İş Bankası 2014 / 9 Bilanço Analizi / Oyak Yatırım – (03.11.2014)

İş Bankası 3. Çeyrek karını 918 milyon TL ile piyasa beklentisi olan 819 milyon TL ve bizim beklentimiz olan 802 milyon TL’nin üstünde açıkladı. Ancak, eğer banka 100 milyon TL’lik muhtemel riskler için ayırdığı karşılığı serbest bırakmasaydı net kar beklentilere paralel gelecekti. Bu çeyrekten öne çıkanları aşağıda sıraladık:

(+) Yılın ilk yarısındaki sektörün altında kredi büyümesinin ardından, bankanın kredi hacmi 3Ç14’de %8.7 büyüdü ve yılın başından beri gerçekleşen büyümeyi %11.9’a taşıdı. Bu büyüme, hem konut ve ihtiyaç kredilerinden gelen katkıyla %7 büyüyen tüketici kredilerinde hem de ticari tarafta gerçekleşti.

(+) Alım satım gelirleri dahil edilmiş net faiz geliri çeyreksel bazda %43 büyüdü. Bu hem kredi büyümesi, hem çeyreksel bazda 40 baz puan artan net faiz marjı hem de beklentilerin üzerinde 164 milyon TL gelen alım satım gelirleri sayesinde gerçekleşti.

(~) Komisyon gelirleri büyümesinin bankanın öngörü bandının alt tarafında, faaliyet gideri büyümesinin ise öngörü bandının üst tarafında gerçekleşmesini bekliyoruz. Yılın ilk 9 ayında geçen senenin aynı dönemine göre komisyon gelirleri %5 arttı. Varlık satışlarından arındırılmış faaliyet giderleri ise %12 arttı. Biz bankanın komisyon gelirlerinin 2014 hedefi olan %8-%10 bandının alt tarafında, faaliyet giderlerinin ise TÜFE+%2-%4 hedefinin üst bandında gerçekleşmesini bekliyoruz. Komisyon geliri hedefinin tutabilmesi için, 4Ç14’nin mevsimsel etkinin ve kredi büyümesinin etkisiyle beraber güçlü olması gerekecektir.
(+) Takipteki kredi portföyüne rekor seviyede 559 milyon TL’lik giriş olsa da, tahsilatlarda aynı oranda yüksek 296 milyon TL olarak gerçekleşti. Kredi büyümesinin de etkisiyle, takipteki kredi oranı %1.7 ve grup II kredi oranı %1.6 seviyelerinde kalıp çeyreksel bazda önemli bir değişim göstermedi. Banka beklentilerimiz altında 202 milyon TL özel karşılık ve beklentilerimiz üzerinde 165 milyon TL genel karşılık ayırdı. Genel karşılıkların artmasının sebebi 2013 senesinde yapılan düzenlemelerle bankaların ihtiyaç kredileri gibi bazı kredi kalemlerinde daha yüksek oranda genel karşılık ayırmaya başlamasıdır.

Rapora ulaşmak için tıklayınız.

TÜM BİLANÇO ANALİZLERİ İÇİN TIKLAYIN!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir