Borsa İstanbul Şirket Haberleri / Ziraat Yatırım – (04.06.2018)

Ziraat Yatırım Menkul Değerler Araştırma Sabah Stratejisi Raporu:

SABAH STRATEJİSİ

Enflasyon gününe toparlanan risk iştahı ile başlıyoruz. ABD tarım dışı istihdam verisinin beklentilerden daha iyi gelmesi, İtalya ve İspanya’daki gelişmelerin etkisiyle oluşan avro bölgesi krizi endişesi ardından, ekonomilerde büyüme tarafındaki iyimserlikle rahatlama sağladı. S&P500 endeksi bu sabah %0,12 oranında artıda. Asya piyasaları da alıcılı. ABD tarım dışı istihdam verisinin iyi gelmesi 13 Haziran’da yapılacak FED toplantısında faiz artırımına neredeyse kesin gözle bakılmasını sağladı. Buna bağlı olarak da ABD on yıllık tahvil faizi yukarı yönlü %2,918 seviyesinde. Petrol fiyatlarında ise Suudi Arabistan ve Rusya’da üretimin artacağına yönelik beklentiyle hafif geri çekilmeler yaşanıyor. Diğer yandan, Avro bölgesinde İtalya ve İspanya’daki siyasi gelişmeler takip edilmeye devam ederken, haftanın son günü 1,1617’ye kadar gevşeyen EURUSD paritesi, bu sabah ise 1,1691 civarında yükseliş yönlü hareket ediyor. Yurtiçi fiyatlamalara baktığımızda, bugün gelecek enflasyon verisi ve Perşembe günkü Merkez Bankası’nın faiz toplantısı bu hafta önemli etkiye sahip olacak. Saat 10:00’da açıklanacak Mayıs ayı TÜFE beklentisi %1,58. Bu oranla birlikte yıllık enflasyonun da %12’nin üzerine çıkması bekleniyor. Gelecek enflasyon verisi, Merkez Bankası’nın Perşembe günkü PPK toplantısında yeniden faiz artırımı beklentisi oluşturabilir. Buna ilaveten Moody’s in Türkiye notunu olası indirim için izlemeye aldığını açıklaması da kurlar üzerinde sınırlı da olsa baskı yapmakta. Merkez Bankası’nın yapıcı hamleleriyle TL’deki değer kazancı, geçen haftanın son günü yerini satışa bırakmıştı.  Geçen Perşembe günü 4,45’li seviyeleri gören Dolar / TL, Cuma kapanışı 4,65 seviyesinden yaptı. Bu sabah ise 4,63 seviyelerinde seyrediyor. Geçen hafta gelen sert satışlarla %3,9 oranında değer kaybeden endeksin ise güne yatay bir görüntüyle başlayabileceğini düşünüyoruz. Gelecek enflasyon verisi endeksin yönü üzerinde belirli olacaktır. Yurtdışında veri tarafına baktığımızda, Avro Bölgesi ÜFE verileriyle ABD’de Fabrika Siparişleri takip edilecektir.

MAKROEKONOMİ

7 Haziran’daki olağan PPK toplantısı ve bugünkü enflasyon verisiyle birlikte yurtiçinde hareketli bir hafta bizimle.

TL’deki dalgalanmalarının belirgin etkisini Mayıs ayı enflasyonunda genele yayılan biçimde görmemiz mümkün görünüyor. Ayrıca Mayıs ayında petrol fiyatlarındaki yükseliş de enerji enflasyonunu yukarı çekebilecek bir unsur. Cuma günkü imalat PMI verisinin detaylarında da enflasyonist baskıların arttığını gördük. Başbakan Yardımcısı Sayın Mehmet Şimşek de altın hariç cari açığın zirveye ulaşmış gözüktüğünü, enflasyonun ise önümüzdeki iki ayda zirve yapabileceğini belirtti.

Enflasyonun beklentileri aşması halinde ise Merkez Bankası’nın toplantısı önem kazanabilir. Zira Merkez Bankası olağanüstü toplantısının tutanaklarında ”İhtiyaç duyulması halinde ek parasal sıkılaştırma” söylemini sürdürdü. TSİ 10’da açıklanacak aylık enflasyonun %1,58 artış göstermesi, yıllık enflasyonun da %10,85 seviyesinden %12,15’e yükselmesi beklenmekte. Enflasyon verisi ardından yarın açıklanacak rekor düşük seviyede olan reel efektif döviz kuru endeksi de takip edilecek gelişmeler arasında.

Bugün TSİ 11:30’da Euro Bölgesi Sentix tüketici güven endeksi açıklanacak. TSİ 12’de Euro Bölgesi ÜFE rakamı da izlenecek diğer verilerden. Euro Bölgesi’nde enflasyonun yükselişe geçmesiyle ÜFE rakamı piyasanın dikkatini çekebilir. Bölgede enflasyonun yıllık %1,9 artış ile %2’ye yakın hedefe yaklaşması ECB’yi de sevindirebilecek bir haber ancak bölgede büyümenin görece zayıf seyretmesi ve son olarak Trump’ın bölgeye metal tarifesi uygulaması ekonomik aktivite baskı oluşturabilecek bir etmen olabilir. 14 Haziran’da ECB’nin toplantısı bulunmakta. En son ki toplantıda, 26 Nisan’da, ECB enflasyonun hedefine yaklaşacağına güvendiğini ancak çekirdek enflasyonun ikna edici bir trend sergilemediğini ifade etmişti.

Yurtdışında bugün TSİ 17’de ABD’de Nisan ayına ait fabrika siparişleri ve nihai halini göreceğimiz dayanıklı tüketim mal siparişleri açıklanacak. Mart’ta %1,6 artış sergileyen fabrika siparişlerinin Nisan ayında %0,5 azalış kaydetmesi beklenmekte. ABD’de ikinci çeyreğe ilişkin veriler genel olarak güçlü gelmeyi sürdürüyor.

Güçlü verilerden biri de Trump’ın istihdam rakamlarını dört gözle bekliyorum tweetiyle daha dikkat çekici bir hal alan tarım dışı verisi oldu. Cuma günü ABD tarım dışı özel sektör istihdamı 218 bin ile 190 bin olan beklentilerin üzerinde artış kaydetti. İşsizlik oranı da %3,9 seviyesinde sabit kalacağı beklentisine karşın %3,8’e geriledi.

13 Haziran’daki Fed toplantısını beklerken; ABD tarım dışı istihdamın beklentilerden güçlü gelmesi Haziran ayındaki toplantıda faiz artırımına neredeyse kesin gözle bakılmasını sağlıyor. En azından veri kötü gelip beklentilerde bir değişim yaratmadı. FOMC üyeleri toplantıya bir hafta kala sessiz döneme girmekte ve para politikaları hakkında konuşmamakta. Dolayısıyla güçlü artış sergileyen tarım dışı sonrası fikirlerini duyma şansına sahip olamayacağız. Zaten bu hafta herhangi bir bölgesel Fed başkanının da konuşması bulunmamakta.

Haftanın geri kalanında odaklanacağımız veriler,

Yarın ABD ve Euro Bölgesi PMI verileri takip edilecek. Salı günü Çin hizmet PMI verisi izlenecek verilerden. Çarşamba günü Trump’ın gümrük tarifeleriyle gündemde sıcaklığını koruyan korumacılık politikaların gölgesinde ABD dış ticaret dengesi açıklanacak.

Bu arada G7 üyesi ülkelerin maliye bakanları, ABD’nin yeni gümrük tarifelerine karşı birleşerek, Washington’a çağrıda bulunup tarifelerin uygulanmasını geri çekmesini istedi.

Perşembe günü Almanya fabrika siparişleri ile Euro Bölgesi büyüme takip edilecek. İkinci çeyrekte büyümedeki yavaşlamanın sürdüğü görülüyor. Bu görüntü altında Haziran’daki ECB toplantısı öncesi büyümeye dair her veri dikkate değer.

Cuma günü de Almanya sanayi üretimi, Japonya büyüme ve Çin dış ticaret rakamları öne çıkan verilerden.

Bu hafta Çarşamba günü Hindistan’ın faiz kararı öne çıkıyor. Merkez Bankası’nın politika faizini %6 seviyesinde sabit tutması bekleniyor. Ülkede birinci çeyrekte büyüme, %7,4 olan beklentilerin üzerinde %7,7 gerçekleşti. Enflasyon ise %4,58 ile enflasyon hedefinin %4 (+/-2) aralığında bulunuyor.

ŞİRKET HABERLERİ

BİM (BIMAS, Öneri “TUT”, Nötr): Bazı haber mecralarında yayınlanan ve halen Doğuş Grubuna ait bulunan Star, NTV ve Kral TV kanallarının BİM’e satılacağına dair haberler gerçeği yansıtmamaktadır. Türkiye perakende sektörünün lideri BİM’in medya sektöründe faaliyet göstermek gibi bir planı yoktur ve anılan televizyon kanalları için Doğuş Grubu ile herhangi bir görüşme yapılmamıştır.

14 Mayıs 2018 Tarihli BIMAS Raporumuz için tıklayınız…

Migros (MGROS, Nötr): Şirketin 7 adet Migros, 10 adet Migros Jet, 1 adet 5M ve 1 adet Macrocenter formatında toplam 19 satış mağazası Mayıs ayı içerisinde hizmete açılmıştır.31 Mayıs 2018 itibariyle Şirketin mağaza sayısı, iştiraki Kipa’nın 162 mağazası dahil, yurtiçinde 1.926 ve yurtdışındaki iştirakleri vasıtasıyla 41 olmak üzere toplam 1.967’dir. (2017 sonu: yurtiçi 1.858, toplam 1.897 mağaza)

TSKB (TSKB, Öneri “AL”, Nötr): Bankanın sermayesinin 2.400mn TL’den 2.800mn TL’ye artırılması ile ilgili olarak, ihraç edilecek 400mnTL nominal değerli paylara ilişkin İhraç Belgesi, SPK tarafından 31.05.2018 tarihinde onaylanmıştır.

10 Mayıs 2018 Tarihli TSKB Raporumuz için tıklayınız…

Vestel Elektronik, AG Anadolu Grubu Holding, Turkcell, Karsan (VESTL, AGHOL, TCELL, KARSN, Nötr): Ortak Girişim Grubu kapsamında yürütülen çalışmalar neticesinde, Vestel Elektronik’in, AG Anadolu Grubu Holding’in, Turkcell’in, Kök Ulaşım’ın (Karsan) Türkiye’nin Otomobili Projesi’nde temel olarak elektrikli binek otomobil üretmek ve bunu destekleyici faaliyetleri yürütmek amacıyla kurulması planlanan “Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu Sanayi ve Ticaret A.Ş.”ne %19 oranında pay ile kurucu ortak olarak iştirak etmelerine karar verilmiştir. Bu kapsamda, 31.05.2018 tarihinde Pay Sahipleri Sözleşmesi ve Esas Sözleşme imzalanmıştır. Gerekli prosedürleri takiben şirket kuruluşu tamamlanacaktır.

Yapı Kredi (YKBNK, Öneri “AL”, Nötr): Bankanın çıkarılmış sermayesinin tamamı nakden (bedelli) karşılanmak suretiyle 4.100mn TL artırılarak 4.347mn TL’den 8.447mn TL’ye çıkarılması kapsamında, pay sahiplerinin sahip oldukları payların %94,3’ü oranında yeni pay alma hakları bulunmaktadır. Yeni pay alma hakları izahnamede belirtilen esaslara uygun olarak, 06.06.2018 ile 20.06.2018 tarihleri arasında 15 gün süreyle kullandırılacaktır. Yeni pay alma hakları, 1 Kuruş (0,01 TL) nominal değerli her bir pay için 0,01 TL fiyattan (toplam 1 TL nominal değerli bir lot pay için 1 TL nominal değer üzerinden) kullandırılacaktır. Yeni pay alma haklarının kullandırılmasından sonra kalan paylar tasarruf sahiplerine satış duyurusunda ilan edilecek tarihlerde; 2 işgünü süreyle nominal değerden düşük olmamak üzere Borsa İstanbul A.Ş. Birincil Piyasasında oluşacak fiyattan halka arz edilecektir.

Ayrıca Financial Times gazetesinin haberin göre İtalyan bankası UniCredit, Fransız rakibi SocGen ile birleşmeyi planlıyor. Gazete konuya yakın kaynaklara dayandırdığı haberinde UniCredit’in Fransız CEO’su Jean-Pierre Mustier’in birkaç aydır bu fikre öncülük ettiğini belirti. Kaynaklar, resmi bir temasın yapılmadığını, ancak SocGen yöneticilerinin de bir birleşme olasılığını araştırdıklarını söylediler. (Kaynak: Matriks)

9 Mayıs 2018 Tarihli YKBNK Raporumuz için tıklayınız…

Zorlu Osmangazi Enerji, Zorlu Enerji (ZOROE, ZOREN, Nötr): Şirketin %100 bağlı ortaklığı Osmangazi Elektrik Dağıtım AŞ (“OEDAŞ”) ile European Bank for Reconstruction and Development (“EBRD”), International Finance Corporation (“IFC”) ve Nederlandse Financierings Maatschappij Voor Ontwikkelingslanden N.V. (“FMO”) ve yerel bankalar arasında, tamamı TL cinsinden olmak üzere toplamda azami 330mn USD tutarında nakdi kredi için Proje Finansman Sözleşmeleri imzalanmıştır. Taraflar arasında imzalanmış sözleşmeye konu olan kredi, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu tarafından ilân edilen üçüncü tarife uygulama dönemindeki elektrik dağıtım yatırım harcamalarının finansmanında kullanılacaktır.

SEKTÖR HABERLERİ

Otomotiv: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan öncülüğünde 2 Kasım 2017 tarihinde imzalanan protokol ile Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği koordinasyonunda Anadolu Grubu, BMC, Kök Grubu (İnan Kıraç), Turkcell ve Zorlu olarak güçlerini birleştirdiği Ortak Girişim Grubu’nun çalışmalarında önemli bir noktaya gelindi. Tüm dünyada rekabet edecek yerli bir marka yaratma hedefi ile çıkılan yolculukta, şirketin kuruluş ve ortaklık sözleşmeleri için imzalar 31 Mayıs tarihinde atıldı. Şirketin adı “Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu Sanayi ve Ticaret A.Ş.” olarak belirlendi. Anadolu Grubu, BMC, Kök Grubu, Turkcell ve Zorlu Holding’in payları %19’ar, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin payı da %5 olarak belirlendi. Şirketin başına dünyanın en başarılı Türk yöneticilerinden M. Gürcan Karakaş getirildi. Kaynak: Matriks

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Albaraka (ALBRK): SPK’nın onaylanan ihraç tavanı kapsamında, Albaraka Türk Katılım Bankası A.Ş.’nin fon kullanıcısı olarak yer alacağı, yurtiçinde halka arz edilmeksizin nitelikli yatırımcılara satılmak üzere, yönetim sözleşmesine dayalı, 178 gün vadeli planlanan tutar 150mn TL olmak üzere, yatırımcılardan gelebilecek yatırım taleplerinin azami oranda karşılanması maksadıyla 200mn TL tutarındaki kira sertifikası ihracına ilişkin tertip ihraç belgesi SPK tarafından onaylanmıştır.

Yataş (YATAS, Nötr): 31 Mayıs 2018 tarihinde gerçekleşen Olağan Genel Kurul toplantısında Hisse Geri Alım Programı kapsamında her bir pay için ödenebilecek azami tutar 40-TL olarak güncellenmiştir. Diğer şartlar ise değişmeden devam etmektedir.

Serve Kırtasiye (SERVE, Nötr): Şirkete ait olan Ofma Ofis Malzemeleri Ticaret ve Sanayi A.Ş. paylarının tamamı için serbest pazarlık usulü ile 3,6mn TL bedelle şirket ortağı Sn. Cemalettin Doğan’a satılmasına ve satışla ilgili satış sözleşmesinin hazırlanmasına karar verilmiştir.

FAİZ PİYASALARI

Merkez Bankası sadeleştirme adımıyla birlikte haftalık repo ihalelerine geri döndü. En son Ocak 2017’de miktar yöntemiyle haftalık repo ihalesi açmıştı. Neticede Merkez Bankası piyasayı %16,5’ten haftalık repodan fonlamaya başladı. Haftalık reponun tutarı 29 Milyar TL olurken, GLP’den de 113,9 Milyar TL fonlama gerçekleşti. Böylece toplam fonlama maliyeti 142,9 Milyar TL oldu.

Olağanüstü PPK kararı ve sadeleşme ile birlikte gevşeyen faizler, İtalya’daki gelişmeler ve ABD’nin gümrük tarifesiyle düşüşlerinde kalıcı olamadı. 2 ve 10 yıllık gösterge kağıdın faizi, haftalık 26 ve 13 baz puan yükseldi. 5 yıllık gösterge kağıdın faizi ise haftalık 15 baz puan geriledi. Güvenli liman endişelerine maruz kalan ABD 10 yıllıkların faizi, haftalık 3 baz puan düşüşle haftayı %2,90 seviyesinden kapadı.