta ise hafif artışla 48 seviyesinde gerçekleşmesi beklenmekte.
  • Almanya’da hizmet PMI ise şubatta 55,3 seviyesinde gerçekleşmişti. Hizmet PMI’ın, martta ise 54,8 seviyesinde gerçekleşerek, sektörde büyümeye işaret etmesi beklenmekte.

Bugün TSİ 16.45’de ise ABD’de mart ayına ilişkin imalat, hizmet sektörleri ve bileşik PMI verileri açıklanacak. ABD’de imalat ve hizmet PMI verilerinin martta da 50’nin üzerindeki değerlerini koruyarak sektörlerdeki büyümeyi teyit etmesi beklenmekte. Bu kapsamda ABD’de imalat PMI’ın martta 53 seviyesinden 53,6 seviyesine yükselmesi, hizmet PMI ise 56 seviyesinde yatay seyretmesi beklenmekte.

ŞİRKET HABERLERİ

Emlak Konut GYO (EKGYO, Öneri “EKLE”, Nötr): Şirket portföyünde bulunan “Kocaeli Derince Arsa Satışı Karşılığı Gelir Paylaşım İşi ” yapı ruhsatı alınmadan tasfiye edilmiş olup, ilgili arsa T.C. Çevre Ve Şehircilik Bakanlığı Toplu Konut İdaresi Başkanlığı’na iade edilecektir.

18 Mart 2018 Tarihli Emlak Konut GYO Raporumuz için tıklayınız…

Sasa Polyester (SASA): Ciroya katkısı yıllık 1.020mn Usdolduğu belirtilen Polimer, Poy ve Tekstürize İplik Üretim Tesisi ile Pet Tesisi (Şişe Cipsi) yatırımlarının finansmanı kapsamında Yurtdışı İhracat Kredi Kurumu (ECA- ExportCreditAgency)  Hermes’e  (EulerHermesAktiengesellschaft) yapılan ve prensipte onaylandığı daha önce kamuoyu ile paylaşılmış olan 232mn EUR tutarında 2 yılı geri ödemesiz 12 yıl vadeli kredi başvurusunun kesin olarak onaylandığı duyurulmuştur.

Türkiye Şişe ve Cam Fabrikaları (SISE, Sınırlı Pozitif): Şişecam’ın beşinci üretim kası ‘savunma sanayi’ oluyor. Savunma sanayinde Aselsan ile başlayan işbirliği çemberini genişletmek isteyen Şişecam, Roketsan ve TAI ile de görüşmelere başladı. Şişecam Topluluğu Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Genel Müdürü Prof. Dr. Ahmet Kırman, “Milli tankımız için periskop camları başta olmak üzere Aselsan’ın geliştireceği çeşitli teçhizatlarda kullanılmak üzere çok çeşitli cam ve cam seramik malzemeler geliştirmeyi hedefliyoruz. Bu malzemelerin, kullanılacağı teçhizatın ihtiyacına göre termik şoka dayanıklı, mukavemeti yüksek ve konvansiyonel camlardan farklı optik performanslara sahip olmasını planlıyoruz. Şişecam tarafından geliştirilecek olan bu ürünlerin, hammaddeden başlayarak tüm aşamalarının ülkemizde üretilmesini hedefliyoruz. Şişecam için Aselsan ile başlayan yeni bir alan yaratmaya çalışıyoruz. Bu konuda Roketsan ve TAI ile de çeşitli iş birliklerine yönelik de görüşmelerimiz var” dedi. Kaynak: Dünya

Türk Hava Yolları (THYAO, Öneri “AL”, Nötr): Ortaklığın Türkiye Varlık Fonu’na ait %49’luk hisselerinin yabancı bir havayolu şirketine satılacağına dair farklı zamanlarda ortaya atılan ve 20 Mart tarihinde bir sosyal medya platformunda yinelenen iddialar hiçbir şekilde gerçeği yansıtmamaktadır.

15 Mart 2019 Tarihli THY Raporumuz için tıklayınız…

Vakıfbank (VAKBN, Öneri “AL”, Nötr): Banka tarafından GMTN (Global Medium Term Notes) programı kapsamında, yurtdışında nitelikli kurumsal yatırımcılara satılmak üzere USD cinsinden tahvil ihracı düzenlenmesi için Citi, JP Morgan, ING, Mizuho, MUFG, ve SMBC Nikko’nun yetkilendirildiği duyurulmuştu. Bu kapsamda; yurtdışı tahvil ihracına ilişkin yatırımcılardan talep toplama süreci tamamlanmış olup; nominal tutarı 600mn USD, itfa tarihi 28 Mart 2024 olan sabit faizli, 5 yıl vadeli ve 6 ayda bir kupon ödemeli tahvillerin kupon oranı %8,125 olarak belirlenmiştir.

14 Şubat 2019 Tarihli Vakıfbank Raporumuz için tıklayınız…

SEKTÖR HABERLERİ

Otomotiv: İkinci el otomobil ticaretiyle uğraşanların Katma Değer Vergisi sorunu çözüldü. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre, ikinci el araçları satın alan mükellefler, satarken de aldığı KDV oranını uygulayacak. Kaynak: Hürriyet

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Akdeniz Güvenlik Hizmetleri (AKGUV): Şirketin %50 oranında Bağlı Ortaklığı Tanıtek Bilişim Sistemleri San. ve Tic. A.Ş, İstanbul Büyükşehir Belediyesi İşletmeler Müdürlüğü ile “Sosyal Tesisler Yönetim Sistemi Hizmet Alımı” işine ilişkin olarak yaklaşık 2,7mn TL + KDV bedelli sözleşme imzalamıştır.

FAİZ PİYASALARI

Merkez Bankası’nın piyasayı fonlama miktarı 90 milyar TL’de sabit kaldı. Ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %24 seviyesinde sabit kaldı.

ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi, dün güne %2,52 seviyesinden başlarken, Fed’in, önceki günkü faiz toplantısında güvercin tutumunu sürdürmesi ve projeksiyon öngörülerinde aşağı yönlü revizyonlar yapmasının etkisiyle düşüşüne devam etti. 10 yıllıkların faizi, gün içerisinde Fed’in fonlama faiz oranının üst bandı olan %2,5 seviyesinin altına gevşedi ve yılın başından bu yana en düşük seviye olan %2,49 seviyesine kadar geriledi. ABD 10 yıllıkların faizinin bu sabah saatlerinde %2,53 seviyelerinde dengelendiği gözlenmekte.

Yurtiçi tahvil piyasasında faizlerde, Fed kararı sonrasında küresel tahvil faizlerinde gözlenen düşüşle birlikte kısmi bir gevşeme gözlendi. 2 yıllık gösterge kağıdın faizi günlük 8 baz puanlık düşüşle %18,28 seviyesine gerilerken, 10 yıllık gösterge kağıdın faizi de günlük 13 baz puanlık düşüşle %15,95 seviyesine geriledi. Geçtiğimiz hafta 75 baz puanla sert yükselen 10 yıllık tahvil faizi, bu hafta haftalık bazda 31 baz puan düşüş göstermiş durumda. 2 yıllık gösterge kağıdın faizindeki bu haftadaki, haftalık bazda düşüş ise 66 baz puan ile daha belirgin.