Borsa İstanbul Şirket Haberleri / Ziraat Yatırım – (01.06.2018)

Ziraat Yatırım Menkul Değerler Araştırma Sabah Stratejisi Raporu:

SABAH STRATEJİSİ

Dün toparlanan risk iştahı, ABD’nin Avrupa Birliği, Kanada  ve Meksika’dan ithal edilecek çelik ve alüminyuma gümrük vergisi uygulayacağını açıklaması ile tekrar bozuldu. Ancak fiyatlamaların aşırı olmadığı söylenebilir. Dün %0,7 oranında değer kaybı yaşayan S&P500 endeksi bu sabah hafif de olsa artıda. Asya piyasaları ise karışık. ABD on yıllık tahvil faizi %2,86 seviyesinde yatay. Dün sert bir yükseliş kaydeden petrolde ise ABD stok verilerindeki düşüşe rağmen geri çekilmeler yaşanmakta. Diğer yandan, İtalya ve İspanya’daki siyasi gelişmeler takip edilirken, EURUSD paritesi dün 1,17’nin üzerine kadar çıktı. Bu sabah ise 1,1670 civarında fiyatlamalar geçmekte. Yurtiçi fiyatlamalara baktığımızda, Merkez Bankası’nın yapıcı hamleleriyle TL’deki değer kazancı dün yerini satışa bıraktı.  Dün 4,45’li seviyeleri gören Dolar / TL, 4,55 seviyesine kadar yükseliş kaydetti. Bu sabah da 4,55’in altında ancak sınırlı da olsa negatif ayrışmakta. Dün bankacılık hisselerine gelen yoğun satışlarla sert değer kaybı yaşayan endeksin ise güne yatay bir görüntüyle başlayabileceğini düşünüyoruz. Veri tarafına baktığımızda, sabahtan yurtiçinde Mayıs ayı imalat PMI verisi açıklanacak. Bir önceki veri uzun bir aradan sonra eşik 50’nin altında geldiği için, bu ayki veri özellikle sanayi hisselerine olan etkisi görece yüksek olabilir.  Yurtdışında ise ABD’de Mayıs ayına ait İstihdam Raporu piyasaların odağında olacaktır.

MAKROEKONOMİ

Haftanın son iş gününde piyasalar tarım dışı istihdam verisine odaklanmış durumda. Yurtiçinde ise Mayıs ayına ait öncü göstergeler takip edilmeye devam ediliyor.

TSİ 10’da Mayıs ayına ait imalat PMI verisi açıklanacak. Nisan ayında, 13 ay aradan sonra ilk kez imalat PMI 50 eşik değerinin altına gerilemişti. Mayıs ayında tüketici güveni ve ekonomik güven endeksi gibi kalemler zayıflamaya işaret etse de başta ihracatçı sektörler olmak üzere kapasite kullanım oranları artmaya devam ediyor. Bu durum gelecekteki yatırımlar için olumlu bir resim çiziyor.

Dün SAMEKS Bileşik Endeksi, Mayıs ayında bir önceki aya göre 2 puan artarak 55,7 değerine yükseldi. Hem hizmet hem de sanayi sektörü 50 eşik değerinin üzerindeki seyrini sürdürüyor. Mayıs ayında yeni siparişlerin artış kaydetmesine rağmen nihai mal stokunda gözlenen sert düşüş sonucunda siparişlerin, stoklarla telafi edildiği görülüyor. Dolayısıyla sanayi tarafı, şimdilik keskin üretimden ziyade stok tüketmeye yönelmiş durumda.  Bu durumun ISO imalat PMI verisinde de yer alıp almayacağını takip edeceğiz. PMI verisinin detaylarında ayrıca girdi ve çıktı fiyatlarındaki gelişim izlenecek.

TSİ 15:30’da Mayıs ayına ait ABD tarım dışı istihdam verisi açıklanacak. Nisan ayında 164 bin kişi gerçekleşen tarım dışı istihdamın Mayıs ayında 190 bin kişi gerçekleşmesi beklenmekte. İşsizlik oranı %3,9 ile 2000 yılından bu yana en düşük seviyede. Ücretlerin aylık bazda %0,2, yıllık bazda ise %2,6 artması beklenmekte.

Ayrıca TSİ 16:45’te ABD imalat PMI verisi takip edilecek. Ek olarak TSİ 17’de ISM imalat verisi öne çıkıyor.

Küresel anlamda iyileşen istihdam piyasası ekonomilere katalizör olmayı sürdürüyor. Önceki gün Almanya işsizlik oranının da rekor düşük seviyeye gerilediğini görmüştük.

Haftaya Pazartesi günü enflasyon ve Perşembe günü de TCMB faiz kararı kritik gelişmelerden.

PPK’yı beklerken; maliye politikasına yönelik açıklamalar dikkat çekti. Para politikasında son dönemde alınan kararlarla birlikte Maliye Bakanı Sayın Naci Ağbal, maliye politikasında da sıkılaşmaya gideceklerini vurguladı. Yakında Orta Vadeli Programın açıklanacağı vurgulanırken; bütçe açığı seviyelerinin %1’ler seviyesinde devam edeceğini sözlerine ekledi. Kurumlar vergisi oranının düşebileceğini ifade eden Ağbal, küresel rekabet açısından kurumlar vergisinde yaptıkları iki puanlık artışı da her an geri alabileceklerini vurguladı.

Yurtdışında ise haftaya ABD’de fabrika siparişleri ve PMI verileri öne çıkıyor. Euro Bölgesi’nde perakende satışlar, PMI verileri ve büyüme; Almanya sanayi üretimi ile fabrika siparişleri açıklanacak.

Çin rezervler ile PMI verileri ve dış ticaret dengesi; Japonya büyüme izlenecek diğer ana gelişmelerden.

ŞİRKET HABERLERİ

Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB, Öneri “AL”, Nötr): Türkiye Sınai Kalkınma Bankası, bedelsiz sermaye artırımı için SPK’ya başvuruda bulunmuştu. SPK, bankanın bedelsiz sermaye artırımı başvurusuna onay verildiği açıklandı. TSKB, mevcut sermayesini kar payından karşılanmak suretiyle 400mn TL artırarak 2,8milyar TL’ye çıkaracak.

10 Mayıs 2018 Tarihli TSKB Raporumuz için tıklayınız…

Türk Hava Yolları (THYAO, Öneri “AL”, Nötr): Türk Hava Yolları kur artınca pilotta boy sınırını kısaltıp maaşlara yüzde 20 zam yaptı. Hava İş Sendikası ile THY arasında imzalanan protokole göre pilotlara yüzde 20, diğer çalışanlara ise yüzde 10 oranında zam yapıldı. Kaynak: Habertürk

Yapı Kredi Bankası (YKBNK, Öneri “AL”, Nötr): Yapı Kredi Bankası’nın bedelli sermaye artırımı başvurusu SPK tarafından onaylandı. Banka, mevcut sermayesini bedelli olarak halka arz yöntemiyle 4.100.000.000 TL artırarak 8.447.051.284 TL’ye çıkaracak.

9 Mayıs 2018 Tarihli Yapı Kredi Bankası Raporumuz için tıklayınız…

SEKTÖR HABERLERİ

Turizm: Türkiye’ye gelen yabancı ziyaretçi sayısı Nisan ayında geçen yılın aynı ayına göre %28,3 artışla 2,66mn’a yükseldi. Kültür ve Turizm Bakanlığı verilerine göre yılın ilk dört ayında Türkiye’yi %32,55 artışla yaklaşık 7,78 milyon kişi ziyaret etti. Yılın dört ayında Türkiye’ye en çok ziyaretçi gönderen ülke sıralamasında İran %11,02 pay ve 858,017 kişi ile birinci, Almanya %8,63 pay ve 671,665 kişi ile ikinci, Gürcistan %8.37 pay ve 651,228 kişi ile üçüncü sırada yer aldı. Gürcistan’ı Bulgaristan ve Rusya izledi. Yılın ilk dört ayı deniz turizminin yapıldığı yüksek sezon olmaması nedeniyle gösterge olarak kabul edilmiyor. Bu dönemde gelen ziyaretçilere bakıldığında sınır komşusu ülkeler daha çok ön planda kalıyor. Ancak verinin ayrıntılarına bakıldığında Avrupa’dan gelen ziyaretçi sayısında yaşanan %28’i aşan artış ise 2018’de turizmde beklenen güçlenmeyi destekler nitelikte. Türkiye’ye gelen yabancı ziyaretçi sayısı güvenlik endişeleri ve Rusya ile yaşanan krizin etkisiyle 2016 yılında sert bir düşüşle 25,35 milyon kişiye gerilemiş 2017 yılında ise 32,4mn’a yükselerek toparlanmıştı. (Kaynak: Reuters)

Teşvikler: Konut sektörüne verilen 0.98 faizli kredi desteğinin ardından şimdi de yatırımları ateşleyecek ve aynı zamanda makine sektörüne destek verecek yeni bir kredi geliyor. Dövizdeki oynaklık, faiz oranlarının yüksekliği gibi nedenlerle yatırımlarını erteleyen KOBİ’lere destek KOSGEB’den geldi. Konut satışlarını artırmak için faizlerin 0.98’e çekilmesi gibi KOSGEB de yatırım yapmayı planlayanlar için ‘yerli makine almaları’ şartıyla 6 ayı ödemesiz 36 ay vadeli 300 bin TL’ye kadar faizsiz kredi desteği sunacak. İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkan Yardımcısı Adnan Dalgakıran desteğin yerli makine üreticileri açısından olumlu olmasının yanında yatırımları da teşvik edeceğini dile getirdi. (Kaynak: Dünya)

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Niğbaş Beton (NIBAS, Sınırlı Negatif): Şirket, 27 milyon lira olan sermayesini %100 oranında bedelli olarak artırarak 54 milyon liraya çıkarmayı hedefliyor.

Tek-Art İnşaat Ticaret Turizm (TEKTU, Nötr): Şirket aktifindeki gayrimenkullerin daha verimli kullanılabilmesi adına kısmi bölünme yöntemiyle Tek-Art Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş. kurulması için gerekli hazırlık çalışmalarının yapılması yönünde karar vermiştir.

FAİZ PİYASALARI

Merkez Bankası’nın ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %16,5 seviyesinde. Merkez Bankası’nın piyasayı fonladığı toplam fonlama miktarı 126,1 milyar TL’den 129,9 milyar TL’ye yükseldi. Bu miktar, 9 Mayıs’tan beri gerçekleşen en yüksek seviye oldu.

Dün Hazine’nin üç aya ilişkin açıkladığı iç borçlanma stratejisini takip ettik. Hazine Haziran’da 6 ihale, 1 kira sertifikası, Temmuz’da 6, Ağustos’ta 6 ihale ile borçlanacak. Dün tahvil piyasasında gözlemlediğimiz satış baskısına karşın TL’nin dolar karşısında haftalık yaklaşık %4 değerlenmesiyle birlikte 5 ve 10 yıllık gösterge kağıtların faizi haftalık 53 ve 46 baz puan düşüş kaydetmiş durumda. Dün özelinde ise ABD’nin gümrük vergisi adımları ile baskılanan küresel piyasalarla birlikte 2,5 ve 10 yıllık gösterge kağıtların faizi, 47,19 ve 17 baz puan yükseldi. Salı gününden bu yana zaman zaman güvenli liman eğilimlerinin atmasıyla %2,90 seviyesinin altında kapanan ABD 10 yıllıkların faizi, bugün %2,87’lere yakın işlem görüyor.