Borsa İstanbul Şirket Haberleri / Ziraat Yatırım – (17.07.2017)

Ziraat Yatırım Menkul Değerler Araştırma Sabah Stratejisi Raporu:

“SABAH STRATEJİSİ”

Avrupa ve Japonya Merkez Bankaları haftasına nötr iyimser risk iştahı ile uyanarak başlıyoruz. Katalizörler: Çin’de büyümenin beklentileri geçmesi. S&P500, vadeli işlemlerde %0,04 oranında değer kazanırken, Dolar / TL kotasyonları 3,5357 seviyesinden geçiyorlar.  Bu hafta Perşembe günü, Avrupa (ECB) ve Japonya (BoJ) merkez bankalarının para politikası kararları piyasanın yönünü çizecek gelişmeler. Çünkü; alacakları kararlar Avro / (Japon) Yen(i) paritesindeki dinamikleri etkileyecek. Avro / Yen paritesi, son bir yılda %9,8, yıl başından bugüne ise %5,6 oranında değer kazandı. Bu durumun aynı tempoda sürdürülmesi çok kolay görünmüyor. Bu nedenle her iki kurumun nasıl tavır takınacakları paritede belirleyici rol oynayacaktır.

Ekonomi basınında geçtiğimiz haftanın gündemi, Türkiye’nin son bir yıldaki toparlanma hikayesiydi. 2011 yılında kurulan Finansal İstikrar Komitesi, makro dengelerin gözetilmesini sağladı. Koordinasyon içindeki uygulamalarla ülke ekonomisinde aşırı borçlanmanın önüne geçilebildi. Kredi büyümesi referans değerlere göre yönetilirken, hane-halkının borçluluk seviyesinin hep kontrollü tutulması başarıldı. Bunun sonucu, başarısız darbe girişiminin akabinde kurumların bütünleşik ve eş-güdümlü politikalarla ekonomik gelişmelere tepki vermesi mümkün hale geldi.

Haftasonunun en önemli gelişmesi Çin’de 5 yılda bir toplanan resmi finansal çalışmalar konferansı idi! Toplantıya ilişkin kamuoyuna resmi bilgilendirme yapılmadı. Basına yansıyan haberlerde Devlet Başkanı Şi Cinping’in finansal istikrarın önemine vurgu yaptığı ve hükümet seviyesinde bir komite kurulmasının kararlaştırıldığı anlaşılıyor. Merkez bankasının finansal istikrar konusunda etkinliğinin arttırılması da muhtemel. 2017’nin özelliği, Çin’de 5 yılda bir gerçekleşen Komunist Parti kurultayı yılı. Sene sonunda parti, yani ülke yönetiminde aktörler görev devir-teslimi gerçekleştirecekler. Aynı zamanda çeşitli konulardaki politikalar da şekillenerek ülkenin yönü çizilecek. Geçtiğimiz sene sonunda; Çin’in ekonomisini uygun bir büyüme patikasına oturttuğunu, dolayısı ile artık önceliğinin aşırı borçlanmış ekonomiyi dengelemek, yani finansal istikrar haline geldiğini tartışmaktaydık. Gelinen noktada yeni dönem öncesinde Çin devlet erkanı konuya daha fazla ağırlık vereceğe benziyor. Pek çok piyasa stratejisinin listesinde Çin’de olası bir borç (credit) krizi üst sıralarda yer almakta. Hafta sonu yaşananlar, stratejistlerin endişelerini haklı çıkarmakla birlikte önümüzdeki dönemde korkunun gerçeğe dönüşme olasılığı ise eğer tedbirler uygulanabilirse azalmakta.

Genel anlamı ile veri açısından sakin bir hafta geçireceğiz. Avrupa’da Alman ZEW anketi izlenirken ABD’de konut verileri haftanın ilerleyen günlerinde takip edilecek.  Bugün yurt-içinde sabahtan Haziran ayı bütçe dengesi (TSİ 11:00) ve Nisan ayı istihdam verileri (TSİ 10:00) açıklanacak. Yılın ikinci yarısında bütçede disiplinin ortaya çıkarak, yılın ilk dönemine yüklenilen harcamalarda yavaşlama beklemekteyiz. İstihdam ise sene başında başladığı iyileşme eğilimini sürdürebilir. Öğleden sonra TSİ 14:30’da merkez bankası beklenti anketini yayımlayacak. Yurt-dışı tarafında öğleden sonra TSİ 15:30’da FED’in New York Şubesi tarafından sanayileşmiş kuzey eyaletlere yönelik Empire imalat endeksi izlenecek. Bu hafta FED’in yerel şubeleri tarafından açıklanacak endeks göstergeleri, ABD ekonomisinin yılın üçüncü çeyreğine nasıl başladığı konusunda fikir verecekler. Son dönemde beklentileri tam anlamı ile karşılayamayan ABD veri akışı nedeniyle, üçüncü çeyreğe ilişkin açıklamalara yeni bilgi özelliğiyle piyasa dikkat gösterecektir.

Anadolu Efes (AEFES, Nötr): Anadolu Efes 2017 yılının ilk altı ayına ait satış hacmi gelişmelerini açıklamıştır. Anadolu Efes 2017 yılının ikinci çeyreğinde meşrubat ve uluslararası bira operasyonlarının güçlü sonuçları sayesinde yıllık %3,3  hacim büyümesi gerçekleştirmiştir. Konsolide satış hacmi yılın ilk yarısında %4,4 oranında artarak 44,6 mhl seviyesine ulaşmış, düşük-orta tek haneli büyüme şirket beklentisi doğrultusunda gerçekleşmiştir.

Avivasa Emeklilik (AVISA, Pozitif):  Şirket’in Ocak – Haziran 2017 dönemi prim üretimi bir önceki yılın aynı dönemine göre %68 oranında artarak 231,1mn TL’ye yükselmiştir. 2017 yılının Hazirana ayındaki prim üretimi ise bir önceki yılın aynı ayına göre %66 oranında artarak ve 40,5mnmn TL olmuştur.

Gübre Fabrikaları (GUBRF, Nötr): Konya Şeker 255bin adet Borsada işlem görmeyen GUBRF payını satılabilir hale getirmek üzere Merkezi Kayıt Kuruluşu’na başvurdu.

Pegasus (PGSUS, Sınırlı Pozitif): Şirketin Haziran ayındaki yolcu sayısı %19,9 artışla 2,34mn, yolcu doluluk oranı ise 5,1 puan artışla %81,2 olmuştur. Bu veriyle birlikte, Ocak-Haziran dönemi yolcu sayısı %12,5 artışla 12,6mn’a ulaşırken, yolcu doluluk oranı ise 5,9 puan yükselişle %82,5’i göstermiştir.

Türk Telekom (TTKOM, Öneri “EKLE”, Nötr): Şirketle Türkiye Haber-İş Sendikası arasında başlayan 12. Dönem Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinde 60 günlük yasal görüşme süresi sona ermiş olup anlaşma sağlanamamıştır. Görüşmeler Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca tayin edilecek Resmi Arabulucu aracılığıyla devam edecek olup bu süreçte Şirket ve Sendika her zaman bir araya gelip Toplu İş Sözleşmesi imzalayabileceklerdir.

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Bimeks (BMEKS, Sınırlı Negatif): Murat Akgiray 18mn adet Borsada işlem görmeyen BMEKS payını satılabilir hale getirmek üzere Merkezi Kayıt Kuruluşu’na başvurdu.

Olmuksan International Paper (OLMIP, Sınırlı Pozitif): Edirne’deki taşınmazların satışı 7mn TL bedel ile; Edirne Fabrikası’nda bulunan Şirket aktifine kayıtlı makinelerin ve ekipmanların ise satışı ise 3mn TL bedel ile gerçekleşmiş ve gerekli devir işlemleri 14/07/2017 tarihi itibariyle tamamlanmıştır. Satış bedelinin 7mn TL’si nakden, 3mn TL’si Nisan 2018 tarihinde tahsil edilmek üzere Banka Teminat Mektubu olarak tapu devir tarihinde tahsil edilmiştir.

Reysaş GYO (RYGYO, Nötr): Kocaeli’de bulunan 8.312m2‘lik deponun 14,4mn TL bedelle “Sat ve Geri Kiralama” yöntemiyle satılması, sözleşme sonunda veya sözleşmenin ilk yılı bittikten sonra kalan borç kapatılarak, şirket tarafından portföye geri alınması için şirket ile Yapı Kredi Finansal Kiralama A.O. arasında Finansal Kiralama Sözleşmesi imzalanmıştır.

Şekerbank (SKBNK, Nötr): Konya Şeker, Şekerbank payları ile ilgili olarak 1,51 TL’den 1,7mn adet satış işlemi gerçekleştirdiğini açıkladı.

Vakıf Finansal Kiralama (VAKFN, Nötr): Şirket sermayesinin 22mn TL tutarında bedelsiz artırılarak, 109mn TL’ye yükseltilmesi için SPK’ya başvuruda bulunulmuştur.