Borsa İstanbul Şirket Haberleri / Ziraat Yatırım – (04.07.2018)

Ziraat Yatırım Menkul Değerler Araştırma Sabah Stratejisi Raporu:

SABAH STRATEJİSİ

Yurtdışı piyasalarda ticari korumacılık endişeleri ile ilgili haber akışı risk iştahını baskılamaya devam ediyor. En son, Çin mahkemesinin Technology Şirketi’nin ülkedeki çip satışını geçici olarak yasakladığını duyurması borsalardaki toparlanma çabalarını tersine çevirdi. Küresel risk endeksi S&P500 endeksi dün %0,5 oranında değer kaybetti. Asya borsalarında da bu sabah zayıf bir görüntü var. Öte yandan, dün Çin Merkez Bankası, Yuan’ın ticaret savaşında araç olarak kullanmayacağını açıklaması ile Yuan’da sert değer kazançları görülürken, bu açıklama Gelişmekte Olan Ülke kurlarında da kısmi rahatlamaya yol açtı. Bu sabah da kurlarda sakin bir görüntü var. TL’de ise dün beklentilerden yüksek gelen haziran ayı enflasyonu sonrasında yaşanan negatif ayrışma bu sabah sınırlı da olsa devam ediyor. Ancak, Dolar / TL halen 4,70’in altında. BIST100 endeksi ise güne hafif satıcılı bir görüntüyle başlayabilir. Yüksek gelen enflasyona rağmen, TL ve endekste genele yayılan satışların görülmemesi piyasada yeni kabine ve yeni ekonomi politikalarına yönelik beklentilerle açıklanabilir. Ayrıca, bir süredir TL yüksek enflasyon beklentileri ile baskı altında kalmaktaydı. Şu aşamada, TL’deki baskının sürmesi durumunda 4,70 eşik seviye olarak takip edilebilir. ABD piyasaları tatil nedeniyle bugün kapalı olacak. Yarınki FED toplantı tutanakları ve Cuma günü Haziran ayı İstihdam Raporu haftanın geri kalanındaki önemli gelişmeler. Ayrıca, Cuma günü ABD’de 34 milyar dolarlık Çin mallarına ek gümrük vergisi uygulanmasına başlanacak. Söz konusu gelişmeler öncesi küresel risk iştahında olası toparlanma sınırlı kalabilir.

MAKROEKONOMİ

Bugün gerek yurtiçinde gerekse yurtdışında veri takvimi görece sakin.

ABD’de bugün Bağımsızlık Günü, bundan dolayı hisse senedi ve tahvil piyasaları kapalı.

Hafta ortasında Euro Bölgesi ülkelerinin hizmet PMI verileri açıklanacak. Özellikle ikinci çeyrekle birlikte küresel anlamda hizmet PMI verilerinin, imalat PMI verilerinden daha iyi bir performans sergilediği görülüyor. Bu iki kalem arasındaki ayrışma ise özellikle ihracat siparişleri kanalından ticaret savaşları endişesinin bir yansıması olabilir.

  • Sabah saatlerinde Japonya hizmet PMI verisi açıklandı. Haziran ayında verinin Mayıs ayına göre güçlendiği görülüyor. Veri 51 seviyesinden 51,4’e çıkmış durumda. Benzer şekilde Çin hizmet PMI verisi de 52,7 beklentisine karşın 53,9 seviyesine çıktı ve 4 ayın en yükseğinde olan veri beklentilerden daha güçlü bir hizmet sektörüne işaret etti. Çin imalat PMI ise Haziran ayında beklentilerin 0,1 puan altında 51,5 açıklanmıştı.

Bugün yurtiçinde TSİ 10’da TCMB’nin aylık fiyat gelişmeleri raporu takip edilecek. TÜİK’in açıkladığı enflasyon verisi ardından paylaşılan aylık fiyat gelişmelerinin Merkez Bankası tarafından nasıl yorumlandığını takip edeceğiz.

Haziran ayında işlenmemiş gıda fiyatlarının katkısıyla yıllık enflasyon %12,15 seviyesinden %15,39 seviyesine yükseldi. Çekirdek C endeksi de %14,6 seviyesine çıktı. ÜFE ise aylık %3,03 artış gösterdi. Yıllık olarak da %23,7 seviyesine çıktı. Enflasyon tarafında maliyet baskısının sürdüğü gözlenirken; bu durum enflasyondaki tepe noktasına henüz ulaşmadığımızı gösteriyor. İşlenmemiş gıda fiyatlarının oynaklığı göz önüne alındığında, Haziran ayındaki keskin yükselişin Temmuz ayında olası keskin bir düşüşle telafi edilebileceği değerlendirilebilir. Ancak çekirdek enflasyon göstergelerindeki kısmi bozulma enflasyondaki iyileşmenin beklenenden daha yavaş olabileceğine işaret ediyor. Büyük çoğunlukla gıda fiyatlarının katkısıyla beklentilerin üzerinde gerçekleşen enflasyon ardından 24 Temmuz’daki PPK kararı ve 31 Temmuz’daki enflasyon raporu bekleniyor. Ayrıca dün alkollü içeceklerde %15,5 oranında artışın gerçekleştiği görülüyor.

TSİ 14.30’da Haziran ayına ait Reel efektif döviz kuru endeksi açıklanacak. TÜFE bazlı Reel efektif döviz kuru endeksi Mayıs’ta 77,85 ile veri tarihinin en düşük seviyesine gerilemişti. Reel efektif döviz kurunun azalışı, TL’nin reel olarak değer kaybettiğini ifade etmekte. Yani, Türkiye’nin dış ticaretinde önemli paya sahip ülkelerinin para birimlerinden oluşan sepete göre, TL’nin ağırlıklı ortalama değerinin tarihi düşük seviyede olduğunu gösteriyor. Bir nevi de Türk mallarının yabancı mallar cinsinden fiyatının düştüğüne referans veriyor.

ŞİRKET HABERLERİ

Aselsan (ASELS): Şirket ile Ukraynalı SpetsTechnoExport (STE) askeri iletişim projeleri çerçevesinde askeri iletişim cihazlarının Ukrayna tedariki için off-set anlaşması imzalandı. Bu anlaşma çerçevesinde Ukrayna Savunma Bakanlığı bu ülkenin kara kuvvetleri kullanımı için en güncel teknoloji ve yazılımı edinecek. Off-set anlaşması ticaretin karşılıklı olarak arttırılmasını da öngörüyor. Kaynak: c4defence

Karsan (KARSN, Sınırlı Pozitif): Şirket tarafından Romanya Brasov Belediyesi’nin 30 adet 10 metre, 40 adet 12 metre ve 35 adet 18 metre olmak üzere toplam 105 adet dizel araç alımı ile 3 yıllık bakım sözleşmesini kapsayan ihaleye katılım gerçekleştirilmiş olup, ihale merci tarafından en iyi teklifin Şirket tarafından verildiği bildirilmiştir. İlgili süreçlerin tamamlanması sonrasında Brasov Belediyesi ile sözleşme imzalandığında ayrıca açıklama yapılacak olup, teslimatların 2018 ve 2019 yılları içinde partiler halinde tamamlanması öngörülmektedir. Söz konusu ihale sonucunda gerçekleştirilecek 129mn TL (111mn Ron) tutarındaki cironun, kamuya açıklanan son yıllık mali tablolardaki (31 Aralık 2017) brüt satış hasılatı tutarına oranı %13,1’dir.

Orge Enerji (ORGE, Nötr): Şirketin, İstanbul’da inşası devam etmekte olan Dudullu-Bostancı Metro Projesi’nin ihale edilen idari bina ve depo binası ile iki istasyonuna ilişkin tüm elektrik işlerine yönelik olarak verdiği 1,9mn EUR + KDV tutarındaki teklifinin uygun görülmesiyle, işveren Şenbay-Kolin-Kalyon Dudullu Bostancı Metro Yapım Ortaklığı ile alt yüklenici sözleşme görüşmelerine başlanmıştır.  İşin Haziran 2019’da bitirilmesi planlanmaktadır.

Turkcell (TCELL, Öneri “EKLE”, Nötr): %100 bağlı ortaklığı Lifecell Ventures Coöperatief U.A.’nın (“Lifecell Ventures”) sermayesi 5mn TL (930.354 EUR) artırılarak 1,7 milyar EUR’ya çıkarılmıştır. Sermaye artırımına ait yeni pay alma hakkının tamamı ödenmiştir.

9 Mayıs 2018 Tarihli Turkcell Raporumuz için tıklayınız…

Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB, Öneri “AL”, Nötr): Banka Yönetim Kurulunca verilen yetki çerçevesinde, uluslararası piyasalardan bankaların katılımıyla, 367 gün vadeli toplamda 168,5mn EURO ve 25mn USD tutarında olmak üzere iki ayrı dilimden oluşan sendikasyon kredi anlaşması, 3 Temmuz 2018 tarihinde imzalanmıştır.

10 Mayıs 2018 Tarihli TSKB Raporumuz için tıklayınız…

SEKTÖR HABERLERİ

Otomotiv: Otomobil ve hafif ticari araç pazarı Haziran ayında geçen yıla göre %39 daralarak 51,037 adete inerken, yılın ilk yarısında satışlar %11,9 geriledi. Otomotiv Distribütörleri Derneği verilerine göre Ocak-Haziran satışları 353.348 adet oldu. Otomobil satışları Haziran’da %37,7 azalarak 41.225 adet, Ocak – Haziran’da %9,8 daralarak 275.870 adet oldu. Hafif ticari araç satışlar Haziran’da %43,9 gerileyerek 9,812 adete inerken, ilk altı ayda %18,6 daralarak 77.478 adet oldu. ODD’nin son olarak Nisan ayında yayımladığı yıl sonu pazar tahmini ise 925.000-975.000 aralığında bulunuyor.

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Katmerciler (KATMR, Sınırlı Pozitif): Şirket ile Cizre Belediyesi arasında 11,8mn TL tutarında Muhtelif Araç ve Ekipman tedarikine yönelik sözleşme imzalanmıştır. Teslimatlar 2018 yılı içerisinde gerçekleştirilecektir.

FAİZ PİYASALARI

TCMB’nin piyasayı toplam fonlama miktarı 140 milyar TL’den 133 milyar TL’ye geriledi. Fonlamanın tamamı %17,75’ten APİ’den karşılandı. Ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %17,75 seviyesinde sabit kaldı.

Gelecek haftaki Hazine ihaleleri ve beklentilerden güçlü gerçekleşen enflasyon verisi ardından tahvil piyasası satışla karşılaşıyor. 2,5 ve 10 yıllık gösterge kağıdın faizinde sırasıyla günlük 31,35 ve 49 baz puan artış görüldü. 5 yıllık gösterge kağıdın faizi %18’in, 10 yıllık gösterge kağıdın faizi ise %17 seviyesinin üzerine çıktı. Yurtiçinde bu ay içerisinde takip edeceğimiz ana gelişmeler ise gelecek haftaki Hazine ihaleleri, 24 Temmuz’daki PPK kararı ve 31 Temmuz’daki enflasyon raporu olacak.