Borsa İstanbul Şirket Haberleri / Ziraat Yatırım – (02.08.2018)

Ziraat Yatırım Menkul Değerler Araştırma Sabah Stratejisi Raporu:

SABAH STRATEJİSİ

Dün piyasalar kapandıktan sonra ABD Hazine Bakanlığının Türkiye ile ilgili olarak açıkladığı yaptırım kararı, 4,92 civarında seyreden Dolar /TL’nin 5,0150 seviyesine kadar yükselmesine yol açtı. Kapanış ise 4,9950 seviyesinden gerçekleşti. Haber akışı ile birlikte Türkiye ETF’i dün %3,1 oranında değer kaybetti. Bu sabah ise  kur dünkü kapanış seviyesinin hafif altında seyrediyor. Lira’daki değer kaybını da dikkate aldığımızda BIST100 endeksi güne %1’in üzeride bir kayıpla başlayabilir.  Olası satıcılı görüntüde satışların derinleşmesi durumunda  da 94.500 ana destek. Gün içerisinde konu ile ilgili gelebilecek haber akışı her iki yönde oynaklık yaratabilir. Dün takip ettiğimiz ve endeksin hafif altında satışla karşılaştığı 97.500 seviyesi ise şu aşamada güçlü bir direnç. Diğer yandan, ABD’nin Çin’e karşı gümrük vergi oranını yükselttiğine yönelik haber akışı ile birlikte risk iştahı da zayıf seyrediyor. Çin borsasında %3’e varan  kayıplar Asya borsalarındaki satışlara öncülük ediyor. Faizler tarafına baktığımızda, Japonya faizlerindeki yükselişle beraber ABD on yıllık tahvil faizi de %3 seviyesinde. Öte taraftan, dün FED beklendiği gibi faizlerde değişikliği gitmezken ekonomik büyümenin güçlü olduğunu vurguladı. Dolar’daki kısmi yükseliş isteği de devam ederken, Dolar endeksi (DXY) 97,8 seviyesinde. Gelişmekte Olan Ülke kurları da bu sabah bir miktar baskı altında.

MAKROEKONOMİ

Küresel tahvil faizlerinde yükseliş eğilimi ile Çin ve ABD ticaret geriliminin gölgesinde bugün İngiltere Merkez Bankasının faiz kararını takip edeceğiz.

Bugün TSİ 14’te İngiltere Merkez Bankasının faiz kararı bulunuyor. Brexit’in gölgesinde bankanın 25 baz puanlık artışla politika faizini %0,75 seviyesine çekmesi bekleniyor. Banka en son Kasım ayında, 2007 yılından bu yana ilk kez faiz artırımına gitmişti. Artırımla birlikte böylece faiz seviyesi 2009 Şubat’tan bu yana en yüksek seviye olacak. Merkez Bankası yeni ekonomik projeksiyonlarını da paylaşacak. Ancak önemli bir revize beklenmiyor.

Hindistan Merkez Bankası politika faizini beklentiler doğrultusunda 25 baz puan artırıp %6,5 seviyesine çekti. Brezilya Merkez Bankası da öngörülerle uyumlu olarak politika faizini %6,5 seviyesinde tuttu. Bugün de Meksika Merkez Bankası takip edilecek. Bankanın politika faizini %7,75 seviyesinde sabit tutması bekleniyor. En son Haziran ayındaki toplantısında banka 25 baz puanlık faiz artırımına gitmişti. Ülkede enflasyon %4,7 ile %3 hedefinin hafif üzerinde. Trump politikalarıyla Nafta’nın geleceğinin sorgulandığı bir ortamda Merkez Bankası temkinli bir modda. Temmuz ayında Cumhurbaşkanlığı seçimlerini atlatan ekonomi ilk yarıda, geçen seneye göre hafif zayıflamış durumda. Geçen sene %2,5 büyüme kaydeden ekonomi bu sene ilk yarıyılda %2 büyüdü.

ABD’de TSİ 17’de Haziran ayına ait fabrika siparişleri ve dayanıklı mal siparişleri açıklanacak. Dün Temmuz ayına ait ISM imalat endeksi,  3 ayın en düşük seviyesine geriledi.

Yurtiçinde yarınki TÜFE rakamlarını beklerken; dış ticaret verileri takip edildi. Temmuz ayında ihracat geçen yılın aynı dönemine göre %11,8 artarak 14 milyar dolara yükseldi. İthalat %6,4 azalarak 20,1 milyar dolar gerçekleşti. Dış ticaret açığı da temmuzda ithalattaki gerileme öncülüğünde geçen yılın ayına göre %32 daralarak 6 milyar dolar gerçekleşti. Haziran ayında yıllık olarak dış ticaret açığı daralmıştı, temmuz ayında da daralmanın sürdüğü gözlenmekte. Azalan ithalat ekonomideki yavaşlamadan dolayı kaynaklanmakta. Önümüzdeki dönemde özellikle enerji ve altın harici ithalatın azalmaya devam etmesini bekleyebiliriz. Yetkililer, TİM tarafından ayın 1’inde, eski Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından ayın 2’sinde açıklanan bir önceki aya ilişkin geçici ihracat rakamlarını da artık birlikte açıklamaya karar verdi.

Türkiye imalat PMI (İmalat sanayi satın alma yöneticisi endeksi) verisi Temmuz ayında daralmasında hız kaybetti. İmalat PMI, ihracat siparişleri ve istihdam kaleminin etkisiyle 46,8 seviyesinden toparlanarak 49’a yükseldi. Yeni ihracat siparişleri ve istihdam üç aydır ilk defa artış gösterdi. TL’deki değer kaybının yansıması ise girdi ve çıktı fiyatlarında hissedilmeye devam etti. Fiyatlar 10 yılın en güçlü artışını kaydetti.

ŞİRKET HABERLERİ

Ford Otosan (FROTO, Pozitif): Ford Otosan’ın 2018 yılı 2. çeyrek net dönem karı 486,3mn TL ile hem bizim beklentimiz olan 424mn TL’nin, hem de piyasa beklentisi olan 463mn TL’nin üzerinde gerçekleşmiş ve iyi bir görüntü sergilemiştir. Ford Otosan’ın 2Ç2017’deki net dönem karı 361,7mn TL idi. Şirketin satış gelirleri 2. çeyrekte bir önceki yılın aynı dönemine göre %30,9 oranında artmış ve 8.190mn TL olmuştur. Satış gelirlerindeki artış yurtdışı satış gelirlerindeki %44,3’lük yükselişten kaynaklanmıştır. Yurtiçi satışlar 2017’nin aynı çeyreğine göre adetsel bazda %27,7 gerilerken, yurtdışı satışlar ise adetsel bazda %7,2 artış kaydetmiştir. Satışların maliyeti, gelirlerdeki artıştan hafif daha düşük, %28,9 oranında artmıştır. Buna bağlı olarak brüt kar %48,7 artışla 921,3mn TL’ye ulaşırken, brüt kar marjı 1,3 puan artışla %11,2 olarak gerçekleşmiştir. Operasyonel giderler ise geçen seneye göre %15,8 artmış ve 302,1mn TL olmuştur. Diğer faaliyetlerden 2Ç2018’de 6,1mn TL gelir kaydedilmiştir. Bu gelişmeler neticesinde, faaliyet karı %65,5 artışla 625,2mn TL’ye yükselmiştir. Faaliyet kar marjı da 1,6 puan artışla %7,6 olmuştur. FAVÖK de %54,4 artışla 766mn TL’ye yükselmiştir. FAVÖK marjı ise 1,4 puan artışla %9,4 olmuştur. Net finansman giderleri geçen seneye göre 99,3mn TL artarak 125,4mn TL’ye yükselmiştir. Şirket 2. çeyrekte 12,8mn TL’lik vergi gideri yazmıştır. Bu gelişmeler neticesinde 2. çeyrek net dönem karı 2017 2. çeyreğe göre %34,5 artış kaydetmiştir. Net kar marjı da 0,2 puanlık artışla %5,9 olarak hesaplanmaktadır. 2. çeyrek sonuçlarıyla birlikte şirketin 2018 yılı 6 aylık net dönem karı %44,9 artışla 918,5mn TL olmuştur.

Şirket ayrıca 2018 yılı beklentilerini revize etmiştir. Buna göre şirketin yurtiçi perakende satış hacmi beklentisi 110-120 bin adetten 85-95 bin adete indirilirken, ihracat beklentisi ise 305-315 bin adetten 320-330 bin adete yükseltilmiştir. Şirketin 385-395bin adet olan üretim beklentisi ise aynı kalmıştır. Ayrıca, 2018 yılı yatırım harcamaları beklentisi 210-230mn EUR’dan 190-210mn EUR’ya düşürülmüştür. Ford Otosan’ın Türkiye toplam otomotiv pazarı beklentisi de 950 bin – 1 milyon adetten 780-830bin adete gerilemiştir.

İş Bankası (ISCTR, Öneri “AL”, Sınırlı Pozitif): İş Bankası’nın 2018 yılının ikinci çeyreğindeki net dönem karı bir önceki çeyreğe göre %15,4 oranında azalarak 1.528mn TL’ye olmuş, ancak hem bizim beklentimiz olan 1.446mn TL’nin hem de piyasa beklentisi olan 1.432mn TL’nin üzerinde gerçekleşmiştir. Tahminimizdeki sapmada özkaynak yöntemi ile değerlenen ortaklıklardan elde edilen gelirlerin beklentimizin üzerinde gelmesi etkili olmuştur. Bir önceki çeyreğe göre kaydedilen düşüşte yeni uygulanan TFRS 9’a istinaden ilk çeyrekte diğer faaliyet gelirlerinde kaydedilen 504mn TL’nin olmayışı etkili olmuştur. Ayrıntılar için tıklayınız…

Logo Yazılım (LOGO, Sınırlı Pozitif): Logo Yazılım 2018 yılının ikinci çeyreğinde 17,1mn TL ana ortaklık net dönem karı açıklamıştır. Şirket’in 2Ç2018 satış gelirleri %14,4 artışla 72,4mn TL’ye yükselirken, brüt kar ise %12,7 oranında artarak 57,5mn TL olmuştur. Brüt kar marjı ise %80,6’dan %79,4’e gerilemiştir. Operasyonel giderler 2. çeyrekte %13,4 oranında artarak 38,9mn TL olmuştur. Diğer faaliyetlerden de 1,9mn TL gider kaydedilmiştir. Bu gelişmeler neticesinde Logo Yazılım’ın faaliyet karı %5,1 artışla 16,7mn TL’yi göstermiştir. Diğer taraftan özkaynak yöntemiyle değerlenen yatırımlardan ise 1,2mn TL gider kaydedilmiştir. Tüm bunlara bağlı olarak Şirketin finansman öncesi karı 15,5mn TL olmuştur. Geçen sene 2. çeyrekte finansman öncesi kar 15,7mn TL idi. Finansman tarafında ise 2Ç2018’de 1,7mn TL’lik gelir kaydedilmiştir. 72bin TL’lik vergi geliri sonrasında Logo Yazılım, 17,1mn TL ana ortaklık net dönem karı kaydetmiştir. Bir önceki yılın aynı döneminde 13,1mn TL ana ortaklık net dönem karı kaydedilmişti. 2. çeyrek sonuçlarıyla birlikte şirketin 6 aylık ana ortaklık net dönem karı 2017’in aynı dönemine göre %48,2 artışla 34,9mn TL’ye yükselmiştir.

Aksa Enerji (AKSEN, Sınırlı Pozitif): Şirket doğal gaz zammının Aksa Enerji’ye olan etkisi ile ilgili bir duyuru paylaşmıştır. Özetle;Doğal gaz santrallerinde düşük kapasite kullanımı beklenmekle birlikte, spot piyasa fiyatlarındaki düzeltme ve satış portföyünün ağırlıklı olarak spot piyasaya yapılıyor olması sayesinde marjların büyük bölümünün korunması beklenmektedir. Ayrıca doğal gaz santrallerindeki marj kayıplarının bir kısmının Bolu Termik Santrali satışlarındaki marj artışıyla telafi edileceği öngörülmektedir. Son olarak, Aksa Enerji’nin FAVÖK’ünün %82’sini döviz bazlı yurt dışı satışları oluşturmakta, bu satışlar toplam faaliyetlerimizin küçük bir kısmını oluşturan Türkiye operasyonlarının maliyetlerinde oluşan değişikliklerin Şirketimize olan etkisini azaltmaktadır.” açıklamasında bulunulmuştur.

Alarko Holding (ALARK, Sınırlı Pozitif): Alarko Holding’in bağlı ortaklığı Alsim Alarko’nun yer aldığı ortak girişimin daha önce üstlendiği ancak sonrasında iptal edilen Kaynarca – Pendik – Tuzla Metrosu projesinin yeniden söz konusu ortak girişim yükleniminde kalmasına karar verildi.

Aselsan (ASELS, Nötr): ASELSAN YK Başkanı ve Genel Müdürü Prof.Dr. Haluk GÖRGÜN ile Ukrayna Genelkurmay MEBS Başkanı General Vladimir RAPKO tarafından haberleşme alanında iş birliği için mutabakat muhtırası imzalandı. Kaynak: Matriks

SEKTÖR HABERLERİ

Akaryakıt: Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası (EPGİS) bu gece yarısından itibaren otogazın litresine 12 kuruş zam yapılacağını; ancak zammın ÖTV’den karşılandığı için pompa fiyatlarına yansıtılmayacağını açıkladı. EPGİS’ten yapılan açıklamada, “02 Ağustos tarihinden itibaren geçerli olmak üzere; LPG Otogazda 12 kuruş/litre fiyat artışı gerçekleşmiş olup artış ÖTV’den karşılandığından pompa fiyatlarına yansımayacaktır” denildi. Bakanlar Kurulu, Mayıs ayı ortasında benzin, motorin ve oto gazda, petrol fiyatları ve döviz kuruna bağlı artış yaşanması durumunda, bu mallara uygulanan özel tüketim vergisinin (ÖTV), gerçekleşen artış kadar azaltılmasına karar vermişti. Resmi Gazete’de yer alan Bakanlar Kurulu kararına göre, akaryakıt fiyatlarında petrol fiyatları ve döviz kuruna bağlı artış olması halinde, söz konusu malların tabi olduğu ÖTV tutarları, gerçekleşen artış tutarı kadar azalış yapılmak suretiyle uygulanıyor. (Kaynak: Reuters)

Demir-Çelik: Türkiye Çelik Üreticileri Derneği’nin (TÇÜD) açıklamasına göre Haziran ayında Türkiye’nin toplam çelik ürün ihracatı, geçtiğimiz yılın aynı ayına kıyasla miktar açısından %10,5 oranında artışla 1,6mn tona yükselirken, değer açısından %26,6 oranında artışla 1,3 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. Söz konusu ayda Türkiye’nin toplam çelik ürün ithalatı, %2,6 oranında azalışla 1,2mn ton seviyesine gerilerken, değer açısından %14 oranında artışla 1,1 milyar dolara çıktı. Haziran ayında Türkiye’nin yassı ürün ihracatı, %42,3 oranında artışla 561 bin tona yükselirken, uzun ürün ihracatı, %4,6 oranında azalışla 658 bin tonda kaldı. Söz konusu ayda yarı ürün ihracatı, %65 oranında artışla, 54 bin tona çıkarken, ithalatı %20,3 oranında artışla 343 bin ton seviyesine yükseldi. Aynı ayda yassı ürün ithalatı %10,7 seviyesinde azalışla 646 bin tona gerilerken, uzun ürün ithalatı, %4 azalışla 113 bin tona düştü. 2018 yılının ilk yarısında Türkiye’nin toplam çelik ürünleri ihracatı miktar açısından %1,8 oranında azalışla 9,7mn tona gerilerken, ihracat değeri %21,2 oranında artışla 8,1 milyar dolara yükseldi. Ocak-Haziran döneminde Türkiye’nin çelik ürünleri ithalatı, %14,7 oranında artışla 8,7mn tona yükselirken, değer açısından %31,4 seviyesinde artışla 7,3 milyar dolara ulaştı.

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Lokman Hekim (LKMNH, Sınırlı Pozitif): Şirketin Şehir hastanelerindeki ilk projesi olan 1038 yataklı Elazığ Şehir Hastanesi’nin Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon (FTR) işletmesini 5 yıl süreyle yapılacağı duyurulmuştu. Elazığ ve çevre illerine nitelikli sağlık hizmeti sunacak olan Elazığ Şehir Hastanesinde dün itibariyle hasta kabulüne başlanmıştır. Bilkent Şehir Hastanesi FTR işletmesinde de bu yılın son çeyreğinde hasta kabulüne başlanması planlanmaktadır.

FAİZ PİYASALARI

TCMB’nin piyasayı toplam fonlama miktarı 140 milyar TL’den 133 milyar TL’ye geriledi. Fonlamanın tamamı %17,75’ten APİ’den karşılanırken ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti  %17,75 seviyesinde sabit kaldı.

Küresel anlamda bono piyasasında satış baskısı hissediliyor.

Yarınki Türkiye’deki enflasyon verisi öncesi kurdaki hareketlilik bugün bono piyasasında etkili olacak ana faktör. Hem TL’deki baskı hem ABD 10 yıllıklardaki yükseliş faizlerde de aşağı yönlü harekete alan bırakmıyor. Dün ABD 10 yıllıkların faizinin %3’ün üzerine çıkması da yurtiçinde özellikle kısa vadedeki faizleri yukarı çekti. 2 yıllık gösterge kağıdın faizi, günü 28 baz puan artışla %21 seviyesinin üzerinde tamamladı.

ABD 10 yıllık faizi, günü 22 Mayıs’tan bu yana ilk kez %3’ün üzerinde sonlandırdı. Ayrıca ABD Merkez Bankası, faiz oranını %1,75-2 aralığında sabit tuttu, kademeli faiz artırımlarına devam edileceğinin sinyalini verdi. ABD 10 yıllıklar tarafında yarınki tarım dışı istihdam verisi bekleniyor.

Salı günkü Japonya Merkez Bankasının faiz kararı ardından ilk başta %0,05 seviyelerine gevşeyen Japon 10 yıllıkların faizi, tekrar hareketlenmiş durumda. Banka verim eğrisi kontrolü ile 10 yıllık tahvil faizlerini %0 düzeyine yakın tutmayı amaçlıyor. Ancak en son kararında faizleri %0 düzeyine yakın tutmak için esas aldığı %0,1’lik bandı genişleterek %0,2 ile iki katına çıkardı. Bandın genişlemesiyle birlikte faizlerde hafif yukarı yönlü hareket sergiliyor. 10 yıllıklar, Asya seansında %0,13 seviyesini aşarak Şubat 2017’den bu yana en yüksek seviyeye çıktı. Sabah saatlerinde %0,11 seviyesinin hemen üzerinde seyretmekte.