Bankacılık Sektörü / Ziraat Yatırım – (30.06.2015)

Bankacılık Sektörü Mayıs Ayı Net Dönem Karı 2,6 mly TL Oldu..

Bankacılık sektörü Mayıs ayında 2,6 milyar TL kar elde etti. Mayıs ayı karı bir önceki aya göre %63 ve geçen yılın aynı ayına göre %5,4 oranında artış sergiledi. Yılın ilk beş ayında toplam net kar ise önceki yılın aynı dönemine göre %8,1 oranında artarak 10,9 milyar TL olarak gerçekleşti. Özsermaye karlılığı 60 baz puan artarak %11,4 ile olarak gerçekleşirken, Net Faiz Marjı (12 aylık) da %3,4 ile önemli bir değişim yaşamadı.

Mayıs ayında TÜFE endeksli tahvillerin etkisiyle artış kaydeden menkul kıymet faiz gelirleri, net faiz gelirlerinin %8 oranında artarak 6,6 milyar TL çıkmasında etkili olmuştur. Net ücret ve komisyon gelirlerinde önemli bir değişim gözlenmezken, temettü getirileri Nisan ayındaki 447mn TL’den Mayıs ayında 60mn TL’ye gerileyerek kar rakamını baskılamıştır.

Diğer taraftan Mayıs ayında kurun görece önemli bir değer kaybı yaşamamasına bağlı olarak menkul kıymet alım satım giderleri Nisan ayındaki 862mn TL’den Mayıs ayında 25mn TL’ye gerileyerek net kara önemli bir katkı sağlamıştır. Buna ilaveten kredilerdeki yavaş büyümeye bağlı olarak genel karşılık giderlerindeki %26,5’lik düşüş toplam karşılık giderlerindeki azalışı desteklemiş ve net kara olumlu etki eden diğer bir faktör olmuştur.

Bankacılık sektörü takipteki krediler rasyosu, Mayıs ufak çaplı bir artış göstererek %2,97 seviyesine yükselmiş ve stabil görüntüsünü korumuştur. Artan karlılığa bağlı olarak sermeye yeterlilik rasyosu 20 baz puan artarak %15,3 seviyesine yükselmiştir. Kredi mevduat oranı ise Mayıs ayında %118,5 seviyesine yükselmiştir. Diğer taraftan, Mayıs ayında ihraç edilen menkul kıymetler son bir yıl içerisinde ilk defa azalmıştır.

Nisan ayında sekteye uğrayan bankacılık sektörü karlılığı Mayıs ayındaki 2,6 milyar TL net dönem kar rakamı ile tekrar toparlanma göstermiştir. Mevduat maliyetlerindeki artış Mayıs ayında TÜFE endeksli tahvillerden elde edilen faiz gelirleri ile telafi edilmiştir. Haziran ayında yüksek çıkan Nisan ayı enflasyonuna bağlı olarak TÜFE endeksli kağıtların bankaların karlılığını desteklemeye devam edeceğini tahmin ediyor ve buna bağlı olarak ikinci çeyrekte bankacılık sektörü karlılığında olumsuzluk beklemiyoruz. Ancak üçünce çeyreğin bankalar açısından daha zorlu geçeceğini düşünüyoruz. İkinci çeyrekte olumlu katkı yapan TÜFE endekslilerden elde edilen gelirlerin, yazla beraber düşen enflayonla ciddi oranda gerileyeceği ve temettü katkısının olmamasıyla birlikte üçüncü çeyrekte bankacılık sektörü karlılığına ciddi baskı yapacağını tahmin ediyoruz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir