Bir tarafta durgunluk, diğer tarafta servet etkisi

Küresel pandemi, 2 yılı aşan ‘Kovid-19’ süreci, dünyanın yaşam standardı en iyi durumda olan kesimleri açısından, 4 trilyon doların üzerinde bir servet ve 6 trilyon doların üzerinde bir tasarruf artışına sebep oldu. Esasen, 2 yıl boyunca ‘evlere kapanma’, orta gelir ve üstünde yaşam standardı olan kesimde, normal yaşantılarını, harcamalarını gerçekleştirememe anlamında bir tasarruf birikimine sebep oldu. Pandeminin etkisinin hafiflemesiyle, bilhassa lüks tatillere ve lüks tüketime kullanılmamış olan bu kaynak, şimdi katlanarak tüketime dönmüş durumda.

Bu nedenle, havayolu taşımacılığında, otellerde, ağırlama endüstrisinde son 2 yılın acısını çıkaracak bir harcama patlaması gözleniyor. Aynı durum, elektronik ticarete de yansımış durumda. Pandeminin etkisi azalsa da, o dönemde büyük sıçrama yapmış olan elektronik ticaret hacmi, mağazalar ve alış veriş merkezleri yeniden hareketlenmiş olsa da, katlanarak devam ediyor. Dev ölçekteki e-ticaret şirketleri, bilhassa küresel enflasyonun sebebini oluşturan girdi ve lojistik maliyetlerindeki artışları, ölçek ekonomisinin tüm imkânlarından yararlanarak dengeliyorlar. Öyle ki, Apple’ın 2. Çeyrek ürün ve hizmet satışları yıllık bazda yüzde 2 artarak 83 milyar dolara ulaşmış durumda. Buna Apple Pay ve Apple Music’inden elde ettiği gelirleri de eklediğinizde, gelirlerdeki artış yüzde 12’ye ulaşmış durumda.

Dünyanın en büyük e-ticaret şirketi konumunda olan Amazon’un da cirosu 2’nci çeyrekte yüzde 7 artışla 121 milyar doları geçti. Amazon’un çevrimiçi satışları yüzde 4 düşse de, bulut bilişim birimi AWS yüzde 33 büyümüş durumda. Küresel pandemi döneminde, evlerde oturmaktan kaynaklanan ürünlerin yerini, Kovid-19’dan uzak tatil yapmak isteyenlerin kamp ve benzeri ürünler, yani outdoor denilen ürünler almış durumda.

Yazının devamı için TIKLAYINIZ!