Borsa İstanbul Şirket Haberleri / Ziraat Yatırım – (14.05.2018)

Ziraat Yatırım Menkul Değerler Araştırma Sabah Stratejisi Raporu:

SABAH STRATEJİSİ

Perşembe günü ABD’den beklentilerin altında gelen enflasyon verisi sonrasında özellikle Gelişmekte Olan Ülke (GOÜ) kurlarında baskının hafiflemesiyle sonuçlanmıştı. Bir süredir Dolar’daki güçlenme ile birlikte sermaye akımlarının tersine dönebileceği endişeleri özellikle GOÜ kurlarında baskıya yol açmıştı. Diğer yandan, Şubat ayından beri birçok olumsuz haberi fiyatlayan hisse senetleri piyasası da beklentilerin altında kalan enflasyon verisi sonrasında yükselişini sürdürdüler. Küresel risk endeksi S&P500 orta vadeli ortalamalarının ve alçalan trendinin üzerine çıkarken, teknik olarak olumlu bir oluşum içerisinde. Diğer yandan, oynaklık endeksi VIX de Ocak ayında gördüğü 12’li seviyelere kadar gerilemiş durumda. Oynaklığın düşük olması özellikle GOÜ ülke varlıkları için olumlu.  Dolar tarafına baktığımızda, 93’lü seviyelerinden tutunamayan Dolar endeksi (DXY) bu sabah 92,5 civarında. EURUSD paritesinde kısmi tepki yükseliş isteği devam ederken, 8 Mayıs tarihi itibariyle CFTC’lerde net uzun spekülatif pozisyonlarında ABD – Avrupa arasında ekonomik görünümün ABD lehine oluşmasına rağmen ciddi bir çözülme gözlenmemekte. Sonuç olarak, bir sonraki veriye kadar Dolar’daki mevcut düzeltme devam edebilir ki yarınki ABD perakende satışlar verisine Dolar’ın vereceği tepki önemli olacaktır. Dolayısıyla, en azından yarına kadar küresel çapta olumlu risk iştahı devam edebilir. Yurtiçindeki fiyatlamalara baktığımızda TL’de oynaklık devam ederken, bu sabah sepet bazında %0,6 civarında değer kaybetmekte. Yurtdışındaki olumlu görüntüye rağmen kurdaki yükseliş endeksin güne zayıf bir görüntüyle başlayabileceğine işaret etmekte. Günün önemli verisi ise Mart ayına ait cari işlemler dengesi.

MAKROEKONOMİ

Makroekonomik veri açısından yurtiçinde yoğun bir haftaya başlamış bulunuyoruz.

Bugün TSİ 9:30’da TCMB Başkanı Murat Çetinkaya, İstanbul Finans Enstitüsü tarafından düzenlenecek ‘Birleşme-Bütünleşme’ panelinde konuşma yapacak.

Ayrıca TSİ 10’da Mart ayına ait cari işlemler dengesi açıklanacak. Piyasa beklentisi cari açığın USD 4,15 milyar açıklanacağı yönünde. Eğer veri bu doğrultuda açıklanırsa ve revizeler olmazsa 12 aylık birikimli cari açık USD 53,3 milyardan USD 54,4 milyara yükselecek. Cari açıkta yükselişin büyük kısmının enerji ve altından kaynaklandığını sık sık vurguluyoruz. Çekirdek cari açık olarak adlandırılan altın ve enerji hariç açık USD 6,3 milyar seviyesinde. Bu gelişmeler ışığında da 12 aylık kümülatif açıktaki ılımlı yükselişin çekirdek açıkta daha sınırlı ve az olduğunu görüyoruz.

Yarın Şubat dönemine ait işsizlik rakamları ve Nisan ayına ait bütçe dengesi rakamları izlenecek.

  • Mevsimsellikten arındırılmış işsizlik oranı %9,9 ile son 2 aydır tek haneli seviyede. 2017 yılında güçlenen ekonominin istihdam piyasasına yansıması pozitif anlamda sürüyor. Mevsimsellikten arındırılmış işsizlik oranının, rekor seviyedeki işgücüne katılım oranına karşın 2016 Mart’tan bu yana en düşük seviyelerinde yer alması bunun bir göstergesi.
  • Geçtiğimiz sene Ocak-Mart döneminde 15 milyar TL bütçe açığı verirken; bu sene aynı dönemde 20,4 milyar TL’deyiz. Bütçe gelirleri geçtiğimiz seneye göre yaklaşık 23 milyar TL iyileşmiş durumda. Ancak giderlerdeki 28 milyar TL’lik yükseliş açıktaki iyileşmeyi sınırlıyor. Genel olarak baktığımızda ise ilk üç ayda vergi gelirleri %20 artışla hedef artış olan %11,8’in üzerinde güçlü bir görünüm sergiliyor.

Hazine yarın iki yıllık gösterge tahvil ile beş yıllık sabit kuponlu tahvili yeniden ihraç edecek.

Çarşamba günü yurtiçinde Mart ayına ait sanayi üretim rakamları izlenecek. Verinin aylık bazda %0,7 ve yıllık bazda ise %8 artış sergilemesi bekleniyor. Eğer yıllık artış %8 gerçekleşirse ilk çeyrekte sanayi üretimi ortalama %10 artmış olacak.

Perşembe ve Cuma günü de sırasıyla konut fiyatları endeksi ve konut satışları açıklanacak. Yetkililerin yakın dönemde uygulamaya koydukları konut teşviklerinin etkisini önümüzdeki aylardaki verilerde daha net gözlemleme şansına sahip olacağız.

Ayrıca Cuma günü Mayıs dönemine ait TCMB Beklenti Anketi açıklanacak. Anket katılımcılarının enflasyon ve kur beklentilerindeki değişim izlenecek.

Yurtdışı tarafında bugün veri takvimi sakin. Sadece önde gelen gelişmiş ülke Merkez Bankaları’nın yetkililerinin konuşmalarını izleyeceğiz.

  • TSİ 11:15’te İngiltere Merkez Bankası Başkanı (BoE) Mark Carney ve Avrupa Merkez Bankası Yönetim Kurulu Üyesi Peter Praet, BoE tarafından düzenlenen bir konferansta konuşma yapacaklar.
  • TSİ 16:40’ta St. Louis Fed Başkanı James Bullard’ın ve TSİ 09:45’te Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester’ın konuşması bulunuyor.
  • Ayrıca TSİ 20:45’te Avrupa Merkez Bankası Yönetim Kurulu Üyesi Benoit Coeure’nın konuşması takip edilecek.

Bu hafta Fed bölgesel başkanlarının konuşmaları 11 tane ile oldukça yoğun. 2’si bugün.

Geçen senenin son çeyreğine göre, bu sene ilk çeyrekte ılımlı bir şekilde yavaşlayan ABD ekonomisinin ikinci çeyreğe nasıl başladığını hard datalarla birlikte bu hafta gözlemleyeceğiz. Salı günü Nisan ayına ait perakende satışlar, Çarşamba günü de sanayi üretimi açıklanacak.

Bu haftanın faiz kararı tarafında öne çıkan Merkez Bankaları Mısır (17 Mayıs) ve Brezilya (16 Mayıs) olacak. Mısır’ın politika faizinde indirime ara vermesini bekleyenlere karşın, 100 baz puan indirimle politika faizini %15,75’e çekebileceğini öngörenlerde bulunuyor. Brezilya’nın politika faizini 25 baz puan indirimle %6,25’e çekmesi öngörülmekte.

Asya tarafında Çin’in yarınki sanayi üretimi verileri ve Japonya’nın Çarşamba günkü büyüme verileri öne çıkıyor.

Dünya genelinde birinci çeyrekte genel olarak ekonomik aktivede normalleşme ile birlikte sınırlı bir yavaşlama mevcut. Yarın açıklanacak Euro Bölgesi ve Almanya büyüme verilerinde de muhtemelen bunu teyit edeceğiz. Ayrıca Çarşamba günü paylaşılacak olan Euro Bölgesi ve Almanya TÜFE rakamları da piyasanın merceğinde olacaktır.

ŞİRKET HABERLERİ

İş Bankası (ISCTR, Öneri “AL”, Pozitif): İş Bankası’nın net dönem karı 2018 yılının ilk çeyreğindeki net dönem karı bir önceki çeyreğe göre %50 (düzeltilmemiş rakam göre), bir önceki yılın aynı çeyreğine göre ise %10,5 oranında artarak 1.807mn TL’ye yükselmiş ve bizim beklentimiz olan 1.454mn TL ile piyasa beklentisi olan 1.435mn TL’nin üzerinde gerçekleşmiştir. Tahminimizdeki sapmada Banka’nın muhasebesel değişiklik sonrasında, elde edilecek temettü beklentimiz ve özkaynak yöntemiyle değerlenen ortaklıklardan elde edilen gelirlerden oluşan farktan kaynaklanmıştır. Ayrıca diğer faaliyet gelirleri de beklentimizin üzerinde gerçekleşmiştir. Ayrıntılar için tıklayınız…

Gözde Girişim (GOZDE, Nötr): Penta Teknoloji Ürünleri Dağıtım Ticaret A.Ş.’nin halka arzı planlanan talep tutarının altında talep gelmesi nedeni ile daha ileri bir tarihte tekrar değerlendirilmek üzere ertelenmiştir.

Deva Holding (DEVA, Nötr): Kredi Derecelendirme Kuruluşu JCR Eurasia Rating, Şirket ve iştirakleri’nin konsolide yapısını ve Devam Eden Tahvil İhraçlarının Nakit Akımları’nı gözden geçirerek, Uzun Vadeli Ulusal Notunu “A+(Trk)/Stabil” olarak yukarı yönlü revize etmiş; Uzun Vadeli Uluslararası Yabancı Para Notunu ise “BBB-/Stabil” olarak teyit etmiştir.

Doğan Holding (DOHOL, Nötr): Yönetim Kurulu Şirket’in sermayesinde %100 oranında pay sahibi olduğu doğrudan bağlı ortaklığı İlke Turistik Yatırımları A.Ş.’nin 111,7mn TL ödenmiş sermayesinin, 26mn TL tamamı nakden karşılanmak suretiyle 137,7mn TL’ye artırılmasında, sermaye artırımının Doğan Holding tarafından nakden karşılanmak suretiyle yeni pay alma hakkının tamamının kullanılmasına, nakdi sermaye artırımına katılım tutarının 26mn TL olarak belirlenmesine, karar vermiştir.

Netaş (NETAS, Pozitif): ABD Başkanı Donald Trump, Netaş’ın ana ortağı Çinli teknoloji firması ZTE’nin işlerine hızla dönüş yapabilmesi için bir yol bulmaya çalıştığını belirtti. Amerikanın Sesi radyosunun haberi göre ZTE, kablosuz istasyonlarının kurulumu, optik fiber ağlarının ve akıllı telefonlarının imalatı için Amerika tarafından sağlanan parçaların tedarikinin durdurulması nedeniyle büyük operasyonlarına ara verdiğini açıklamıştı. Trump Twitter mesajında ”Çin’de çok kişi işsiz kaldı” dedi ve Çin Devlet Başkanı Xi Jinping’le birlikte ZTE’deki ekonomik krizi çözmek için çalıştığını kaydetti. Kaynak: Foreks

Türk Hava Yolları (THYAO, Öneri “AL”, Sınırlı Pozitif): Nisan 2017 döneminde 5,6mn olan toplam yolcu sayısı, 2018 yılının aynı döneminde %14,9 artışla 6,4mn olarak gerçekleşmiştir. Yolcu sayısındaki artış iç hatlarda %19,2, dış hatlarda %11,7 oranındadır. Yolcu doluluk oranı Nisan 2018 döneminde 4,1 puanlık artış ile %83,2 olarak gerçekleşmiştir. Aynı dönemde dış hat seferlerde doluluk oranı 4,2 puanlık artış göstermiştir. Ocak- Nisan 2017 döneminde 18,6mn olan toplam yolcu sayısı, 2018 yılının aynı döneminde %24,4 artışla 23,2mn olarak gerçekleşmiştir. Yolcu sayısındaki artış iç hatlarda %27,8, dış hatlarda %21,7 oranındadır. Yolcu doluluk oranı 5,8 puanlık artış ile %81,2 olarak gerçekleşmiştir.

Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB, Öneri “AL, Nötr): Banka’nın ödenmiş 2.400mn TL sermayesinin, 400mn TL artırılarak 2.800mn TL’ye yükseltilmesi, artışın tamamının Genel Kurul kararı çerçevesinde 2017 yılı karından karşılanarak, ortaklara bedelsiz kaydi pay olarak verilmesi için SPK’ya başvuru yapılmıştır.

10 Mayıs 2018 Tarihli TSKB Raporumuz için Tıklayınız…

SEKTÖR HABERLERİ

Konut: Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, “Taşınmaz ticareti kapsamında alınacak hizmet bedeli kurala bağlanıyor. Alım satım işlemlerinde hizmet bedeli oranı, satış bedelinin katma değer vergisi hariç %4’ünden fazla olmayacak.” dedi. Kaynak: AA

Enerji: ABD ile İran arasında yaşanan gerilimle artan ham petrol fiyatlarının etkisiyle 1 Temmuz’dan itibaren Türkiye’nin Rusya’dan ithal ettiği doğalgaza ödeyeceği fiyatın, 245 dolardan yüzde 8’lik artışla 265 dolara çıkacağı hesaplanıyor. ABD’nin, İran’la nükleer anlaşmadan çekilmesi ve bu ülkeye yönelik ambargo olasılığı ham petrol fiyatlarını vuruyor. Analistler, Brent petrolün haziran ayında 80 doları aşabileceği öngörüsünde bulunuyor. Kaynak: Habertürk.