Borsa İstanbul Şirket Haberleri / Ziraat Yatırım – (05.07.2018)

Ziraat Yatırım Menkul Değerler Araştırma Sabah Stratejisi Raporu:

SABAH STRATEJİSİ

Küresel piyasalarda ticari korumacılık endişeleri fiyatlamalarda etkili olmaya devam ediyor. Yarın itibariye ABD, Çin’den ithal ettiği ürünlerden gümrük vergisi almaya başlayacak. Öncesinde risk iştahı baskı altında kalmaya devam ediyor. Yarın ayrıca ABD’de tarım dışı istihdam verisi takip edilecek. Bugün ise Haziran toplantısına ait FOMC toplantı tutanakları akşam saatlerinde yayımlanacak. FED kararından sonra Başkan Powell ve diğer bazı üyeler, karar metnine benzer ifadelerde bulundular. Dolayısıyla tutanaklardan sürpriz ifadeler çıkmayabilir. Öğleden sonra ABD’de açıklanacak verilerin de etkisi şu aşamada sınırlı kalabilir. Diğer yandan, dün bazı Avrupa Merkez Bankası üyelerinin 2019 sonu için faiz artışının geç olabileceğine yönelik açıklamaları basına yansıdı. Söz konusu açıklamalarla Avro kısmi değer kazanırken, Dolar endeksi (DXY) 94,5 seviyelerinde. Öte yandan, bir önceki gün Çin Merkez Bankası’nın Yuan’ın ticaret savaşında araç olarak kullanmayacağını açıklaması ile Yuan’da değer kazançlarına yol açmıştı. Bu sabah ise Yuan’da hafif yukarı yönlü bir hareket var. Yuan’daki hareketle rahatlayan Gelişmekte Olan Ülke (GOÜ) kurları da bu sabah hafif satıcılı. Dün 4,70 seviyesinin üzerine çıkan ancak kalıcılı olamayan ve 4,67 seviyesinden günü kapatan Dolar / TL de bu sabah yukarıda. Asya borsaları baskı altında iken, ABD vadelilerde görünüm yatay. Endeks de güne yatay bir görüntüyle başlayabilir. Seçimlerin ardından GOÜ endeksine göre %5’e yakın pozitif ayrışan BIST100 endeksi, seçimlerin ilk gününde direnç yaptığı 200 saatlik ortalamasının üzerinde dün kapanış gerçekleştirdi. Kısa vadeli grafiklerde yükselen üçgen görüntüsü çizen endeks 97.500 direncinin üzerinde kalıcılı olması durumunda teknik bir yükseliş kaydedebilir. Yakın destek olarak 96.750 seviyesinin üzerinde kısa vadeli yükseliş hareketi gündemde kalabilir. Seçimlerin ardından yeni ekonomi programı ile ilgili beklentiler devam ederken, yeni kabinenin 9 Temmuz Pazartesi günü açıklanacağı bildirildi.

MAKROEKONOMİ

ABD’nin tatilden dönmesiyle ABD veri gündemi yoğunluklu bir güne başlıyoruz.

12-13 Haziran’da gerçekleşen Fed toplantısının tutanaklarını TSİ 21’de takip edeceğiz. Bu toplantıda, Fed bu yılın geri kalanında iki kez daha faiz artırımına gidilebileceğine işaret etmişti. Önceki 1 faiz artırımı daha idi. 2018 yılındaki +1 faiz artırımını ise Fed 2020’deki faiz artırımlarından ödünç almıştı. Bundan dolayı 2020’de ulaşacağı nihai %3,4’lük faizin değişmemesiyle piyasalar çok sert tepki vermemişti.

Cuma günkü ABD tarım dışı istihdam verisi öncesi bugün TSİ 15.15’de ADP özel sektör istihdam açıklanacak. Haziran ayında 190 bin kişilik artış beklenmekte. 2017 yılından bu yana da aylık ortalama 191 bin kişilik ADP özel sektör istihdamı sağlanmakta.

  • ABD ekonomisi sağlıklı bir biçimde büyürken; sıkılaşmış bir istihdam piyasasına da sahip. Ancak bu sıkılaşmanın aşırı olduğunu bahsetmekten biraz uzağız. Çünkü ücretler tarafından çok belirgin bir enflasyonist baskı gözükmemekte.
  • Bu durumda birinci çeyreğe göre ikinci çeyrekte büyüme temposunu artıran ABD ekonomisinin işsizlik oranlarında daha düşüşe yer olduğunu işaret etmekte. Haziran ayı toplantısında işsizlik oranlarını aşağı yönlü revize eden Fed ile de bu görüntü uyumlu. Fed, Mart ayı toplantısında bu sene için %3,8 olan işsizlik oranı tahminini Haziran ayı toplantısında %3,6’ya çekmişti. En güncel işsizlik oranı ise Mayıs ayında %3,8.

ABD’de bugün ayrıca Haziran ayına ait hizmet PMI ve ISM verileri açıklanacak. Sağlıklı istihdam piyasasının bir yansıması olarak küresel hizmet PMI verilerinin imalat PMI verilerinden daha iyi bir performans sergilediğini vurgulamıştık. Dün de Euro Bölgesi hizmet PMI verileri beklentileri aşarak bu görüntüyü doğrulayan bilgilere eklendi.

Bugün TSİ 9’da Mayıs ayına ait Almanya fabrika siparişleri açıklanacak. Fabrika siparişleri bu sene ilk dört ayda daralarak kötü bir performans sergiledi. Mayıs ayında ise siparişlerin toparlanarak %1,1 artış sergilemesi bekleniyor.

ŞİRKET HABERLERİ

Gersan Elektrik (GEREL, Sınırlı Pozitif): Şirket ile Sayali LLC ve LLC Baum Construction arasında, Gürcistan Amerikan Hastanesi Projesi kapsamında elektrik, mekanik ve tesisat ekipmanları malzeme tedariki ve montajına yönelik olarak toplam bedeli 4,9mn USD (22,6mn TL) tutarında sözleşme imzalanmıştır. Sözleşme kapsamında teslimatlar 2018-2019 yılları içerisinde yapılacaktır.

Migros (MGROS, Nötr): Şirketin, 29 adet Migros, 17 adet Migros Jet ve 1 adet 5M formatında toplam 47 satış mağazası Haziran ayı içerisinde hizmete açılmıştır. 30 Haziran 2018 itibariyle Şirketin mağaza sayısı, iştiraki Kipa’nın 161 mağazası dahil, yurtiçinde 1.970 ve yurtdışındaki iştirakleri vasıtasıyla 41 olmak üzere toplam 2.011’dir. (2017 sonu: yurtiçi 1.858, toplam 1.897 mağaza)

Teknosa (TKNSA, Sınırlı Pozitif): Bloomberg International’ın kaynaklara dayandırdığı haberinde, Alman teknoloji perakende firması Media Markt’ın, Teknosa’yı satın almak için görüştüğü belirtildi.

Türk Traktör (TTRAK, Sınırlı Negatif): Şirket Haziran ayına ilişkin üretim ve satış rakamlarını açıkladı. Buna göre Haziran’da yurtiçi satışlar 1.831 adet, yurt dışı satışlar ise 1.061 adet olarak gerçekleşti. Geçen sene Haziran ayında Haziran’da yurtiçi satışlar 3.000 adet, yurt dışı satışlar ise 1.097 adet idi. Üretim ise 2017 Haziran ayındaki 4.223 adetin altında 2018 Haziran’da 2.915 adet oldu.

6 aylık verilere göre ise yurtiçi satışlar 12.939 adet, yurt dışı satışlar ise 6.298 adet oldu. 2017’nin Ocak-Haziran dönemindeki yurtiçi satışlar 18.297 adet, yurt dışı satışlar ise 6.049 adet idi.2018’in ilk 6 ayındaki üretim 23.221 adet ile 2017’nin ilk 6 ayındaki 22.768 adetin üzerinde gerçekleşti.

SEKTÖR HABERLERİ

Çimento: Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği (TÇMB)’nin yaptığı açıklamaya göre 2018 yılı Ocak – Nisan döneminde çimento üretimi, geçen yıla göre %12,86 oranında arttı. Aynı dönemdeki üretimin %9,3’ü ihraç edildi. Türkiye ekonomisinin lokomotifi çimento sektörünün Ocak – Nisan verilerine göre; iç satışlarda %15,42 artış yaşanırken; bölgesel bazda yapılan satışlarda en büyük artış Doğu Anadolu bölgesinde görüldü. Birlikten yapılan açıklamada TÜİK verilerine göre, 2018 yılı Ocak – Nisan döneminde, ihracatın (çimento + klinker) en çok artırdı ülke Haiti olurken; bu ülkeyi ABD ve Gana izlemektedir. Yalnızca Nisan ayı verilerine bakıldığında da en çok çimento ihracatı ABD’ye yapılmıştır.

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

ING Bank, 498,5mn EUR ve 42mn USD tutarında, 367 gün vadeli sendikasyon kredisi anlaşması imzalamıştır. 28 bankanın katılımıyla sağlanan ve ticaretin finansmanında kullanılacak olan sendikasyon kredisinin toplam maliyeti EUR için Euribor + %1,20 ve USD için ise Libor + %1,30 olarak gerçekleşmiştir.

FAİZ PİYASALARI

TCMB’nin piyasayı toplam fonlama miktarı 133 milyar TL’den 131 milyar TL’ye geriledi. Fonlamanın tamamı %17,75’ten APİ’den karşılandı. Ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %17,75 seviyesinde sabit kaldı.

Enflasyon verisi ardından tahvil piyasası baskı altında kalmayı sürdürüyor. Merkez Bankası fonlama kompozisyonunu haftalık repodan sağlayıp, fonlama maliyetini %17,75 seviyesinde tutsa da kısa vadeli faizlerde belirgin yükseliş görülüyor. 2 yıllık gösterge kağıdın faizi %20 seviyesine yaklaşıyor. Dün öğleden sonra %19,98 seviyesine kadar tırmanan gösterge kağıdın faizi günü 43 baz puan yükselişle %19,95 seviyesinden sonlandırdı. Türkiye 10 yıllık tahvillerin faizi, 26 baz puan yükselerek %17,65 seviyesinden kapandı.

Tatilden dönen ABD 10 yıllıkların faizi, sakin ve %2,84’lerde.