Borsa İstanbul Şirket Haberleri / Ziraat Yatırım – (10.09.2018)

Ziraat Yatırım Menkul Değerler Araştırma Sabah Stratejisi Raporu:

SABAH STRATEJİSİ

Geçen hafta Gelişmekte Olan Ülke (GOÜ) varlıklarına yönelik endişelerin yanı sıra ticaret gelişmelerine yönelik belirsizlikle risk iştahı zayıf seyretti. ABD’nin Çin’e karşı açıkladığı yeni gümrük vergileri haberleriyle haftaya başlarken Asya’da karışık bir görüntü var. ABD vadelilerde ise tepki yükselişleri gözlemleniyor. Diğer yandan, zayıf risk iştahına rağmen Lira varlıkların geçen hafta pozitif ayrıştığını izledik. Enflasyon verisinin ardından TCMB’den gelen açıklamalar sonrasında TL’deki değer kazancı haftanın son işlem gününde ABD’den gelen güçlü verilere rağmen daha da belirginleşti. Hafta içerisinde 6,70’in üzerine çıkan Dolar / TL 6,41 seviyesinden haftayı kapattı. Şu aşamada perşembe günkü TCMB toplantısında para politikasında sıkılaştırmaya gidilebileceği beklentileri TL’yi dirençli tutmaya devam edebilir. Bu sabahki kurda yaşanan yükselişi ise tepki olarak değerlendirmek mümkün. BIST100 endeksi de güne yatay bir görüntüyle başlayabilir. Veri tarafında bugün yurtiçinde ikinci çeyreğe ait büyüme rakamı takip edilecektir.

MAKROEKONOMİ

Haftanın ilk gününde yurtiçinde büyüme rakamı takip edilecek. Yurtdışında bugünkü önemli verilerin büyük çoğunluğu Asya seansında açıklandı.

  • Birinci çeyrekte bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %7,4 büyüyen ekonominin, ikinci çeyrekte nasıl bir performans sergilediğini bugün izleyeceğiz. Türkiye ekonomisinin ikinci çeyrekte %5,3 büyümesi bekleniyor. Piyasada ikinci çeyrekte büyümenin tahmin aralığı %4,5-6,5 arasında dalgalanıyor. Birinci çeyrekte bir önceki çeyreğe göre %2 artan çeyreksel büyümenin de ikinci çeyrekte %0,5 artış göstermesi bekleniyor. Neticede ilk yarıda tüketici tarafı büyümeye teşviklerle birlikte güçlü desteğini verdi. Sıkılaşan finansal koşullar ve TL’deki dalgalanmayla, ikinci yarıda ise iç talebin büyümeye katkısı önemli ölçüde azalabilir. Buradaki yavaşlamayı ise turizminin de katkısıyla net ihracatın telafi etmesi beklenmekte.

Asya seansında Çin TÜFE ve Japonya büyüme rakamı takip edildi.

Çin TÜFE ağustos ayında yıllık bazda %2,3 artış kaydetti. Beklenti %2,1 artış ile önceki ay gibi sabit kalmasıydı. Bununla birlikte bu seviyeler hükümetin enflasyon hedefi olan %3’ün altında. Dolayısıyla para politikasını etkileyebilecek seviyelerden kısmen uzağız. Yıllık ÜFE de %4 artış beklentisine karşın %4,1 arttı ancak ÜFE’deki yükseliş önceki aya göre hız kesti. Hafta sonu da dış ticaret rakamlarını takip ettik. Ağustos ayında Çin ihracatı yıllık %10 artış beklentisine karşılık %9,8 arttı. İthalat ise yıllık %17,7 artış beklentisine karşılık %20 yükseldi. İthalatın beklentilerden güçlü gelmesi iç talebin şimdilik iyi gittiğine referans veriyor.  Çin’in ABD karşısında dış ticaret fazlası ise USD 31 milyarla rekor seviyeye çıktı. Bu durum Trump yönetiminin olası ek tarifelerine karşın siparişlerin öne çekildiğine bir kanıt olabilir.

Bu gelişmelere karşın Trump’ın Çin’e yönelik ticaret gerilimini tırmandıracak açıklamaları devam ediyor. Trump, Çin’e yönelik ek gümrük vergilerini devam ettirmekte ısrarlı. Halihazırda kapıda görünen USD 200 milyarlık ek gümrük vergisine ek olarak, şimdi de USD 267 milyarlık bir gümrük vergisini daha yürürlüğe koyabileceğiyle Çin’i tehdit etti. Böylece Çin’e karşı toplamda USD 467 milyarlık bir ek gümrük tarifesinin gelebilme riski var. Ancak Trump’ın bunu, Çin’i zorlama amaçlı, bir anlaşma taktiği olarak da sarf ettiği düşünülebilir. Trump yönetimi şimdiye kadar yürürlüğe soktuğu gümrük tarifeleriyle USD 50 milyarlık ürüne ek vergi uygulamakta. 2017 yılında Çin’in ABD’ye ihracatı USD 505 milyardı, Çin’in ABD’den ithalatı ise USD 130 milyardı. Dolayısıyla eğer Trump, USD 50 milyarın üstüne bir USD 467 milyar daha gümrük vergisi uygularsa toplam gümrük vergisi geçen seneki ABD’nin Çin’den ithalatı olan USD 505 milyarı geçmiş olacak.

Japonya’da yıllıklandırılmış ikinci çeyrek büyüme verisi, güçlü yatırımların katkısıyla nihai olarak %2,6’tan %3’e revize edildi.

Bugünkü verilere odaklandıktan sonra haftanın geri kalanında Merkez Bankaları ağırlıklı bir gündemle birlikte olacağız.

  • Perşembe günü Avrupa ve İngiltere Merkez Bankalarının yanı sıra TCMB’nin faiz kararı bulunuyor. İki gelişmiş ülke merkez bankasının para politikasında önemli bir değişiklik beklenmemekte, TCMB’nin ise para politikasında sıkılaştırmaya gidebileceği öngörülmekte. Reuters anketine göre de olası faiz artırım miktarının geniş bir bantta tahmin edildiği görülüyor. Ankete katılanların politika faizi olan bir hafta vadeli repo faizini artırım beklentileri 200 ila 725 baz puan arasında şekilleniyor.
  • Cuma günü de Rusya Merkez Bankası’ndan faiz artırımı beklenmese de daha şahin bir görünümle sahneye çıktığını görebiliriz.

Haftanın yurtiçinde ve yurtdışında odaklanacağımız diğer gelişmeleri ise,

Eylül ortasında açıklanması beklenen Orta Vadeli Programının da bu hafta paylaşıldığına şahit olabiliriz.

  • Tahran’da düzenlenen 3’lü Suriye zirvesinin ardından ayın 14’ünde Rusya, Türkiye, Almanya ve Fransa temsilcilerinin İstanbul’da bir araya gelmesi bekleniyor. Sonrasında da Liderler Zirvesinin yapılması planlanıyor.

Geçtiğimiz cuma günü ABD’de beklentilerin üzerinde artış kaydeden ücret artışları ardından dikkatler enflasyon verilerinin seyrine odaklanacak. Çarşamba günü ağustos ayına ait ABD ÜFE ve perşembe günü ABD TÜFE rakamları açıklanacak. Sağlıklı istihdam piyasası devam ederken; ayrıca bu hafta iktisadi faaliyetin görünümüne ışık tutacak veriler izlenecek. Cuma günü ABD’de ağustos ayına ait sanayi üretimi, kapasite kullanım oranı ve perakende satışlar açıklanacak.

Avrupa tarafında ise bugün Sentix yatırımcı güven endeksi ile İngiltere sanayi üretimi verileri öne çıkıyor. Hafta genelinde ise yarın ZEW endeksi, çarşamba günü bölgenin sanayi üretim verisi ve perşembe Almanya TÜFE rakamları öne çıkıyor.

ŞİRKET HABERLERİ

Aselsan (ASELS, Öneri “AL”, Sınırlı Pozitif): Türkiye’nin teknoloji merkezlerinden Aselsan, yerli tıbbi cihazların geliştirilmesi ve bu alandaki yurt dışı bağımlılığın azaltılması için çok yönlü çalışma yürütüyor. Türkiye’de sağlık teknolojilerindeki dışa bağımlılık yüzde 85 düzeyinde bulunuyor ve bu alanda yılda 2 milyar dolarlık ithalat gerçekleştiriliyor. Sağlık Bakanlığı, manyetik rezonans (MR) görüntüleme, bilgisayarlı tomografi, ultrasonografi, dijital röntgen cihazlarının yerlileştirilmesiyle ilgili bir projeyi hayata geçirmek için çaba sarf ediyor. Aselsan da sağlık endüstrisi açısından çok önemli olan bu proje kapsamında savunmada edindiği tecrübeyi, sağlık endüstrisi ekosistemiyle çalışarak ülkenin hizmetine sunmayı hedefliyor. Aselsan, bu projeye hazırlık olması amacıyla öz kaynaklarıyla “mobil dijital röntgen” ve “yerli MR görüntüleme sistemi” geliştirilmesi projelerini başlattı. Gelecek yıl ürünlerin ilk örneklerinin çıkarılmasına yönelik çalışmalar devam ediyor. (Kaynak: Dünya)

17 Ağustos 2018 Tarihli Aselsan Raporumuz için tıklayınız…

Hektaş (HEKTS, Nötr): JCR Avrasya Derecelendirme tarafından yapılan derecelendirme çalışmaları sonucunda; şirketin uzun ve kısa vadeli ulusal notları sırasıyla ‘AA- (Trk)’ ve ‘A-1+ (Trk)’ olarak, notlara ilişkin görünümleri ise ‘Pozitif’ olarak teyit edilmiştir.

Kartonsan (KARTN, Sınırlı Pozitif): Şirket’in, üretim tesisinin modernizasyonunu sağlamak ve tesisin idamesine yönelik yapılması gereken bazı yatırım projelerinin teşvik belgesine bağlanması amacıyla, Teşvik Uygulama Genel Müdürlüğü’ne yaptığı başvuru neticesinde 3 Yıl süreli teşvik belgesi düzenlenmiştir. Söz konusu Yatırım Teşvik Belgesi kapsamı yatırım projeleri kapasite artışı sağlamayacak, modernizasyon ve verimlilik amaçlı projeler olup, yatırım teşvik belgesi süresi içerisinde gerçekleştirilmesi planlanan projelerden oluşmaktadır. Teşvik belgesi süresi kapsamında (3 yıllık sürede) yapılacak yatırımların yaklaşık 14,3mn USD’lik kısmı ithalat yoluyla, 43mn TL’lik kısmı ise iç piyasadan temin edilmesi planlanmaktadır. Yatırımların tamamı öz kaynaklardan karşılanacak olup, herhangi bir kredi kullanımı öngörülmemektedir. Yatırım teşvik belgesinde şirkete gerçekleşecek yatırım üzerinden %15 Yatırıma katkı oranı ve %50 Kurumlar Vergisi indirimi, Katma Değer Vergisi istisnası ve Gümrük Vergisi istisnası sağlanmış olup, belgenin revizesi sonucunda söz konusu desteklerde herhangi bir değişiklik olmayacağı düşünülmektedir.

Türk Hava Yolları, DO & CO (THYAO, Öneri “AL”, Nötr; DOCO, Nötr): THY ile 3. Havalimanı’nda ikram hizmetleri için Do&Co AG ile ortak kuruluşu olan mevcut ikram hizmeti tedarikçisi THY Do&Co İkram Hizmetleri A.Ş. ile anlaştı. THY, Singapurlu SATS ile görüşüp ön anlaşma imzalama noktasına gelmiş ancak bazı detaylarda ilerleme sağlanamamıştı. (Kaynak: Foreks)

SEKTÖR HABERLERİ

Bankacılık: BDDK internet sitesinde aşağıdaki açıklamada bulunmuştur:

Bilindiği üzere bankaların yurtdışı yerleşiklerle yaptıkları bir bacağı döviz diğer bacağı TL olan para swaplarından, işlemin başlangıç tarihinde spotta yurtiçi bankaların TL verip döviz aldıkları swap işlemleri ile yine bu mahiyetteki swap benzeri (spot + vadeli döviz işlemi) işlemler ve vadede TL alım yönünde gerçekleştirecekleri forward, opsiyon ve bu gibi swap dışındaki türev işlemlerinin toplamının bankaların en son hesapladıkları yasal özkaynaklarının %25’ini geçemeyeceği, bu minvalde mevcut aşımlar giderilinceye kadar yeni bir işlem yapılamayacağı, bu mahiyetteki vadesi gelen işlemlerin yenilenemeyeceği, söz konusu oranın günlük olarak solo ve konsolide bazda hesaplanacağı daha önce kararlaştırılmıştır. Konu ile ilgili yapılan değerlendirme sonucunda; % 25 sınırlamasına dahil edilen işlemlerden, bankaların konsolidasyona tabi yurtdışındaki kredi kuruluşu ve finansal kuruluş niteliğini haiz ortaklıklarıyla gerçekleştirdiği işlemlerin hesaplamadan muaf tutulması uygun bulunmuştur.

Ulaştırma: Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, taşımacılık sektöründe faaliyet gösteren esnafa çiftçilerde olduğu gibi ticari akaryakıt uygulamasının getirilmesini talep etti. Palandöken, yaptığı yazılı açıklamada, son dönemde enflasyonda yaşanan artışın en büyük sebeplerinden birinin, akaryakıta ve ulaştırma sektörüne yapılan zamlar olduğunu bildirdi. Enflasyondaki yükselişin önlenmesi için sektöre özel önem verilmesi gerektiğine dikkati çeken Palandöken, bu konuda gerekli adımların atılmasını istedi. (Kaynak: AA)

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Adese (ADESE, Nötr): Konya’da bulunan Osmangazi Şubesi firmanın yapmış olduğu verimlilik çalışması kapsamında 10.09.2018 tarihi itibari ile kapatılmasına karar verilmiştir.

Akdeniz Güvenlik Hizmetleri (AKGUV): Antalya İli Aksu İlçesinde toplam 4.688 metrekarelik alanda yer alan şirkete ait yatırım amaçlı elde edinilmiş arsaların 823.500 TL tutarla satışı gerçekleştirilmiştir. Şirketin dönüşüm stratejisini somut yatırımlarla uygulamaya geçirdiği bu dönemde, şirkete işletme sermayesi sağlayacak olan satışın nakit akışımızı olumlu yönde etkilemesi beklenmektedir.

FAİZ PİYASALARI

Merkez Bankası’nın piyasayı fonlama miktarı 149 milyar TL’den 178,9 milyar TL’ye yükseldi. Fonlamanın tamamı %19,25’ten koridorun üst bandından sağlanmaya devam ediliyor ve ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %19,25 seviyesinde sabit kaldı

13 Eylül’deki PPK toplantısında, para politikasında sıkılaştırma yapılabileceğine yönelik sinyalle birlikte 10 yıllık tahvil faizi, cuma günü %20 seviyesinin altına sarkarak 1 ayın en düşük seviyesi olan %19,55’ten kapandı. Merkez Bankasını beklerken; yarınki Hazine ihalesi de bono piyasasında takip edilecek. Hazine yarın 12 Ağustos 2020 itfalı iki yıllık gösterge tahvili yeniden ihraç edecek.

Cuma günü ABD’de işgücü piyasası verilerinde pozitif bir seyir gözlemledik. Ücretlerin yıllık olarak 2009 yılından bu yana en yüksek seviyeye çıkması Fed’in bu seneki faiz artırımlarını canlı tuttu. Bu durumda ABD 10 yıllık tahvil faizini %2,88 seviyelerinden %2,94 seviyelerine kadar taşıdı. 10 yıllık tahvil faizi, geçen haftayı 8 Ağustos’tan bu yana en yüksek kapanış olan %2,94 seviyesinden yaptı.