Borsa İstanbul Şirket Haberleri / Ziraat Yatırım – (16.08.2018)

Ziraat Yatırım Menkul Değerler Araştırma Sabah Stratejisi Raporu:

SABAH STRATEJİSİ

Kurdaki sert yükseliş sonrasında hafta başından beri alınan tedbirlerle Dolar / TL’de gerileme devam ederken, Katar’ın Türkiye’ye 15 milyar Dolar doğrudan yatırım yapacağına yönelik haber akışıyla birlikte 5,85’li seviyeler görüldü. Ülke risk primimiz (5 yıllık CDS) yüksek seviyede kalmaya devam etse de 500’ün altına geriledi. Diğer yandan faizlerde ise yükseliş gözlemlerken, endeks tarafında da satışlar görüldü. Bugün ise Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın uluslararası yatırımcılarla yapacağı telekonferans görüşmesi önemli olacak. Telekonferansa katılacak yatırımcı sayısı da 4bini buldu. Veri tarafında, yurtiçinde sabahtan açıklanacak sanayi üretim verisinin ise ikinci planda kalması muhtemel. Yurtdışında ise ikincil öneme sahip veriler izlenecekken, bu sabah ABD vadeliler, Çin yetkililerinin ABD’yi Ağustos sonunda ticaret görüşmeleri kapsamında ziyaret edeceğine yönelik haberlerle artıda. Yuan da alıcılı seyrederken, Dolar / Yuan paritesi 6,90’ın altında. Öte taraftan, Asya borsaları ise eksi bölgede seyretmekteler.

MAKROEKONOMİ

Hazine ve Maliye Bakanı Sayın Berat Albayrak bugün küresel yatırımcılarla bir telekonferans toplantısı düzenleyecek. Telekonferans, Türkiye saatiyle (TSİ) 16.00’da, New York saatiyle 09.00’da yapılacak.

Yurtiçinde ise bugün Haziran ayına ait sanayi üretim verisi öne çıkıyor. 10 Eylül’de açıklanacak ikinci çeyrek büyümesi öncesi ikinci çeyreğin büyüme görünümü hakkında net bir mesaj verecek Haziran ayına ait sanayi üretim verisini takip edeceğiz. Mayıs ayında yıllık olarak %6,4 artış sergileyen sanayi üretiminin Haziran ayında %5 artış sergilemesi beklenmekte. Üçüncü çeyreğin ilk öncü verilerinden olan imalat PMI ise Temmuz ayında ihracat siparişlerinin katkısıyla yavaşlama trendinde hız kesmişti.

Küresel ekonomideki görünüme baktığımızda artan ticaret gerilimleri ile birlikte PMI verilerinde üçüncü çeyrekte hafif aşağı yönlü bir eğilim dikkat çekiyor (Şekil 1). Halihazırda hatırlamak gerekirse Çin’in Temmuz ayına ait öncü göstergeleri ardı ardına beklentilerden zayıf açıklanmaya başlandı. Neticede ticaret gerilimlerinin kalıcılığı ise geçtiğimiz sene senkronize büyüme gerçekleştiren küresel ekonomide bazı ekonomilerin negatif anlamda bir miktar ayrışmasına neden olabilir.

Bugün Asya seansında da beklentilerin üzerinde gerçekleşen Japonya dış ticaret açığı takip edildi. İhracat %6,3 artış beklentisine karşın %3,6 yükseliş kaydetti. İhracattaki baskının devamı ise ticaret gerilimlerinin yavaş yavaş verilerde hissedildiğine bir kanıt olabilir.

ŞİRKET HABERLERİ

AG Anadolu Grubu Holding (AGHOL, Negatif): Holding 2018 yılının ikinci çeyreğinde 273,5mn TL ana ortaklık net dönem zararı kaydetmiştir. Bir önceki yılın aynı döneminde de 30,2mn TL ana ortaklık net dönem zararı kaydetmişti. Satış gelirleri bir önceki yılın aynı dönemine göre %40,2 oranında artan Holding’in brüt karı ise %46,8 oranında artarak 2.442mn TL’ye yükselmiştir. Operasyonel giderler aynı dönemde %49,9 oranında artarken, diğer faaliyetlerden 2Ç2017’de kaydedilen net 2,1mn TL’lik gelire karşın 2Ç2018’de net 12,7mn TL gider kaydedilmiştir. Buna ilaveten iştiraklerden özkaynak yöntemiyle elde edilen 2Ç2017’deki 65mn TL’lik gidere karşın 2Ç2018’de 185,1mn TL gider kaydedilmiş ve bu durum ana ortaklık zararı kaydedilmesinde önemli etken olmuştur. Tüm bunların etkisiyle holding 525,2mn TL faaliyet karı kaydetmiştir. Holding ayrıca yatırım faaliyetlerinden net 1,7mn TL gelir elde ederken, 578,3mn TL’de bu çeyrekte net finansman gideri kaydetmiştir. Şirketin 6 aylık ana ortaklık net dönem zararı 633,2mn TL olmuştur. Geçen sene aynı dönemdeki ana ortaklık net dönem karı 339,1mn TL idi.

Ak Enerji (AKENR, Negatif): Şirket 2018 yılının ikinci çeyreğinde 447,5mn TL ana ortaklık zararı açıklamıştır. Bir önceki yılın aynı döneminde ana ortaklık net dönem zararı 22,5mn TL idi. Şirketin ikinci çeyrekte brüt karı %61,3 oranında artarak 18,9mn TL’ye yükselmesine karşın, kurlardaki artışla birlikte finansman giderinin 12,2mn TL’den 536,9mn TL’ye ulaşması yüksek zarar açıklanmasında ana etken olmuştur.  Bu zarar rakamıyla birlikte Şirketin Ocak-Haziran net dönem zararı 591,8mn TL’ye ulaşmıştır.

Akiş GYO (AKSGY, Pozitif): Akiş GYO, 2Ç2018’de 484,7mn TL ana ortaklık net dönem karı elde etmiştir. Şirket, bir önceki yılın aynı çeyreğinde 60,6mn TL ana ortaklık net dönem karı elde etmişti. Şirket’in brüt karı 70,7mn TL ile bir önceki yılın aynı dönemine göre %18 oranında artarken, yatırım faaliyetlerinden elde edilen 597,1mn TL gelir net dönem karının yüksek çıkmasında etkili olmuştur. Diğer yandan, Şirket’in net finansman giderleri ise bir önceki yılın aynı dönemine göre 194,1mn TL artış kaydetmiştir. Ek olarak, Şirket’in 2Ç2018’deki brüt kar marjı bir önceki yılın aynı çeyreğinin bir miktar üzerinde %75 oranında gerçekleşmiştir. Son olarak, ikinci çeyrek kar rakamı ile birlikte Şirket’in 2018 yılının ilk yarısındaki ana ortaklık net dönem karı bir önceki yılın aynı dönemine göre %77 oranında artarak 466mn TL’ye yükselmiştir.

Netaş Telekomünikasyon (NETAS, Negatif) Şirket 2018 yılının ikinci çeyreğinde 20,3mn TL ana ortaklık zararı kaydetmiştir. Bir önceki yılın aynı döneminde Şirket 6,6mn TL ana ortaklık net dönem karı kaydetmişti. Satış gelirleri ikinci çeyrekte %32,8 oranında daralan şirketin brüt karı da %52,5 oranında azalarak 16,6mn TL’ye gerilemiştir. Diğer faaliyetlerden kaydedilen 35,9mn TL’lik giderin de katkısıyla şirket 42,8mn TL faaliyet zararı kaydetmiştir. 35,6mn TL’lik finansman gideri zararın daha yüksek çıkmasını engellemiştir. İkinci çeyrek zarar rakamı sonrasında Şirket’in Ocak-Haziran dönemi net zararı 23mn TL’ye ulaşmıştır.

Özak GYO (OZKGY, Pozitif): Şirket 2Ç2018’de 24,6mn TL ana ortaklık net dönem karı elde etmiştir. Bir önceki yılın aynı döneminde 2,9mn TL net dönem karı elde etmişti. Brüt kar ise 2Ç2018’de 22,1mn TL gerçekleşerek bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %67 oranında artış gösterirken, brüt kar marjı %42 olarak gerçekleşmiştir. Bir önceki yılın aynı çeyreğindeki brüt kar marjı %40 idi. Brüt karın yanı sıra net esas faaliyetlerden elde edilen gelirdeki (bir önceki yılın aynı çeyreğine göre 46,4mn TL artış) artış karı desteklemiştir.  Net finansman giderleri ise (bir önceki yılın aynı çeyreğine göre 30,6mn TL artış) artış kaydederek net karın daha yüksek gelmesini engellemiştir. İkinci çeyrek kar rakamıyla birlikte Şirket’in 2018 Ocak – Haziran dönemi ana ortaklık karı 1,2mn TL olmuştur. Bir önceki yılın aynı döneminde 42,8mn TL ana ortaklık net dönem karı elde etmişti.

Turcas Petrol (TRCAS, Sınırlı Pozitif): Şirket 2018 yılının ikinci çeyreğinde 4,2mn TL ana ortaklık net dönem karı açıklamış ve bir önceki yılın aynı döneminde kaydedilen 18,1mn TL’lik ana ortaklık net dönem zararına göre iyi bir görüntü sergilemiştir. Kara geçilmesinde yatırım faaliyetlerinden elde edilen gelirlerin 273bin TL’den 20,8mn TL’ye çıkması ile özkaynak yöntemiyle değerlenen yatırımlardan gelirlerin 2mn TL’den 34,6mn TL’ye çıkması ana etken olurken, finansman giderinin 10,3mn TL’den 56,2mn TL’ye yükselmesi ise karın daha yüksek gelmesini engellemiştir. İkinci çeyrek kar rakamına karşın ilk çeyrekteki zarar rakamının etkisiyle Şirket Ocak-Haziran dönemi 18,4mn TL ana ortaklık zararı açıklamıştır.

Türk Telekom (TTKOM, Öneri “AL”, Nötr): Ojer Telekomünikasyon A.Ş.’nin (“OTAŞ”), Türk Telekomünikasyon A.Ş.’de (“Türk Telekom”) bulunan %55 oranındaki paylarının, OTAŞ’a kredi veren bankaların paydaş olacağı bir ortak girişim şirketi (SPV) aracılığıyla devralınması ile ilgili yürütülmekte olan süreç kapsamında bir kısım kredi veren bankalar tarafından bildirimde bulunulmuştur. Bu kapsamda, Türk Telekom’un ve iştiraklerinin tabi olduğu mevzuat gereğince, ilgili kurum ve kuruluşlar nezdinde Türk Telekom ve iştirakleri tarafından yürütülmesi gereken izin, bildirim ve onay işlemlerinin gerçekleştirilmesi talep edilmiştir. Bu bağlamda, Şirket tarafından ilgili mevzuat doğrultusunda Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumuna izin başvurusunda bulunulmuştur.

SEKTÖR HABERLERİ

SPK Foreks Düzenlemesi: Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Kurban Bayramı tatili sonrasında foreks piyasasında işlemler başladığında ortaya çıkabilecek mağduriyetlerin önüne geçilebilmesini teminen kaldıraç oranlarında düzenlemeye gitti. SPK’dan yapılan açıklamada, son dönemde, döviz piyasasında makul bir ekonomik veya finansal gerekçe ile açıklanamayan gelişmeler nedeniyle bir tarafını TL’nin oluşturduğu paritelerde ciddi fiyat hareketleri meydana geldiği belirtildi. Açıklamada, şöyle denildi:

“Fiyatların zaman zaman aşağı ve yukarı yönlü aşırı dalgalanması nedeniyle döviz piyasasında sağlıklı bir fiyatlama oluşmadığından foreks piyasasında bazı durumlarda fiyat/spreadlerin piyasa koşullarına uygun olduğunu belirleme imkanı bulunmamaktadır. Bu kapsamda, ülkemizde piyasaların kapalı olacağı Kurban Bayramı tatili sonrasında foreks piyasasında işlemler başladığında ortaya çıkabilecek mağduriyetlerin önüne geçilebilmesini teminen, mevcut açık pozisyonu olan müşterileri etkilemeyecek ve hedge işlemlerini aynı kaldıraç oranından yapabilmelerine imkan tanıyacak şekilde, 16 Ağustos 2018 tarihi öncesindeki pozisyonlar ve bu pozisyonların hedge edilmesi amacıyla yapılacak işlemler hariç olmak üzere bir tarafını TL’nin oluşturduğu paritelerde yeni açılacak pozisyonlara ilişkin işlemlerde kaldıraç oranlarının 3 Eylül 2018 tarihine kadar 1:1 olarak belirlenmesine karar verilmiştir.” (Kaynak: Dünya)

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Borusan Yatırım (BRYAT, Sınırlı Pozitif): Borusan Yatırım’ın 2018 yılı ikinci çeyrek net dönem karı bir önceki yılın aynı dönemine göre %73,9 oranında artarak 33,9mn TL’ye yükselmiştir. İkinci çeyrek kar rakamıyla birlikte Şirket’in Ocak- Haziran dönemi net karı 45mn TL’ye yükselmiş ancak bir önceki yılın aynı döneminde kaydedilen 49,3mn TL’nin altında kalmıştır.

İzmir Demir Çelik (IZMDC, Sınırlı Negatif): Şirketin 2018 yılı ikinci çeyrek ana ortaklık net dönem zararı 161,7mn TL olarak gerçekleşmiştir. Şirket geçen yılın aynı döneminde 49,2mn TL ana ortaklık net dönem karı açıklamıştı. Satış gelirleri %43 oranında artan şirketin brüt karı ise %153,8 oranında artarak 72,9mn TL olarak gerçekleşmiştir. Operasyonel giderler sadece %0,4 oranında artarken diğer faaliyetlerden 98,3mn TL gider kaydedilmiştir. Yatırım faaliyetlerinde de 16,6mn TL zarar kaydeden şirketin finansman giderleri 2Ç2017’deki 9,6mn TL’den 2Ç2018’de 163,9mn TL’ye yükselmiş ve zarar açıklanmasında ana etken olmuştur. Tüm bunların etkisiyle de vergi öncesi net zarar 217,4mn TL olurken, ikinci çeyrek rakamları sonrasında şirketin 2018 yılının ilk yarısındaki ana ortaklık net dönem zararı 181,6mn TL olarak gerçekleşmiştir. Geçen yılın aynı döneminde şirket 46,7mn TL ana ortaklık net dönem karı elde etmişti.

FAİZ PİYASALARI

Merkez Bankası hafta başından bu yana politika faizinden fonlamayı tercih etmiyor ve haftalık repo ihalesi açmıyor.

Dün özelinde baktığımızda TCMB’nin piyasayı toplam fonlama miktarı 128 milyar TL’den 125 milyar TL’ye geriledi. Fonlamanın yaklaşık 14 milyar TL’lik kısmı %19,25’ten BAPP ve BİST’ten sağlanırken kalanı %17,75’ten APİ’den karşılandı. Ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti  %17,91 seviyesinden %17,92’ye yükseldi.

Verim eğrisi (faiz ile vade arasındaki ilişkiyi gösteren eğri) negatif eğilimli görüntüsünü belirginleştiriyor. Negatif eğilimli (ters) verim eğrisi ise kısa vadedeki faizlerin uzun vadedeki faizlerden daha yüksek olmasına işaret ediyor. 2 ile 10 yıllık gösterge kağıdın faizi arasındaki fark 681 baz puana yükselmiş durumda. 10 yıllık gösterge kağıdın faizi hafta başından bu yana 123 baz puan düşüş kaydetti. Buna karşın 2 yıllık gösterge kağıdın faizi Pazartesi gününden beri 261 baz puan arttı.