Borç mazohistin kamçısıdır

Süleyman Demirel: Borç yiğidin kamçısıdır.

Carmen Reinhart: Gelişmekte Olan Ülkeler’de her borçlanma furyası finansal krize neden olmaz, ama hemen her finansal krizin arkasında borç furyası gözlenir.

Pazar gecesi, GS’ın maçı yok, Netflix iyice saçmaladı, popüler TV dizilerini “adapte edip” güzel hatıralarımıza lağım çukuru muamelesi yapıyor. YouTube’dan da evrenin başlangıcından, Romalılar’ın ülkeyi terketmesinden sonra İngiltere’de sosyo-ekonomik hayata kadar her konuda bilgi dumuruna uğradım. Yani, yapacak iş yok. Tam “Şimdi ne yapsam acaba?” diye düşünüp, buzdolabında başka soğuk votka kaldı mı diye yoklamaya giderken, “Evreka!” Ulan, bütün ülke, devlet de dahil borç manyağı olmuş! Batmaya ramak kalmış.

Değerli Üstadım Hakan Özyıldız formasını asıp özele çekilmeden önce düzenli olarak toplam borç/GSYİH istatistiklerini derler, beni de saatlerce matematik işlemi yapmaktan kurtarırdı. Ben de öyle toplam borç yükü hesaplayacak değil, dört işlemi (sex, rock’n’roll, pizza ve keyfi verici maddeler temini) hatasız yapacak beyin olsaydı, ekonomist olurdum. Bu yüzden tek tek verilerden bir “kolaj” oluşturarak okurun zihninde finansal krize ne kadar yaklaştağımızı tohumlayacak bir kıvılcım oluşturmayı düşündüm.

Kamudan başlayalım, malum Hazine TBMM’ne rica ederek borçlanma limitini 2 katına çıkardı. Bakalım, bunun Ekim-Aralık döneminde brüt kamu borcuna katkısı ne olacak?

“Hazine’nin açıkladığı verilerden Eylül sonu itibariyle bu seneki toplam net borçlanmayı 254.7 milyar TL olarak hesaplamaktayız. Eğer yeni limit tam olarak kullanılırsa, yılın son çeyreğinde 53.5 milyar TL’lik net borçlanma imkanı olacaktır. Hazine’nin finansman projeksiyonunda, bu dönemde 67.9 milyar TL’lik iç borç anapara, 7.3 milyar TL’lik de dış borç anapara ödemesi bulunuyor. Bu durumda, toplam 75.2 milyar TL’lik anapara ödemesinin üzerine, kalan net borçlanma limiti kadar (53.5 milyar TL) borçlanarak, toplam 128.7 milyar TL karşılığına kadar iç ve dış borçlanma gerçekleştirilebilecektir”.

BirGün’den Hüseyin Şimşek’in haberine göre, Hazine ve Maliye Bakanlığı, Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından hazırlanan ve 2021, 2022, 2023 yıllarını kapsayan Orta Vadeli Mali Plana göre, devletin faiz giderleri için üç yılda ödeyeceği toplam tutar 600 milyar TL’yi geçecek. Oooooh, TL600 milyar olsa, öpüp başıma koyarım.

Yazının devamı için TIKLAYINIZ!