Borsa İstanbul Şirket Haberleri / Ziraat Yatırım – (02.01.2019)

Ziraat Yatırım Menkul Değerler Araştırma Sabah Stratejisi Raporu:

SABAH STRATEJİSİ

Yılın ilk işlem gününde risk iştahı zayıf. Çin’de açıklanan imalat PMI’ın eşik 50 seviyesinin altında gerçekleşmesi piyasalar üzerinde etkisini hissettiriyor. Halihazırda önümüzdeki dönemde global büyümede yavaşlama endişelerinin başında Çin yer alıyor. Verinin zayıf gelmesi sürpriz değil; ancak endişelerin de haklı çıktığına işaret ediyor. Asya genelinde satıcılı bir görüntü varken, ABD vadeliler %1’e yakın değer kaybediyorlar. BIST100 endeksi de güne %0,5 civarında satıcılı bir görüntüyle başlayabilir. Bugün yurtiçinde ve global tarafta PMI verileri odakta olacak. Verilerin zayıf gelmesi durumunda endekste olası baskı gün içerisinde devam edebilir.

MAKROEKONOMİ

Küresel imalat PMI (satın alma yöneticileri endeksi) verilerini takip ederek 2019 yılının ilk işlem gününe başlangıç yapıyoruz. Veriler aralık ayına ait olup, ekonomilerinin 2019 yılına da nasıl bir başlangıç yapabileceğine işaret edecek.

Asya seansında Çin Caixin imalat PMI ve Singapur büyümesini takip ettik. Veriler küresel büyümedeki zayıflama endişelerini destekleyici yönde açıklandı.

  • Çin imalat PMI verisinin 50,2 seviyesinde açıklanması beklenirken; veri 49,7 ile büyüme ve küçülme arasındaki eşik değer olan 50 seviyesinin altına geriledi. İmalat sektöründe daralmaya işaret eden veri Mayıs 2017’ten bu yana en düşük seviyeye geriledi. Pazartesi günü ülkede resmi imalat PMI verisinin de ilk defa Temmuz 2016’dan bu yana 50 seviyesinin altına gerilediğini görmüştük.
  • İhracata dayalı bir ekonomiye sahip olan Singapur ekonomisi ise dördüncü çeyrekte yıllıklandırılmış %3,6 büyüme beklentisine karşılık %1,6 büyüdü. Bir önceki çeyrekte ekonomi %3,5 büyümüştü. Veri neticede ticaret gerilimlerinin sadece Çin ekonomisinde etkili olmadığını gösterdi.

Bugün TSİ 11.55’te Almanya, TSİ 12’de Euro Bölgesi imalat PMI verisi açıklanacak. TSİ 17.45’te ABD imalat PMI verisi de takip edilecek verilerden.

Yurtiçinde de saat 10’da 2018 yılının son ayına ait görünüme ışık tutması açısından önemli olacak imalat PMI verisi paylaşılacak. İmalat PMI, kasımda 44,3 seviyesinden 44,7’ye yükselmişti ancak veri 8 aydır daralma bölgesine işaret eden 50 eşik değerinin altında seyretmeye devam etmişti. Aralık ayında ise endeksin detaylarında üretim ve yeni siparişlerdeki gerilemenin yavaşlamasını bekleyebiliriz. Ayrıca TL’deki kademeli toparlanma ve yetkililerin enflasyonda düşüşü destekleyici adımları da girdi ve nihai ürün fiyatlarının güç kaybetmesine katkı sağlamış olabilir.

Yarınki aralık ayı enflasyon verisinin açıklanmasını beklerken; dün enflasyon verisi öncesi takip etmeye aşina olduğumuz İstanbul Ticaret Odası’nın açıkladığı İTO enflasyon verilerini izledik. Enflasyonda düşüş beklentisi doğrultusunda İTO enflasyonunda da düşüş görüyoruz. İTO verilerine göre perakende fiyatlar bir önceki aya göre %0,14 azaldı. Sağlık harcamaları bir önceki aya göre %1,6, kültür, eğitim ve eğlence harcamaları %1,1, gıda harcamaları %0,2 artış kaydetti. Giyim harcamalarında -%0,9, konut ve ev eşyası harcamalarında -%0,8, ulaştırma kaleminde -%0,7 azalış gözlendi. Perakende fiyatlar bir önceki yılın aynı ayına göre %17,7 arttı.

ŞİRKET HABERLERİ

Akbank (AKBNK, Öneri “EKLE”, Nötr): Nakden (Bedelli) sermaye artırımına ilişkin yeni pay alma hakkı kullanım tarihleri açıklanmıştır. Buna göre yeni pay alma hakları, 03.01.2019 ile 17.01.2019 tarihleri arasında 15 gün süreyle kullandırılacaktır

25 Ekim 2018 Akbank Raporumuz için tıklayınız…

Aksa Akrilik (AKSA, Nötr): Şirket ile DowAksa ve DowAksa Advanced Composites Holdings B.V. arasındaki 31 Aralık 2014 tarihindeki anlaşma gereği finansal kiralama modeline uygun olarak DowAksa’ya teslim edilen Solvent Geri Kazanım Ünitesi tesisinin kullanım durumu gözden geçirilerek, iki şirket arasında yeni bir anlaşmaya varılmıştır. Taraflar, söz konusu Tesis’in kapasitesinin büyük bir bölümünün Aksa tarafından kullanılıyor olması gelecekte de bu şekilde devam etmesi sebebiyle 31 Aralık 2018 itibarıyla Aksa’ya devredilmesi konusunda anlaşmaya varmışlardır.

İpek Doğal Enerji Kaynakları (IPEKE): Şirketin sahip olduğu Batman ile Kozluk ilçesinde bulunan ARİ/İPK/L47-d1-3 numaralı ruhsatına komşu sınırda yer alan ARI/TPO/K/L47-D1-2 ve AR/TPO/K/4458 numaralı ruhsatlara sahip Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (“TPAO”) arasında, her iki şirketin ham petrol üretimi yaptığı rezervuarın ortak olduğu göz önünde bulundurularak gerekli değerlendirmeler yapıldıktan sonra, petrol işlemlerinin birleştirilmesi ile israfın önleneceği, üretimin ve verimin artacağı ve maliyetlerin azalacağı sonuçlarına varılmıştır. Konuya ilişkin, Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü’nün de uygunluk vermesine istinaden TPAO ile Şirketimiz arasında bir operatörlük anlaşması imzalanmasına ve petrol işlemlerinin birleştirilmesine karar verilmiştir.

Üretilecek her birim petrolden İpek Doğal Enerji Kaynakları Araştırma ve Üretim A.Ş. için %9,6 ve TPAO için %90,4 olmak üzere belirlenmiş olup söz konusu paylaşım, kuyu lokasyonu ayırt edilmeksizin Şirketimize ait 2 adet ve TPAO’ya ait 6 adet olmak üzere toplam 8 kuyudan alınacak tüm ham petrol gelirleri ve işletme giderleri dikkate alınarak yapılacaktır.

SEKTÖR HABERLERİ

Bankacılık: Bankacılık sektörü Kasım ayı net dönem karı bir önceki aya göre %5,1 oranında artarak 4,8 milyar TL olmuştur.  Genel olarak TÜFE endeksli menkul kıymetlerden alınan faiz gelirleri net faiz gelirini desteklerken, bu kalemden elde edilen gelir %44 oranında artan karşılık giderlerini telafi etmiştir. Kredilerden alınan faiz gelirlerinde hem TL hem YP de düşüş gözlemlerken, mevduata verilen faizlerde görece düşüş daha az oranda gerçekleşmiştir. Diğer yandan, net ücret ve komisyon gelirlerinde %4,5 oranında artış olurken, kurlardaki gevşemenin de olumlu katkısıyla operasyonel giderlerdeki %12,6’lık düşüş karı desteklemiştir. Diğer faaliyet gelirleri ise bir önceki ay yaşanan yüksek artışın ardından tekrar gerileyerek normal gelir seviyelerinde gerçekleşmiştir. Ticari kar zarar kaleminde bir önceki aya göre önemli bir değişim olmamıştır.   Kasım ayı karı ile birlikte bankacılık sektörünün 2018 yılı ilk 11 ayındaki net dönem karı bir önceki yılın aynı dönemine göre %12,2 oranında artarak 50.695mn TL’ye yükselmiştir. Böylelikle yılın ilk on bir ayındaki net kar, 2017 yılı karı olan 49.083mn TL’yi aşmıştır.  Kasım ayında döviz kurlarında gerileme sürerken, buna bağlı olarak da YP krediler ve mevduatlarda düşüş devam etmiştir. TL kredilerde de düşüş devam etmiş ve aylık bazda %1,1 oranında gerilemiştir. TL mevduatlar ise yatay kalmıştır. Sonuç olarak toplam krediler ve mevduatlar aylık bazda sırasıyla %3,1 ve %3,2 oranında gerilemişlerdir. Kredi / mevduat oranı da değişmeyerek %119,5 olarak gerçekleşmiştir.   Bankacılık sektörü sermaye yeterlilik oranı bir önceki aya göre önemli bir değişim göstermeyerek %18,21 olmuştur. Kasım ayında takipteki krediler artmaya ederken, sorunlu kredi rasyosu kredilerdeki gerilemenin de etkisiyle %3,48’den %3,71 seviyesine yükselmiştir.

ÖTV ve KDV İndirimleri: Tüm Sanayici ve İş Adamları Derneği (TÜMSİAD) Başkanı Yaşar Doğan, ÖTV ve KDV indirimlerinin 3 ay uzatılmasının enflasyonla mücadeleye verilen desteği artıracağını belirtti. Doğan, ÖTV ve KDV düzenlemesinin 3 ay daha uzatılmasına ilişkin yazılı açıklamasında, alınan kararın ekonomiye dinamizm katacağını belirtti. 2019 yılının enflasyonla topyekun mücadele yılı olacağını belirten Doğan, “2018 yılında Türkiye, ekonomik alanda yaşanan sıkıntıları aşma adına çok önemli kararlar aldı ve bu kararları istikrarlı bir şekilde sürdürdü. 2019’da Türkiye ekonomisi adına altı çizilecek unsurlar enflasyonla mücadele, tasarruf, istihdam, ihracat ve daha çok üretim olacaktır.” değerlendirmesinde bulundu. Kaynak: Dünya

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Denizli Cam (DENCM, Sınırlı Negatif): Şirket 6mn TL ödenmiş sermayenin 9mn TL (%150) bedelli olarak karşılanmak sureti ile 15mn TL’ye çıkarılmasına, sermaye artırımında mevcut ortakların yeni pay alma haklarının kısıtlanmamasına; bedelli sermaye artırımında hisse senetlerinin yeni pay alma (rüçhan) hakkı döneminde 1 TL nominal değerli bir payın 1 TL’ den ihraç edilmesine karar verildiğini duyurulmuştur.

Despec Bilgisayar (DESPC, Sınırlı Negatif): Şirket ile Samsung Electronics Istanbul Pazarlama ve Ticaret Limited Şirketi arasında, Samsung marka akıllı cep telefonu ve aksesuar ürünlerinin dağıtıcı bayilik faaliyetlerinin verilmesi konusunda İzmir, Aydın, Muğla, Manisa, Antalya, Denizli, Uşak, Afyon, Isparta ve Burdur illerini içeren distribütörlük sözleşmesi 1 Ocak 2019 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere karşılıklı anlaşılarak feshedilmiştir.

Fonet Bilgi Teknolojileri (FONET): Kahramanmaraş İl Sağlık Müdürlüğü ile 6 ay süreli Hastane Bilgi Yönetim Sistemi Hizmet Alımı işi sözleşmesi 981.808 TL bedelle 31.12.2018 tarihinde imzalanmıştır.

FAİZ PİYASALARI

2018 yılının son gününde ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %24 seviyesinden %24,06 seviyesine yükseldi. Toplam fonlama miktarı 107 milyar TL’den 109 milyar TL’ye yükseldi. Fonlamanın 4 milyar TL’lik kısmı koridorun üst bandından, geri kalanının tamamı haftalık repodan karşılandı. 2018 yılını sonlandırmış bulunmakla birlikte ağırlıklı ortalama fonlama maliyetinin 2017 yılına göre değişimini incelediğimizde belirgin bir yükseliş görüyoruz. 2017 yılı sonunda ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %12,75 seviyelerinde bulunuyordu.

ABD 10 yıllık tahvilin faizi, 2018 yılını %2,68 seviyelerinde sonlandırdı. Japonya piyasaları tatil olduğundan 2019 yılının ilk işlem gününde de %2,68’lerde bulunmakta. Bugün ve yarın Japonya piyasaları tatil.

Yurtiçi bono piyasasında yarınki aralık ayı enflasyon verisi bekleniyor. 2,5 ve 10 yıllık gösterge kağıtların bileşik faizi yılı sırasıyla %19,73, %17,26 ve %16,42 seviyesinden sonlandırdı. TL varlıkların hareketli bir seneyi arkada bırakmasıyla birlikte 10 yıllık gösterge kağıdın faizinde yıllık 475 baz puanlık artış görüldü.