Bankacılık Sektörü 2018/2. Çeyrek Kâr Tahminleri / Şeker Yatırım

2Ç18 Banka Kar Beklentileri

Çeyreksel bazda %7.9 kar daralması modelliyoruz

Bankaların 2Ç18 dönemi konsolide olmayan bilançolarını 25 Temmuz-9 Ağustos tarihleri arasında açıklamaları bekleniyor. Takip ettiğimiz bankalar için karlılıkta bir önceki çeyreğe göre %7.9 daralma, yıllık bazda ise %11 artış modelliyoruz.

Çeyreğin öne çıkan başlıkları; 1) kamu bankalarında kredi ve mevduatlarda görece olarak daha güçlü büyüme, 2) takipteki krediler rasyosunda hafif artış (2Ç18: %2.99, 1Ç18: %2.93), 3) kredi-mevduat makasında iyileşme ve enflasyona endeksli menkul kıymet gelirlerinde artış nedeniyle net faiz marjında iyileşme (+23 baz puan), 4) net ücret ve komisyon gelirlerinde hafif artış (+%2.3), 5) ticari işlem zararlarında azalma (-%23.3), 6) 396 milyon TL temettü geliri, 7) diğer faaliyet gelirlerinde daralma (-%46.3), 8) beklenen zarar karşılıklarında zayıf Türk Lirası ve yeni takipteki krediler oluşumu sebebi ile artış (+%13.6) ve 9) faaliyet giderlerindeki artış şeklinde sıralanabilir.

Takip ettiğimiz bankalar arasında Halkbank için çeyreksel bazda en yüksek kar artışı, İşbank için ise en yüksek kar daralması gerçekleşmesini modelliyoruz.
Halkbank için takip ettiğimiz bankalar arasında en yüksek çeyreksel kar artışını modelliyoruz (+%41.2).
Güçlü komisyon gelirleri, kredi mevduat makası ve marjlardaki iyileşme, 321 milyon TL temettü geliri, kredilerde güçlü büyüme (+%8.6) ve takipteki krediler rasyosundaki hafif gerileme (3 baz puan) çeyreğin öne çıkan unsurları olacaktır. Pozitif.

Öte yandan, İşbankası için karlılıkta çeyreksel bazda %26.7 daralma bekliyoruz. 779 milyon TL ticari zarar, kredi karşılıklarındaki artış (+%21.2), operasyonel giderlerdeki yükselmenin etkisiyle karlılığın olumsuz etkilenmesini beklemekteyiz. Negatif.

Akbank için, sektör büyüme trendlerinden farklı olarak, aktif büyümesinde önemli ölçüde yavaşlama öngörmekteyiz. Kredi beklenen zarar karşılıklarındaki artış (+%34.6), OTAS kredisi için ayrılan karşılıklardaki artış (%25’den %30 seviyesine) ve takipteki krediler rasyosunda 26 baz puan artış beklentimize paralel olarak karlılıkta çeyreksel bazda % 10.5 daralma modellemekteyiz. Hafif negatif.

Garanti Bankası’nda çeyreksel bazda iyileşen enflasyona endeksli menkul kıymet gelirleri nedeniyle net faiz marjında 24 baz puan iyileşme bekliyoruz. Aktif kalitesi tarafında ise, Türk Lirası’ndaki değer kaybı ve kredi karşılıklarındaki artışın etkisi ile 1Ç18 itibarıyla 143 baz puan olan kredi riski maliyetinin 2018 Haziran ayı itibarıyla 165 baz puana ulaşmasını bekliyoruz. Banka için kar beklentimiz 1,815 milyon TL olup çeyreksel bazda %9.1 azalmaya işaret etmektedir. Nötr.

Yapı Kredi Bankası büyük ölçekli bankalar arasında yıllık bazda en yüksek kar artışı  beklediğimiz bankadır (+%25.7). Ancak 2Ç18’de net karın bir önceki çeyreğe göre %9.9 azalma ile 1,121 milyon TL olarak gerçekleşmesini bekliyoruz. Beklenen zarar karşılıklarındaki önemli ölçüdeki artış (+%36.7), yapancı para mevduatlardaki güçlü büyüme ve takipteki krediler rasyosunda 30 baz puan iyileşme öngörüyoruz. Nötr.

Vakıfbank’ın ücret ve komisyon gelirlerinden elde edeceği güçlü artış ile (yıllık %51 artış) ile öne çıkmasını bekliyor, karlılıkta çeyreksel bazda sadece %4.2 azalma öngörüyoruz. 162 milyon TL ticari kar ve 75 milyon TL temettü geliri, kredi karşılıklarındaki azalma (-%7.2) karlılığı pozitif etkileyen unsurlar olarak öne çıkmaktadır. Hafif pozitif.

Albaraka Türk hem çeyreksel bazda hem de yıllık bazda karlılıkta daralma modellediğimiz tek bankadır. (Çeyreksel: -%17.7 ve Yıllık: -%15.8). Kar ortaklığı projelerinden elde edilen gelirlerin olmayışı, diğer gelirlerdeki normalleşme ve güçlü ticari ticari kar (95 milyon TL) etkisiyle net kar rakamının 80 milyon TL olarak gerçekleşmesini modelliyoruz. Negatif.

TSKB için çeyreksel bazda %0.4, yıllık bazda ise %6 kar artışı modelliyoruz. Kredi karşılıklarındaki ve operasyonel giderlerdeki  azalmanın çeyreksel bazda sabit seyreden net faiz marjı ve diğer gelirlerdeki normalleşmeyi telafi etmesini bekliyoruz. Nötr.